Tandkräm och tandborstning!

juni 27, 2013 kl. 10:42 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Colgate-anvisning

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit ett inlägg om tandkräm och fluor. Mycket läsvärt. Visst är fluor totalt galet och feltänk från början. Men tandkrämstuben innehåller inte mindre än 12 kemiska ämnen varav Saccarin är ett. Saccarin är ungefär 300 gånger sötare än socker och det vill vi att våra barn ska sätta i sig morgon och kväll. Inte konstigt att de måste varna på tuben. Visserligen med så små bokstäver att det nästan behövs förstoringsglas för att se det.

Hela tanken att man kan förebygga efteråt är så svårt att se logiken i. Om du borstar tänderna ordentligt så borstar du bort sockret ungefär.
Sockret har förstås redan försvunnit in i blodomloppet som glukos. Om det är överskottsglukos som snurrar runt i blodsystemet utan mening och mål så får tandtrollen gott om näring. För inte lever väl tänderna ett eget liv utanför vårt vanliga blodomlopp? Visst är det väl samma system?
Mina tänder har blivit friska och starka men inte av idogt tandborstande utan av en kost som innehåller minimalt med kolhydrater. Faktum är att de blivit vita och en tand som tidigare var ohjälpligt gul är numera vit.

Mina tandhalsar är väldigt slitna av för kraftigt tandborstande som ju egentligen inte hjälper mer än för stunden. Bort med den söta och fluorrika tandkrämen alltså. Alternativ finns i hälsokostbutiken och det närmaste alternativet är förstås valigt vatten.

Läs även om Tandhälsa och hjärtsjukdom!

Se sambanden mellan inflammatoriska sjukdomar!

Jag tror inte att vi ska separera sjukdomar som sjukvården och läkemedelsfabrikanter försöker göra. Ett piller och en spruta för varje sjukdom. Visst är det lönsamt för dom men inte för oss.  Vi ska istället försöka se vilka samband som finns mellan olika inflammatoriska besvär. Om du har besvär med mycket karies i tänderna så har du troligtvis även bekymmer med andra ”kroniska” inflammationer i kroppen. Den utvecklingen förändras inte även om man försöker borsta sönder tänderna.

Mitt immunförsvar har blivit enormt starkt i jämförelse med hur det såg ut tidigare. Detta gäller även mina tänder. Då hävdar vän av ordning att det beror på att jag inte utsätter mina tänder för socker längre. Det kan vara så till en del tror jag men än viktigare är att mitt immunsystem fungerar som det ska göra och det beror på att mitt blod inte längre är lika sött och att de bakterier som lever och förökar sig på sött blod hålls i schack och i balans med hjälp av en naturlig kost. Bakterier äter socker/glukos? Läs mer här!

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Fast även om jag äter LCHF och bara borstar med bikarbonat så blir min tandstatus inte bättre. Min teori blir då att jag bär på kvicksilver från mina amalgamlagningar. Kostar multum att sanera men ska göras efterhand. Får se ifall det förbättrar det hela.

  Gilla

  • Mina gamla amalganlagningar är i stort sett utbytta nu. Det beror på att de i snabb takt havererade och byttes ut mot plastlagningar.

   Gilla

 2. Jag har alltid haft många hål och mina tänder är fulla av lagningar. Jag också alltid slarvat med tandborstningen. Vet inte riktigt varför, men kanske är det ett förträngt behov av att revoltera mot auktoriteter som fått sitt utlopp där. *L*

  Men sen jag började äta LCHF har jag inte haft ett enda hål. Jag borstar fortfarande i princip aldrig tänderna, men jag använder tandpetare efter varje måltid så att det inte sitter kvar några matrester. Tydligen räcker detta för att hålla en god munhygien. Jag frågar ibland min hustru, och min andedräkt verkar tydligen vara helt OK.

  LCHF är helt klart bra för tandhälsan!

  Gilla

 3. Jag slutade med tandkräm för två år sedan, använder bara bikarmonat eller bara vatten. Inte ett hål lyckas tandläkaren hitta. Jag tillämpar också oilpulling varannan morron. Tandkräm är bluff!

  Gilla

 4. Jag håller med Ethel, tandkräm är en bluff men inte bara det utan de flesta hygienprodukter tror jag inte behövs i de flesta fall. Jag har inte använt tandkräm, tvål, schampo, tvättmedel på över ett år. Inga problem med tänderna och har inte varit sjuk en enda gång, de enda skillnaderna mot förut är att jag nu också slipper använda handkräm och att jag får lite mer pengar över.

  Gilla

 5. My fick beröm för sin tandborstning trots att hon inte hade gjort någon:
  http://lchfingenjoren.blogg.se/2013/june/lchf-arn-hos-tandlakarn.html

  Min tandhygienist påstår att minskat socker påverkar karies, men inte hur mycket tandsten man får. Stämmer det?

  Gilla

  • Hej Bengt, det stämmer inte alls. Både jag själv och många andra som ätit LCHF-kost under en längre tid kan intyga att även tandstenen försvinner. Det är min erfarenhet.
   Ha det gott och tack för många tips!
   /Mats

   Gilla

 6. En tub tandkräm kan döda ert barn. Hur många känner till det??!
  Flour är en restprodukt vid framställning av aluminium som man inte visste vad man skulle göra med men så kom man på att barn i närheten av aluminiumverk hade frisk tänder. Giftet gick alltså att tjäna pengar på. Huruvida barnen var friska f.ö brydde man sej inte om.
  Idag är munnar beroende av fluortandkräm samtidigt som den rubbar den normala balansen i munhålan. Det är tandborsten som gör jobbet ich så är det ju även av betydelse vad man stoppar i munnen och hur ofta. Kolhydraterna har en tendens att klibba fast och de göder bakerierna som orsakar karies.
  Och det går bra att borsta med bikarbonat,salt eller kokosfett. Men det finns fluorfri tandkräm, som smakar gott men inte som godis 🙂
  dalaglitter.com/2012/03/18/tandhalsa-pa-gott-och-ont/

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: