Socker är giftigt!

november 28, 2012 kl. 8:54 f m | Publicerat i Okategoriserade | 26 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Min kropp reagerade på fruktosen som ett gift!

  

I samband med Maggans 50-årsdag så har jag upplevt något mycket intressant. Bakgrunden är att det blev mycket mat över efter allt firande och kvar blev bl.a. vindruvor, ananas och en kaka från Maggans jobb. Jag äter normalt aldrig sådan mat där för att jag inte mår bra av det. Dock finns mitt gamla sockerberoende kvar som jag ständigt måste vara vaksam på.

Efter att jag smakat en enda liten tesked av chokladtårtan så hände det saker omedelbart i min kropp. Jag fick riktigt ont i magen och jag kände ett behov att gå på toaletten omgående. Kroppen reagerade precis som om den fått i sig gift. Den ville bli av med den främmande substansen omedelbart. Efter toalettbesöket och en rejäl tömning så släppte det onda och spykänslorna.

Jag funderade på om min kropp nu är så avvänjd av socker att den reagerade på det främmande ämnet som reaktionen från ett gift. Några dagar senare var det dags för druvorna och ananasen. De fanns i kylen och jag kunde inte låta bli dom. Jag stoppade i mig ananasen och halva burken med druvorna. Nu hände precis samma sak som med chokladtårtan men inte lika omgående. Jag fick riktigt ont i magen och kräkkänslor. Det fick bli toaletten igen för min kropp ville bli av med giftet så fort som möjligt. Bara några minuter efter toalettbesöket kändes det bra igen.

Mina reflektioner;

Jag förstår nu att min kropp reagerade på sockret och fruktosen som  giftiga ämnen som kroppen vill bli av med så fort som möjligt. Normalt sett lever jag ett strikt LCHF-liv och jag befinner mig i ketos mest hela tiden. Alltså att min kropp går på fettdrift. Jag mår fantastiskt bra av detta och jag känner att mitt immunförsvar är oerhört starkt. Nu är frågan; kan mitt immunförsvar omgående känna av att det kommit giftiga substanser i min kropp och reagera på det sättet som skedde? Jag vet ju att min kropps reaktion på sockret är ungefär som om man ätit giftig svamp. Kroppen vill bli av med det giftiga så fort som möjligt.

Nästa fråga är om min kropps reaktion på sockret är en ursprunglig naturlig reaktion som egentligen är helt normal? D.v.s. om vi inte skadat kroppen och vant den vid sockret som en naturlig del av kosten?

Jag har länge hävdat att alla sockerarter som vi får i oss har en inflammerande inverkan på våra kroppar och påverkar immunförsvaret negativt.  Jag tror dessutom att sockerarterna är den viktigaste komponenten för att det bildas kroniska inflammationer i kroppen som leder till metabola sjukdomar. Kan det vara så att en kropp som är van vid mycket sockerarter inte reagerar på samma sätt som min kropp gjorde? Alltså att immunförsvaret inte orkar reagera därför att det redan är skadat?

Skriv gärna och berätta om ni varit med om något liknande som hände mig!

26 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hörde av Claude Marcus att sockervatten är jättebra! Man blir skärpt av sockervatten, sa han. 😉 Mer läsk till folket, liksom. Jag begriper inte att han kan få sitta och säga så, utan att få mothugg från alla håll. Är det något som alla ändå är överens om är det väl att socker inte är bra. Trodde jag i alla fall. 😦

  Gilla

 2. Jag tror nog snarast det är så att din bakterieflora och dina kroppsegna enzymer ställt om sig till vad du äter nu än att det är någon riktig giftverkan som kroppen upplever 🙂

  Gilla

  • Visst, det var min första reaktion också. Men faktum är att min kropp reagerade på precis samma sätt som när man får i sig något giftigt, med kräkkänslor och ont i magen. Min kropp skrek till mig att jag ska göra mig av med den giftiga substansen. Så kändes det. Intressant är det i alla fall.
   /Mats

   Gilla

 3. Mats
  det bästa är att ge bort det när kalaset är över jag vill aldrig ha några skålar med godis eller kakor kvar när gästerna har gått,mina värden har gått ner från 5 metformin till 2 en morgon och en kväll vad skall bra värden vara på morgon och kväll?

  Gilla

 4. Exakt samma sak händer mig vid ett ‘snedsteg’. Åt förra veckan smörgåstårta (hemmagjord av mig men m vanligt bröd mm) måndag och tisdag och hela onsdagen hade jag så ont i magen så jag trodde att den skulle gå sönder. Kräkkänslor, diarré och ont, ont. Bättre eft varje toabesök men eft sista toa vid 17 och sen 3 tim nockad i sömn så var allt som vanligt. Åh jag tänkte bara – varför lär jag mig inte – det har hänt förut vid några tillfällen. Nu vet jag bättre och det är slut med såna ‘tester’ för mig 🙂

  Gilla

 5. Precis samma sak hände med mig förra veckan, när jag inte kunde välja maten och åt en pytteliten bit panerad fisk och en halv potatis. Kräkreflexer, dålig mage och dessutom mådde jag dåligt flera dagar. Mina barn åt samma mat och betydligt större portion utan att må dåligt…Tror att våra kroppar saknar enzymer som någon här ovan pratade om. Men visst vore det intressant om vi är så känliga att kroppen talar om när socker”giftet” ska bort från kroppen. Har precis som du upplevt att jag inte reagerade på det sättet när sockret var min dagliga ”kompis”.

  Gilla

 6. hej Mats! Jag har ätit LCHF en tid och min uppblåsta mage är borta, mina återkommande hjärtklappningar (nattetid) är borta MEN jag har upptäckt att om jag äter sötsaker (vilket jag kan göra ibland) så sover jag oroligt och vaknar med hjärtklappning och är svettig. Så NU blir det inget mer sött för min del, kroppen har tydligt talat om vad den vill.

  Gilla

  • Jag har också upplevt hjärtklappning av bröd. En gång var jag på sjukhus och fick inte äta innan jag skulle opereras. Sen var det natt och jag var hungrig. Det enda som fanns var bröd, mager ost, margarin, fettfri mjölk, gurka… Det blev många smörgåsar och hjärtklappning i flera timmar så ingen sömn den natten.

   Gilla

 7. Jag håller med om att en mer ”van” kropp tål mer sockerarter för jag har samma erfarenheter. Det är lätt för mig att falla dit på läsk och choklad (Sockerberoende oh ja!). När jag är för trött för att tänka på mat så blir det ofta ris, pasta eller bröd.
  Det jag märker är att efter ett längre stint av detta så blir jag mindre magsjuk även om jag har gaser (jag kan bli det ändå, ibs och callida tror jag skapas av socker).
  När jag lyckats hålla mig från det jag inte tål en längre stund så blir jag mer magsjuk av det söta än när jag brukar det regelbundet. Får mer smärta i kroppen ockå.
  Nu vet jag inte exakt hur känslig jag är för jag håller det sällan så strikt som jag misstänker att jag behöver.

  Gilla

 8. Menade naturligtvis candida… ska handla inför julen, huvudet snurrar!

  Gilla

 9. Lchf verkar vara intressant för viktminskning men man äter för mycket kött verkar det som. 50 gram kött om dagen är lagom, kött är cancerframkallande, det har många undersökningar kommit fram till.

  Gilla

  • Hej Peter, surfa gärna runt på den här bloggen och kolla hur maten påverkar hälsan. Här finns mycket kunskap att hämta. Det är synd att LCHF-kosten förknippas med bantning när det handlar om hälsan. Många av oss som blivit friska från inflammatoriska sjukdomar har upptäckt att inflammationerna försvinner och att immunförsvaret blir starkt om vi äter mer naturligt fett och mindre kolhydrater. Dessutom äter vi inte mer kött än andra och kött är definitivt inte cancerframkallande. Det är sockerarterna som skapar kroniska inflammationer som kan leda till cancer bl.a.
   /Mats

   Gilla

  • Vi äter inte alls mer kött än andra. Konstigt att så många inte verkar fattar det… Dessutom äter inte jag och många andra lchf för att gå ner i vikt utan pga sjukdom, i mitt fall värk. För mig är lågkolhydratkost en livsstil inte en diet.

   Gilla

 10. Jag kan också bevittna dålig sömnkvalité oro i magen och påverkan på morgon p-glucos när jag har ätit kolhydrater på kvällen. Även om det rör sig om en liten mängd. Och jag går inte längre in i någon diskussion angående LCHF på jobbet (sjukhuset) längre, jag vet själv vad som känns bra för just min kropp.

  Gilla

 11. Ja det är otroligt. Har ätit LCHF i fyra år och det är som om man nollställer kroppen, startar om datorn så att säga:-) Helt plötsligt så förstår kroppen på en gång vad som är bra och dåligt. Fuskade i början men känner att det inte är värt det.

  Gilla

 12. Jo, jag har råkat ut för det du skriver om här ovan, Mats. Drack ett halvt glas ananasjuice och fick diarré, juicen kom ut i stort sett direkt! Sedan var allt bra igen.
  En annan stor skillnad är att förr när jag var ute och reste blev jag väldigt lätt magsjuk. Men förra vintern när jag reste runt i Asien blev jag inte magsjuk en enda gång! Det var jättelätt att äta lchf där.

  Gilla

  • Hej Filippa.
   Jag skulle behöva lite tips av dig som var ute och reste i Asien vad du åt när du var där.
   Jag skall ut och resa i tre månader Vietnam-Thailand jag har rest runt mycket i Thailand men inte under denna tiden som jag har börjat äta LCHF.
   Tacksam för svar
   /Bo

   Gilla

   • Hej Bo, låter som en kul resa du ska göra!

    Så här gjorde jag (och även min make):
    Till frukost åt jag oftast omeletter, stekta ägg och ibland bacon om det fanns.

    Till lunch/middag åt jag ”inhemsk” mat. Tex soppor gjorda på kyckling och kokosmjölk, eller andra fisk- eller kycklingrätter. Ris var nästan alltid en side order, så det kunde man bara låta bli att beställa. Jag beställde ofta ett stekt ägg i stället, tycker äggen där borta är så goda.

    Jag undvek helst västerländsk mat. Åt inte nötkött som tex hamburgare, dels för att köttfärs lätt bli dålig i värmen och dels för att köttet troligen är importerat.

    Hade alltid med mig en påse nötter ifall jag inte skulle hitta något lämpligt att äta, men den behövdes sällan.

    Åt färska kokosnötter (både köttet och kokosvattnet) så ofta jag kunde.

    Hade med mig ost och grädde (till kaffet) på flyget från Sverige. På flygen där borta fick vi jordnötter som vi åt upp. Verkar inte som folk är så jordnötsallergiska där, för dessa påsar fick vi på alla flyg. Flygplansmaten var annars okej, bara att skippa kolhydraterna.

    Snart åker vi till Dubai och Sri Lanka, ska bli spännande att se vad man hittar att äta där…

    Gilla

   • Tack Filippa för svaret jag fick detta är precis vad jag hade tänkt mig,jag skall försöka att få tag i kallpressad kokos fett där nere är det flytande på grund av att det är över 25 grader varmt,jag häller då en skvätt i kaffet på morgonen.Försöker att köpa blomkål så att man kan göra blomkålsmos dom ggr man inte är ute och äter.
    Vi åker i 15 dagar i Vietnam och sedan åker vi ner till ett ställe som heter huay Yang i Thailand som ligger 12 mil nedanför Hua Hin. Där är som Thailand var för 20 år sedan.
    Hoppas att eran resa blir bra och tack igen för informationen ang kosten i Thailand.
    MVH Bo

    Gilla

   • Hej Bo, jag är imponerad att du är så noggrann i dina förberedelser inför resan. Du gör precis rätt tycker jag. En annan liten bra sak som du kan ha med är fiberhusk om du vill baka bröd. Nötter, ost och ägg går alltid att få tag på i andra länder. Brödrecept finns i min bok Frisk av mat som jag hoppas att du tar med dig liksom andra tips om LCHF på resa. Hoppas att du/ni får en härlig resa. Jag är bara lite avundsjuk.
    /Mats

    Gilla

   • Hej Mats.
    Ja jag är lik dig med att skall jag göra något som jag tror på så vill jag göra det riktigt jag är glad att jag köpte din bok, den har givit mig inspiration för att bli bra igen.
    Jag hade samma upplevelse när jag första gången var hos diabetesköteskan som du hade,när hon berättade hur farligt detta var och hur mycket tabletter man skulle äta resten av livet.
    Jag var riktigt chockad och rädd när jag satte mig i bilen och åkte hem igen.
    Nu ser jag en lösning som jag inte hade kunnat drömma om,jag hade 25 i socker första ggr jag var där, efter tab,så låg jag på 7-8 i socker.
    Nu efter 2 månader med LCHF så ligger jag på 5,4-6,5 och då har jag minskat ner på metformin tabletterna till 1 till 2 tabletter om dagen jag vet att jag kommer att klara detta galant,och säger igen hade inte jag läst dina problem i din bok och att du kunde göra något åt detta så fint som du gjorde, så hade jag kanske aldrig tagit tag i detta.Obs jag kommer att höra av mig under min resa i Vietnam och Thailand i mina 3 månader tack Mats.
    MVH Bo

    Gilla

   • Verkligen roligt att höra Bo! Du kommer definitivt att lyckas och leva ett friskt och bra liv. Ibland tänker jag så här; Vad skulle hända om man bytte ut diabetesmottagningarna i Sverige mot ett bibliotek med bra LCHF-böcker? Hur stora skattepengar kan man spara och hur stor livskvalité kan man uppnå med en sådan omorganisation? Tanken kittlar faktiskt!
    /Mats

    Gilla

   • Bo, ta gärna med dig lite kokosfett från Sverige, för konstigt nog var det svårt att hitta där, i alla fall där vi var. Dessutom var det dyrare än i Sverige.

    Gilla

   • Ok i Vietnam vet jag inte hur det är men i Thailand har jag varit 26 ggr med denna gången där vet jag att dom har det.Tack så länge / Bo

    Gilla

 13. Jag har blivit jättekänslig för socker /kolhydrater efter några år på LCHF. Igår åt jag julbord igår på Ikea och valde med omsorg, men det blev tydligen ändå för mycket kolhydrater. Jag fick hjärtklappning och låg vaken halva natten.

  Gilla

 14. Hej Mats
  Ja du man kan undra mycket om sjukvården idag,jag skall göra allt för att bli bra igen
  och jag önskar dig lycka till med dina föredrag och böcker och LCHF mat.
  Och tack än en gång för att du skrev boken,den kommer att göra mig frisk igen för jag är en envisen dj–./Bo

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: