Äntligen tillbaka i Ketos!

april 16, 2013 kl. 12:04 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Efter en ganska jobbig period där jag sakta glidit in i att äta för mycket kolhydrater trots att min kropp inte tål detta så är jag äntligen tillbaka i Ketos. Detta tillstånd innebär att min kropp får sin energi från fett och protein och att energin från kolhydrater är minimal. För den som är van att fasta så är nog upplevelsen ganska likartad som man får i Ketos.

Jag känner mig lätt, pigg, klartänkt, utsövd m.m. när jag är i ketos. Jag har en känsla av att folk som fastar är vana vid denna känsla när man hållit på att fasta under en tid. Skillnaden är förstås att det inte går att fasta i all evighet eftersom kroppen behöver näring och bränsle medan man i ett tillstånd av ketos kan hålla på hur länge som helst. Detta eftersom man ändå får all näring som kroppen behöver. Min första indikation på Ketos är att min andedräkt blir något jobbig. Detta brukar försvinna efter några dagar. Man behöver ju inte ligga så tätt just dessa dagar.

Vad är Ketos!

Jonas Bergqvist har en bra förklaring till vad Ketos är. Lifezone har en sida med ganska bra förklaringar till vad Ketos är. Martina har också beskrivit Ketos. Dock finns inte särskilt mycket forskning på vad tillståndet Ketos innebär för människokroppen. För mig innebär Ketos att min kropps funktioner känns som om de är optimala. Att kroppen och immunförsvaret är i balans och givetvis skyddad mot inflammationer och infektioner. Jag kan tänka mig att Ketos var ett vanligt tillstånd för den ursprungliga människan. Då fanns ju inte spannmål m.m. utan det var i stort sett fett och protein som var den vanliga kosten. Den tidens människor var ju beroende av att jakten gav resultat. Därför kan man anta att deras kroppsfunktioner var klart mer optimerade än vad som är fallet i vår tid. En intressant iakttagelse är att Ketos är eftersträvansvärt för personer som lider av epilepsi. Läs mer om ketogen diet och epilepsi här!

En vanlig missuppfattning är att hjärnan är beroende av kolhydrater för att kunna fungera. Det är bara delvis sant eftersom hjärnan också fungerar utmärkt på ketoner som bildas av levern

Kroppen läker sig!

Extra spännande är de resultat som man kan uppleva ganska omgående vid ett ketostillstånd. För mig har jag upplevt, på senare tid, att synen blivit något grumligare än förut, framför allt när jag ska läsa. Jag har tidigare berättat om hur jag har lagt undan både läsglasögon och glasögon för närsynthet. Detta efter cirka 3 månader med strikt LCHF-kost. Då för 4 år sedan var jag helt övertygas om att synen var direkt kopplad till ålderssymtom. Det tror jag inte på längre utan för mig har synen en direkt koppling till vilken sorts mat jag äter. Mina ögon läkte sig efter byte till LCHF-kost och ena ögat ställde in sig för att kunna läsa och andra ögat för att se på långt håll, utan glasögon i bägge fallen.

Jag hoppas förstås att få uppleva att min syn blir bättre och klarare igen efter att jag blivit mer strikt med kosten. Om så är fallet så blir det ytterligare ett bevis för att sockerarterna är en bränslekälla för inflammationer. Det är inte så att jag numera behöver ta fram läsglasögonen utan mera ett slags vattnig grumlighet i ögonen. Jag kommer naturligtvis att rapportera hur det utvecklar sig.

Kokosfett  smr_124422494

Viktigt, som jag upplever för att uppnå optimal ketos, är att äta mer naturligt fett. Det är nödvändigt för att kroppen ska få tillräckligt med bränsle. Det bästa är förstås kallpressat ekologiskt kokosfett. En matsked om dagen är tillräckligt och stek gärna äggen i kokosfett också. Kokosfett beställer du på http://www.crearome.se eller http://www.lchfbutiken.se

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Kan även rekommendera att beställa härifrån 🙂 http://www.bodystore.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi

  Gilla

 2. Köpte kokosfett där du anger i lchf-butiken . Försökte äta det en sked varje dag men jag spydde till slut så det får bli smör. Fy vad äckligt det är men stekte i det på slutet men fastnade i pannan så det gör jag inte om.
  Nä strikt LCHF utan kokosfett går bra det oxå

  Gilla

  • Konstigt om kokosfett fastnar i stekpannan?? Det är ju rent fett o tål hög temp. Jag anv det+ 100% smör från Arla, 1,8kg burk, får man lov att beställa i butiken, jag tål inte komjölksprotein, försämrar min Rosacea.De flesta butiker kan ta hem smöret.
   Kokosfett motverkar även Alzheimers. Jag kan faktiskt känna hur skärpt jag blir när jag tar några skedar varje dag, slarvar jag blir det mer segt. Blandar fettet i varm mandelmjölk eller havremjölk Chai. Mår också illa av att svälja en sked, vidrigt. Är en härlig hudkräm också 🙂
   Klarar tyvärr inte ketos, vissa gör det inte. Måste ha lite kh, men väljer grönsaker å vissa frukter samt nötter å frön. Dock inte banan, blir hyper av banan. Beundrar de som klarar ketos men måste man sträva efter det? På en sida i Facebook verkar det vara målet för många. Är med i LCHF-gruppen där ketos är ett mål för många. Kan bli lite mycket.

   Gilla

 3. O jag so tar 2 msk i kaffet på morgonen för det är så gott… Dricker jag två koppar så blir det 2 msk till….

  Gilla

 4. Det här med synen är intressant att studera eftersom det faktiskt åtminstone för mig tycks påverkas i ganska hög omfattning av maten

  På sista tiden har jag experimenterat med IF och även med lite mer kolhydrater (frukt) i kosten

  Trots att jag mår toppen har jag ändå märkt att jag åter allt oftare får sträcka mig efter läsglasögonen

  Framöver ska jag testa att strikta till kosten igen och avtar då behovet av glasögon igen kommer jag definitivt att anse att kostkomponenten är en realitet för synen

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: