Saliv kan avslöja sjukdomar!

juli 25, 2013 kl. 9:47 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , ,

CPA6NxP2GbNYgQLsLuWb

https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2013/Saliv-kan-avsloja-allvarliga-sjukdomar/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5597653

En ny studie om att saliv kan avslöja inflammatoriska sjukdomar som cancer, diabetes, hjärta-kärl m.fl. är en väldigt positiv nyhet tycker jag. Det är professor Björn Klinge från Malmö Högskola som, tillsammans med medarbetare, genomfört denna nya studie. Tydligen är det så att saliven kan avslöja hur vi mår och hur statusen på vårt immunförsvar ser ut.

Att kunna få fram dessa uppgifter bara genom ett enkelt salivprov är ju en liten revolution. De metaboliska sjukdomarna är vårt största gissel och tar stora resurser från sjukvården. Framför allt kan man förhoppningsvis upptäcka inflammatoriska sjukdomar i ett tidigt stadium innan de slår ut immunförsvaret.

En naturlig och enkel koppling till dessa salivprov borde förstås vara att ge korrekta kostråd om hur viss sorts mat påverkar hälsan.

Hur tidigt kan en inflammatorisk sjukdom börja?

Tänk om man själv hade fått hjälp i ett tidigt skede redan i ungdomen? Sådana funderingar kan man få när man tänker tillbaka. Min kropp blev tidigt inflammerad, redan i tidiga tonåren. Då förstod varken mina föräldrar eller jag själv varför man ofta var förkyld med dåliga luftrör m.m. Det var många sulfa och penicillinkurer på den tiden. Om mina föräldrar, redan under min tidiga tonårstid, hade fått information om att jag var på väg att utveckla inflammatoriska sjukdomar så hade de förstås gjort allt för att undvika det. Ett enkelt salivprov hade förstås gjort underverk men utan lämpliga förändringar av livsstilen hade det provet inte spelat någon roll.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: