Varför äter jag LCHF-kost?

juni 26, 2013 kl. 11:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

2012-09-30 15.49.27

För min del började det med att jag gick på en av Annika Dahlqvists föreläsningar i Göteborg. Jag är henne evigt tacksam för detta för det förändrade mitt liv. Det var för snart 5 år sedan och då var min kropp ett inferno av ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar. Då handlade LCHF mest om att gå ner i vikt. Idag kan jag säga med stor säkerhet att det finns en inflammerande faktor i maten som vi ännu inte förstår konsekvenserna av. Åtminstone gäller detta på min kropp. Tack vare en kraftig minskning av sockerarter i maten och en ökning av naturligt fett försvann de inflammatoriska symtomen en efter en.

Om jag slår ihop mina och min sambos symtom som vi blev av med så blir det en ansenlig lista som faktiskt inte dagens sjukvård kan bota.

 1. Diabetes 2 (Mats)
 2. Ögonmigrän (Maggan)
 3. Prostatainflammation (Mats)
 4. Eksem (Maggan)
 5. Ledbesvär (Mats)
 6. Hjärtbesvär (Mats)
 7. Kronisk bronkit (Mats)

Dessutom har vi bägge två fått en bättre hy, mindre utslag, friskare och vitare tänder. Bättre fysik och kulmagen borta(Mats). Vi är inte längre förkylda, vi kan på sin höjd få lite droppande näsa någon gång. Jag själv har lagt undan mina glasögon både på kort och lång håll eftersom mina ögon har läkt sig och ena ögat har ställt in sig på kort håll och andra på långt håll. Jag har fått bättre sångröst och ökat tonomfång i rösten.

images

Den inflammerande faktorn!

Alla våra hälsovinster utan läkemedel, piller eller sprutor måste bero på vår kostomläggning till LCHF därför att det är den enda förändring vi gjort i våra liv. Jag själv som varit mer inflammerad än Maggan äter lite striktare än vad hon gör. Vi har alltså funnit vad som fungerar för oss. Frågan är då vad det är i maten som gör oss sjuka? Eftersom vi minskat på kolhydraterna radikalt så måste detta ha stor betydelse. Även att vi ökat mängden av naturligt fett måste ha betydelse. Min egna lilla teori är att vi får ett överskott av glukos i blodomloppet på grund av för stort intag av olika slags sockerarter. Detta översöta blod är i sin tur bränsle för bakterier. Vi får en obalans i vårt system när vissa bakterier kan äta sig starka. Obalansen sätter sig på immunförsvaret som försvagas genom att det ständigt måste vara på ”red alert” eftersom vårt översöta blod göder bakterier som i sin tur göder inflammationer. Vi har några miljarder bakterier/mm kroppsyta. Det blir en ond cirkel utan slut.

Förändrad kosthållning!

Men om man ändrar förutsättningarna så att våra celler får just den mängd bränsle(glukos) som de behöver och inte mer. Då finns där inget översött blod som snurrar runt och göder bakterier. Vad händer då? Jo, bakterierna dör av svält och våra kärl läker sig där bakterierna tidigare ätit sig fast. Enligt min mening är det bakterierna som skapar förträngningar i kärlen och inget annat. Vi måste alltså bli vänner med bakterierna för de är så många att vi inte har råd att ha dom som fiender.

Men kolesterolet då?

Ni får ursäkta mig men kolesterol har ingen farlig funktion alls enligt min erfarenhet. Om så vore fallet så skulle jag vara stendöd sedan länge med tanke på allt det fett jag satt i mig under de senaste 5 åren. Visserligen gick mitt kolesterol upp rejält efter cirka 3 veckor med LCHF-kosten. Men därefter har det inte varit några problem alls.

Forskarna har sett att det bildas ansamlingar av kolesterol(fett) i våra blodkärl när människor har problem med förträngningar i kärlen och med hjärt-kärlsjukdomar. Då har man dragit slutsatsen att det är fettet/kolesterolet som är boven i dramat och som orsakar besvären. Hur kan man dra en sådan slutsats bara för att det finns där? Tänk om kolesterolet rycker ut till platsen för förträngningar därför att det har en lagande och läkande funktion? Enligt min egen kropp så måste detta scenario ligga närmare sanningen.

Vi har ännu inte förstått konsekvenserna av det översöta blodet som göder aggressiva bakterier som i sin tur skapar nedsatt immunförsvar. Mer forskning på detta område borde ligga i allas intresse.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Du ser onekligen både frisk och glad ut 😉 Själv håller jag på att tillfriskna från svåra smärttillstånd, blodtryck och kolesterol är finfint, mina två barn som också är kolhydratstörda slipper irit (inflammation i regnbågshinnan, smärtsamt och kan ge blindhet), viktproblem, IBS, sockersug, blodsockerfall och annat elände. Mina andra två barn resp maken tål mycket mer, men lyssnar ändå på oss ifråga om mjöl och socker. Maken skippade godis för att kunna behålla sitt kära öl 😉 han är mager och frisk, så det är ok. Min dotter i Manila är vegetarian, men äter bra och har lagt till kokosfett. För övrigt måste kokosfett vara en gåva till mänskligheten! Jag mår så bra, äter det, smörjer in mig och hela jag är mjuk som en bebis!

  Gilla

  • Jag gläds med dig och visst är kokosfett en gåva!
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla

 2. Härligt att se hur du mår Mats.Skickar en länk.

  Bo Eriksson

  Gilla

 3. Som Dr Rob Lustig har sagt många gånger, jag tror inte någon väljer att vara överviktig. Jag tror att de flesta människor som är överviktiga är så på grund av dålig information och dålig infrastruktur. Dessa två funktioner är dock inte den enda anledningen. Många människor fortfarande röker cigaretter dag i USA, trots bra information (dvs alla ”vet” rökning är skadligt) och bra infrastruktur (t.ex. cigaretter är mycket dyra och de flesta platser inte tillåter rökning-standardåtgärden är inte att röka). Det finns en annan anledning människor rök. På samma sätt kommer vissa människor alltid vänder sig till fel mat. Jag antar, för vissa, akut nöje maten ger uppväger den kroniska smärtan det orsakar, även när information om mat är klara och entydiga och när infrastruktur inte i huvudsak tvingar människor att äta fel mat.

  Jag vet inte hur mycket av en roll som denna funktion kommer att spela när de tidigare två funktionerna är en dag korrigeras, men jag är säker fastställande den tidigare två kommer att gå en lång väg att vända epidemin befinner vi oss leva och dö i.

  Bör vi vara förvånade att 67 procent av amerikanerna är överviktiga och att nästan 10% har diabetes?
  http://eatingacademy.com/nutrition/if-low-carb-eating-is-so-effective-why-are-people-still-overweight

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: