Istället för LCHF?

maj 12, 2013 kl. 7:43 e m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

images

Kanske hade jag varit död?

Inom 5 år dör ungefär 40 procent av de som fått diagnosen diabetes första gången. Det är alltså i den situationen som jag hade varit om inte LCHF-kosten kommit in i mitt liv. Min mamma dog ganska precis 5 år efter att hennes diabetes blev upptäckt. Hon fick en hjärtattack när hon skulle kliva på bussen. Dödligheten för människor med diabetes verkar vara på samma nivå som för människor med cancer. Se kostdemokrati!

Alternativet till att diabetiker dör av sin sjukdom är t.ex. att man blir blind eller att man får kapa tår eller fötter. De flesta med diabetes dör av en hjärtsjukdom av något slag. Det kan vara stroke, hjärtattack eller liknande.

Det finns uppgifter på att vi är nästan 1 miljon människor i Sverige som har diabetes eller prediabetes. Jag hade en formidabel tur som råkade få syn på en annons om att Annika Dalhqvist skulle föreläsa i Göteborg bl.a. om att kosten kan påverka diabetes. Efter den föreläsningen på Lorensbergsteatern i Göteborg så förändrades mitt liv.

Jag hade ingen aning om att man kunde må så bra bara genom att äta rätt kost. Mina ögon öppnades så att jag förstod att viss sorts mat kan vara inflammerande för kroppen och hindra immunförsvaret från att läka inflammationerna. När man bara har ett liv så är det svårt att veta hur det egentligen ska kännas. Det känns skönt att veta att jag är inne på mitt andra liv med ny kunskap

9606939-RBCbn

Hur hade livet sett ut utan LCHF?

Om jag inte varit död, vilket jag själv tror, så hade jag antagligen varit permanent sjukskriven. Kanske hade jag varit på god väg att bli blind. Mina ögon försämrades oerhört snabbt den sista tiden innan min stora kostförändring. Jag hade kraftigt ont av ledbesvär och jag tror att ytterligare 5 år med ”vanlig” mat som bröd, pasta m.m kanske hade placerat mig i en rullstol. Hela min kropp var inflammerad, ”kroniskt” inflammerad, och ingen läkare visste på råd förutom att överskölja mig med mediciner.

Idag hoppas jag på att de nästan en miljon svenskar som lider av diabetes eller prediabetes vågar ifrågasätta sjukvårdens arroganta behandlingsformer. Jag hoppas att de ska googla på Internet om att det finns en alternativ diabetesbehandling med hjälp av en kostförändring. Jag har skrivit min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” för att just de människor som har ”kroniska” inflammationer i kroppen ska få praktisk och handfast hjälp att ta sig ut ur sjukdomarna och få ett friskt liv.

images

Sjukvårdens dogmer ska ifrågasättas!

Diabeteskliniken på Kungälvs sjukhus är ett skräckexempel på en arrogant sjukvård. Där visste inte den ansvarige diabetesläkaren att LCHF-kost var godkänd för diabetiker redan 2008 av Socialstyrelsen. Denna kvinnliga läkare trodde att LCHF-kost var livsfarligt för diabetiker och kastade ut mig när jag erbjöd dom att låna min bok gratis på kliniken. Alla som hade diagnosen diabetes 2 fick statinbehandling och sprutor med insulin som standard. Alla diabetespatienter  fick alltså denna behandling utan undantag. Denna besserwisser-attityd skrämmer mig och påminner mer om vissa läger under andra världskriget än om viljan att bota sjukdomar.

Skärmavbild 2012-09-01 kl. 11.24.28 Min blodsockerkurva!

Diabetes är en i raden!

Sjukdomen diabetes 2 är bara en i raden av ”kroniska” inflammationer i kroppen. Vi har hjärtsjukdomar av olika slag, cancer, mag och tarm-inflammationer. Vi har allergier, eksem, migrän, reumatiska sjukdomar liksom kroniska infektioner av olika slag. Alla dessa sjukdomar har en sak gemensam; nämligen att de förblir ”kroniska” tack vare ett alltför sött blod som göder inflammationerna. Det är fantastiskt att en enkel kostförändring kan ha så stor betydelse och ännu mer fantastiskt är att vår skattefinansierade sjukvård inte har fattat detta.

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Tusen takk for er veldig informativt innlegg. Jeg skulle gjerne kjøpt boken din men har ikke funnet den i Norge. Jeg har også mange inflamasjonssykdommer som Alopecia, eksem, allergier og ME. Jeg har spist lchf i 1 år nå, og blitt litt bedre, men langt fra bra. Spiser ikke korn og sukker. Jeg lurer på hva som er anti-inflamatorisk mat. Er det noe annet jeg bør unngå? Hva med meieriprodukter?

  Gilla

  • Hej Synsegulla, boken ”Frisk av Mat, LCHF från början” finns inte på norska. Du kan beställa den på svenska från Adlibris.com eller bokus.se
   Ja, vad är antinflammatorisk mat? Enligt mitt sätt att se det är det mat som bara innehåller ett minimum av sockerarter och naturligtvis är naturligt fett icke-inflammatorisk mat. Mjölk kan vara mycket lurigt och är du känslig som jag bör du avstå från mjölken. Riktig fet grädde ska du inte avstå ifrån. Kokosfett och ägg är mina livskamrater och enligt mig det bästa livsmedlet.
   Hälsningar från,
   Mats

   Gilla

   • Takk for svar. Jeg er syk og ønsker nemlig å lære mye mer om hvilken mat som kan være riktig for meg. Jeg har mange plager relatert til forskjellige infeksjoner i kroppen, og håper på å hjelpe kroppen til å få stabilisert seg.

    Gilla

 2. Synsegulla- Läs gärna Dr Sofie Hexebergs böcker. Hon är en norsk läkare.

  Själv har jag två väninnor som är sk pre-diabetiker. Den ena har lyssnat när jag berättar och ger lite tips. Hon har fortfarande en god bit att gå men hennes värden har fortfarande blivit bättre och hon närmar sig LCHF mer och mer. Tyvärr vill hennes sambo inte lyssna…
  Min andra väninna slår ifrån sig allt! Hennes diabetessköterska kunde ”absolut inte” rekommendera LCHF. Jag sa åt henne att sköterskan begick tjänstefel, men nu har hon intalat sig själv att hon nog egentligen inte har varken pre-diabetes eller ”riktig” diabetes.
  På plussidan så har i alla fall min svärson som haft typ-1 i 10 år sen han var 13 gått över till LCHF. Han har aldrig haft sitt socker under kontroll tack vare de undermåliga kostråd han fått. Det tog inte ens en vecka med LCHF innan han kunde sluta med måltidsinsulinet och bara ta till natten. Tyvärr har han nog fått sin första biverkning av diabetesen också för han har blivit tvungen att skaffa glasögon nu. Kanske hade han sluppit det om han lyssnat på mig för snart 5 år sedan?

  Gilla

  • Hej Suzanne, Du pekar på en allvarlig sak nämligen att vi nog inte har kommit så långt trots allt. Sjukvården är en riktig sengångare och mångas prestige står på spel. Jag är rädd för att det kommer att ta tid!
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 3. Har också blivit frisk diabetiker men tyvärr inte gått ned i vikt men senaste mätningen på långtidssockret var 42 bra för en som är 50 jag är 62.

  Gilla

  • Grattis Margaretha!!
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: