Vågar man tro på LCHF-kosten?

november 22, 2012 kl. 12:21 e m | Publicerat i Okategoriserade | 11 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Idag fick jag ett reklamblad från media-planet med Göteborgsposten. Annonsbladet är utformat i samarbete med Hjärt Lungfonden. Rubriken på annonsbladet är Hjärta & Kärl. På framsidan finns ett stort foto på Maj-Lis Hellenius som är professor i livsstilsfrågor på Karolinska sjukhuset.

Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research (CMR) har en annons som förklarar deras verksamhet. Den består i att undersöka och utreda orsakerna till det metabola syndromet. – ”Den ökande förekomsten av ämnesomsättningssjukdomar hotar att drastiskt öka dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar, säger Jan Borén som är professor och programdirektör för det strategiska forskningscentert.

Jag är bara att hålla med Jan Borén men vilken forskning arbetar de med? Bl.a. forskar de i hur magsäckskirurgi kan leda till kraftigt minskat insjuknande och dödlighet i cancer och hjärt-kärlsjukdomar. – Det är en unik studie och man studerar nu vilka patienter som har störst nytta av behandlingen, säger Jan Borén och fortsätter. – Vår egen forskargrupp vid Wallenberglaboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset studerar uppkomsten av förhöjda blodfetter och hur dessa inlagras i kärlväggen och ger upphov till åderförkalkning.

Det är alltså detta som våra främsta forskare sysslar med  år 2012, magsäckskirurgi och fettskräck för kolesterolet. Inte mycket har hänt tydligen för detta har man forskat kring de senaste 40 åren utan synliga resultat.

Ingenstans i denna massiva reklamtidning, som har rubriken Hjärta & Kärl, finns någon artikel eller annons om sockerarternas inflammerande inverkan och påverkan på vår hälsa. Visst är det stor skandal att våra skattepengar fortfarande läggs på en forskning som inte leder någonstans mer än att man handikappar människor än mer och gör dom än sjukare.

Jenny och jag som driver LCHF matkasse med utbildning om kostens påverkan på hälsan skulle naturligtvis haft med en annons. Tyvärr har vi inte de ekonomiska resurserna, än!!

En professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, Joep Perk, säger att det ”duger gott med vanlig husmanskost så länge man inte stoppar i sig fler kalorier än vad man förbränner”.

Kunskapen, bland experterna och professorerna, om hur ämnesomsättningen påverkar hälsan verkar inskränka sig till den gamla vanliga devisen; ät mindre och spring mer!

Några tusen av oss som blivit friska från metabola sjukdomar som diabetes, hjärt-kärl m.m. vet ju att det inte räcker med att äta mindre och springa mer utan om helt andra orsaker. Den stora mängd kolhydrater som vi, vanligtvis, äter kan inflammera våra kroppar på ett sätt som forskarna inte ens har börjat forska kring. Just det, läkarna känner inte till detta faktum! Likaledes tycks de inte veta att det naturliga fettet är absolut nödvändigt för oss att äta för att få rätt balans i kroppen.

Ibland undrar jag om det jag skriver om bara är en fis i vinden. Är det verkligen möjligt att bryta igenom denna massiva värld av konsensus som verkar råda mellan alla läkare och professorer som alla är fettskrämda. Det finns ju ett antal läkare som tycker annorlunda. Vad händer med dom i en värld av fettskräck?

Nu ska jag åka till Karlstad och hålla föredrag i en garnbod. Just det, arbete på det lilla planet. På lördag håller jag föredrag i Kungälvs missionskyrka, kl. 10.00-12.00, och vill du gå på det så mailar du hit.

11 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bara s himla synd att man mste registrera sig p WordPress om man vill ”gilla” det du skriver i din blogg Hlsningar Elke

  Gilla

  • Va, det visste jag inte. Är det någon som vet hur man tar bort den inställningen?

   Gilla

   • Jag skulle oxå vilja ”gilla” och har velat det länge, på nästan alla dina inlägg som är såå bra.
    Mvh Kattis

    Gilla

   • Kolla här http://en.support.wordpress.com/facebook-integration/
    Lägg till en facebook like-knapp. Borde dessutom resultera i att du får mera reklam för din fina blogg på fb 🙂

    Gilla

   • Hej Daniel,
    Tack för hjälpen. Nu har lagt till en gilla-knapp så får vi se om det funkar.
    /Mats

    Gilla

 2. Vilken garnbod och tid? Jag fick inget svar på mitt mail till den adressen du gav mig förut:-( Och jag som fått ledigt ikväll och allt!

  Gilla

  • Hej, Adressen är Garnboden Spärrgatan 5, 653 41 Wåxnäs.
   Tel: 0727-326170, 0707-139065

   Gilla

   • Hej Mats,
    Tack för gårdagens föredrag även fast jag missade inledningen:-( Idag känner jag mig jättepeppad och tänker att nog även jag ska få ihop alla bitar så småningom…
    Hälsningar
    Suzanne

    Gilla

 3. Hej Mats
  Ja gillar också dina inlägg, och önskar dig välkommen till Kungälv på lördag.
  Det är synd att ta upp en plats där för någon som behöver den bättre, har skickat länken vidare här i Klv.

  Gilla

 4. Jo det var ju så, gick till och med så långt att jag registrerade mig i wordpress bara för att få skriva nåt snällt.

  Gilla

 5. You can certainly see your enthusiasm in the work you write.
  The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: