Ny studie från Wien!

september 2, 2013 kl. 10:35 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,

Skärmavbild 2012-09-01 kl. 11.24.28

Ovan är mina värden när jag satte igång med LCHF-kost. Från sjuk med 21 i blodsocker(gamla värden) till frisk diabetiker på bara några veckor. Någon medicin behövdes inte heller, bara bra mat!

En vän till mig från Spanien tipsade om en ny studie från Wien i Österrike. Denna gången handlar det om högproteinkost jämfört med vanlig kost för diabetiker typ 2. Jag har tagit mig friheten att översätta sammanfattningen av studien från engelska till svenska. Ni får ta det som det är. Här är länken till studien!

Mål med studien; Att fastställa genomförbarheten och effekten av en hög-protein diet jämfört med en vanlig kost som siktar på vikt underhåll i insulinbehandlad typ-2 diabetiker på insulin, kroppsvikt och metabola parametrar över 12 veckor.

Metod; I en randomiserad kontrollerad studie  tilldelade vi 44 st. typ-2 diabetiker som medicinerar med insulin antingen hög-protein eller vanlig diet under 12 veckor. Parametrar utvärderades vid baslinjen och månadsvis.

Resultat; Efter 12 veckor, minskade den proteinrika kosten avsevärt insulinbehovet jämfört med vanlig standarddiet för diabetiker. (9.4 ± 16.3 vs. +0.8 ± 4.8 IU, mean ± SD; p=0.007), fasting plasma glucose (41.7 ± 62.5 vs. 2.1 ± 39.0 mg dl(-1); p=0.02), body mass index (1.1 ± 0.8 vs. 0.3 ± 0.7 kg m(-2); p=0.003), fat-free (0.8 ± 0.5 vs. 0.2 ± 0.5 kg; p=0.001), fat mass (2.6 ± 1.7 vs. 0.8 ± 1.6 kg; p=0.001) and increased serum folate (4.2 ± 8.3 vs. − 0.8 ± 5.5 nmol l(-1); p=0.04)

Slutsatser; I denna studie visar vi att en proteinrik kost med betoning på växtkälla protein kontra en vanlig kost är genomförbart för insulinbehandlade typ-2 diabetes-patienter och minskar insulinbehovet och kroppsvikten och förbättrar metaboliska parametrar i upp till 12 veckor. En proteinrik kost kan således betraktas som en lämplig kost val för typ-2 diabetiker.

Mina slutsatser;

Detta är ju egentligen inte en studie där man jämför riktig LCHF-kost med t.ex. Tallriksmodellen för typ 2 diabetiker. Då skulle man få än bättre resultat. Det är ändå intressant att man vågar ta steget att utmana kolhydratkosten. Jag som är frisk diabetiker typ 2 tycker sedan länge att LCHF-kosten borde användas och betraktas som medicin för människor med ”kroniska” inflammationer som t.ex. diabetes 2.

12 veckor är en väldigt kort period för en studie om hur maten påverkar hälsan. Flera av mina hälsovinster kom ju inte förrän efter cirka 4 månader på LCHF-kost. Men det ger intressanta indikationer.

Nu väntar vi bara på en riktig studie i Sverige med LCHF-kost vs Tallriksmodellen!

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: