Mer om tarmflora och diabetes!

augusti 30, 2013 kl. 10:17 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

hpmxfnaerrpgqcqa0sbh

Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes!

Har tarmflorans sammansättning att göra med uppkomsten av diabetes 2? Det är frågan som sysselsätter forskare från Göteborgs universitet och Chalmers.  Man har lyckats visa att patienter med diabetes 2 har en förändrad tarmflora. Man har gjort en studie på 145 kvinnor i detta område.

Tre göteborgsbaserade forskargrupper som leds av Jens Nielsen, Fredrik Bäckhed och Björn Fagerberg har jämfört metagenomet hos friska kvinnor med kvinnor som har diabetes eller nedsatt glukostolerans. Studien, som publiceras i tidskriften Nature, visar att friska kvinnor har ett annorlunda metagenom med bland annat fler tarmbakterier som producerar en fettsyra som sedan tidigare har kopplats till gynnsamma hälsoeffekter.

– Genom att undersöka patientens bakterieflora skulle vi kunna göra riskprognoser som identifierar vilka patienter som riskerar att drabbas av diabetes. Den stora utmaningen är att ta reda på om tarmflorans sammansättning har att göra med uppkomsten av åldersdiabetes. Det skulle i sin tur ge helt nya möjligheter att förebygga sjukdomen, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Bakterier och hjärt-kärlsjukdomar!

Människans kropp innehåller 10 gånger fler bakterieceller än mänskliga celler. De flesta av dessa bakterier utgörs av den normala tarmfloran. Inuti våra kroppar finns det alltså en enorm mängd bakteriegener utöver generna i våra egna celler – det så kallade metagenomet.

Hur påverkar alla dessa främmande gener vår hälsa? Den frågan försöker man besvara inom det heta forskningsområdet där man undersöker metagenomet. Därmed har flera sjukdomar kunnat kopplas till variationer i metagenomet på senare tid. Nu visar forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet att även att hjärt-kärlsjukdomar tillhör de sjukdomar som påverkas av vår bakterieflora.

 Mina kommentarer!

Det är glädjande att man vågar forska i bakteriernas betydelse för hälsan. Det kan leda till en radikal förändring av hela sjukvården, hoppas jag. Märkligt nog har man inte i denna studie kopplat en förändrad bakterieflora till felaktig kosthållning. Det beror förstås på att man aldrig involverar kosten i betydelsen för människors hälsa. Förhoppningsvis tvingas man till det eftersom tarmflorans bakterier är involverade i kosten varken man vill eller inte.

På sikt tror jag att man kommer att upptäcka att kolhydraterna har en enorm betydelse för hur vårt immunförsvar fungerar och att ett sämre immunförsvar är lika med en förändrad bakterieflora. Detta kan leda till inflammatoriska sjukdomar.

På samma sätt kommer forskarna att upptäcka det mättade fettets betydelse för vår hälsa. En intressant reflektion har man redan gjort på Chalmers angående det omättade fettet som ofta lyfts fram som väldigt viktigt för vår hälsa. Här har man, i en ny studie, funnit ett samband mellan omättat fett och allergier hos barn. Allergier brukar vara den första tydliga signalen för att man riskerar metabola sjukdomar.  Bäva månde Livsmedelsverket och andra ”professorer” som hittills, enligt egen utsago, har hela vetenskapen bakom sig.

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats!
  Mycket intressant tema. Så sent som för ett antal veckor sedan blev jag angripen på mitt bloggforum för att jag förteg tarmflorans betydelse för diabetes. Jag försökte komma i kontakt med kommentatorn ”dumhet” men förgäves. Läs själv!:
  http://friskadiabetiker.se/2013/03/29/ar-lakare-onda/#comment-26520

  Mats Wiman

  Gilla

  • Hej Mats, om man inte orkar svara kanske man kan bortse från vissa kommentarer. Signaturen ”dumhet” kanske är just vad namnet säger.
   Hälsningar,
   Mats L.

   Gilla

 2. Mats du är en hemsk människa du tänker döda människor för att göra pengar på en blogg.
  du ljuger rakt av det kan alla se.
  Du kan absolut inget om bakterier och vårt immunförsvar.

  Det är snart slut med lögnerna och då hamnar vissa i fängelse för att dom medvetet ljög och medvetet skadade andra människor.

  Det är bakterierna som orsakar ohälsan inte sockret.

  Gilla

  • Jag brukar inte släppa fram kommentarer som dina. Men för det första så har du missförstått hela poängen med mina inlägg. Bakteriefloran i kroppen förändras av allt sockerätande och skapar obalans. Vårt immunsystem blir skadat och och orkar inte försvara oss. Jag har själv genomlett allt detta genom att jag blivit frisk både från diabetes 2 och hjärtproblem m.fl. sjukdomar. Jag är inte en hemsk människa som du påstår utan jag vill påstå att mina inlägg på Fet Hälsa-bloggen och min bok bok ”Frisk av mat, LCHF från början” har hjälpt massor av människor till ett friskare liv.
   /Mats

   Gilla

 3. ”Dumhet” har propagerat bakterieteorin i många år på diverse forum under olika nick men hans stil är lätt identifierbar

  Nu tyder alltmer på att han har ganska rätt i sina bakterieteorier
  Tyvärr kompletterar han oftast teorierna med att Lchf:are är ”onda” som inte obetingat överger insulinhypotesen och skyller allt på bakterierna 🙂

  Han tycker även att kostvägen att justera problemet är fel och att tarmfloran ska ”botas” med nåt annat än kost (piller fekalietransplantation) och det är väl där han tappar de flesta av oss Lchf:are 🙂

  Gilla

 4. OBS! Rätt länk: http://www.FriskaDiabetiker.se

  Gilla

 5. Tarmfloran orsakar insulinresistens läs forskningen.
  Ni kan få hundratals med studier.
  Ni kan inte hitta en enda studie där kolhydrater orsakar diabetes,

  Gilla

  • Jag håller med, men tarmfloran skadas av kolhydratätandet och därför är kolhydraterna den riktiga boven i dramat. Så har det varit på min kropp oavsett hur många hundra studier du lägger fram.
   /Mats

   Gilla

   • Nu har du rätt, dåliga kolhydrater kan skada tarmfloran och då blir man sjuk.

    Vissa får inte en dålig tarmflora av kolhydrater och därför tål dom kolhydrater.

    Du måste förklara varför kolhydrater är ett problem för att majoriteten av folket ska tro på LCHF.
    Insulinhypotesen tror inte folk på.

    Skriv att dåliga kolhydrater kan skada tarmfloran och därför kan LCHF vara bra så har du stöd i modern forskning.
    Skriv inte att kolhydrater orsakar sjukdom för då blir det fel.

    Gilla

 6. Det finns en teori om glykinering(försockring) av kroppen. Alltså att det bildas en söt hinna överallt i kroppen. Detta beror givetvis på allt för mycket ätande av sockerarter(kolhydrater). Jag ansluter mig till den teorin och jag tror att de blir en obalans bland bakterierna i kroppen på grund av glykinering som leder till inflammationer och försämrat immunförsvar. Detta är vad som hände mig och gjorde mig konstant inflammerad med diabetes och hjärtsjukdom. Jag kan inte finna någon annan förklaring eftersom inflammationerna försvann med kolhydraterna! Läs mer om min hälsoresa här, https://fethalsa.wordpress.com/about/
  Hälsningar Mats

  Gilla

 7. Det här med att det skulle vara bara bakterier som leder till försockring och inflammationer låter lite konstigt…jag trodde immunförsvaret gick på allt som uppfattades som ”non self”??…alltså även en spontan reaktion, ej fysiologisk, mellan t ex en sockermolekyl och ett protein och som kroppen uppfattar som främmande…??

  Gilla

  • Nja, jag tror att du vänt på problemet något. Det är snarare försockringen av kroppen som leder till obalans bland bakterierna och skapar ohälsosamma miljöer. Det blir dåligt PH-värde som är mumma för svampar och bakterier. Detta tillstånd i kroppen är perfekt för groende infektioner och inflammation i kroppen. Immunförsvaret får kämpa i underläge tack vare den ohälsosamma miljön. LCHF kan vända på detta genom att näringen (kolhydraterna) för ohälsosamma bakterier, svampar mm. försvinner eller minskar och därmed blir det balans och en hälsosam miljö i kroppen. Immunförsvaret behöver inte lägga all kraft på att försvara oss hela tiden på grund av en ohälsosam miljö i kroppen. Det är vad jag tror på.
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: