Livsmedelsverket kommenterar LCHF!

maj 16, 2013 kl. 12:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 37 kommentarer
Etiketter: , ,

Vårt statliga Livsmedelsverk tar verkligen sin uppgift på allvar. Nu berättar de för oss medborgare vad LCHF är för något. Faktum är att Livsmedelsverket nu har tagit sig vatten över huvudet.  I sin ambition att guida och informera oss medborgare till en bättre hälsa via bra kost har de nu kommit till LCHF. De använder metoden att ställa en fråga och sedan svarar de själva eftersom de är de självklara experterna på nutrition. Eftersom Livsmedelsverket vet bäst så är det förstås lämpligt att de också svarar på frågor om LCHF.

Jag tänkte ge några alternativa svar till Livsmedelsverkets frågor och publicera mina svar strax efter SLV:s svar. Det kan ju bli intressant att se om vi kommer fram till samma slutsatser.

Vad är LCHF?

Svar från SLV; Det finns många varianter av LCHF-dieter. LCHF står för low-carbohydrate, high-fat, det vill säga låg-kolhydrat, hög-fett. Från början var det en bantningsdiet men nu används den även av personer som inte vill gå ner i vikt.

Gemensamt är att LCHF innehåller mycket fett och extremt lite kolhydrater, det vill säga enligt LCHF ska man äta mycket smör, grädde, olja, feta mejeriprodukter, kött och fisk. Grönsaker som växer ovan jord och lite bär och nötter ingår också. Ibland tillåts också lite rotfrukter och frukt. Däremot ska potatis, pasta, ris, gryner och bröd helt uteslutas, liksom söta livsmedel som läsk, godis och bakverk.

Svar från Fet Hälsa; Det finns inte så många varianter av LCHF. Däremot finns det alternativ till hur mycket kolhydrater man tål. Om man t.ex. har en kronisk inflammation så kan det vara lämpligt att äta strikt LCHF med en egen högsta kolhydratgräns för sig själv för att ta bort bränslet för inflammationerna. Andra tål mer och behöver inte äta lika strikt. Var och en måste hitta sin gräns. Vad menar SLV med att LCHF används av personer som inte vill gå ner i vikt? LCHF används av personer för att bli kvitt och läka inflammationer som sjukvården har kapitulerat inför.

LCHF innehåller självklart mer fett och protein eftersom vi vill undvika sockerarter som vid långvarigt intag är skadligt för kroppen och dess immunförsvar.

Vad händer när man äter LCHF-diet?

SLV svarar; Många går ner i vikt, precis som man gör med de flesta bantningsdieter där man tar bort en livsmedelsgrupp. I detta fall är det kolhydrater i form av potatis, pasta, ris, gryner, bröd och sockerrika livsmedel som läsk, godis och bakverk som ska uteslutas.

När man börjar äta LCHF-diet är det många som blir illamående, trötta och matta och får dålig andedräkt, vilket beror på att kroppen måste använda fett som bränsle i stället för glukos.

Fet Hälsa svarar; Visst, de flesta går ner i vikt med LCHF-kost men inte alla. LCHF är definitivt inte en bantningsdiet utan en livsstil för de flesta människor som valt LCHF. Anledningen är helt enkelt att man mår bättre med  LCHF och får en bättre hälsa. Det är inte sant att man varaktigt går ner i vikt med om man tar bort en livsmedelsgrupp som SLV hävdar.

De flesta som börjar äta LCHF får faktiskt en riktig kick. Man blir piggare, sover bättre m.m. Visst kan man uppleva övergångsbesvär av lös eller hård mage t.ex. när kroppen vänjer sig vid den nya kosten men det brukar gå över efter några dagar. Det är inte sant som SLV säger att man blir trött, illamående och matt bara för att man använder fett som bränsle. Det är faktiskt precis tvärtom och jag undrar var SLV får sina informationer ifrån.

Finns det risker med LCHF-dieten?

SLV svarar; Att äta LCHF-diet under en kortare tid för att gå ner i vikt innebär troligen ingen risk. Eftersom LCHF ger väldigt lite fibrer är det många som får förstoppning. Det kan vara mycket besvärligt, men är inte farligt på kort sikt. Men att äta LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt.

Det finns ännu ingen forskning som visar vad som händer om man äter en strikt LCHF-diet under lång tid, som tio-tjugo år. Strikt LCHF är en extremdiet där högst 10 procent av energiintaget får komma från kolhydrater. Det finns få studier som pågått under mer än 1 år och dessa är gjorda på koster med betydligt mer kolhydrater, så det är svårt att direkt föra över resultaten på den strikta varianten av LCHF. Jämfört med lågkolhydratdieter i andra länder innehåller den svenska varianten extremt lite kolhydrater och mycket animaliska livsmedel: kött, ägg, mjölkprodukter och fisk. Det gör att den svenska LCHF ger mer mättat fett än de dieter som är studerade.

Fet Hälsa svarar; LCHF innebär egentligen att vi äter en naturlig mat som människan är anpassad för. Under miljoner år har vi ätit kött, fisk och ägg liksom nötter, bär och grönsaker. Det är först på senare år som den mjölrika maten har blivit ”naturlig” för människan. SLV förstår inte att vanligt vetemjöl innehåller 70-75 procent kolhydrater och vanlig pasta mellan 80-90 procent kolhydrater. Kolhydrater är samlingsnamnet för alla kolhydrater där även vanligt raffinerat socker ingår. SLV borde lära sig att alla kolhydrater blir till samma produkt nämligen glukos i magen. Om mängden glukos blir för stor måste vi producera mer insulin. Om det blir överskott av glukos så går det ut i blodomloppet och kan bli till bränsle för inflammationer.

Mättat fett är absolut inte farligt som SLV antyder utan tvärtemot livsviktigt och essentiellt för oss människor. Vi består till stor del av mättat fett liksom att bröstmjölken innehåller mycket mättat fett. SLV är en fettskrämd myndighet som inte har tagit till sig modern forskning som visar att mättat fett som t.ex.smör inte är farligt alls. Jag själv är en frisk diabetiker som är inne på mitt femte år med strikt LCHF. Jag mår bättre än någonsin.

SLV påstår;

 • LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden

 • Det är inte sant att LCHF ger förstoppning, det är tvärtom så att de flesta får en mycket bättre fungerande mage med LCHF-kost. Att magen blir bättre beror helt enkelt på att den fungerar bättre med LCHF-kost och när den kolhydratrika spannmålen försvinner. SLV påstår att fibrer och fullkorn minskar risken för tarmcancer vilket är ren bluff. Fibrer och fullkorn innehåller ganska mycket kolhydrater och vi vet att cancerceller förbrukar cirka 200 gånger mer glukos(kroppens eget socker) än friska celler.

SLV påstår;

 • LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 • mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden;

LCHF höjer inte alls blodfetter(kolesterol) utan tvärtom så stabiliseras kolesterolet. Vi tror inte att kolesterol är farligt som SLV tror utan tvärtom livsviktigt och essentillt för människan. Vi tillverkar själva cirka 80 procent av det kolesterol som vi behöver genom levern. Matens påverkan på kolesterolet är alltså marginell. Att SLV vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar får stå för SLV. Vi som varit sjuka i hjärt-kärlsjukdom vet att det är det söta blodet som får oss att bli sjuka. Modern forskning visar att förekomsten av kolesterol i blodvägarna snarare är att blodfetterna har en läkande funktion mot det farliga söta blodet.

Att mättat fett ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar är den stora bluffen som faktiskt gjort att vi är sjukare än någonsin tidigare i metabola sjukdomar i mänsklighetens historia. Många människor har drabbats helt i onödan tack vare felaktiga kostråd och av läkemedel, statiner, som faktiskt försämrar människans förmåga att läka sin kropp via sitt eget immunförsvar. Att SLV framhärdar i sina påståenden att mättat fett är farligt borde i en framtida upprättelse innebära straffansvar för SLV.

SLV påstår;

 • personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden;

Ovanstående påstående är förstås rent nys och ett rent antagande från SLV:s sida eftersom man inte vet. Hur kan de veta att fullkornsätare är friskare än kött och smörätare? Vi som blivit friska genom LCHF vet att när mjölet försvann så kom också hälsan. Det är också felaktigt att sammanblanda frukt och grönsaker. Grönsaker är viktigt för oss som äter LCHF. Vi äter det istället för potatis, pasta och ris och de flesta av oss äter ganska mycket grönsaker. Däremot frukt kan vara förödande för den som är inflammationskänslig. I frukt finns fruktsocker och jag vet många som råkat illa ut av för mycket frukt. Exempelvis rusade min diabetes när jag pressade apelsiner och drack på morgonen.

SLV påstår;

 • en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden;

LCHF är inte en ensidig kost som SLV antyder. Det är faktiskt tvärtom. Det finns tusentals LCHF-recept på internet. Det finns också massor av olika grönsaksalternativ till pasta, ris och potatis. SLV har hängt upp sig på fullkorn och fibrer och att detta bara finns i spannmål. Det är ett falsarium, massor av nyttiga fibrer finns i både grönsaker, fisk och kött. Vi avstår från den kolhydratrika spannmålen på grund av att den visat sig alltför sockerrik och kan underhålla inflammationer i kroppen.  LCHF-kosten innehåller ofta mycket bär eftersom bär har väldigt låg kolhydratnivå. Alltså tvärtemot vad SLV påstår. Vi LCHF-are kan äta vissa frukter beroende på hur kolhydratkänsliga vi är. Jag själv tillhör gruppen som bara kan äta vit grapefrukt och viss melon. Andra kan äta mer.

Varför mår en del bra av att äta LCHF?

SLV påstår;

Om man har fetma eller är kraftigt överviktig och går ner i vikt gör själva viktnedgången att man oftast mår bättre, det gäller oavsett bantningsmetod. Man känner sig piggare och orkar röra på sig mer. Men det är också många som inte mår bra av LCHF-diet. Många får till exempel förstoppning, eftersom kosten inte ger några fibrer. Många blir trötta och matta och får dålig andedräkt.

Om man har diabetes och går ner i vikt får man bättre insulinkänslighet och därmed bättre blodsockerkontroll. Blodfetterna blir också normalt lägre, men kolesterolet sjunker inte av LCHF-dieten i sig utan av själva viktnedgången. När man sedan nått önskad vikt och fortsätter att äta mycket mättat fett ökar risken för att blodfetterna ökar igen, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Fet hälsa svarar på SLV:s påståenden;

För det första är LCHF ingen bantningsmetod. SLV:s påståenden ovan är rentut sagt okunnigt och dessutom rent falsarium. Man påstår att många inte mår bra av LCHF-kost. Vilka är dessa personer? Jag har inte träffat någon som mått dåligt av LCHF-kost och jag har jobbat med detta i snart 5 år. Alla gör hälsovinster genom att äta LCHF-kost det är min erfarenhet bl.a. från min erfarenhet av LCHF matkasse och bloggen fethalsa.wordpress.com

Vem får förstoppning? Jag har bara träffat en person som haft förstoppning av flera hundra och detta skedde i början när kroppen ställde om sig till den nya kosten. Jag har inte träffat några som blir trötta och matta av LCHF-kost utan det förhåller sig precis tvärtom, man blir piggare och alertare. Var får SLV sina uppgifter ifrån? Dålig andedräkt kan man få tillfälligt vid mycket strikt LCHF-kost när när levern börjar tillverka ketoner som bränsle åt hjärnan.

SLV:s påståenden om diabetiker som får farliga blodfettsnivåer av mättat fett är så dumt att det är svårt att svara på. Dessutom påstår SLV att detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Fettskräcken som genomsyrar SLV hindrar tydligen myndigheten från att ta reda på fakta. Tusentals diabetiker har upptäckt att mättat fett som t.ex. smör, kokosfett m.m. hjälper vårt immunförsvar. Det finns ingen ökad risk för hjärt-kärlsjukdom   om man äter mättat fett. Det förhåller sig precis tvärtom att riskerna minskar med mättat fett.

Vad anser Livsmedelsverket om LCHF-dieten?

SLV påstår;

LCHF-dieten innebär att man helt ska undvika godis, läsk, glass, bakverk och chips. Det är livsmedel som alla skulle må bra av att äta mindre av.

Men med LCHF ska man också helt undvika fullkornsprodukter och det är livsmedel som minskar risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer.

Att gå ner i vikt om man är överviktig eller fet är en stor hälsovinst, det gäller oavsett vilken bantningsmetod man använder. Kan LCHF hjälpa människor att gå ner i vikt är det bra. Samtidigt är LCHF ingen mirakelkur – anledningen att man går ner i vikt är att man får i sig färre kalorier. En del tycker det är lättare att följa LCHF eftersom de känner sig mätta. Det kan också vara lättare att hålla sig till en diet där man helt utesluter en livsmedelsgrupp, i det här fallet det mesta med kolhydrater.

Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF.

En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden;

I ovanstående avsnitt är SLV plötsligt lite positiv till LCHF-kosten. Det är bra. Men i nästa mening påstår man att LCHF kan vara skadligt på sikt trots att man säger att ingen forskning finns. Hur kan man veta att det är skadligt då? Det är synd att SLV har fastnat i sin egen prestige för de borde verkligen ta vara på LCHF-kostens fantastiska möjligheter att läka metabola sjukdomar bara genom en kostförändring. Mänskligheten har ätit LCHF-kost i miljoner år, det är fakta. När mjöl och spannmål kom in i bilden började också de inflammatoriska sjukdomarna att öka. Tallriksmodellen med 50-60 procent kolhydrater på tallriken gjorde mig sjuk och underhöll min diabetes i många år. 60 procent socker på tallriken till en sockersjuk är förstås helt sjukt i sig. Än värre är att vår statliga representant  förordar detta med emfas.

Varför ändrar inte Livsmedelsverket sina kostråd?

SLV påstår;

Många LCHF-förespråkare påstår att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Men det stämmer inte.  Näringsexperter världen över är överens om att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om en del av det mättade fettet byts ut mot fleromättat fett. Livsmedelsverkets råd måste bygga på det som vetenskapen säger om hur matvanorna påverkar hälsan på lång sikt, inte på personliga erfarenheter från människor som mår bättre för att de gått ner i vikt.

För de flesta är inte det viktigaste att äta mindre fett utan att äta rätt sorts fett, och Livsmedelsverket förordar inte heller en fettsnål kost. I dag äter de flesta för lite fleromättat fett, som omega 3, och för mycket mättat fett. Omega-3 finns exempelvis i fisk och rapsolja.

Fet Hälsa svarar på SLV:s påståenden;

Statens Livsmedelsverk är en fettskrämd myndighet som vägrar ta till sig modern forskning. De påstår att deras åsikter representerar vetenskapen men det är faktiskt så att deras vetenskap bygger på en stor bluff. Den bluffen genomförde Ancel Keys när han fann att fett var farligare än kolhydrater. För att bevisa sin egen tes om att mättat fett var farligt var han tvungen att manipulera studien. Han tog helt enkelt bort de observationer som inte stödde hans egen tes. Detta falsarium bygger alltså SLV sina fettskrämda kostråd på. Ni borde skämmas!

Tack till Bengt N.

37 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mycket bra bemötande av SLV nonsens påståenden.

  SLV är inte bara fettskrämda de är bottenlöst okunniga om området som de har ansvar för. Dessutom har de ingen skam i kroppen som fortsätter att hävda sina dogmer som för länge sedan avslöjats som falska.

  Allt talar för överlägsenheten av en lågkolhydratkost.
  Vetenskapliga studier, människans biokemi och fysiologi, antropologiska fakta, evolutionen och det naturliga urvalet.
  Inte minst alla berättelser från människor som vittnar om sina hälsofördelar.
  Hur länge ska denna religion som SLV bekänner sig till att överleva när människor blir mer och er upplysta? Ibland måste man beundra deras ståndaktighet. Så ståndaktig kan man nog bara vara med starka beskyddare som Livsmedelsindustrin och Läkemedelsindustrin.

  Gilla

  • Ja, man kan undra vad som ligger bakom detta motstånd. SLV borde ju vara mycket mer nyfikna på LCHF-kosten eftersom så många människor får hälsovinster av den.
   Hälsningar från
   /Mats

   Gilla

   • Dom flesta som börjar med LCHF kosten har från början ett dåligt förhållande till mat. Speciellt omtyckta är raffinerade livsmedel. När dessa personer utesluter all denna raffinerade snabbmaten blir dom såklart mycket friskare. Resultatet blir detsamma om kosten ändras till naturliga råvaror, lagom fett och minimalt med snabba kolhydrater. Men måste det kallas LCHF för det? Det är vårt enorma utbud av snabbmat och inaktivitet som är största orsaken till Diabetes 2 och hjärt- och kärl sjukdomar och inte för att vi äter för mycket potatis.

    Helen Williams
    Kost och Hälsovetare

    Gilla

   • Nja Helen, du kan ha delvis rätt i att många som börjar med LCHF-kost vill ha en förändring i sina liv p.g.a. att de ofta missbrukat/tål dåligt med sockerarter. Men för egen del så tål jag inte Tallriksmodellen t.ex. med sin 50-60 procentiga innehåll av kolhydrater. Vad är naturlig mat? Tidigare trodde jag att makaroner var naturlig mat.Nu vet jag bättre. Du kallar dig kost och hälsovetare men förstår inte att summan av kolhydraterna, oavsett snabbhet, blir densamma. Det blir ofta för mycket glukos som går ut i blodsystemet och blir till bränsle för inflammationer som inte läker. Visst har du rätt i att snabbmaten, mjölmat av olika slag, är ett viktigt skäl till alla våra metabola sjukdomar. Visst är det viktigt att röra på sig och motionera, om man kan, men det är ingen garanti för att slippa t.ex. diabetes 2. Jag har alltid idrottat och tränat men fick ändå diabetes 2. Jag kan aldrig gå tillbaka och äta potatis för då blir jag sjuk igen. Min kropp kräver alltså väldigt lite kolhydrater för att sätta i gång nya inflammationer. Man kan kalla mig för insulinresistent och det måste jag leva med. Läs gärna dagens inlägg i Fet Hälsa.
    Hälsningar från,
    Mats

    Gilla

   • Hej Helen, det förklarar dock inte varför alla vi som har ätit enligt tallriksmodellen mår så mycket bättre av att äta lchf.
    Jag åt aldrig snabbmat, drack aldrig läsk. Jag bakade eget surdegsbröd, valde fullkornsprodukter och lättmargarin och hade dålig hälsa: migrän, ständiga förkylningar, svampinfektioner, återkommande bihåleinflammationer. Allt detta har försvunnit sedan övergången till lchf.
    Min läkare tycker absolut att jag ska fortsätta med lchf, jag har jättebra värden (har ätit lchf i två år). Och vi är många som har upplevt detta.
    Vad är din förklaring på det, Helen?

    Gilla

 2. Tänker du skicka ditt inlägg ovan till SLV och be dem svara på dina frågor? Vore bra, tror jag.

  Gilla

  • Hej Lotta, du får gärna skicka vidare länken till SLV. Det är kanske ännu bättre om en läsare av bloggen Fet Hälsa skickar vidare och ber om svar.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 3. Jag är en som är rejällt överviktig men äter LCHF för att gärna gå ner i vikt men främst för att jag mår så mycket bättre! Att man bara går ner i vikt för att man äter mindré kalorier stämmer inte för alla, tyvärr. Jag har inga större hungerskänslor och äter för lite men mår så mycket bättre när jag äter LCHF och förstoppad har jag aldrig varit men förut var jag mkt. lös och sprang på toa ett antal ggr/dag. Idag så har jag en normal avföring =)

  Gilla

 4. En mycket bra replik! Tack för det!

  Gilla

 5. Har skickat SLV en länk till din sida med uppmaning att ta ska del av den och hoppas fler gör sammanlunda. Enligt deras hemsida ”Livsmedelsverket är en statlig myndighet. Om du skickar e-post, post eller fax till oss blir det en allmän handling som i regel är offentlig. Vi registrerar och sparar alltså det du skriver.
  livsmedelsverket@slv.se

  Gilla

  • Bra!
   /Mats

   Gilla

   • Har fått svar från SLV och tyvärr är de fast i sin syn på mättat fett;
    Tack för ditt mejl. Intressant att läsa Fet Hälsas kommentarer till våra frågor och svar om LCHF.

    Det som är väldigt viktigt att tänka på är att Livsmedelsverkets kostråd är generella och riktar sig till den friska befolkningen. Råd om mat vid olika sjukdomar ligger inte inom Livsmedelsverkets ansvars- och kompetensområde. Vi har alltså inga specifika råd för personer som lider av diabetes eller andra sjukdomar. Det är vårdens ansvar att ge sådana råd och Socialstyrelsen är den ansvariga myndigheten.

    Livsmedelsverkets råd är alltså inte anpassade till olika sjukdomar och vi kan inte uttala oss om hur till exempel LCHF fungerar vid olika sjukdomstillstånd. Studier gjorda på friska individer visar dock att det finns ett mycket starkt vetenskapligt stöd för att det är bra att minska på intaget av mättat fett och öka på det fleromättade. Se till exempel följande länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Hjart–och-karlsjukdom/Epidemiologiska-studier-om-sambandet-mellan-fettkvalitet-och-hjart–och-karlsjukdom/. Det stämmer inte heller som det står i Fet Hälsas svar att mättat fett är livsnödvändigt. Det enda fett som är livsnödvändigt är de fleromättade omega 3 och omega 6-fetterna.

    Vad gäller kolesterolet stämmer det att vi producerar det mesta själva. Därför ges generellt inte några råd om att t ex undvika att äta mycket ägg och andra livsmedel som är rika på kolesterol. Däremot påverkas produktionen av kolesterol av vilken typ av fett man äter. Äter man mycket mättat fett och transfett bildas mycket av det så kallade onda kolesterolet: LDL. Äter man däremot mer fleromättat fett bildas mer av det goda kolesterolet: HDL. Läs mer på följande länk. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Hur-kan-mattat-fett-oka-risken-for-hjartinfarkt/

    Det finns också ett mycket starkt stöd för att fullkorn samt frukt och grönt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Vuxna/Fullkorn/ och http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Vuxna/Frukt-och-gront-/.

    Vänliga hälsningar Åsa

    Gilla

   • Tack Modesty för ditt engagemang. Jag kanske skulle skrivit att mättat fett är livsnödvändigt för mig. Kokosfettet t.ex. har varit min livräddare med 99 procent mättat fett trots att det kommer från växtriket. Åsa från SLV tar upp kolesterolmyten igen vilket jag tycker är skrattretande. Kolesterolmyten är en del av fettskräcken som upprätthålls av myndigheter som SLV, tråkigt nog. Många människor skulle, liksom jag gjort, själva kunna påverka sina olika inflammatoriska sjukdomar i rätt riktning genom att kasta bort fettskräcken.
    Hälsningar,

    Mats

    Gilla

   • Kan själv inte leva utan kokosolja och smör. Tror det kan bli ganska snopet och riktigt beklämmande när man i framtiden inser att en ketogen kosthållning utan eller troligen med kokosolja som en hörnsten är lösnningen på inte bara reversera diabetes och fetma men även en rad neurodegenerativa sjukdomar inklusive Alzheimer.

    Gilla

   • Då kommer professorer och andra diverse experter att hävda att de minsann tyckte så från början och att de bara blivit missförstådda.
    /Mats

    Gilla

 6. Bra skrivet, Mats. Livsmedelsverkets mossiga texter låter som en repig gammal grammofonskiva.

  Tacka vet jag Ann Fernholm. Högutbildad, smart, läser modern forskning och har ett genuint intresse för folkhälsa.

  När man som jag plötsligt slipper 80% av sin svåra migrän, samtliga magproblem, svampinfektioner, bihåleinflammationer och halsfluss, hur känner man sig då?

  Jo, man känner sig frisk. Och j-vligt lurad. Och man slutar lyssna på Livsmedelsverket som gång på gång visar sin okunnighet och sina fördomar.

  Men de stackars läkemedelsbolagen gör ingen vinst på mig längre, och inte margarin-nasarna heller. Det är väl den största nackdelen med LCHF, eller hur, Livsmedelsverket?

  Gilla

 7. Nu blev jag plötsligt väldigt, väldigt matt…och det beror inte på min fettrika lågkolhydratmiddag jag precis intagit…

  Gilla

 8. Bra skrivet! Dock är vi fortfarande David mot Goliat:
  Om påslaget på ett kg smör är 100% för processen att få det från mjölk till butik, alltså innan detaljpåslaget, ligger motsvarande påslag på ”Cornflakes” tydligen på 1000%. Inte undra på att vi kallar det för skräpmat. Problemet är att de världsföretag som dominerar den KH-baserade marknaden är så frukyansvärt förmögna att de har råd att sätta upp fejkade kostforskningsinstitut som ILSI, och tom övertyga EU att använda detta institut för att ta fram morgondagens kostråd”. Detta händer nu, och SLV är en liten mindre pusselbit i detta.
  Det bästa som kan göras är att SLV läggs ned för att begränsa skadeverkningarna, till t-ex den delen av befolkningen som inte kan äta mer än 50% KH i mer än 2o år utan att bli diabetiker. 50-60% KH är en gissning baserad på KH-industrins drömkonsument, eller finns det forskning som visar att detta KH intag går bra i 20 och 30 år, nu eller när man införde edm?

  Gilla

 9. Utmärkt skrivet!
  Med det här brödet slipper man få för mycket kolhydrater (se filmen):
  http://www.kostdoktorn.se/problemet-med-lagkolhydratbrod

  Gilla

 10. Anna Hallén har skrivit i princip samma sak:
  http://www.annahallen.se/livsmedelsverket

  Gilla

 11. Ja jag kallar mig Kost och Hälsovetare, inte för att jag tror att jag vet bättre utan för att jag är utbildad till det. Jag tycker att vi som arbetar med hälsa har ett stort ansvar när det gäller att guida människor i rätt kostvanor. Jag är ödmjuk inför att det finns olika åsikter men i grund och botten handlar det om att äta för att överleva. Vi har en mat fixering utan dess like och många får ångest av all propaganda. Hur ska man äta imorgon? Nästa år? När vi levde som stenålders människor fanns inte en jämn ström av fet mat utan vi levde periodvis av frön, nötter, frukt och bär. Idag har vi omättligt av mättade fetter. LCHF dieten består av mycket fett, dagligen! Mättat fett kan vi lagra i oändlighet och också tillverka medan fleromättade fetter måste tillföras. Det är stor skillnad att arbeta med sjuka människor och friska människor. Jag arbetar med friskvård, dvs förebyggande. Mitt mål i mitt arbete är att lära människor att välja rätt i mat djungeln och att träna med glädje. Jag är inte emot ditt sätt, jag tycker bara att vi ska vara försiktiga i vilken information vi ger ut.

  Tack för ordet!
  Helen

  Gilla

  • Nu vet jag inte om jag har missuppfattat dig, Helen, men LCHF innebär inte att man lagrar på sig mättat fett, tvärtom! Man gör ju sig av med det fett man bär på i onödan. Genom att försäkra kroppen att den energi den behöver kommer att komma genom munnen dagligen, och paketerad på ett för kroppen hälsosamt sätt, så vågar den släppa på fettdepåerna. (Kolhydrater som energikälla är inte särskilt hälsosamt.)

   Vi som äter så här, och har ätit så ett tag, märker ju att vi mår bättre, får bättre blodvärden, håller oss friskare, går ner i vikt osv. Vad är felet med det? Att vi får i oss den mängd omättade och fleromättade fettsyror kroppen behöver vi inte oroa oss för. Den mat vi äter innehåller inte enbart mättat fett, utan är sammansatt av olika sorters fett.

   Nej, det fanns inte en jämn ström av fet mat på stenåldern, men människor såg till att äta allt på de djur de jagade, t.o.m. att klyva benen och äta upp benmärgen. Inget kastades, och då fick de i sig mycket mättat fett. Men framför allt så fanns det inte heller ett överflöd av snabba kolhydratkällor som det finns idag. Det sätt som människor äter idag, så mycket rent socker (och andra sockerarter framställda av t.ex. majs), har vi aldrig ätit, och detta är ett långt mycket större hot mot folkhälsan än att mättat fett är i relation till omättat/fleromättat.

   Om ni utbildade kostrådgivare lade ner lika mycket energi på att uppmärksamma hotet från sockerbomben som ni ägnar åt att förfasa er över LCHF så kanske vi skulle komma nån vart här i samhället, en bit på vägen mot en bättre folkhälsa!

   Det är sockret och det vita mjölet som är den stora faran, inte det mättade fettet!

   Gilla

  • Tyvärr är det inte alltid synonymt att veta och att vara kost och hälsovetare. Jag kan i viss mån förstå din skepsis till LCHF. Är det verkligen sant med alla hälsovinster som människor upplever? Du ska veta Helen att det är verkligen sant och människor blir verkligen friska med LCHF-kosten. Det är inte frågan om en masspsykos utan det är sant. Av den anledningen är jag och andra väldigt aktiva med att försöka delge våra erfarenheter till andra människor. Varför ska de behöva vara sjuka om det finns andra enkla alternativ. Du ska också veta att vi är i kraftigt underläge eftersom läkemedelsindustrin och stora delar av sjukvården har helt andra resurser än vad vi har. Jag är inte försiktig med informationen utan jag beskriver precis så gott jag kan alla hälsovinster som jag gjort tack vare ett kostbyte. Det finns en stor kunskapslucka hur kosten påverkar vår hälsa. Exempelvis att sockerarter har en inflammerande inverkan på vår kropp är jag 100-procentigt övertygad om. Om det finns inflammationsmarkörer i maten så är det livsviktigt att människor får veta detta.

   Hälsningar från,
   Mats

   Gilla

  • Hej Helen. Pappa63 har redan gett ett utmärkt svar som jag helhjärtat kan instämma i. Beträffande kolhydrater och deras potentiella skadeverkningar pga dagliga sockerbad och långsamt ökande insulinresistans som ofta resulterar i metabolt syndrom vilket leder direkt till hjärtsjukdom, eller först diabetes sedan hjärtsjukdom, rekommenderar jag varmt att läsa Ann Fernholms bok, ”Ett sötare blod”. Själv blev jag diagnosticerad med kärlkramp och lyckades avstyra stentning en dag före den planerqade proceduren när jag var 59 år.
   Det gick sedan dåligt trots så mycket motion jag kunde och minskat matintag i sju år. Letade ofta efter något bättre. Stentning ser jag som ett utmärkt nödvärn. För 1.5 år sedan blev jag sämre med uppvakning med mycket plågsam bröstsmärta på nätterna. Bestämde mig då för LCHF som ett sista försök. Det var då det eller stentning som gällde. Men efter 6 veckor på strikt LCHF hade alla besvären försvunnit ! Rent otroligt, men det var en mycket strikt kost: Inga starka kolhydrater som bröd, pasta, potatis, socker eller frukt. Massor med grönsaker, sallad, mindre kött än tidigare och ägg , grädde och mycket fett, helst smör och mättat fett från nöt och olivolja. Alla omega 6 bannlysta, tillräckligt från bacon och kyckling/anka. Nästan 67 idag och mår toppen med mer energi än i 40-årsåldern!

   Gilla

 12. Hej Filippa! Underbart att du mår så bra!

  Det är ju inte bra att äta för mycket mjölmat, vilket verkar ha varit en stor del av din kost enligt vad du skrev. Då förstår jag din hälsovinst! Det gör mig glad!

  Hälsningar

  Helen

  Gilla

  • Helen, du drar långtgående slutsatser om hela min kost utifrån att jag skriver att jag bakade eget surdegsbröd och valde fullkornsprodukter. För att veta vad jag äter i övrigt kanske du skulle fråga om det? Var skriver jag att att det var en stor del av min kost?

   Dock lyssnade jag på Livsmedelsverkets råd förut. Så här skriver SLV:
   ”De kolhydrater många av oss behöver äta mer av finns i livsmedel som
   bröd, mjöl, gryn och pasta av fullkorn.”
   ”Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.”
   ”Bröd, flingor, gryn och pasta: Produkterna i den här gruppen innehåller mycket stärkelse och hör till våra viktigaste energikällor. Sädesslagen innehåller också protein, mineralämnen, vitaminer och kostfibrer.”

   Ända tills för två år sedan hade SLV också rådet om 6-8 skivor bröd om dagen kvar på sin webbplats. Nu skriver de så här: ”Ett intag av grovt bröd på minst 3 skivor per dag har satts som önskvärd nivå och drygt 40 procent uppfyllde denna, fler män än kvinnor.” /…/ ”Bröd äter vi också ganska lite av, cirka 3–5 skivor per dag.” /…/ ”Konsumtionen av så kallad utrymmesmat är idag större och en minskning för att få plats med mer grönsaker och bröd är önskvärd.” /…/ ”Ett exempel på hur vi har anpassat kostråden är att rådet om bröd till varje måltid 2009 ersattes med ett råd om att i första hand välja fullkorn då man äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.”

   Så SLV rekommenderar fortfarande en stor del mjölmat. Med tanke på det är det skönt att någon som du har insett att mjölmat inte är lämpligt för oss människor. Det ger mig hopp!

   Gilla

   • Jag arbetar inte på livsverket och har inte deras rekommendationer om bröd. Du skrev att du åt eget bakat surdeg och fullkorn mer info än så fick jag väl inte. Men vill du berätta är jag idel öra. Hälsningar Helen

    Skickat från min iPhone

    4 jun 2013 kl. 10:19 skrev ”Fet Hälsa” :

    > >

    Gilla

   • Helen, tack för ditt intresse. Jag åt GI-kost med grönsaker som bas (och grönsaker är fortfarande min bas då jag odlar mycket själv) och mestadels kyckling, fisk, bönor eller ägg som protein, sällan rött kött. Lättmargarin eller olivolja som fett. Långsamma kolhydrater, så lite raffinerat som möjligt. Ingen snabbmat, ingen läsk.
    Du skrev här ovan: ”Resultatet blir detsamma om kosten ändras till naturliga råvaror, lagom fett och minimalt med snabba kolhydrater. ”
    Det var så jag åt innan lchf. Jag tyckte att jag åt jättebra. Trots det mådde jag inte bra av den kosten.

    Många av oss som får stora hälsoförbättringar med lchf, och vi är verkligen många, undrar varför så få dietister, kostvetare, läkare eller SLV-folk blir intresserade av våra dramatiska förbättringar. Vad är så farligt med lchf? Vilken forskning visar att lchf är dåligt? Och varför upplever många stora hälsoförbättringar som håller i sig, även vi som inte har varit överviktiga eller ätit skräpmat innan?

    Helen, jag påstår inte att alla ska äta lchf. Jag tror på en individanpassad kost. Och jag uppskattar verkligen att du skriver här och att du är intresserad av andras upplevelser, även om du inte håller med om det vi skriver. Att kunna diskutera och lyssna på andras argument är en viktig egenskap för en kost- och hälsovetare.

    Min läkare säger: ”Man måste vara ödmjuk. Det finns ingen som har hela sanningen i dag.” En mycket klok inställning, tycker jag.
    Vilken utbildning har du, är det Pauluns?

    Gilla

 13. Hej Mats! Jag vill bara säga att om du verkligen trodde att makaroner var nyttigt innan så förstår jag att du var sjuk!

  Hälsningar
  Helen

  Gilla

 14. Ojojoj… din stackare! Jag tror du behöver gå en ordentlig utbildning på universitet för att lära dig att kritiskt tyda vetenskapliga artiklar! Det är tyvärr för många som tror sig veta hur vetenskap fungerar idag, och gör felaktiga bedömningar utifrån det. Tråkigt att det i längden påverkar ”vanligt folk” som litar på vad okunniga människor skriver och säger.
  Ps. Jag jobbar inte på SLV men vet desto mer att de har goda grunder för sina påståenden; det kallas vetenskaplig forskning.

  Gilla

  • Elin, jag tror det är du som behöver en uppdatering av dina kunskaper. Det fantastiska med LCHF-kosten är att alla vi som varit sjuka i inflammatoriska sjukdomar har konstaterat och gjort erfarenheter att vi blivit friska med LCHF. Sedan får ”vetenskapen” säga vad den vill. Det finns inget bättre än egen erfarenhet, det slår ”vetenskapen” hundrafalt.
   /Mats

   Gilla

 15. Du motsäger tyvärr dig själv nu. Vetenskapen ÄR erfarenhet! Man kontrollerar många människor på en gång och ser vad resultaten blir, tar hänsyn till cofunding factors, gör medicinska kontroller och mycket mer. Allt görs av människor med långa medicinska eller andra relevanta universitetsutbildningar. Det är ju knappast så att vetenskapsmännen sitter och hittar på egna fakta för skojs skull! Tycker det är tråkigt att LCHF-förespråkare – som ofta är utan någon som helst utbildning inom ämnet – nedvärderar vetenskapen och utser SLV till syndabock för era egna teorier. Var hade världen varit idag utan vetenskap? Utan vetenskapen hade vi aldrig kunnat bota en enda sjukdom, inte vetat någonting om vår omvärld eller kunnat göra någonting för att förbättra vår hälsa i något avseende. Att just EN del av vetenskapen skulle vara korrupt och helt ute och cykla känns väldigt otroligt, speciellt när det i så fall handlar om majoriteten av forskarvärlden.

  Självklart får alla äta som de vill, men att sprida felaktig och/eller obekräftade påståenden som om det vore 100% sant till människor som inte vet bättre är inte okej. Ska man sprida kunskap så SNÄLLA kolla upp fakta först och skriv inte att saker som är på ett visst sätt bara för att det råkade stämma för dig själv. Fakta handlar inte om en individs egna upplevelser, utan fakta är någonting som är bekräftat och kontrollerat och som man därefter kan säga är generellt överensstämmande på gruppnivå. Du kan därför inte skriva att ”ALLA vi som varit sjuka i inflammatoriska sjukdomar har blivit friska” – har du personligen frågat ALLA som testat LCHF om just detta? Jag tror nog inte att du har gjort det! Och med en sådan kommentar bevisar du att du inte överhuvudtaget kontrollerar någonting, utan enbart framför dina egna åsikter i en sådan otroligt viktig fråga: människors hälsa.

  Gilla

  • Håller med om vad du skriver på slutet. Samtidigt är det väldigt svårt att hitta någon som inte blivit frisk på LCHF. Känner du till någon ? Själv blev jag av med en plåga jag haft i sju år med LCHF: Kärlkramp. Det tog mindre än 6 vecokrs strikt LCHF !

   Rekommenderar dig annars att läsa bl.a ”Forskningsfusk” av den svenska kirurgen Ralf Sundberg. Den ger en något mer nyanserad bild inklusive KOLLADE FAKTA !

   Om detta inte räcker, läs även Dansken Peter Götzsches senaste bok med den kanske avskräckande titeln: ” ”Deadly Medicines and Organised Crime – How big pharma has corrupted healthcare”.”
   Här finns en del om författaren, dansk läkare och chef för det nordiska Cochrane institutet, som du bör känna till en del om eftersom dom anses ”stå ovanför” den läkemedelsbetalda forskningen, som fortfarande har laglig rätt att bara publicera ”bra resultat” trots att deras mediciner sedan generellt godkänns för allmänt bruk.

   http://www.ombudsman.europa.eu/en/activities/visitreport.faces/en/49713/html.bookmark

   Gilla

  • Bäste Elin, det är klart att jag framför mina åsikter på min egen blogg. Jag kan erkänna att det var lite starkt att beskriva det som ”alla” vi som blivit friska. Men jag har jobbat med LCHF-frågor i fem år på olika sätt. Jag har skrivit böcker, jag har varit ute och föreläst på olika ställen i landet och jag har jobbat med LCHF matkasse. Dessutom kommer jag i kontakt med massor av människor via Fet-Hälsa-bloggen. Jag har ännu inte träffat någon som inte gjort hälsovinster med LCHF-kosten. Alltså de som ätit LCHF under en längre tid.
   /Mats

   Gilla

   • Okej, du har skrivit böcker, föreläst och erbjuder en tjänst med matkassar… det tjänar du pengar på va?
    En fråga jag har som jag inte har kunnat finna svaret på själv är: vad har du för utbildning sedan tidigare?

    Gilla

   • Hej Elin, jag kanske inte har så mycket utbildning som du önskar. Jag har definitivt ingen dietistutbildning men jag har lärt mig mycket om hur min kropp fungerar under de senaste fem åren tack vare min kostförändring till LCHF och mitt nya friska liv. Mina böcker och mitt initiativ med LCHF matkasse har hittills bara kostat mig pengar. Men jag tycker att det är min plikt att förmedla de kunskaper som jag fått att bli frisk av mat. Jag har fått hundratals mail från människor som läst min bok och min blogg att de också har gjort stora hälsoförbättringar med LCHF. Jag rekommenderar dig att läsa mina nya uppdaterade bok ”Frisk av mat”, det kanske kan ge till och med dig nya kunskaper.
    Bästa hälsningar,
    Mats

    Gilla

 16. Hur kan vi ha ätit lchf i miljoner år, när vår art bara existerat i ca 200 000 år?

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: