Du får äta statiner livet ut!

november 2, 2012 kl. 10:11 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Jag hade nyligen ett intressant samtal med en nära bekant som hjälper oss med LCHF matkasse. Han är 59 år och har ätit kolesterolsänkande mediciner sedan han var 42 år gammal. Enligt den professor som ordinerade statiner till honom för 17 år sedan så var han tvungen att äta dessa preparat livet ut.

Jag undrar hur många liknande historier det finns runtom i Sverige. Antagligen finns det enormt många människor som äter denna medicin som kan vara direkt hälsofarlig. Själva tanken att kolesterol skulle vara farligt för kroppen är absurd redan från början. Kolesterolet är livsnödvändigt för oss och används i alla delar av kroppen.

Tanken att kolesterol är farligt har sin grund i idén att mättat fett skulle vara farligt. I kött fisk och ägg finns det mer kolesterol än i spannmålsmat.  Eftersom LCHF-maten innehåller mycket mättat fett (naturligt fett) så anses den vara farlig bland läkare. Idén om att mättat fett skulle vara farligt bygger på studier som i vissa fall är rena falsarier och gissningar. Det finns INGA studier som visar att mättat fett är farligt däremot finns det mycket som tyder på motsatsen.

Det finns också en rad studier som visar att kolesterol inte är farligt utan en enormt viktig beståndsdel för uppbyggandet av hormoner. Kroppen tillverkar själv, genom levern, fyra femtedelar av vårt kolesterolbehov resten kommer genom maten. Bara den informationen borde stämma till eftertanke och visar att kolesterolet är en av våra viktigaste beståndsdelar. Se avsnittet ”Kolesterolmyterna”!

När man går över till LCHF-kosten kan man i början få ett något förhöjt kolesterolvärde men det är inget att oroa sig för eftersom kroppen anpassar sig till den nya energin. Efter ett litet tag sjunker värdena igen när kroppen har vant sig och på köpet får man en ny hälsosam kropp.

Frågan är hur läkarna år efter år slenterianmässigt kan fortsätta att skriva ut kolesterolsänkande mediciner. På en diabetesklinik som jag besökte i Kungälv berättade läkaren att man ger alla diabetespatienter statiner och insulin. Det är som att hälla bensin på elden. Denne läkare hade inte en aning om att LCHF-kosten var godkänd av Socialstyrelsen redan 2008 för behandling av diabetespatienter. Läkaren var livrädd för fettet i LCHF-kosten och menade att den kan förvärra diabetesen. Eftersom jag har blivit helt frisk från diabetes genom LCHF-kosten liksom tusentals andra ifrågasatte jag läkarens bedömning. Läkaren menade på att ”alla vet att fet mat inte är bra”.

Detta är alltså kunskapsnivån inom vår sjukvård. Åter till min bekant som ätit kolesterolsänkande mediciner i 17 år, vad ska han göra? Vågar han utmana läkaren och professorn som menade att han måste äta denna medicin livet ut? Jag menar att det är precis vad han måste göra. Läkare måste utmanas och deras råd måste ifrågasättas.

Jag fattade själv ett beslut för fyra år sedan som jag aldrig kommer att ångra. Läkaren menade att jag måste äta statiner annars riskerade jag mitt liv och min hälsa. Jag förklarade att jag inte trodde på hans metoder och att han fick skaffa sig en ny patient. Jag tänker bli frisk genom att äta riktig mat. Med facit i hand så har mina värden idag aldrig varit bättre och mina gamla sjukdomar finns helt enkelt inte.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Tänk om fler vågade förklara för sin doktor att de inte tror på hans argument 🙂 Själv är jag en av dom och jag är not inte helt fel ute, skulle jag tro.

  Gilla

 2. Jag brottas med problemet. Min läkare tycker jag borde va orolig, dvs börja äta medicin. Mina värden är HDL 2,5. LDL5,2.
  Triglycreider 0,6.
  Har ätit sträng LCHF i 2 år snart.
  Tycker du mina värden låter som ng som bör jämna ut sej?
  Vill inte börja med medicin!!
  Mvh yvonne

  Gilla

  • Hej Yvonne, Tyvärr är jag fel person att fråga om nivåer på de olika kolesteroldelarna. Jag tror att kroppen själv sköter nivån på kolesterolet beroende på hur man mår, stress, mat osv. Jag tror att kolesterolet är en slags stötdämpare i kroppen för att hantera balansen i kroppen. Jag tror mer på att vara uppmärksam på kroppens signaler. T.ex. om man är trött ofta, om förkylningar inte släpper, huvudvärk och liknande. Fråga dig själv hur du mår? Det är det viktigaste anser jag. Om du äter strikt LCHF tror jag att du är tillräckligt skyddad.

   Ha en go helg!
   /Mats

   Gilla

 3. Hej, Yvonne!
  Detta område är relativt komplext – vilket utnyttjas av läkemedelsindustrin. Du kan själv kolla och studera detta på kostdoktorns sida om just synen på kolesterolvärdena: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/#tolka
  Jag rekommenderar Dig på det varmaste att beställa fram apokvoten. Se kostdoktorn! Apokvoten är ett värde som speglar förhållanden inom LDL-partiklarna vilket ger fastare riskbesked än totalkolesterol o. Dyl.
  Varma hälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 4. Rolf Aronsson, Här tar Du upp just det jag försökte få svar på i förra inlägget att: Kan jag på en vanlig liten sjukvårdsmottagning be om blodprover och mätning enligt apokvot? Är det så enkelt? Eller måste man åka lång väg till nåt stort centralsjukhus, hur ställer jag frågan till sjukvården så att det verkligen blir rätt? Jag har aldrig haft med sjukvården att göra så det är en helt ny värld för mig. Efter tre år med LCHF skulle det ju vara väldigt intressant att få ett papper på ens egna värden.

  Gilla

 5. Yvonne: Du har ju ett mycket lågt värde på triglycerider vilket väl är kanonbra. Jag har också förstått det som att det inte finns forskning som visar att det finns koppling överhuvudtaget när det gäller höga kolesterolvärden och hjärt- och kärlsjukdom när det gäller kvinnor. Läs gärna på kostdoktorns hemsida under ”kunskap” där det finns ett avsnitt om kolesterol och hur man kan tolka olika värden. Utifrån det ser det verkligen inte ut som att du behöver någon medicinering?

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: