Är epilepsi en metabol sjukdom?

juli 22, 2013 kl. 11:35 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Intressant är att man använt ketogen kost redan under 1920-talet för att försöka hjälpa barn med epilepsi. Denna metod har åter blivit intressant under 1990-talet och används sedan dess. Vad man försöker uppnå är att efterlikna effekten när man fastar. Då, under fastan, använder man kolhydratdepåerna så att man till slut tvingas använda ketoner för att få bränsle till hjärnan. Detta har visat sig underlätta för barn med epilepsi. Epilepsi uppstår ofta vid en mindre stroke i hjärnan. Inga större studier eller försök har utförts på vuxna med epilepsi angående ketogen( lite kolhydrater och mycket fett) kost.

Se tidigare inlägg på Fet Hälsa om epilepsi!

BULLS_000CC8TV

Fields 3 pratar!

Glut 1-brist. Aftonbladet, tack Lagerfeldt, har en artikel om ett barn som börjat prata i tre-årsåldern efter att ha varit tyst sedan födseln. Detta barn har en åkomma som heter Glut1 och är besläktat med epilepsi. Detta lilla barn smaskar numera i sig färskost för glatta livet och har börjat prata. Läkarna har satt henne på en fet diet eftersom glukos har svårt att nå fram till hjärnan när man har Glut1. Detta barn får hålla tillgodo med ketoner som bränslekälla.

Sammanträffanden?

Man brukar prata om sammanträffanden och nu börjar det bli lite för många för att man inte ska reagera. Jag syftar på inflammatoriska sjukdomar som läker sig tack vare en fettrik kost och snålt med kolhydrater i den. FINNS DET EN INFLAMMATORISK FAKTOR I VÅR VANLIGASTE MAT? Jag menar då pasta, bröd, flingor, potatis och ris. Det är egentligen runt denna typ av mat(spannmålsmat) som problemet kretsar. Godis, läsk, chips m.m. vet vi ju redan att det är onyttigt.

Diabetes 2, vår stora folksjukdom!

10 % av befolkningen i världen har diabetes 2 idag. Om 20 år år pratar man om att det är 33% i världen som har sjukdomen diabetes 2. Diabetes 2 är bara en i raden av ett 40-tal inflammatoriska sjukdomar som i stort sett var okända för 100 år sedan. Anledningen till att jag tar upp diabetes 2 är förstås att jag själv haft den sjukdomen och blivit frisk tack vare en fetare kolhydratsnål mat.

Det djävulska med diabetes 2 är sjukvårdens inställning att det är fullkomligt normalt att man blir sämre och sämre och till slut dör i någon hjärtsjukdom. Sjukvården kallar detta för naturalförloppet. Man äter mediciner men blir ändå sjukare och sjukare. Är det inte sjukt? Enligt statistiken dör de flesta med diabetes 2 redan 5 år efter att man fått den första diagnosen. Innan dess kan man ha fått opererat bort fötter och blivit blind.

En enkel kostförändring!

Det fina med att ha fått en metanol sjukdom är att man faktiskt kan göra något åt den själv. Det behövs ingen hjälp från en okunnig sjukvårdssektor. Du kan bli helt frisk genom en relativt enkel kostförändring till LCHF-kost eller Ketogen eller Paleo som ju alla nästan är samma sak. Det man måste tänka på är att man är en ”nykter” metabolist. Dvs om du missköter dig och går tillbaka till kolhydratkosten så återkommer den metabola sjukdomen

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Om inflammatoriska sjukdomar var okända för hundra år sen kan de ju inte bero på kolhydrater eftersom männsiskan har ätit vete, ris, potatis och frukt mycket längre än så.

  Gilla

  • Nja Per, dom inflammatoriska sjukdomarna var kanske inte helt okända men betydligt mer ovanligare, då, än idag. Vårt kolhydratintag i kosten har ökat ofantligt sedan den tiden. Mjölet är kanske 10 gånger mer energi i idag än för 100 år sedan osv. Det bästa beviset för kolhydraternas roll för inflammatoriska sjukdomar är mitt och alla andras tillfrisknande från svåra sjukdomar enbart med hjälp av en kostförändring.
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla

 2. Læs denne bog – kan købes på amazon.co.uk

  Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia… by Dr Natasha Campbell-McBride (1 Nov 2010)

  Alle vor tids moderne ‘epidemier’ kan helbredes med den rette kost. Hendes kost er lidt mere palæo, men principperne fra LCHF går igen. Selv om bogen primært henvender sig til forældre med autistiske børn med mere, så får man forklaringen på, hvorfor LCHF-kosten virker på alle os andre. Meget spændende læsning 🙂

  Gilla

  • Hej Helle, tack för tipset!
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: