Kolesterolet igen!

mars 7, 2013 kl. 11:17 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

En kommentar från en läsare om kolesterolet som jag tycker är värd en större publik. Mina kommentarer kommer längre ner.

Angående kolesterol och lchf måste jag lämna en kommentar.
Både jag och min fru äter enligt lchf, jag är inte lika strikt som min fru, men vi har båda fått extremt höga kolesterolvärden.
Min fru ett totalkolesterol på 15,7 hdl 3,86 tri 0,95. Jag totalkolesterol 11,1.
Kan tillägga att min fru som är diabetiker lyckats få ner sitt HbA1c till 42 vilket är väldigt bra för en diabetiker typ 1.
Min egen fundering om detta är att när man äter en ketogen kost så lever man på fett som energi. Detta medför självklart att stora mängder fett måste transporteras med blodet. Självklart stiger blodfettvärdena och de har inte blivit lägre efter tre år på strikt lchf kost.

hjarta2

Hur mår ni?

Det är den viktiga frågan. Grattis till det låga blodsockret. Min uppfattning är att kolesterolet har fått en alldeles för stor roll när det gäller metabola sjukdomar. Det intressanta är ju hur man mår! Om man skulle få lite högre kolesterol av LCHF-kosten så må det vara hänt för då behöver man det. Kolesterolmyten verkar vara seglivad och har hamrats fast i folks medvetande.

Myten om att kolesterol skulle vara farligt började när Ancel Keys gjorde sin berömda bluffstudie. Han påstod att fett skulle vara farligt och orsaka sjukdomar utan att ha stöd för det. Det var hans personliga uppfattning och den förändrade hela världens syn på mat och sjukdomar. Fettskräcken lever kvar t.o.m. bland många LCHF-anhängare. Det är ju märkligt eftersom LCHF betyder lite kolhydrater och mycket fett.

Jag tror inte att det är mer fett som transporteras genom blodsystemet om man äter LCHF-mat. Det är snarare mindre glukos som transporteras genom blodsystemet. Fett som bränsle för våra celler går alldeles utmärkt. Den stora skillnaden jämfört med att äta mycket kolhydrater är att det inte blir en massa glukos över. Ett överskott av socker(glukos) som cirkulerar runt i blodsystemet är själva grunden för inflammatoriska sjukdomar.

Mat som inflammerar!

Vi måste våga prata om det som verkligen betyder något nämligen mat som har en inflammerande faktor på våra kroppar. Jag kan ju med 100-procentig säkerhet, efter över 4 år med LCHF-kosten, konstatera att min tidigare inflammerande kropp numera är helt frisk. Det beror enbart på att jag gjort en totalförändring av mitt kostintag från mycket kolhydrater och Tallriksmodellen till en strikt LCHF-kost. Diabetes 2, hjärtbekymmer, prostatainflammation, kronisk bronkit, ledbesvär, ”kronisk värk” är borta, puts väck från min kropp. Liknande erfarenheter har min sambo gjort eftersom hon solidariskt med mig också lade om sin kost. Hon har inte längre ögonmigrän, inte svår eksem med blödande sår och hon har en mycket bättre hy.

Detta är erfarenheter som sjukvården och läkarna borde ta till sig omgående. Detsamma borde Livsmedelsvärket göra. Våra barn växer upp med allt mer inflammerande kroppar tack vare en alltför kolhydratrik föda. När det för 20 år sedan fanns ett barn i klassen med allergi har, i motsvarande klass,  50 procent av barnen allergi idag. Det är inte snällt mot våra barn att ge dom sådana handikapp redan från början.

Föredrag i Göteborg onsdagen den 13/3!

Passa på att gå på mitt föredrag på onsdag den 13/3 kl. 19.00 på Falkgatan 7 i Göteborg. Föredraget är kostnadsfritt och sker i Studiefrämjandets lokaler. Här kan du också köpa min bok ”Frisk av mat” med signatur om du vill.

Ring eller maila; 031 – 19 25 30 eller goteborg@studieframjandet.se

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Tack för noggrann förklaring Mats! Det behövs med all enorm info som man läser hela tiden på olika ställen om vad som är bra och inte.

  Gilla

 2. Att kolesterolnivåerna skulle nå dessa höjder enbart beroende på byte till LCHF-kost låter nästan osannolikt. Så var det i alla fall inte för mig. LDL steg något men det var också allt. Frågan är vilka nivåer dessa personer hade innan kostbytet?

  Gilla

 3. Hur är det med kolesterol och ägg? En del säger ju att kolesterolet blir skyhögt av för många ägg. En kvinna sa att hon kunde äta uppemot 40 ägg i veckan, då hon äter ägg till frukost, bakar med ägg, lagar mat med ägg. Bara en pannkaka innehåller 8 ägg.

  För min egen del så äter jag inte mer ägg nu, än innan, då det finns massa mat att laga som inte innehåller ägg.

  Gilla

  • När vi får i oss mycket kolesterol via maten så minskar produktionen av kolesterol i levern och tvärtom. 80% av vårt kolesterol produceras normalt i levern. I ägg finns mängder av näringsämnen som vi behöver (förutom C-vitamin) så det kan man äta i lugn och ro i den mängd som man tycker är gott.

   Gilla

 4. Våra kolesterolvärden före kostbytet: Min frus totalkolesterol låg runt 5 och mitt varierade mellan 7 och 9.

  Gilla

  • En bra artikel om kolesterol finns att läsa här:
   http://www.greenmedinfo.com/blog/there-only-one-type-cholesterol-heres-why
   Den är visserligen på engelska men skriven på ett sätt som gör budskapet väldigt tydligt. Det finns massor av information som säger ungefär samma sak men just denna fick mig att skaka av mig det sista av mina tvivel rörande mina höga kolesterolvärden. För övrigt så instämmer jag i Mats fråga: Hur mår ni? Kolesterolvärden, höga eller låga är en indikation på något och inte en sjukdom i sig. Mår man bra och äter som i ert fall en strikt LCHF-kost så skulle inte jag vara orolig. Ställ gärna frågan på Annika Dahlqvists eller Kostdoktorns blogg om ni är oroliga.

   Gilla

   • Tack för länken Lennart. En riktigt bra artikel och inlägg om kolesterolet som jag funderar på att översätta. Videon var ju super!
    /Mats

    Gilla

 5. Om högt blodsocker – som ju ger fel sorts blodfett – har jag tänkt och skrivit lite om HÄR.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: