Är LCHF en krånglig diet?

september 19, 2013 kl. 11:07 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

2012-06-30 13.08.49

Många raljerar i media om krångliga dieter och placerar LCHF i den kategorin. Det är verkligen precis tvärtom, LCHF-kosten är mycket enkel att tillämpa. Det handlar i första hand om ett nytt sätt att tänka; nämligen att kosten påverkar vår hälsa på ett sätt som vi inte trodde var möjligt tidigare. Vårt immunförsvar påverkas negativt av sockerarter av olika slag och medför att vi får sämre motståndskraft mot infektioner och inflammationer.  Felaktiga kostråd har gjort oss sjukare de senaste 50 åren.  Vissa människor tål mer av olika slags sockerarter och andra tål mindre. Allt beror på genetistiska förutsättningar. Vissa, c:a 20 procent, verkar tåla stora mängder kolhydrater utan att bli sjuka. Vi andra, c:a 80 procent, dör av metabola sjukdomar istället för av ålderdom.

Så enkelt är det!

  • Naturligt fett är bra och vi kan inte äta för mycket av det.
  • Var mycket försiktig med intag av kolhydrater.

Det räcker faktiskt med att tillämpa ovanstående två punkter för att få ett friskt liv. Med det tänket i vardagen så är det enkelt att leva ett liv med LCHF-kost. Om du en dag är sugen på lasagne så gör du lasagneplattor av zuccini istället för på mjöl. Det är hur enkelt som helst att hyvla plattor på zuccini med osthyvel. Resten av ingredienserna i rätten är som vanligt förutom att du använder den fetaste grädden.

En dag är du sugen på indisk mat och då måste du ha ris! Vad gör du då? Det får bli blomkålsris som bara har en koktid på högst två minuter. Du river bara fram blomkålsriset på ett rivjärn. Detta tar endast några minuter. Det är verkligen gott!

20110507219

Jag kan inte leva utan bröd, tänker du! Ja då bakar du ditt eget bröd på nötmjöl istället för på spannmålsmjöl. Kolla in Mats bröd! Att baka det brödet tar 15 minuter av din tid inklusive ugnstid.

Byt ut spannmålet och stärkelse mot grönsaker!

Jag som tidigare älskade pyttipanna gör fortfarande det. Men nu är potatisen utbytt mot grönsaker. Alla goda ingredienser är kvar som äggen ovanpå pyttipannan och gårdagens rester. Visst kan jag känna ett visst sug fortfarande efter både potatis och pasta. Men det är verkligen inte svårt att motivera sig för vem vill ha tillbaka diabetes 2 och kronisk bronkit m.m.?

Smaken förändras!

Det som tidigare var surt som t.ex. vit grapefrukt upplever jag numera som söt. Öl kan jag inte dricka eftersom den smakar sött. Det blir  torrt vin när jag vill festa. Jag äter 86 procentig choklad emellanåt. Tidigare, i mitt förra liv, skulle jag aldrig kunnat äta 86% choklad men numera smakar den bra. Det är verkligen tur att smaken förändras för då är det svårt att sakna tidigare smaker.

Observera! Om ni ser annonser på Fet Hälsa-bloggen så är det World press som lägger in det mot min vilja! Jag skall undersöka hur jag får bort detta.

/Mats

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag tror att en del tycker att det är krångligt för de inte vet riktigt vad kolhydrater är eller hur mycket kolisar olika livsmedel innehåller.
    Det underlättar ju inte heller att det florerar så mycket konstiga ”LCHF” varianter i tidningar och affärerna. Senast idag såg jag VIT choklad med sötningsmedel som var märkt LCHF…. Alltså skit är skit, oavsett vad man märker upp det med, men är man inte kostintresserad eller hälsomedveten så blir det ju knepigt.

    Gilla

  2. Återigen, tack för ytterligare ett bra blogginlägg och för mattipsen. Ska prova att baka brödet snarast.. Så bra också att du orkar upprepa dig och skriva. Allt detta behöver nötas och åter nötas in. Till slut så ger envishet utdelning.. 🙂

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: