Veterinären vet mer än läkare!

november 23, 2012 kl. 11:43 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Jag ska att få tacka arrangörerna i Karlstad för en mycket givande kväll. Jag hoppas att ni hade lika mycket glädje av kvällen som jag hade. Det är alltid stimulerande att få träffa människor som har ett intresse av hur kosten påverkar hälsan.

En deltagare på föreläsningen i Karlstad tog upp att veterinärer alltid frågar bonden om vilken kost djuren äter innan det ställs en diagnos. Enligt veterinärer så har kosten en avgörande betydelse för vilka sjukdomar som djuren riskerar att drabbas av.

Har du någonsin träffat en läkare som börjar med att fråga vilken kost du äter? Veterinärerna har i alla år vetat att djurens kosthållning är helt avgörande för hur de mår. Varför påverkas inte människans hälsa av kosten, enligt läkarna?

Jag lider med läkarna som sitter fast med FASS-katalogen, påbud från läkemedelssäljare med krav på ökad medicinförsäljning och instruktioner från myndigheter som har helt avskärmat sig från frågan, varför blir vi sjuka?

Vilken tänkande människa som helst fattar ju att kosten måste ha en avgörande betydelse för sjukdomar relaterade till det metabola syndromet. Läkarna har fastnat i frågan om att fett proppar igen våra blodbanor. Trots en intensiv forskning om fettets farlighet, under många år, så finns det inga studier som visar detta. I olika sammanhang, inom läkarvetenskapen, säger man att kärlen är förfettade. Med sådana uttryck så är det ju självklart vilka slutsatser man förväntas dra. Det verkar stört omöjligt att våga ställa nya hypoteser som att sockerarter kan ha en inflammerande inverkan på våra kroppsfunktioner och därmed kraftigt försvaga immunförsvaret.

Förutom fettskräcken har vi dessutom utvecklat en bakterieskräck som inte alls är hälsosam. Med tanke på att våra kroppar innehåller 10 gånger fler bakterier än celler så borde vi snarare bli kompisar med bakterierna än att tro att de är våra fiender.

Igår, på föredraget i Karlstad, lanserade jag ett nytt begrepp som jag kallar för glufs-glufs! Det handlar om att om vi äter en inflammerande mat som innehåller sockerarter så förändras balansen mellan bakterierna i kroppen. En viss grupp av bakterier växer sig starka genom att de har allt för mycket bränsle/föda genom att det finns för mycket socker i blodbanorna. Jag tror att det är dessa bakterier som äter sig fast i kärlväggarna och skapar förtätningar/förträngningar. Därav begreppet glufs-glufs. Vi får en ohälsosam obalans i kroppen som försvagar immunförsvaret och tvingar det att jobba för högtryck dygnet runt.

Inflammationer blir till kroniska inflammationer genom att bakteriebalansen förändras i kroppen tack vare för stor tillgång av glukos. Varför skulle fett, som i alla andra sammanhang har en smörjande funktion, plötsligt fastna i kärlväggarna? Det är en märklig feltanke som tyvärr ligger till grund för vår moderna sjukvård och livsmedelsfilosofi.

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ” I olika sammanhang, inom läkarvetenskapen, säger man att kärlen är förfettade.”

  Jag tycker att vi ska vända på steken och kanske väcka lite eftertanke genom att istället börja prata om att ”Kärlen är karamelliserade” 🙂

  Gilla

 2. Som hundägare tycker jag väl tyvärr att veterinärer för det mesta bara vill sälja dyra torrfoder istället för att intressera sig för fördelarna med rå kost utan spannmål… Sånt som hunddjur äter naturligt däremot är visst livsfarligt (köttiga ben till exempel). BARF heter naturlig kost för hundar och katter!

  Gilla

 3. Ja, VAD är det vi pratar om egentligen? Är det allt som händer efter det att immunförsvaret fått nys om att något hänt i kärlens endotel? Eller talar vi om den primära händelsen, alltså den tidpunkt då en skada inträffar – och sedan varför den inträffar.

  Kolesteroltanken som man kom inpå under 50-talet var ett felslut om än lätt att använda för medicineringsunderlag, sic!

  Men – som sagt – hur börjar eländet? En tanke är ett sårat endotel genom små, vassa LDL-partiklar – ett endotel som över tid blivit försvagat av inflammation p.g.a. ständigt högt insulininnehåll i blodet. Det likaledes höga glukosvärdet ger i sin tur upphov till glykoliserade röda blodkroppar vilket man kan anta också irriterar endotelet. (s.k. AGE-produkter)

  Det är i alla fall skandal att det inte finns offentliggjort särskilt mycket om detta, om just själva startpunkten till det spridda begreppet åderförkalkning. Den utbildade eliten liksom befolkningen i övrigt sitter fastkedjad vid kolesterolvärden och gitter inte gå vidare!

  Eller vem har besked???

  Novemberhälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 4. Tack Mats! Kvällen i Karlstad var mycket givande. Har läst din bok och använder mycket av den i mina kostkurser. / Gunnel

  Gilla

 5. @Dufva: Precis – vad känns klibbigast på huden, smör eller sockervatten?

  Gilla

 6. Det mest hälsosamma är nog att göra tvärsom som livsmedelsverket och andra värk rekommenderar t.ex inte använda solskyddskrämer och vara ute i solen mitt på dan, inte använda tvål och tandkräm och andra hygienprodukter. Undvik kosten som livsmedelsverket rekomenderar som det inflammerande vetemjölet och gluten, omega 6 rika oljorna och margarinerna.

  Gilla

  • Bra blogginlägg som vanligt!
   Oj, gillar starkt dina förslag Per! Använder hellre salt eller olivolja om min mineraltandkräm utan flour, utan slipmedel av sten samt utan SLS är slut, äkta olivtvål och olivolja i duschen, aldrig solskydd eller deo med aluminium, inte blekt bomull i mina mensskydd, inte make up med petrolium, inte penicillin, sötningsmedel eller gluten, och nu går jorden under den 21 december med, lika bra.. för jag kan ju inte haft så långt kvar ändå så som jag lever…
   Ang domedagen. Vi fanatiker går ju så lätt på allt!^^

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: