Studie eller beprövad erfarenhet?

november 29, 2012 kl. 10:31 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Frågan är vad som betyder mest, en studie eller beprövad erfarenhet? Antagligen är idealet både och. Vi som jobbar med LCHF matkasse har hela tiden haft avsikten att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att delta i en studie som visar hur deras hälsovärden förbättras med LCHF-kosten. Tanken är att man ska få klart för sig vad som händer i kroppen när man äter en icke-inflammerande kost som LCHF.

Eftersom vi också levererar utbildningsbrev med varje matkasse så tror vi att det är svårt att hitta bättre förutsättningar att få veta hur LCHF-kosten påverkar.

Vi tror dessutom att där finns ett allmän-intresse av att få veta hur kosten påverkar hälsan. Vi har äntligen fått lite positiva signaler från sjukvårdens representanter att de också är intresserade av sådana studier. Förhoppningen är att vi ska få kvalificerad hjälp att göra en plan hur studien ska utformas och möjlighet att söka ekonomiskt bidrag för att genomföra den.

Förhoppningsvis ska det inledningsvis ske en pilotstudie som sedan ska utvecklas till fler och långsiktiga studier. Vi har förstått att det är en rad parametrar som måste uppfyllas och att vi behöver experthjälp med detta. Inte minst medför det stora kostnader som måste finansieras.

Det andra alternativet är förstås att peka på att det redan finns en stor mängd beprövad erfarenhet från människor som blivit friska från inflammatoriska sjukdomar med hjälp av en naturligare kost bestående av mindre kolhydrater och mer naturligt fett och protein. Vi pratar ju alltid utifrån begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet. Frågan är om vetenskapen är mer värd än beprövad erfarenhet?

Jag tror faktiskt att det är nödvändigt att genomföra en välgjord studie om den naturliga kosten, LCHF, ska få ett genombrott som ett botemedel mot inflammatoriska sjukdomar och ett alternativ till kemi och piller.

Idealet är naturligtvis om läkaren, vid en konsultation, ger patienten ett alternativ till kemi och piller. Genom att förklara att en viss typ av kost kan minska inflammationsnivån i kroppen och medföra att immunförsvaret stärks. När den dagen kommer ska jag pensionera mig.

Det är ingen lätt sak att genomföra en livsstilsförändring och börja med en annorlunda kost som man inte ätit tidigare. Det kan vara så att patienten ändå väljer kemi och piller därför att en kostförändring känns för svår. Skillnaden är då att patienten har ett val jämfört med idag.

Det finns inga alternativ idag till sprutor och piller eller till operationskniven. Om LCHF-kostens antiinflammatoriska inverkan erkänns av läkarkåren öppnar sig många möjligheter och stora besparingar kan troligtvis göras i vår enorma sjukvårdsbudget. Det gynnar alla utom kanske läkemedelsfabrikanterna. Det kan också tänkas att det öppnas nya affärsmöjligheter för läkemedelsföretag och andra om sockerarternas påverkan på hälsan erkänns.

I mitt inlägg om att socker är ett gift berättade jag om att min kropp reagerade som om den fått ett gift in i kroppen när jag åt en mindre bit tårta och ett antal vindruvor. Jag fick ont i magen och jag fick kräkreflexer ungefär som om jag ätit något giftigt. Kroppen ville bli av med det giftiga omedelbart. Det har säkert kommit in 15 kommentarer från läsare som upplevt något liknande när de ätit för mycket socker/fruktos.

Det kallar jag för berövad erfarenhet och den erfarenheten är guld värd!

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Så blir jag också, jag blir riktigt sjuk om jag får socker i mig, eller om jag ens försöker äta kolhydrater i form av bröd med mer än 6 procent fibrer. MIn mage slår fullständigt bakut och denna veckan kändes de som om jag har haft feber också, och vad åt jag då, jo en handfull jordnötter som var hounungsrostade. Djävligt dumt gjort.Men nu har jag lärt mig den läxan också.

  Gilla

 2. Ja kan Du få igenom en studie på Lchf som godkänns av ”studiemyndigheten” har nog det största steget tagits hittills. Nånstans under innevarande år har jag läst om att studieansökning på nämnda område gjorts, men med fett avslag som resultat.

  Jag tror säkert Du har läst om detta då det cirkulerade på de större LCHF-bloggar.

  Men som sagt, ingen kunde bli gladare än vi LCHF-are om en seriös LCHF-studie komme till stånd..

  Gilla

  • Hej Ethel,
   Jag visste faktiskt inte att det gjorts sådana försök. Det kan kanske kan vara lite annorlunda med vårt projekt Frisk av mat och LCHF matkasse. Tanken är ju att våra specifika kunder själva kan välja om de vill delta i studien. Det borde finnas ett allmänintresse kring detta.

   /Mats

   Gilla

 3. Mats! Du känner väl till Solveig Kianders studie tillsammans med professor Öckerman?

  Gilla

  • Ja, jag känner till den men den blev väl aldrig godkänd som studie eller?
   /Mats

   Gilla

 4. Ja Mats, möjligen har Du ett bättre utgångsläge från Ditt projekt och det var nog inte allmänintresset som det stupade på förra gången, snarare myndighets ovilja till finansieringsstöd vill jag minnas, LCHF är ju en glödhet potatis. Men vi är mångtusenhövdade i det här landet som väntar på att LCHF ska få ”komma upp till bevis” en gång för alla.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: