Socker i Svt:s Korrespondenterna!

april 3, 2013 kl. 3:50 e m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

http://www.svtplay.se/video/1133640/del-4-av-10-varldens-sotsug

Äntligen ett seriöst försök att sprida kunskap om det farliga sockret av ett etablerat program i Sveriges Television. Det var alldeles utmärkt att de börjar sprida att socker inte bara gör folk feta utan också sjuka. Robert Lustig, professor och fetmaforskare, bidrog med viktiga kommentarer och slutsatser. Han hävdar att 7 procent av världens befolkning idag har diabetes och att de kräver allt mer sjukvård. Han påstår liksom jag själv att den uppstigande kurvan med metabola sjukdomar måste brytas annars riskerar vi att inte ha råd med någon sjukvård alls om tjugo år.

Är socker socker?

Tyvärr pratade man mest om tillsatt socker från programledarnas sida. Då tänker åtminstone jag på det socker som många lägger i te eller kaffe. Eller alternativt det tillsatta socker som finns i bakelser. Detta socker är elementärt och många borde redan känna till dess skadeverkningar.

Det som man borde ta upp än mer och som är det djävulska i sammanhanget är det ”socker” som inte smakar sött men ändå är socker. Jag tänker på mjölet och stärkelsen, på frukten och fruktosen, på flingorna på morgonen. Jag tänker också på pastan som många sätter på rent vanemässigt när de kommer hem från jobbet. Detta är det djävulska socker som bildar den förödande mängd glukos som våra celler inte kan använda som bränsle för att det finns för mycket.

Immunförsvaret blir skadat av socker.

Jag kan ju verkligen verifiera att den mängd kolhydrater som jag ätit under mitt liv har skadat mitt immunförsvar. Jag var som de flesta andra och jag tyckte inte själv att jag åt särskilt onyttigt. Dock tål jag socker betydligt sämre än många andra, det har jag förstått. Det verkar vara som med alkoholen att vissa tål helt enkelt inte alkohol medan andra kan dricka på ett civiliserat sätt. Det hindrar inte att man med lång och trogen användning kan bli förgiftad/inflammerad av kolhydrater ändå. Nästan som alkoholen alltså. Något händer i kroppen när den utsätts för alltför sött blod. Detta är alltså överskott av glukos som far runt i blodbanorna utan någon vettig funktion.  Vi blir plötsligt sjukare och drar lättare på oss infektioner och inflammationer. Så småningom får vi kroniska inflammationer som inte vårt eget immunförsvar rår på. Här borde man verkligen forska ordentligt.

Socker/sockerarter är en vanebildande drog!

Socker är underskattad som drog och räknas inte lika vanebildande som tobak och alkohol. De som är sockerberoende håller nog inte med. Belöningarna som hjärnan tillhandahåller när vi äter socker är ljuvliga. Vem vill inte uppleva detta gång på gång? Det är dags att börja erkänna våra sockerarter som farliga för människan.

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag läser ”brödberoende” just nu. Skrämmande, om vete i synnerhet, men alla spannmål i allmänhet. Jag är också starkt allergisk. Tur att jag upptäckte lchf vid 52, nu har jag haft tid att reparera skadan, samt hjälpa min familj och vänner (som vill) till ett friskare liv.

  Gilla

 2. Det absolut värsta tycker jag är att det inte går att köpa några förpackade charkuterivaror som inte är ”besudlade” med socker. Där hittar man både druvsocker, maltodextrin m.m. m.m. Även detta socker bidrar naturligtvis till att hålla oss lagom beroende. En hantverkare från Lettland som jag känner tycker att vårt smörgåspålägg är på gränsen till oätligt på grund av sin söta smak som vi mer eller mindre har vant oss vid.

  Gilla

  • Hej Lennart, du pekar på något mycket allvarligt. Att man så att säga smörjer processade/förpackade köttprodukter med socker. Det brukar vara druvsocker har jag sett. Det är hemskt att man får lov att göra så. Vi vänjer oss vid att köttprodukter ska smaka sött. Hur djävulskt är inte det?
   /Mats

   Gilla

 3. Tar jag med en nypa salt om att det förstör immunförsvaret i kroppen, eftersom jag tar immun nedsättande mediciner p.g.a min hjärttransplantation. Mycket av detta LCHF är också skadligt för kroppen, och inte alls lika nyttigt som de flesta påstår faktiskt!

  Gilla

  • ”Du tar med en nypa salt om det förstör immunförsvaret i kroppen”. Bäste Stevie, du är inte ensam här i världen. LCHF-kosten har redan hjälpt tusentals människor med att inflammationer släpper och immunförsvaret stärks. Du snackar i nattmössan Stevie!
   /Mats

   Gilla

 4. Glukosen är inte farlig. Den lagras som glykogen i lever och muskler på ett ofarligt sätt och är nödvändig för alla celler. Fruktosen däremot lagras som fett och bryts ner på samma sätt i levern som alkohol och är potentiellt farligt i för stors mängder. Man går ner i vikt och minimerar risk för metabolskt syndrom om man tar ut fruktos från dieten, oavsett om den är lchf eller hög på kolhydrat i övrigt.

  Gilla

  • När vi äter kolhydrater så ingår oftast både glukos och fruktos. Det går inte att hävda att glukosen inte är farlig. Det finns många exempel på människor som tagit bort sockerarterna ur födan och vips stärks immunförsvaret och man blir frisk även från svåra sjukdomar. Du är väldigt kategorisk Gunnar. Jag har pratat med flera av Sveriges främsta forskare inom nutrion och de menar att vi fortfarande har en stor kunskapslucka när det gäller ämnesomsättningen och hur den fungerar. Dessutom har det kommit fram ny forskning om bakterier som växer sig för starka och skapar obalans när de lever på vårt söta blod. Där är roten till våra metabola sjukdomar tror jag.
   Hälsningar,
   /Mats

   Gilla

 5. Och att glukos ska kunna ha negativa effekter på immunsystemet finns det inga vetenskapliga belägg för.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: