LCHF hjälper inte mot allt!

april 10, 2013 kl. 10:53 f m | Publicerat i Okategoriserade | 17 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

images

På kort tid så har jag, i början av detta året, haft två stycken influensaperioder. Det känns väldigt konstigt eftersom jag inte ens varit förkyld på över 4 år. Speciellt med tanke på min sjukdomshistoria med diabetes och kronisk bronkit. Jag kan erkänna att jag inte varit lika strikt nu under en period mot vad jag varit förut. Tyvärr har det eskalerat och jag har blivit lite kaxig t.ex. genom att äta mer frukt, mer lågkolhydratbröd(inte orkat baka), LCHF-glass(Alvesta) osv. Influensainformation genom Wikipedia.

Känsligare?

Den stora frågan är om jag är ännu mer känslig nu för sockerarter nu än vad jag var innan jag lade om kosten till LCHF? Om det är på det viset så måste vi inflammationskänsliga personer vara än mer uppmärksamma på vad vi äter. Psykologiska faktorer kan kanske också ligga bakom genom att jag haft det lite bekymmersamt med jobbet. Risken att man äter sockerarter när man mår dåligt är ju väldokumenterad.

En del hävdar att det är extra svårt att skydda sig mot influensa eftersom dessa virus färdas enormt långa sträckor och följer den kalla årstiden. Kan det vara så att immunförsvaret inte räcker till mot influensavirus trots att man har ett starkt sådant?

Inga bra minnen!

Den senaste influensaperioden för mig har påmint mycket om den tiden när jag hade ”kronisk” bronkit. Det innebär att febern galopperar upp och ner och det kan vara väldigt frustrerande. På den tiden fick jag alltid några penicillin-kurer innan jag blev någorlunda bra. Den här gången har jag inte tagit penicillin och jag räknar med att mitt immunförsvar trots allt ska orka läka mig. Jag är på bättringsvägen och jag har stramat upp min kost igen till strikt LCHF.

LCHF fungerar!

Ingen av mina gamla sjukdomar har kommit tillbaka som t.ex. diabetes 2, ledbesvär, hjärt-kärl, prostata m.m. Det talar för att LCHF fungerar trots allt. Att jag nu hamnat i två influensasjukdomar efter varandra är mer en slump. Jag tror dock att jag tappat i strikthet tillsammans med olika psykologiska må-dåligt-faktorer är de främsta orsakerna till att min kropp inte orkat stå emot influensaviruset denna säsongen.

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Min erfarenhet av 2,5 år med LCHF är att så fort man fuskar med fett intaget så kommer
  Socker suget tillbaka! Man måste verkligen vara duktig på att få i sig fett!! Sen i bland väljer man ju att unna sig….. Och varje gång ångrar jag mig när hela kroppen kommer i olag! Det är verkligen inte värt det!! Ändå så gör nan sina snedsteg…..Man får testa sig fram och fuska med det som kroppen klarar bäst helt enkelt! Tycker det verkar som man blir mer och mer känslig för fusk ju längre man håller sig strikt! Men det går säkert över om man lägger in mer och mer kolisar…Jag tänker aldrig någonsin däremot gå tillbaka till kolhydratrik kost!!!!
  Bara unna mig nått lite i bland;) och då nått jag vet att jag tål hyggligt.

  Gilla

  • Hej,
   Jag tror att du har en väldigt viktig poäng där med fettet. Jag själv upplever att det finns en tendens till att jag glömmer bort att ta det dagliga kokosfettet. Ju mindre fett desto mer pockar sockersuget.
   /Mats

   Gilla

   • Ett tag trodde jag att det var omöjligt att falla tillbaka till gamla vanor med LCHF men så är det verkligen inte om man slarvar med fettet!!!Tyvärr är det många som är fruktansvärt rädda för att äta fett och då funkar det inte alls optimalt……..Men att få gemene man att förstå det är inte lätt.
    För alla oss som fattat detta är det ju väldigt lätt! Som sagt var har aldrig mått så bra som jag gör nu!!! Önskar bara att flera skulle fatta! Det är inte lätt att övertyga människor….Jag vill ju att alla ska få må lika bra som jag!
    Tycker ändå att fler och fler börjar vackla och ifrågasätta saker och ting….
    Tack för en bra blogg!!!!!!

    Gilla

 2. Det är samma här… Minsta lilla avvikelse är förödande. Inte för att jag fått influensa, men jag mår jättedåligt. Är sockerberoende så här gäller nolltolerans. Hade oxå en stressig period för ett tag sedan o åt biskvier (dock utan mjöl) o lite marängtårta som jag inte ätit sedan jag började för över 2 år sedan med LCHF. Jag är inte kass bara dagen efter utan en ganska lång tid efter det. Och det är ett rent helvete… Så det är bara att inse – INGET socker i någon form!!!! Tror oxå som du skriver att man blir ännu känsligare mot alla sockerarter när man lever strikt.

  Gilla

 3. Ja att gå tillbaka och äta en massa kolhydrater igen det kommer jag aldrig att göra,nu när man mår så bra,orkar gå ut och gå blivit av med diabetesen bra i magen
  och mår allmänt bra.Efter 6 månader mår jag riktigt bra med LCHF,tänk vad skräp man har ätit tidigare.
  Att fuska det lönar sig aldrig.
  Ja du Mats det var din bok som gjorde att jag började på riktigt,tack än en gång.
  Jag fick tag i Kokos fett i Thailand kostade 500 bath för en liter ca 120 skr riktigt bra fett här hemma ger man ca 150skr för 500gram.
  Att äta enligt Lchf gick bra även i Thailand.

  Gilla

  • Hej Bo, roligt att höra ifrån dig. Jag är verkligen glad för din skull och ditt exempel kommer att motivera många andra att pröva LCHF.
   /Mats

   Gilla

 4. Känner igen problemet. Har fuskat lite, inga större felsteg. Ökat nöt och 70-86% choklad inga drastiska ökningar. Minskat på fettet dock inte med flit. Varit förkyld och små snorig samt gått upp ca 3 kilo. Mått lite sämre. Har dock bara kört LCHF i 1år och märkt massa förbättringar på hälsan. Nu ska jag skära ner på kolhydraterna igen för jag är nog väldigt känslig för dom 😦
  Tack för en bra och insiktsfull blogg!
  H/Danne

  Gilla

 5. Ifall Du inte visste det beror influensa liksom ebola på ett virus och inte på kolhydrater.

  Gilla

  • Hej Korven,
   Jag vet att det är virus som orsakar influensa. Jag har faktiskt skrivit det i inlägget om man läser noga!
   /Mats

   Gilla

 6. Bravo Mats!
  Ärlighet varar längst. Vi har väl alla prövat olika snedsteg och konstaterat att STRIKT fungerar bäst och alltid. Läs av blodsockermätaren och dra tydliga slutsatser!

  Mats J C Wiman
  http://www.FriskaDiabetiker.se

  Gilla

 7. Kolhydratreducerad kost är ett effektivt sätt att stärka sitt immunförsvar men kroppen behöver utsättas för ett smittämne i små doser för att kunna producera antikroppar som skydd. Tyvärr muterar smittan ibland så kraftigt att kroppen inte känner igen den vilket leder till ett insjuknande. Jag tror snarare det är bra och normalt att någon gång insjukna i influensa. Att man gör det vissa år stärker vårt immunförsvar på ett naturligt sätt för att klara kommande års influensa. Att vaccinera sig är inget alternativ för långvarit skydd eftersom vaccinet skyddar för de aktuella stammarna men inte för framtiden.

  Gilla

 8. Har inte ”drabbats” av dessa underverk som koständringen innebär för de som varit insulinresistenta. Här är det viktnedgång samt mer energi, både fysisk och psykisk som är de tydligaste tecknen. När det gäller förkylningar och influensor så har jag haft långa perioder utan även som kolhydratätare. Ett par rejäla förkylningar har även drabbat mig under LCHF-perioden på ca 9 månader och jag har inga förväntningar på någon förändring här. Mitt syfte med LCHF som livsstil är en förhoppning om att slippa drabbas av samma metabola sjukdomar som tagit de flesta av mina kolhydratätande förfäders liv. För er som varit påverkade av diabetes däremot är nog de direkta hälsovinsterna mycket större.

  Krya på dig Mats! Stressa dig inte med att leta kostrelaterade orsaker till tillfälliga ”normala” åkommor som drabbar oss alla med jämna mellanrum.

  Gilla

 9. Vi blir ju inte osårbara trots allt 🙂

  Dom gånger jag ändå åkt dit på en infektion har det varit efter lite väl mycket avsteg eller att jag lagt bort D-vitaminerna lite för tidigt på säsongen

  Jag tycker snarast det verkar värre att kolhydratandelen stiger (tex frukt) än att fettet skulle råka tryta

  Jag tycker ändå jag har ett fantastiskt track-record med bara 3-4 förkylningar sedan jag började med kosten (snart 10 år)

  Gilla

 10. Mina förkylningar har varit mildare sen jag började med LCHF för tre år sedan. Då äter jag ändå ganska liberal LCHF med rotfrukter och någon frukt då och då. Men två magsjukor har jag haft.

  Inte så konstigt, tycker jag. Vissa virus är bara tuffare än andra.

  Gilla

 11. Jag körde LCHF förra året, men bara i en dryg månad…. sån jäkla fart på magen av fettet, MEN jag gick ner runt 13kg!!!!
  Ska börja om imorgon igen, men med lite mindre fett. Jag höll mig mätt 6-8 timmar när jag testade det förra gången.
  Nu jäklar ska jag köra så att det ryker!!! 🙂 Nån som hänger på???

  Gilla

  • Med tanke på hur din mage reagerar på fett så bör Du nog inte köra så det ryker!? 🙂 Det blir nog lättare med kontinuiteten om Du tar det lite lugnare.

   Lycka till!

   Gilla

 12. Thank you for another informative blog. Where else may I
  get that kind of info written in such an ideal method?
  I’ve a challenge that I’m just now operating on, and I’ve been on the glance out for such info.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: