Intressant fenomen!

april 18, 2013 kl. 10:39 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

v_g

Plötsligt rasade kilona!

För drygt fyra år sedan startade vi samtidigt med LCHF-kosten, Maggan och jag. Hon var klart mindre strikt än vad jag var från början. Medan jag gjorde stora hälsovinster nästan omgående där mitt blodsocker gick ner till normala nivåer på bara ett par veckor så hände inget med vikten för Maggan. Eksem och migrän försvann på Maggan men vikten var kvar på gamla nivåer. Visst var hon jätteglad för att hon blev kvitt sitt mycket allvarliga eksem och ögonmigränen var också väldigt jobbig men hon ville också väldigt gärna bli av med några kilon.

Efterhand så har Maggan blivit mer strikt med kosten och numera är hon nästan lika strikt som jag. Under det senaste halvåret har vikten rasat på henne och byxorna har blivit större och större. Frågan är alltså; varför börjar plötsligt Maggan tappa kilon? Under nästan fyra år så har inte mycket hänt med vikten på henne och så plötsligt rasar kilona?

Vågar kroppen lita på Maggan nu?

Kan det vara så att Maggans kropp har bestämt sig för att lita på henne? Har hon nu efter drygt fyra år visat att hon menar allvar med sitt kostbyte? Frågorna kan tyckas konstiga men i skenet av jo-jo-bantningar, viktväktarpoäng och annat skräp så är det kanske inte så konstigt att kroppen är försiktig.

Numera vet vi ju att spannmål inte ger viktnedgång utan att det tvärtom kan öka fettnivåerna och vikten och t.o.m. minska muskelmassan. Anledningen till det ska vara att kroppen uppfattar spannmål och fibrer som dålig ”jaktlycka” och att man därför anpassar sig för dåliga tider. Effekten kan därför bli att kroppen sparar på fettet inför ännu sämre tider och istället använder energi från muskelmassa. Å andra sidan kan det remarkabla inträffa att när kroppen får gott om naturligt fett och protein så uppfattar kroppen det som att det är goda tider med god ”jaktlycka”. Då vågar kroppen använda fettet som bränsle och vi kan t.o.m. uppleva att muskelmassan ökar.

Är det allvar nu?

Frågan är alltså om Maggans kropp nu är övertygad om att hon menar allvar? Har hon behövt fyra år för att övertyga kroppen?

Det verkar som om män har lättare för att gå ner i vikt med LCHF-kosten än vad kvinnor har. Kan det bero på att kvinnor tenderar att misshandla sin kropp med diverse konstiga bantningsmetoder mer än vad män gör?

Tilläggas kan att Maggan har god aptit och inte har minskat på portionerna som jag uppfattar det.

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ja Mats det kan vara så,min kropp litar säkert på mig med för jag har (bara)gått ner 2 kg på 5 månader nu och jag äter stikt LCHF fuskar ingenting.
  Men därimot har jag gått ner 7 cm runt midjan och det är jag mycket glad för
  jag är 1,99 och väger 110 kg jag skulle vilja väga 100 kg,när jag myckade från I17 så vägde jag 87 kg uniformen såg ut som om den hängde på en galje.

  Gilla

 2. Som en som blivit striktare och striktare med tiden så tror jag att för oss 50+-are så är det nog vägen att gå om vi vill gå ned i vikt. Jag har sen i augusti striktat till min kost, med färre återfall som följd. Vikten har så sakteliga följt efter, från 86 till 78. Men så fort jag avviker så hoppar vikten upp och så tar det två veckor innan jag har gått ned igen 😦

  Gilla

  • Grattis jag är i samma sits händer inte mycket 2 kg på 5 månader,men 7 cm i midjan vilket jag tycker är bra.Men sockret liger på 7-8,5

   Gilla

   • Hej Bo, jag tror inte att du ska hänga upp alltför mycket på dina sockervärden utan på hur du mår. Sockervärden kan vara väldigt individuella och olika beroende på en rad faktorer. Det allra viktigaste är att känna efter hur man mår själv.
    /Mats

    Gilla

   • Mats jag har inte mått så här bra som jag gör nu 25 år,det som retar mig mest är att jag har ätit fel mat i 25 år och mått pyton.
    Tack Mats jag har flera vänner i Thailand som läste i boken din)( och skulle köpa den,du var som sagt den som gjorde att jag tog tag i detta i oktober månad, jag läste om din bok och köpte den och du skall veta att detta är min bästa investering någonsin tack.

    Gilla

   • Jag säger detsamma, tack Mats för att du skrev din fantastiska bok och att du håller föredrag! Det låter inte så komplicerat när du pratar och skriver – och det betydde mycket för mig. Jag bestämde mig också att börja med LCHF efter att jag hade lyssnat på dig.

    Jag har gått ner ca 2 kg på 1 månad men sedan har det varit stopp. Men jag tror att kroppen måste få en chans att vänja sig. Jag vill absolut gå ner mer i vikt MEN värken pga diabetesen är ett jätteproblem, och det har börjat avta så sakteliga.

    Jag har trots allt fortfarande problem med allt för höga sockervärden pga att jag använder pump och ibland sätter nålen på ”väl använda” ställen. Försöker göra rätt vid varje nålbyte (var 3:e dag) men lyckas trots allt att sätta den fel. Men, men – den som ger sig. Känner mig fortfarande väldigt trött, men det beror antagligen på det svängande blodsockret.

    Gilla

 3. En intressant film om bland annat diabetes
  http://www.svt.se/vetenskapens-varld/se-program/del-14-24?autostart=true

  Gilla

  • Tyvärr visades programmet bara en kort tid på SVT Play…

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: