Muskulös utan träning med LCHF!

juli 4, 2013 kl. 11:25 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

Idag ska jag ta upp två saker som jag upplever som fantastiska resultat med hjälp av LCHF-kosten. Det ena är att jag känner mig muskulös, vältrimmad utan att träna!? Jag har också fått en hel del kommentarer som att, ”du tränar väl på gym”? Det var nog ett år sedan som jag var på gym så man kan inte säga att jag tränar på gym. Det har också varit dåligt med hockey-bockey denna säsong så den träningen kan jag inte heller skylla på. Den enda träning  jag får, i nuläget, är en och annan golfrunda. Då är frågan hur man kan känna sig muskulös och även att andra påpekar detta utan att jag tränar? Jag har visserligen tränat en hel del tidigare och kommer förhoppningsvis att ta upp det igen.

Förklaringen måste vara att långvarigt ätande av LCHF-kost med mycket fett och lite kolhydrater håller kroppen i trim utan alltför mycket träning. Att jag känner mig mer ”deffad” har kommit under det senaste året. Kan det vara så att kroppen vågar lita på att jag håller mig till LCHF-kosten nu och därför vågar släppa lite på underhudsfettet? Det är inte så att jag varit tjock men nu på senare tid känner jag att musklerna har blivit mer ”definierade” än tidigare. Tilläggas kan att jag är van vid en ganska strikt LCHF-kost. De enda kolhydrater jag petar i mig är ovanjordsgrönssaker. Berätta gärna om du har liknande erfarenheter som mig?

image001-7

Här hittar du både text och musik till Rocka fett.

Dessutom hittar du videon där liksom ackorden för dig som gillar att spela till!

Rösten har fått större omfång!

Nästa stora upplevelse av hälsovinster på senare tid, under de sista 1,5 åren, är att mitt omfång på sångrösten har blivit avsevärt större. För mig som spelat och sjungit i olika sammanhang under större delen av mitt liv är detta en omtumlande upplevelse. Jag kan alltså ta både lägre bastoner och högre diskanttoner utan att rösten spricker. Jag kanske kan tipsa Carola om detta eller varför inte Per Gessle? Tidigare har man alltid sagt att det är viktigt att träna rösten regelbundet för att bibehålla den. Nu kan man lägga till att kosten också påverkar. Jag har inte hört om att andra upplevt att röstomfånget förbättras förutom en operasångare som berättade att han upplevde att omfånget på rösten förbättrades med LCHF. Skriv gärna och berätta om ni upplevt något liknande!

Ett försök till förklaring!

Jag har länge trott att vi förväxlar ålderskrämpor med kolhydratförgiftning/kroniska inflammationer. Då, tidigare när jag var kroniskt inflammerad i hela kroppen, trodde jag själv på att många av mina krämpor var helt naturliga till följd av min ålder. Idag har jag en annan åsikt. Tidigare med två-tre toalettbesök per natt var man inte så kaxig men alla i min omgivning förklarade att det är väldigt vanligt och fullkomligt naturligt. Idag går jag aldrig upp på natten för toalettbesök om jag inte råkar vakna av andra skäl.

images

Kolhydratförgiftning!

Vad är kolhydratförgiftning? Ja, det är ju ett nytt begrepp som inte har definierats ännu. På ett sätt är det ofta kopplat till ålder eftersom många, efter idogt ätande av kolhydrater, tror att de fått åldersbesvär på olika sätt. Istället kan det vara så att blodkärl och vener har börjat få förträngningar eftersom det finns gott om föda för vissa bakterier via det söta blodet. Förträngningarna bidrar till att blodet cirkulerar sämre och det kan ge en rad olika besvär som t.ex. värk m.m.

Om man å andra sidan ser till mina egna hälsovinster där jag så att säga blivit ”yngre” så är min förklaring följande; Mina kärl har läkt sig eftersom det numera inte finns mer glukos i blodomloppet än vad cellerna behöver i form av bränsle. Bakterierna som skapar förträngningar i blodomloppet har tagit ett steg tillbaka och ingår numera i en ämnesomsättning som är i balans. Det finns inget att äta för dessa ”obalanserade” bakterier. Immunförsvaret har, tack vare bättre blodcirkulation, blivit avsevärt starkare och därför är jag numera nästan aldrig sjuk eller förkyld, peppar, peppar.

Vad har detta med bättre sångröst och ”deffade” muskler att göra? Att dessa hälsovinster kommit på senare tid tror jag beror på att kroppen, numera, vågar lita på att jag håller kroppen i balans via rätt kost. Det finns inget bränsle(sött blod) för bakterier som kan skada blodcirkulationen. Alltså har även mina ”inflammationer” i lungor och luftstrupe läkt sig.

Summa summarum är att du som ännu inte upplevt hälsovinster som du hoppats på med LCHF-kosten måste kanske hålla ut lite till. Det kan vara en stor belöning som väntar.

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hejsan. Själv går jag på LCHF och tränat mycket nu i 2 till 2,5 månader och gått från XXXL till XL. Men som sagt, vill gärna vad du äter. Vad har du till frukost, middag, kvällsmat och så vidare, hur ofta äter du? Min frukost är lättfil med typ 5g kolhydrater per 100 gram, ibland lite turkisk yoghurt till fast då tar jag mindre mat för turkisk yoghurt är 10% fett och 5.1g kolhydrater / 100g. Sen har jag kanel , ibland lite sötmandel till, sen alltid två ägg och ett glas vatten. Lunch/middag äter jag kött/fisk, grönsallad, gurka och bearnae sås. Såsen har 0.5g kolhydrater / 100g, innehåller dock bra mängd fett och så. Men tänkte kolla vad du äter? Om du vet något annat roligt man kan pröva, kanske minska på kolhydraterna ytterliggare. Hoppas du kan svara mig.
  MvH Daniel

  Gilla

  • Hej Daniel. Kul att du satsar på LCHF-kosten. Det ser bra ut med dina måltider, tycker jag. Jag tycker kanske att du kan pröva kokosfettet som du kan köpa här http://www.crearome.se
   Man kan säga att jag äter kött, fisk och ägg och ovanjordsgrönsaker plus bär av lika slag. Ofta bakar jag nötbröd kolla på Fet Hälsa och sök på bröd. Min huvudsakliga föda är ägg. Det blir ofta en 6 ägg per dag. Med brödreceptet blir det cirka 4 gram kolhydrater per 100 gram bröd. Glöm inte smöret som kan användas till det mesta.
   Lycka till,

   /Mats

   Gilla

 2. Hmmm, jag är lite nyfiken på detta med LCHF och har en fråga: När man går över till LCHF, är det bästa att ”trappa ned” kolhydraterna eller lägger man om kosten direkt?

  Gilla

  • Hej Marre, Ja det beror precis på i vilken situation du befinner dig i. Och givetvis vilken typ av person du är. För en del passar det bättre med en tuff omläggning utan pardon. Andra klarar det bättre genom att trappa ner. Om du har bekymmer med någon metabol sjukdom rekommenderar jag dig att göra en rejäl kostförändring direkt. Det blir ungefär som att fasta förutom att man slipper vara hungrig.

   Hälsningar,
   /Mats

   Gilla

   • OK, tack för svar! Jag skall testa med den försiktiga varianten. Ibland är jag en ”försiktig general”, särskilt när det gäller hälsan. 😀

    Gilla

 3. Det är intressant att Läsa din Blogg ,själv har jag liggat på 187 kg och började träna för 3år sedan och gått ner 70kg och vill påstå att det beror mycket på LCHF ,men också att jag är så envis och ger mig inte många nätter man lagt sig och haft fett träningsvärk men guud vad skönt ,allt handlar om vad man själv vill

  Gilla

  • Verkligen imponerande Patrick!
   Hälsningar från,
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: