Blodproppar i ögat!

maj 30, 2013 kl. 3:39 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , ,

imagehandler.ashx

En vän till mig har drabbats av blodproppar i ögat, s.k. retinal ventrombos. Det är den näst vanligaste kärlsjukdomen och drabbar 4500 svenskar varje år. Enligt skolboken är riskerna störst för dom som har högt blodtryck, diabetes, blodfettrubbning m.m. Alltså ungefär samma symtom som för den med en metabol sjukdom. Riskerna är störst för dom som är över 60 år. Men är en blodpropp i ögat ett åldersymtom eller är det något annat? Sjukvårdens syn!

Att få blodpropp i ögat eller att blodkärl brister är vanligt hos diabetiker till exempel. Fråga mig som varit diabetiker typ 2. Min syn var som alla andras att jag först, för 15 år, sedan skaffade glasögon för närsynthet och för cirka 8 år sedan skaffade läsglasögon. Min syn blev sämre, framför allt för läsning, under cirka 3, 5 år. Det blev allt starkare läsglasögon allt eftersom tiden gick. Efter cirka sex månader med LCHF-kosten kunde jag lägga undan först mina glasögon för närsynthet och några månader därefter mina läsglasögon.

Ena ögat ställde in sig för att se på långt håll och andra ögat ställde in sig för läsning. Alltså ungefär samma som man numera kan få genom linser i ögat. Skillnaden är att mina ögonen läkte sig själva. Nu 4 år senare ser jag fortfarande lika bra med ena ögat som ser på långt håll och andra på kort håll. Jag har tappat lite av avståndsbedömning på långt håll men annars fungerar allt utmärkt.

Om man får retinal ventrombos så är behandlingsmeoden bl.a. att man sprutar in anti-kärltillväxt i ögat. Liksom för alla andra stroke och kärlsjukdomar finns det ingen koppling inom sjukvården till att sött blod skulle kunna vara orsak till sjukdomen. Däremot så tror man att fett kan täppa till kärlen och orsaka proppar. I alla andra sammanhang har fett en smörjande effekt utom inom sjukvården, här har fettet en förtätande förmåga. Jag som har ett förflutet, i min ungdom, som rörmontör har ytterst svårt att förstå att fettet skulle kunna skapa proppar.

Rörläggare kan cirkulation!

I rörbranschen är anledningen till att rören blir täta oxidation. Rören rostar och liknande sker med all säkerhet i vener och artärer. Fast då sker rosten i form av att bakterier som äter sött blod äter sig fast i vener, blodkärl och artärer. Människans  blodsystem har stora likheter med ett vanligt värmesystem i en villa. Här finns en panna som värmer upp vattnet och sedan en cirkulationspump(hjärtat) som pumpar ut vattnet i värmesystemet. Här finns t.ex. stigare(artär) och retur(ven) som låter vattnet snurra ut i elementen och sedan tillbaka till pannan för att värmas upp på nytt. Sak samma sker när blodet pumpas ut i kroppen för att syresätta och ge näring till cellerna för att sedan snurra tillbaka till hjärtat för att syresättas och ges näring igen i en aldrig sinande ström.

Om min vän med blodproppar i ögonen hade vågar pröva en strikt LCHF-kost så hade han med all säkerhet upplevt omedelbara vinster och chanser till att blodpropparna minskar i ögat. Han kanske t.o.m., liksom jag gjorde, upptäcker att ögonen kan läka sig. Skälet är förstås att bränslet; glukos, för inflammationer och bakterier är avsevärt mindre med LCHF-kost.

Nu är problemet med mina vänner att det inte alls är självklart att pröva LCHF-kost för att nå hälsovinster. Inte ens om de är dödssjuka. Man tar hellre några sprutor i ögat än en naturlig kost som inte är inflammationsdrivande. Förklara det den som kan. En droppe av det läkemedel som sprutas in kostar 9000 kr.

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. påverkar en flygning trycket i ögat

  Gilla

  • Hej Elisabeth, det var en fråga som jag kanske inte är rätt man att svara på. I ett vanligt passagerarplan finns där ju tryckutjämning så att man inte ska påverkas. Men om du menar att man tål mindre tryck om man har bristningar i ögats blodkärl så tror jag absolut att det är så. En diabetiker får ju bristningar i ögats blodkärl och det tror jag beror på att kärlväggarna angrips av sockerätande bakterier. Alltså, väldigt många inflammatoriska sjukdomar har sitt ursprung i en alltför sockerrik (kolhydratrik) kost där vårt eget immunförsvar angrips. Vi har ju ett 40-tal sådana sjukdomar som kanske är helt onödiga.
   Hälsningar,
   /Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: