5-2 vs LCHF

juli 16, 2013 kl. 2:00 e m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Jag har försökt att sätta mig in i hur den nya 5-2 dieten fungerar. Det kanske kan vara intressant att jämföra med LCHF-kosten som jag äter  sedan snart 5 år tillbaka. Enligt 5-2 dieten så får man, enligt vad jag förstår, äta som vanligt i 5 dagar och fasta i 2 dagar. Många har gått ner i vikt med denna metod enligt olika artiklar i tidningarna.

Jag tror att 5-2 metoden är bra eftersom att man faktiskt äter mindre kolhydrater under de 2 dagar som man fastar i veckan. Det kan nog också ge vissa hälsofördelar av samma orsak nämligen att det totala kolhydratintaget blir mindre. Denna metod är självklart bättre än att äta stärkelserik mat 7 dagar i veckan som de flesta ändå gör.

Men, problemet är att man återigen är tillbaka till Stephan Rössners dogmer att energi in är lika med energi ut. Eller översatt, spring mer och ät mindre så blir du friskare och lättare. Detta sätt att se på problemet är gammaldags och stämmer inte med verkligheten. Det handlar om att sockerarter påverkar oss på ett helt annat sätt än protein och naturligt fett. Att äta mycket kolhydrater under lång tid som de flesta av oss gör ger till slut bestående skador på immunsystemet och skadar våra kärl och blodbanor. Äter man mycket kolhydrater blir det förstås mindre plats för det naturliga fettet som inte skadar våra kroppar.

Glykering eller försockring!

5-2 dieten är bra av det skälet att under de två dagar som man fastar så hinner kroppen läka sig något eftersom man då inte stoppar i sig lika mycket kolhydrater. Med LCHF metoden kan du äta dig mätt alla dagar i veckan och ändå bli både friskare och smalare. Fortfarande erkänner vi inte kolhydraternas skadliga inverkan. Vi har kommit så långt att vi erkänner att tillsatt socker är farligt men inte längre. Vi fattar fortfarande inte att det är nästan lika mycket socker/kolhydrater i 100 gram pasta/flingor som i 100 gram godis.

Min egen kropp har läkt sig och är långt ifrån den kropp som jag hade för 5 år sedan. Mitt immunförsvar är ramstarkt och jag har inte varit förkyld på 5 år förutom två dagars influensa i vintras. Jämfört med tidigare så var jag förkyld minst varannan månad. När jag pratar om att min kropp har läkt sig så menar jag att försockringen/glykeringen är borta. Jag tror själv att själva försockringen av kroppen handlar om att en viss sorts bakterier äter sig för starka på sockret/söta blodet och skapar en obalans i kroppen. Dessutom är dessa bakterier orsaken till att det skapas förträngningar i kärl och ådror, inte kolesterolet.

Vi drabbas av metabola sjukdomar som diabetes, hjärt-kärl och cancer. Innan detta inträffar har vi antagligen fått massor av signaler från vår kropp att något inte står rätt till. Signalerna kan vara upprepade förkylningar, allergier, astma, huvudvärk/migrän, magproblem m.m.

Vi har inte lärt oss att tyda signalerna och framför allt har vi fått fel information av både sjukvård och andra myndigheter. De har påstått att det är fettet som är farligt, inte kolhydraterna, och därför är det sällsynt svårt för oss att göra rätt val.

LCHF-kosten är ingen diet och heller ingen metod utan det är konsten att äta naturlig mat utan en massa socker, utan tillsatser, utan spannmål och stärkelse. Det är konsten att avstå från kemiska produkter i maten.

TI0148473

2-5 metoden

Här är ett litet tips för er som inte blir av med inflammationer trots att ni äter LCHF-kost. Att äta LCHF-kost innebär att man äter kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker, bär, nötter och naturliga fetter som smör och kokosfett. Men har man en allvarligt kolhydratförgiftad kropp så måste man kanske ta till lite mer drastiska åtgärder. Man kan vara så känslig att det räcker med att bara äta lite grönsaker för att inflammationerna ska hållas igång. Då kan man välja att nolla kolhydraterna ett par gånger i veckan. Därav namnet 2-5 metoden, två dagars nollning av kolhydraterna och fem dagar med ordinär LCHF-mat under veckan. Kolla hur du mår när du nollar kolhydraterna. Jag vet att det kan vara svårt men det kan vara värt det. Hur man nollar? Ät endast ägg, smör, bacon eller liknande  som inte innehåller några kolhydrater under nollar-dagarna.

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Lite snabbt bara, jag äter lchf OCH 5-2 just nu. Det är mycket enklare att hålla sig mätt den dag man fastar om man äter lchf de dagar man äter. Jag har inte hållit på så länge, så jag har ingen utvärdering ännu. Lchf har jag hållit på med i sådär fem år.

  Gilla

  • Det kanske fungerar om det handlar om viktminskning. Fungerar det?
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 2. Hej igen,
  jag får återkomma med utvärdering senare, när jag hållit på med 5-2 en längre tid.

  8-16-metoden dvs två mål om dagen dvs lunch och middag/kvällsmat har jag kört ganska länge. Min kropp känns lugn och den hysteriska känslan att ”om jag inte äter så dör jag” har försvunnit. Det känns skönt att ha skrotat frukosten! (Fast på helgen äter jag fritt)

  De dagar jag äter endast kvällsmaten dvs 5-2, känner jag mig extra glad och upplyft. Det sägs att celler förnyas och att det är bra för hjärnan att ”stressa” kroppen genom att inte ge den mat hela tiden. Det är roligt att experimentera lite med de nya metoder man hör talas om. Jag litar inte på något utan att testa.

  Viktminskning vet jag inget om för jag har inte vägt mig på två år, tror jag.

  Mvh Layza

  Gilla

  • Intressant Layza! Det är vetenskap som du håller på med i sin mest ursprungliga form. Det kan nog vara så att man blir lite mer på ”bettet” av att fasta lite grann. Ursprungsmänniskan åt ju inte hela tiden av kända skäl. Min egen ”vetenskapliga” undersökning av min kropp visar att den största boven till att vi blir sjuka är ett överätande av kolhydrater.
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla

 3. Jag äter ckså lchf + 5:2 Vitsen är att det inte blir som vid svältkurer dvs att kroppen snabbt ställer in sig på svält och det blir allt svårare att gå ner i vik, dessutom går man ju snabbt upp igen vid avslutad kur.
  Med denna diet hinner inte ämnesomsättningen ställa om sig! Dessutom hittade forskarna många förbättringar i olika hälsoparametrar, bl a insulin och blsr.

  Gilla

  • Det är bra att vi prövar olika saker som du Lotte. Det kommer att hjälpa andra. För en matälskare som mig var LCHF-kosten en välsignelse. Tänk att kunna äta sig mätt varje dag, inte gå upp i vikt och få vara frisk. Därför känns 5-2 modellen på LCHF-kost något underlig. Däremot som jag skrivit i ett inlägg så tror jag på att ”nolla” kolhydraterna ett par dagar i veckan för de som är särskilt inflammationskänsliga.
   Sommarhälsningar från
   Mats

   Gilla

 4. Jag bestämde mig för att prova 5:2 denna vecka efter 4 år med LCHF och sista 1,5 åren även i kombination med PF.
  Vill kombinera med LCHF och då går det emot mina principer(och fungerar inte heller) att räkna kalorier!!!
  Fasta innebär även för mig att det ska vara ”flytande” föda den dagen.

  Blev så glad när jag läste ditt inlägg ovan om ”2:5” och att ”nolla” två dagar så nu bli min variant att fasta med flytande mån & tor med så nära 0 kolhydrater jag kan komma – igår blev det med Äggmjölk, kaffe och vatten med citron!
  Och sen ”vanlig LCHF” de andra dagarna.
  Tack för tipset!

  Gilla

  • Hej Malin, vi ser fram emot din utvärdering av 2:5 LCHF.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 5. Hej Mats,
  Jag hittade din blogg via en kommentar hos Per Wikholm. Jag blev valdigt intresserad av det dar med att du gett ut en sjalvpublicerad bok. Jag funderar sjalv pa att sjalvpublicera en e-bok (ej inom lchf) och blev intresserad av hur det gatt for dig. Hur manga bocker har du fatt salda? Hur manga foljare har du pa din blogg? Gor du reklam for boken aven pa annat satt an genom din blogg?
  Vore jattetacksam for svar (har i kommentarfaltet — emailen fungerar ej)!
  Ps. Vad galler 5:2 och lchf: Fasta ger troligtvis en del extra fordelar jamfort med lchf: Bl.a. tvingas kroppen gora sig av med ”sjuka” celler (eller vad de nu benamns som) vid svalt. Aven vissa livsforlangande effekter fas av fasta som troligtvis ej fas av lchf, eftersom fasta s.a.s. ”saktar ner” hela kroppen (sa den gar pa sparlaga), vilket gor att kroppens ”telenorer” (eller vad de nu heter), som vi bara har ett visst antal av, s.a.s. ”sparas pa”, vilket gor att vi lever langre. (Nar dessa ”telenorer” tar slut dor vi.)
  Har sjalv provat 5:2 och annan typ av fasta (i kombination med lchf) och kanner mig till skillnad fran tidigare kommenterare avsevart trottare och mer lattiriterad under fastedagarna.

  Gilla

  • Hej Maria,
   Min bok Frisk av mat gavs ut från början av Optimal förlag. Sedan blev vi inte överens och jag tröttnade på förlagsdirektörer. Andra upplagan av ”Frisk av mat” ger jag ut själv i eget bolag. I denna fråga samarbetar jag lite med två stycken ICA Maxi-butiker i Göteborg. Min E-bok är ännu inte publicerad men finns färdig. Jag ska publicera den på Appstore har jag fått för mig. Jag har också två stycken utbildningsböcker om LCHF som också ska bli e-böcker så småningom.
   Vad det gäller din PS-kommentar så förstår jag inte riktigt hur du menar. Du kanske menar, när du skriver att ”kroppens förlopp saktar ner genom att fasta”, att de dagar då kroppen fastar så sker inte försämringen av PH-värdet i kroppen lika snabbt. Med det menar jag att det egentligen handlar om att kroppen läker sig när vi inte tvingar i den massor med sockerarter. Det gör man inte under fastedagar. Jag tror att vi blir mer och mer karamelliserade från tidiga barnsben som senare bryter ut, för vissa, i metabola sjukdomar. Denna sockerhinna i kroppen som skapas genom felaktig föda ställer till kaos bland våra bakterier och gör att vårt eget immunförsvar kan angripa den egna kroppen. Vi har påbörjat en förstudie i Göteborg som senare ska leda till en riktig koststudie där inflammation och immunförsvar är huvudspåret.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

   • Hej Mats, tack for ditt svar!
    Vad galler fasta: Jag har last att det finns vissa fordelar med fasta, utover de som kan fas av ketogen kost. Bl.a. tvingas kroppens cellfordelning att saktas ned, och kroppens celler (telenorer) kan endast delas ett visst antal ganger, sen ar det slut och man dor. (Lite som att amnesomsattningen saktas ned. Har man hog amnesomsattning kors kroppen ”slut” snabbare.) Det finns en del forskning pa detta i USA. Du far googla. Manga av fordelarna fas dock aven av lchf, utifran vad man tycks veta idag.
    Vad galler att sjalvpublicera e-bok: Ar det vart besvaret tror du, rent monetart? Det tar ju flera manader att skriva en bok…..
    Tack for bra blogg!
    Ps. Sag nu att jag visst kommenterade ett gammalt inlagg. Maste ha varit inne pa din blogg tidigare i samband med 5:2-debatten, eftersom detta inlagg kom upp…

    Gilla

   • Hej Maria, människans förhållande till födan är oerhört spännande och i många stycken svårförklarlig med de mått vi har idag. Dock vet vi att LCHF-kosten fungerar på ett nästan mirakulöst för de som har inflammatoriska ”kroniska” sjukdomar. Din fråga till mig om att skriva en bok är helt beroende på ditt eget engagemang tror jag. Vill du, kan du och tror du på konceptet? Då är det bara att sätta igång. Jag själv hade inte en aning om att jag kunde skriva böcker ända tills jag gjorde det!

    Lycka till!
    /Mats

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: