Svar till läkarkandidat!

maj 28, 2013 kl. 11:16 f m | Publicerat i Okategoriserade | 27 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

En läkarkandidat har svarat på mitt inlägg ”Kaxiga läkare”

images

Läkarkandidaten

”Kroppens immunförsvar är uppbyggd av glucosaminoglykaner, som är beroende av kolhydrater, tar du bort denna byggsten så försvagar du ditt immunförsvar, (ungefär så här funkar kortisol), och när man förstår detta samband så är det logiskt att kroppen även reagerer mindre på histamines, men även andra partiklar samt bakterier, virus etc. Du försvagar ditt immunförsvar helt enkelt, men om du vill äta bacon istället så kan jag lova dig att duligger på pci-lab och blir stentad i ngt kranskärl inom kort tid, Och får käka waran hela livet// läkarkandis”

Mitt svar!

Först och främst vill jag tacka dig för att du har läst min blogg. Det visar att du har ett genuint intresse för frågor om metabola sjukdomar.

Min erfarenhet är faktiskt precis tvärtemot din kunskap som du troligen inhämtat från läkarutbildningen. Det känns lite skrämmande och nervöst för oss som tvingas anlita läkare att din bokkunskap är så diametralt motsatt mot min upplevda erfarenhet. Så här ska det inte behöva vara och det är också ett tydligt bevis på hur lite vi vet om sjukdomar som handlar om ämnesomsättningen.

För det första så är delvis mitt ätande av bacon och ägg och minimalt med kolhydrater en stor anledning till att jag överhuvudtaget kan svara dig idag. Ungefär 40 procent av de som diagnosticerats med diabetes 2 dör inom 5 år efter diagnosen. Jag är frisk idag, under förutsättning att jag är strikt med LCHF-kosten, och jag har inte kvar några av mina tidigare inflammatoriska sjukdomar. Den enda förändring som jag gjort i mitt liv är en radikal kostförändring från mycket kolhydrater och lite fett till precis tvärtom.

Ditt löfte!

Jag förstår inte att du kan lova mig att jag får besvär med kranskärlen och får käka Varan resten av livet om jag fortsätter äta bacon. Ditt sätt att resonera är faktiskt sinnebilden av ”kaxiga läkare”. Faktum är att jag hade besvär med kranskärlen tidigare  när jag åt mycket kolhydrater men att jag numera är frisk efter att ha ätit LCHF-kost i 4,5 år. För diabetiker typ 2 är den vanligaste dödsorsaken hjärtsjukdom.

Fettskrämd läkarkandidat!

Du är tyvärr fettskrämd och har gått på hela kolesterolmyten som introducerades av blufforskaren Ancel Keys. Modern forskning visar att kolesterolet är mycket viktig byggsten för hormoner och finns i alla celler av kroppen. Numera finns det indikationer på att kolesterolet istället har både en läkande och en lagande effekt i kranskärlen. Alltså precis tvärtemot vad du tror. Jag är själv helt övertygad om att kolesterolet är en mycket viktig positiv faktor i vår kropp. Att det finns ansamling av kolesterol i våra kärl i våra blodkärl är inte svårt att se. Den stora frågan är hur man tolkar detta? Den moderna teorin är att kolesterolet skickas ut till skadade blodkärl och artärer för att laga och läka. Inte för att skada. Den stora skadan kommer ifrån överskott av glukos som far omkring i blodomloppet. Detta skapar obalans i våra system där immunförsvaret skadas. Vissa bakterier  kan äta sig starka på glukos/socker  och bidrar till artärstelhet, förtätningar i blodkärl m.m. Vi får en situation där kroniska inflammationer kan få överhanden i kroppen.

Du och hela sjukvården måste få en annan inställning till dessa problem. Som det fungerar idag så kan sjukvårdens miljardresurser inte bota våra inflammatoriska sjukdomar utan endast lindra med kemiska preparat. Vi måste våga titta på alternativa lösningar som fokuserar på orsak och inte symtom.  LCHF-kosten med väldigt lite kolhydrater och mer fett har visat sig hjälpa tusentals människor till skillnad mot sjukvårdens behandlingar med piller och sprutor.

Föredrag på läkarutbildningen?

Bjud in mig till er utbildning så berättar jag gärna om min hälsoresa och om mina erfarenheter från sjuk till frisk. Om ni vågar detta så kommer ni att överraska mig, i varje fall.

27 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag har idag avböjt vidare hjälp och stöd efter min stroke i maj förra året, eftersom jag nu är helt återställd. Många välvilliga människor har velat se mig äta statiner och blodstryckssänkande. Idag har jag en apokvot på 0,57 och ett tryck på 130/70, så jag låter bli. Statiner och bt-medicin har förlängt min sjukdomsperiod med minst ett halvår. Först när jag slutade började vägen tillbaka. Jag har för avsikt att starta en blogg om min hälsoresa, precis som du har gjort. Det är för viktigt att undanhålla mänskligheten.

  Gilla

  • Helt rätt beslut Ann-Kristin! Det ska bli kul att läsa din blogg.
   Hälsningar från,
   /Mats

   Gilla

 2. Denne läkarkandidat har nog inte riktigt förstått vilka byggstenar kroppen behöver för att framställa glukosaminoglykaner (GAG)

  Visserligen ingår glukos i denna molekyl men den lilla mängd som behövs i processen täcker våra kroppar enkelt via glukoneogenesen tom om vi inte äter en enda molekyl socker

  GAG finns i de flesta vävnader i kroppen.
  Det man främst talar om är leder, brosk och bindväv.
  GAG bygger också upp synovialvätskan i lederna (smörjmedel) som då blir väsentligt tjockare och mer elastisk.
  Brosket i lederna underhålls med näring genom “smörjningen”, så att det kan regenereras.

  Det är snarast så att en naturlig animalisk kost är vad vi främst behöver för att få de byggstenar kroppen behöver för att själv skapa GAG
  Vill man trigga syntesen lite extra är det inte dumt att tex koka sig en naturlig buljong på ben brosk och senor nån gång emellanåt 🙂

  Gilla

 3. Bästa läkarkandidat! Viss behöver vi glukos som du väljer att kalla kolhydrater, men vi behöver inte äta dem. Kroppen kan själv tillverka glukos till de delar av organismen som det är nödvändigt för.

  För en tid sedan var jag på en föreläsning där precis denna typ av åsikter som du ger uttryck för framfördes av en professor. Vi som är pålästa förstår ju att det ligger en annan agenda bakom, som inte har någonting med omsorg om vår hälsa att göra.

  En äldre man reste sig upp och berättade om sin hälsoresa som i stort sett liknar den som Mats gjort. Han berättelse avfärdades som anekdotisk av föreläsaren och kunde således inte tas på allvar.
  Efter föreläsningen kom en ung kvinna springande och hann upp mannen. Hon berättade hon var läkarkandidat och ville först gratulera honom till att blivit frisk från sin diabetes. Så ville hon berätta att hon och hennes kamrater inte trodde på föreläsarens budskap, men att de måste ligga lågt så länge de är studenter. Hon försäkrade att när hon och hennes studiekamrater är färdiga doktorer kommer det att bli annorlunda.
  Detta var en person som vågade tänka självständigt

  Fast egentligen finns det ingenting i den biokemi, fysiologi, endokrinologi som ingår i läkarutbildningen som motsäger Mats erfarenheter.
  Dessutom: ”Nothing makes sense in biology unless viewed in an evolutionary context”
  Theodosius Dobzhanskys.

  Våga anta Mats utmaning och bjud in honom till kursen och låt honom att berätta om sin erfarenhet.

  Gilla

 4. Glädjande nog kan jag intyga att studenterna på KI får läsa artiklar av både Gary Taubes och Ralf Sundberg under utbildningsmoment som behandlar kolesterol och det metabola syndromet. Under den första terminstentan, där ämnesomsättning och biokemi avhandlas, har LCHF ett antal gånger varit tema. Tentamensförfattarna har varit tydliga med att dom inte tar ställning för eller emot utan vill att studenterna ska reflektera över eventuella biokemiska fördelar/nackdelar med LCHF.

  Tyvärr är det bara en bråkdel av den stora mängd information man tar in under utbildningen och dom flesta studenterna lämnar utbildningsmomentet med, som bäst, en hum om att det råder någon sorts kontrovers kring orsakssambanden runt hjärt/kärl-sjukdom.

  Jag är dock övertygad om att förändring på bred front sker i detta nu. Debatten här i Sverige tuffar på. Eenfeldt, Ingvar, Fernholm etc. gör sitt. Den stora, riktigt omvälvande förändringen tror jag kommer i och med NuSI.

  Alla läkare och läkarkandidater är inte kaxiga ;-).

  Gilla

  • Hej Karlparl, roligt att läsa din kommentar och att både Ralf Sundberg och Gary Taube förekommer i läkarutbildningen. Tyvärr bekräftar du mina farhågor att kostbiten inte är prioriterad kunskap i läkarutbildningen.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 5. Hej igen! Vill själv tacka för denna respons jag fick av ett inlägg jag faktiskt inte trodde skulle skapa särskilt mycket diskussioner, det är alltid intressant att höra andras åsikter och annat. Först och främst, låt mig beklaga min formulering, det va faktiskt inte särskilt professionellt, men poängen kom fram ändå, dvs äter du bacon varje dag och annat dåligt fett så kommer du bli sjuk, det är givetvis inte skrivet i sten men det finns vetenskapligt stöd och väldigt många studier som talar för detta, om jag hade mer tid så hade jag publicerat alla mina källor och det kan jag göra om så önskas.

  En annan sak jag vill belysa är hur tillgången på lätttillgänglig information har skapat en ny generation med patienter samt andra kära kommentatorer som gärna kommer med ”färdiga svar” som de har läst från ex. Wikipedia. Detta skapar ”kaxiga läkare”. Men jag håller med dig, en läkare ska vara ödmjuk inför sin roll och lyssna på olika teorier men helst med kritiska öron. Nu till själva debatten:

  LCHF fungerar om man vill ner i vikt, men varför? Ni kanske har svaret, men säger det ändå, kroppen sätts i ett kataboliskt stadie, och börjar använda ketoner istället för glukos som källa och även bryta ner muskler (efter att man använt upp det lagrade glykyogenet initialt), man får alltså ketoacidos och därför går man ner i vikt. Nu till en fråga till dufva och margareta, hur tacklar hjärnan av ketoner, och vad kan konsekvenserna vara av detta långsiktigt? Restriktivt intag av kolhydrater påverkar kroppens immunförsvar på många olika sätt, ett ex jag tog var just glykosaminoglykaner. Jag kan skriva om hur immunförsvaret är beroende av kolhydrater och även uppge källor men då blir detta inlägget väldigt långt, läs gärna vetenskapliga böcker och ej på internet om något är oklart så kan jag mer än gärna ha en diskussion om glycogenesis, glycogenolysis, glyconeogenesis och hur immunförsvaret är uppbyggt. Det är självklart att din diabetes blir bättre av restriktion av kolhydrater, eftersom du stoppar glycosylaktionen (non-enzymatic glycosylation) i dn kropp och minskar behovet av insulin. Det ironiska är att ketoacidos är allvarlig komplikation av diabetes typ 1.

  Lchf är en ny trend, en ny diet, som man egentligen inte vet så mycket om, man måste följa upp och göra studier kring personer som dig Mats, för att veta vad konsekvenserna kan vara,, äter du kolhydrater överhuvudtaget ? Hur länge har du haft diabetes? Det är inte de kortsiktiga resultaten som räknas, snarare de långsiktiga. Om du gick till läkaren nu och tog ett blodprov så hade jag blivit väldigt förvånad om du hade normalt kolesterol värde (grundat på att du äter ex bacon till frukost varje dag), om det visar sig att du har normala värden så ska jag dedikera hela min AT med forskning kring Lchf.

  Sedan är det viktigt att diffentiera mellan ldh och hdl, bacon innehåller knappast hdl, Även nya studier visar att bra fett som Omega-3 ej fungerar som profylax mot hjärt-kärl sjukdomar. Du säger att kolesterol är bra för kroppen, pratar du om ldl eller Hdl kolesterol, och med vilka vetenskapliga studier baserar du det på?

  Jag studerar i Polen, och vill gärna bjuda in dig, MSF- utland brukar anordna kongresser 1 gång per år och jag ska rekommendera dig till dem. Ta gärna kontakt med dem själv, skulle vara intressant att höra på dig!

  Gilla

  • Känner du till någon längre interventionsstudie på hälsoeffekterna av att dra ner på fettet än den här? http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202339

   Gilla

   • Förövrigt är det, som du säkert vet, en enorm skillnad på begreppen ketos och ketoacidos. Det underlättar för diskussionen om vi är lite mer noggranna ;-).

    Gilla

   • Ska läsa detta, dock är jag mitt i en tenta period just nu, om d har läst den kan du väl skriva om slutsatsen? Ja, jag borde ha skrivit ketosis (i första sammanhanget) dock menar jag i extrema ketogena dieter med otillräcklig insulin produktion kan leda till ketoacidos.. Iallafall enligt min Professor i biokemi.

    Gilla

  • Känner du till någon längre interventionsstudie på hälsoeffekterna av att dra ner på fett i maten än WHI-studien?

   Som du säkert vet är det stor skillnad på ketoacidos och ketos. Noggrannhet underlättar diskussionen ;-).

   Gilla

  • Hej Andree, kul att det lite debatt på Fet Hälsa bland läkarstudenter. Det är bra och viktigt. Du skulle bli förvånad om du fick se mina värden på kolesterolet. Du kan faktiskt donera dina pengar omgående. Under de tre första veckorna när jag bytte från högkolhydrat till LCHF hade jag skyhögt kolesterol och doktorn försökte lägga in mig på Östra sjukhuset. Därefter normaliserades kolesterolet sakta men säkert. Men, det handlar faktiskt inte om kolesterolet eventuella farlighet enligt mig utan om förekomsten av för mycket glukos i blodvägarna. Det är grogrunden för kroniska inflammationer. Kolesterolet har läkande positiva egenskaper och är essentiellt för oss alla, det är jag övertygad om. Varför skulle annars kroppens lever plus våra celler, producera dessa mängder kolesterol. Fett brukar vara smörjande i alla andra sammanhang förutom i sjukvården. Varför skulle kolesterol bilda plack? Fundera på det du tills vi möts i Polen.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Låter spännade, och ser framemot att diskutera detta med mina kollegor och dig!

    Gilla

  • Hej Andree

   Du har redan fått svar angående ketos och ketoacidos

   Vad gäller hjärnan och kolhydrater & ketoner så är det nog ytterligare ett litet missförstånd här från din sida

   Hjärnan behöver inte kolhydrater
   Däremot behöver den en liten mängd glukos
   Denna mängd tillgodoses enkelt som jag tidigare skrev av glukoneogenesen trots att du inte äter dietära kolhydrater

   Dessutom drivs lejonparten av hjärnan bättre på ketoner än på glukos
   Det är faktiskt meningen evolutionärt sett att vi ska bli lite smartare och driftigare om vi hamnar i ketos (eg svält) och bege oss ut och skaffa mat 🙂

   Hade vi blivit dummare av ketosdrift hade vi aldrig överlevt som art utan lagt oss ner och dött vid minsta rubbning i sockertillförseln 🙂

   En intressant anekdot är ju att minnesmästaren Mattias Ribbing använder sig av ketos vid minnes-tävlingar just för den extra skärpan och koncentrationsförmågan det kan ge att vara i det metabola läget:-)

   http://www.kostdoktorn.se/intervju-svensk-mastare-i-minne-pa-lchf

   Att protein bryts ner vid svält då glukos måste tillverkas är fakta men Lchf är som du nog inser inte svält

   Kroppen är inte dummare än att den förstås använder dietärt protein i första hand innan den skattar musklerna

   Gilla

 6. Andree:

  Att ketogen kost skulle leda till ketoacidos lär dom inte ut på KI i varje fall. Jag har aldrig läst det i någon lärobok heller och aldrig hört om någon studie som visar det. Menar alltså din professor att ett lågt kolhydratintag skulle förstöra betacellerna? Fråga gärna vilka studier han grundar sin hypotes på.

  I studien jag länkar till följde man runt 50 000 amerikanska kvinnor under 8 år. En grupp drog ned på fettet (fyllde ut med frukt och grönt), en grupp drog inte ned på fettet. Studiedeltagarna som åt mer fett fick inte mer hjärt/kärl-sjukdom. Inte heller mer cancer.

  Hypotesen kring mättat fett och hjärt/kärl-sjukdom kommer från observationsstudier. Jag är som sagt mycket intresserad av ifall du lyckas hitta någon interventionsstudie där ett ökat intag av mättat fett lett till ökad förekomst av hjärt/kärl-sjukdom. I vissa fall kan man se att LDL-stiger något, men förekomsten av hjärt/kärl-sjukdom stiger inte.

  Lycka till på tentan!

  Gilla

  • Nej, jag har heller inte läst att endast ketogen diet ger ej upphov till ketoacidos, men som jag har uppfattat tror många att endast diabetes typ 1 kan ge ketoacidos, vilket tyvärr inte är sant. Det min professor menar är att om en patient som i mats fall har diabetes typ 2, med otillräcklig insulin produktion, i tillägg börjar med en extrem ketogen diet (låt oss säga mindre än 10 g kol/dag) kan öka risken för ketoacidos, dock är patofysiologin om ketoacidos i diabetes typ 2 idiopatisk.

   Gilla

   • ”Det min professor menar…”
    Rössner, är du du där!? 🙂 (Obs! skämt)

    Skämt åsido, heder åt dig kandidaten, att du tar ut på nätet och debatterar och inte bara litar på vad som står i läroböckerna och vad dina professorer hävdar.

    Alla kunskapsyrken handlar om att ständigt förkovra sig och ödmjukt men kritiskt ta del av ny forskning och andras åsikter.

    Gilla

   • Ordlista till ovan

    Patofysiologi är läran om sjukdomsmekanismer, om hur funktionen i olika fysiologiska system påverkas av sjukdom och kan påverkas av olika behandlingar.

    Idiopatisk betyder att en viss sjukdom inte kan förklaras av olika orsaker, vilket dock inte innebär att det inte finns en förklaring.

    Insulinproduktion ska *inte* särskrivas. Språkregeln för särskivning är enkel; Uttalas ordet som ett ord så skrivs det som ett ord. Glöm nu aldrig det kandiaten 😉

    Gilla

 7. Kära läkarkandiadater! Efter att ha ätit lchf moderat i fyra år, sedan strikt i sex månader och nu lchf fakir i två veckor (noll kolhydrater) har jag som sagt en apokvot på 0,57 (är 57 år). Fick en stroke (karotisdissektion) förra året, en ganska odramatisk grej, med tyvärr orsakade den ett stort pådrag med blodtryckssänkande och statiner. Jag var på väg i mitt tillfrisknande, men tyvärr gjorde statinerna att jag på tre månader hamnade i princip i rullstol (har en del artros sedan tidigare). Nu har jag inte ätit några mediciner sedan mellan sex och fyra månader, och har just blivit frisk.

  Jag hade naturligtvis lite förhöjda värden efter en stroke, runt 6 i totalkolesterol och 160/90 i bt, men ganska snart gick värdena ner. Nu ligger blodtrycket på 130/70. Hade jag följt läkarnas råd hade jag fortsatt att äta medicin, trots att jag fick svåra biverkningar, muskelkramp och värk, muskelsvaghet, svår yrsel, bt på 90/55, en känsla av att inte få syre till hjärnan. Nu hade jag andra att tillgå, så med viss bävan fattade jag mit beslut. Hur skulle ni råda mig? Jag har inte full koll på ketosen, men jag känner att jag mår bättre av noll kolhydrater just nu, och går äntligen ner i vikt. Jag fick lov att äta kortison mitt i, för en sväng med karusellsjuka, vilket gjorde att jag gick upp åtta kilo. Nej, jag byter inte min livsstil.

  Gilla

 8. Hmm…jag som har ätit massor med mättat fett och lite kolhydrater i ca 7 år. Skulle det vara dåligt för immunfösvaret? Jag mår toppen jämfört mot när jag åt fettsnålt och massor av kolhydrater. Är sällan sjuk jämfört mot tiden innan LCHF när man drog åt sig varje förkylning som gick.

  Gilla

 9. Ja nu hoppas jag verkligen att läkarkanditaterna suger in ”anekdoterna” som presenterats här och tar med sig detta till nästa lektion. För ska vi nånsin få nån stuns på LCHF så måste det tyvärr komma från läkarhåll för att den breda allmänheten ska våga ta till sig LCHF som en sanning. Allt annat är en utopi, ingen annan upptäckt har gått så formidabelt trögt, vad genomslagskraft beträffar som upptäckten om LCHF´s fördelar. Så tummen ur nu läkarelever, gör som Annika, revolusionera och gå till historien.

  Gilla

 10. Här är en stor genomgång av fetter
  http://advances.nutrition.org/content/4/3/294.full

  Gilla

 11. Nu blev det väl lite fel.. eller så förstod du fel.. typ 2 har inte för lite insulin utan tvärt om för mycket.. sk Hyperinsulinemi.. du får ta och fråga din professor igen, vad denne menade för så obildad kan denne inte vara!

  Har man för lite insulin är man per definition typ1!

  Sen så.. typ 2 kan utveckla typ 1 om de fortsätter underhålla sin hyperinsulinemi, sk dubbel diabets, det uppkommer oftast genom att hyperinsulinemin ger upphov till steatosis, och det drabbar även pancreas, som senare kan övergå till cirrosis.

  Redan steatosen i pancreas hämmar insulinutsöndringen och det är ofta här som patienten uppsöker sjukvården då man har olika ssjuksymptom.

  Så en typ2 kan inte få ketoacidos, så länge inte steatos och cirros gått så långt att man har fått en reducerad eller inhibering av insulinproduktionen, dvs inte innan de har fått typ1.

  Ketosis regleras på samma sätt som blodsockret via insulin, stiger kenonhalten i blodet så ökar utsöndringen av insuln som hämmar lipolysen, varvid halten FFA som når levern minskar.

  Man får altså skilja på tillräcklig mängd insulin för att hålla blodsockret i schack, och typ2 som domineras av hyperinsulinemi, insulinresistens, som en reaktion på kosten och oförmågan att hantera den glykemiska belastningen.

  En artikel i den Norska läkartidningen.. notera insulinnivåerna!
  http://tidsskriftet.no/article/1921420

  En annan artikel som borde intressera läkarstuderande.. om hyperinsulinemi, dess orsaker och konsekvenser.

  ” Banting Lecture 2011
  Hyperinsulinemia: Cause or Consequence?

  ”In this conceptual model, insulin resistance is caused
  by hyperinsulinemia and is an appropriate adaptation to the increased need to store fat in adipose tissue without causing hypoglycemia. Thus, insulin resistance is an adaptive response that successfully maintains normal circulating levels of fat and glucose as long as the b-cell is able to maintain sufficiently elevated insulin levels (57). Perhaps the time has come to expand our research focus to carefully investigate the environmental changes that have accompanied the epidemic of obesity and diabetes”

  Klicka för att komma åt 4.full.pdf

  Gilla

  • Alltså vid en typ 2-diabetes har man hyperinsulinemi pga insulinresistens. Med tiden tröttas betacellerna i bukspottskörteln och man måste ersätta med externt insulin. Den övergår alltså inte i en typ 1 utan förblir en typ 2. Typ 1 beror på en autoimmun destruktion av betacellerna. Innan man kritiserar och insinuerar att professorer är obildade bör man kanske läsa på lite själv.

   Gilla

   • Bäste Jens, är du student på läkarutbildningen? Jag har inte påstått att diabetes typ 2 övergår till typ 1. Hur många personer känner du eller har träffat på som har diabetes typ 2 och blivit helt friska? Jag känner till massor av personer som gjort den resan från sjuk till frisk. Dessutom känner jag till många med typ diabetes 1 som kan avstå från flertalet av sina tidigare insulininjektioner. Anledningen? Jo, alla vi äter en icke inflammerande kost. Lite kolhydrater och mycket fett. Alltså en artegen föda som är anpassad för människan.

    Jag kritiserar er läkare för att flertalet av er inte tar till er att LCHF-kost faktiskt stärker immunförsvaret på naturlig väg och därmed läker kroniska inflammationer. Du uppvisar ungefär samma kaxighet. Utvecklingen håller på att springa ifrån er. Var lite intresserad av att man faktiskt kan bli frisk av mat!
    Hälsningar från
    Mats

    Gilla

 12. Vad roligt med en för en gångs skull civiliserad nätdiskussion där man med respekt för den andre sakligt argumenterar för sin ståndpunkt! :0)

  Måste bara lägga fram mina personliga erfarenheter:
  Jag är 43 år, har ätit LCHF i snart fem år, tidvis i princip noll kolhydrater, har inte haft antydan till förkylning, magsjuka eller någon annan vardagssjukdom de senaste två åren.

  Pga mitt yrke har jag årligen dokumenterade blodfettstester sedan mitten av 90-talet, och de har bara gått från bra till ännu bättre, när jag senast kollade var t.ex. mina triglycer 0,28!

  Gilla

 13. Kostdoktorn har en ny film om diabetes typ 2:
  http://www.kostdoktorn.se/hur-man-botar-typ-2-diabetes-2

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: