Vad är LCHF, för mig?

april 25, 2013 kl. 11:12 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer

Kostdoktorn är duktig på att sätta igång debatter och nu senast pågår det en diskussion om strikt eller liberal LCHF. Jag tycker att folk ska få äta precis det som passar just dom själva. Men jag tycker att informationen om LCHF-kostens läkande egenskaper måste ut för allmän kännedom. Dessutom måste människor få veta om kostens negativa förmåga att inflammera människokroppen. Det är av det skälet som jag skriver inlägg efter inlägg på den här bloggen.

Som en av Sveriges mest meriterade diabetesforskare sa till mig; det finns en stor kunskapslucka om kostens eventuella inflammerande egenskaper likväl som dess läkande egenskaper.

Hur många drabbas av inflammatoriska sjukdomar?

Så här ser Sveriges andel ut av inflammatoriska sjukdomar där rätt kost både kan läka och förebygga;

1. Diagnosticerad diabetes 365000

2. Prediabetes 350000

3. Crohns/Ulcerös Kolit 55000

4. Hjärt-kärlsjukdom 1000000

5. Allergiska besvär 1350000

6. Var tredje person i Sverige kommer att få cancer någon gång under sin livstid

7. Ytterligare ett 40-tal inflammatoriska sjukdomar i Sverige med ett okänt antal drabbade

Ovanstående har i många fall flera olika inflammatoriska besvär samtidigt. Att drabbas av dessa beror till stor del på ett för sött blod där inflammationen har fri tillgång till bränsle. När blodet blir för sött blir det obalans i systemen och en inflammation som från början var en läkande sådan kan utvecklas till en ”kronisk”!

När andelen naturligt fett blir för lite i förhållande till en för hög andel kolhydrater skapas förutsättningar för inflammatoriska tillstånd i kroppen.

En spruta och ett piller för varje sjukdom!

Vi har tusentals mediciner som behandlar de olika inflammatoriska sjukdomarna men än så länge har vi knappast några läkare som informerar om kostens betydelse för sjukdomens utveckling och läkande. Inga mediciner angriper orsakerna till den kroniska inflammationen utan lindrar endast symtomen tillfälligt. Om man nu har flera olika inflammatoriska sjukdomar samtidigt, vilket är vanligt, så har varje sådan sjukdom sin egen medicin. Biverkningar är vanligt och att mediciner ”krockar” med varandra. Affärsidén med mediciner som inte botar är genial för ingen vågar sluta med dom. Läkemedelsträsket är absurt och ett gigantiskt lurendrejeri. Ett piller och en spruta för varje sjukdom!

Om man har en inflammatorisk sjukdom som t.ex. diabetes 2 och har börjat sin livsstilsförändring med att äta LCHF-kost så är detta inte en tillfällig åtgärd utan ett byte för livet. Du kan aldrig gå tillbaka till ett liv med stora mängder sockerarter igen för då kommer inflammationen tillbaka.

Jag tänker inte sluta debattera kostens inflammerande alternativt läkande förmåga förrän doktorn på mottagningen presenterar ett riktigt kostalternativ för den besökande patienten. Men visst är det så att även den som inte drabbats av en inflammatorisk sjukdom har stor glädje av LCHF-kosten. Förkylningarna minskar, immunförsvaret blir bättre, man blir lättare (oftast) och piggare.

För dig som har en inflammatorisk sjukdom som t.ex. diabetes 2 så är mitt råd att genast börja läsa min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”. Du får tips och menyer för hela dygnet och du får framför allt förklaringsmodeller som hjälper dig att klara av din livsstilsomläggning. Ingen har sagt att det är lätt men du kommer att bli rikt belönad om du vågar.

9606939-RBCbn

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mats du har helt rätt i vad du skriver,sluta inte med dina inlägg,jag håller med på med att prata med mina vänner barn och barnbarn vad som är viktigt att äta och jag har lyckas övertala många att läsa boken du skrev,och jag säger hela tiden till dom att den boken och några till nu är mina bästa investeringar någonsin.Att må bra är värt vad som helst inga Simvasstatin inga Metformin bra i magen mina sendragningar i fingrarna har börjat gå tillbaka igen och ut och gå utan att vara rädd för att bli dålig i magen längre.
  Lycka till Mats mig fick du att ändra livsstilen med att äta rätt och jag skriver det igen att jag är väldigt tacksam att jag läste din bok.
  I maj skall jag tillbaka till sjukhuset och det är en av få gånger jag tycker att det skall bli roligt att gå dit.

  Gilla

 2. Mycket bra bok… Rekommenderas verkligen..
  Irene

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: