Stroke och högt blodtryck!

januari 22, 2013 kl. 9:52 f m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

I morse på nyheterna var där två stora medicinska nyheter.

1. Forskare har upptäckt att även unga människor drabbas av metabola/inflammatoriska sjukdomar som t.ex. stroke. Tidigare har man trott att det var genetiska faktorer som gjorde att unga drabbades av t.ex. stroke. Det var ju skönt att detta blev avklarat, att unga har samma mekanismer som äldre.

hjarta2

Vad är stroke?

Vad är stroke? Varför får man stroke?  Vad orsakar stroke? Är det någon som ställt dessa frågor till läkare så får man troligtvis inget vettigt svar. Skälet är att man låst fast sig i uppfattningen att det är fett som gör kärlen mindre elastiska och som skapar förhårdnader/förträngningar i kärlväggarna. Därmed minskar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet så att det har samma flöde när det kommer tillbaka till hjärtat. Jämför gärna med cirkulationspumpen i källaren som skall se till att det varma vattnet i värmepannan pumpas runt till alla elementen. Om det blir avlagringar i rören minskar kapaciteten på cirkulationspumpen. I värsta fall får man byta cirkulationspump till en med högre kapacitet. Det är inte lika lätt att byta till ett hjärta med högre kapacitet.

Att man tror att fett skapar förträngningar (förfettning är sjukvårdens språkbruk) är själva grunden till att man hela tiden misslyckas med att bota inflammatoriska/metabola sjukdomar. Det är därför som man måste ta till kniven för att skära bort det onda. Men orsakerna hittar man inte  på grund av fel hypotes från början. Alla vet att fett har smörjande egenskaper utom möjligen läkarna.

Orsaker till stroke liksom till de flesta metabola sjukdomar är för mycket sockerarter i kosten och för lite naturligt fett!

Vad är högt blodtryck?

2. Den andra stora nyheten var att personer med högt blodtryck kunde få hjälp att få ner detta med hjälp av en slang i ljumsken. I en artikel i GP kunde Gun få ner sitt blodtryck och till och med sluta med en av alla sina blodtrycksmediciner. Vad är högt blodtryck? Varför får man högt blodtryck? Vad orsakar högt blodtryck? Ungefär 1,8 miljoner människor i Sverige lider av högt blodtryck.

Högt blodtryck har precis liknande orsaker som stroke för unga. Nämligen att flödet minskar i blodsystemet på grund av förträngningar så att hjärtat måste öka trycket för att få runt tillräcklig mängd blod. Det är alltså förträngningar igen som är själva anledningen till det höga blodtrycket. Men är det fett som är boven? Nej, lika lite som i fallet med stroke enligt min uppfattning. Det är återigen en kost med för högt innehåll av sockerarter som skapar obalans i systemet. Varför blir det en obalans i systemet? Jo, med för sött blod skapas för mycket bränsle åt vissa bakterier som växer sig för starka. Dessa äter sig fast i kärlväggarna och gör dom mindre elastiska.

Varje operation, där man för in en slang i ljumsken för personer med högt blodtryck, kostar 78000 kronor. Om vi skulle låta operera alla 1,8 miljoner människor i Sverige som lider av högt blodtryck så skulle kostnaden bli cirka 140 miljarder kronor. Men, vi skulle ändå inte komma åt orsaken till problemet. Så efter ännu några år skulle vi kanske få punga ut med kostnader för ännu en operation. Alla förstår ju att skattesystemet inte kan bära sådana kostnader.

LEX Annika Dahlqvist!

Vi måste förstås vända på hela kuttingen och fråga oss vad som orsakar hela det metabola syndromet? Kan man införa en LEX Annika Dahlqvist som är Sveriges mest kända person och läkare för att kostbehandla olika inflammatoriska sjukdomar. Innan en operation skall utföras bör frågeställningen vara om den kan kostbehandlas istället? Eller alternativt att man i samband med operation ger kostråd till patienten för att denne inte skall komma tillbaka.

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ja en LEX Annika Dahlqvist vore rättvist!

  Gilla

 2. Har en väninna, runt 30 -35 år, som fick en stroke för ca två sedan. Hon är överviktig, och körde en Extravaganza kur, så på tre månader gick hon ner 25 kg, på soppor. Jag tror absolut att hennes stroke beror på den snabba kuren, då hon innan var fullt frisk. Själv tror hon inte det, och vad läkare tror vet jag inte. Nu är hon uppe i sin ursprungliga vikt igen…..och tack o lov frisk 😉

  Jag äter Lchf sen 2,5 månad, har tappat 9 kg, men står nu still, händer absolut ingenting. Kanske beror det på att jag ”unnar” mig på helgen…. troligtvis är det så.

  Tror nog att socker är den största boven när folk blir sjuka….

  Gilla

 3. Lex Annika Dahlqvist är en utmärkt idé. Det den ska åstadkomma ska egentligen Patientsäkerhetslagen redan åstadkomma men att det dagligen bryts mot den i sjukvården vet ju många av oss redan.

  Mats
  FriskaDiabetiker.se

  Gilla

 4. Min mor är lite över 60 år. Hon lade för två år sedan helt om kosten till LCHF och lyckades därmed gå ner från 110 kg till 80 kg, utan kalorirestriktioner. Att tidigare gå ner mer än ett par kg har tidigare varit fullständigt omöjligt för henne. Däremot blev hon inte helt av med sin diabetes 2 och fick fortsätta sin metformin behandling.Viktminskningen stannad också av, hon skulle egentligen behöv minska 20 kg till, Hälsovinsterna med blodfettsprofil och annat var ändå fullständigt enastående. Men för sex veckor sedan fick hon en stroke som gjort henne halvsidigt förlamad, och hon ligger nu på en rehabavdelning utan hopp om att kunna bli återställd och kunna flytta hem igen. Lägenheten hon bodde i kan inte handikappanpassas. Ingen skulle ge LCHF skulden för detta, men det räddadde henne inte heller. Vissa saker är inte så enkla,

  Gilla

  • Väldigt tråkigt för dig och jag känner verkligen med dig. Din mamma gjorde ju verkligen hälsovinster av LCHF-kosten men hon fick ändå en stroke. Jag känner bara att informationen om hur en naturlig kost kan läka måste ut till människor fortast möjligt så att människor har möjlighet att göra ett aktivt val. Ju tidigare desto bättre. Din mamma hade kanske skadat sin kropp så att den inte hade möjlighet att läka riktigt. Jag minns hur min mamma med sin diabetes ifrågasatte läkarens och dietistens råd eftersom att hon kände att något var fel. Hon kunde dock inte precisera vad. Hon dog av en hjärtattack när hon skulle kliva på bussen.
   /Mats

   Gilla

 5. Intressant, men heter det inte stroke bara när det drabba hjärnan?

  Gilla

 6. Givetvis ska all kunskap om LCHF och en allmänt naturligare kost presenteras. Men jag tror samtidigt att man gör LCHF en otjänst om man beskriver den som någon slags mirakelkur. LCHF orsakade inte mammas stroke, och det gjorde sannolikt inte extravaganza för ovanstående skribents väninna heller. Men det är inte heller en mirakelkur mot alla sjukdomar som kan drabba en heller. Tragiskt nog förbjuder lasarettet mamma att själv bestämma över sin kost, och genom den sjukhuskost som dietister utarbetat i enlighet med godkända riktlinjer håller hon nu på att gå upp i vikt igen och hennes lipidvärden håller på att bli sämre.Men sjukhuskosten är det ingen som skriver larmartiklar om.

  Gilla

  • LCHF-kosten är kanske inte en mirakelkur för alla men för mig har den varit det. Problemet är att det finns en gigantisk kunskapslucka hur maten påverkar hälsan på olika sätt och framför allt vad som håller igång inflammatoriska sjukdomar. Detta har en mycket etablerad forskare erkänt för mig. Det behövs nya rejäla studier om vad som påverkar immunförsvaret negativt.

   Gilla

 7. […] inte helt fel att lyssna på andra kostråd än de ”vanliga”. Mats Lindgren skriver om stroke och högt blodtryck och han tycks få medhåll av THINKS, som är en grupp forskare, läkare, andra akademiker och […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: