Sara Britz, Gp-journalisten, svarar!

augusti 13, 2013 kl. 3:30 e m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

1763241573

”Hej och tack för ditt gedigna mejl!

Jag tvivlar inte på att vissa människor blir friska av LCHF-metoden. Och när jag påpekar att tonläget är högt så menar jag att det är så från ”båda håll”.

Jag tycker också att det är intressant att det inte finns mer forskning på varför vissa människor mår bättre (alla gör det inte, men de hörs inte i debatten) och jag är säker på att det kommer forskning på detta. Problemet är ju att det behövs en stor population som följs under lång tid med många provtagningar för att nå fram till ett vetenskapligt resonemang.

Vad man inte vet är hur den ökade fettmängden påverkar kroppen på lång sikt – och då menar man längre än 5-10 år.

Personligen så tror jag att det inte finns en sanning för alla. Man får pröva sig fram för att hitta sin väg till välmående och inte lyssna så mycket på andra.

Jag är dock förvånad över varför det i debatten används så hårda ord  med prat om fanatism, korruption och lögner (inte du men in ett flertal mejl som nått mig nu på morgonen).

Med den argumentationen kommer man ju ingenvart – snarare skrämmer bort och gör människor förvirrade.

Med vänlig hälsning

Sarah”

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Behövs ingen forskning, sunt förnuft säger att orsaken till fetma hos barn och vuxna är alldeles för mycket kolhydrater (socker) i förhållandet till vad ”normala” kroppar förbränner. Som f.d. ”idrottsman” behövde min kropp ungefär dubbelt så mycket kolhydrater som nu med mitt nuvarande liv. Och jag kan mycket väl förstå att det höga intaget av kolhydrater till ingen nytta skadar kroppens organ.

  Gilla

 2. Hej, Sara!

  Undersökningar 5 – 10 år!

  Är det inte läge att fundera över hur vi utvecklats genom tiderna?
  Hur åt vi för att överleva miljontals år?
  Hur åt vi innan jordbruket/spannmålen för 12000 år sedan blev underlaget för kosten?
  Hur kan våra gener under väldigt lång tid ha formats för att klara livhanken och föra arten vidare? De finns numera mycket kunskaper på området.

  Jag menar att man bör lyfta blicken lite högre än 10 år bakåt för att få perspektiv på hur det som hänt det sista århundratet påverkar oss. Det kan vara så att kosten, som rekommenderats de sista 50 åren, inte passar oss som art och att den eskalerande sjukdomsbilden har sin grund där. Maten vi äter numera har inte många likheter med ursprunglig kost – det måste man ju ändå säga – vad man än menar med ursprunglig kost.

  Att kunskapsbilden hos myndighetspersoner sedan kan ifrågasättas/diskvalificeras så som hänt de sista dagarna är en annan historia, en riktig otäck sådan.

  Augustihälsningar 2013

  Rolf Aronsson

  Gilla

 3. *gäsp* Låter som ett standardsvar från en dussinjournalist … De vill gärna ge sig in i leken med pekpinnar att ”båda sidor har rätt, och båda har fel”.

  Gilla

 4. Jag har ätit väldigt strikt LCHF i 8,5 år och mår alldeles utmärkt.
  Ställer gärna upp på provtagning om någon är intresserad och det finns gamla provsvar att jämföra med. Det finns många som ätit längre än jag så underlag finns men ingen är intresserad av att testa oss. Varför?

  Gilla

 5. Harald Treutiger (känd mediafigur) har enligt egen utsago testat LCHF och mådde mycket bra av det. Efter ett tag tyckte han att att det blev för sekteristisk så han slutade?! Han drabbades alltså av en s.k. tankevurpa påverkad av en ovidkommande faktor och fattade sitt beslut därefter. Eller kanske var det sockersuget som blev för svårt…..?

  Med tanke på senare hjärtproblem kanske Harald T. skulle fortsatt att ”må bra”?

  Journalister, mediafolk m.fl. fungerar inte mer annorlunda än de flesta andra. Hade vederbörande satt sig in i hur och varför LCHF fungerar så hade beslutet att avbryta över huvud taget inte funnits på kartan! Journalister som skriver vetenskapliga artiklar och som uttalar sig i media är nog skyldiga att skaffa sig en kunskap som går djupare än hos sina kollegor i journalistkåren. Vetenskapliga artiklar skrivna av och uttalande från dessa journalister väger tunga hos allmänheten.

  Gilla

 6. […] journalisten Sara Britz i sitt svar till mig drar till med den vanliga visan om att ”vi inte vet vad som händer om […]

  Gilla

 7. […] journalisten Sara Britz i sitt svar till mig drar till med den vanliga visan om att ”vi inte vet vad som händer om 5-10 […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: