Tandvård vs sjukvård?

oktober 8, 2013 kl. 1:56 e m | Publicerat i Okategoriserade | 24 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tooth-decay

Det här med behandling av tänder och den vanliga sjukvårdens behandlingar av övriga delen av kroppen är intressant tycker jag. Det är som två olika sjukvårdssystem med olika syn på hur infektioner och inflammation ska behandlas.

Inom tandvården har man fattat att det är bakterier som kan orsaka inflammation och infektion och att bakterierna attackerar inifrån rakt in i pulpan. Bakterierna kommer alltså via blodet. Tandvården erkänner dock inte att sött blod kan förändra Ph-värdet och öka förekomsten av elaka bakterier.

Fett orsakar inflammation??

Jämfört med sjukvården så verkar tandvården ha bättre koll på orsaker till inflammation och infektion. När sjukvården ska behandla inflammatoriska sjukdomar son t.ex. diabetes 2 verkar man tro att det är mättat fett som orsakar det inflammatoriska tillståndet. Man får alltså råd att äta mindre naturligt fett och att äta fibrer istället. Sjukvården har inte kommit till tandvårdens nivå för de har inte alls koll på det söta blodets påverkan på immunförsvaret och obalans bland bakterierna. Man får dessutom rådet att äta kolesterolsänkande medicin, alltså minska på fettet även på kemisk väg.

Utskrattad tandläkare!

Tänk om en tandläkare skulle påstå att det är fett som orsakar infektionen och inflammationen i tanden? Den tandläkaren skulle antagligen bli utskrattad! Hur kan det vara två så olika tolkningar av hur inflammation och infektioner uppstår? Det är ju ändå samma kropp vi talar om och samma blod?

Mina hälsovinster!

Jag har inte haft ett enda hål i mina tänders sedan jag bytte till LCHF-kosten. Några tänder verkar dessutom ha läkt sig eftersom jag tidigare hade lite ilningar i dom. En annan viktig sak, som är mer kosmetisk, är att mina tänder blivit mycket vitare sedan jag gick över till LCHF-kost. Tandvården tror ju att det hjälper att borsta tänderna men där är jag mycket tveksam. Om man äter en kolhydratrik kost hjälper det inte att borsta om bakterierna anfaller inifrån och siktar mot pulpan. Jag har tidigare förstört några tandhalsar genom att borsta tänderna alltför noga. Numera är jag inte lika noga med tandborstningen och jag undviker tandkräm. Vatten räcker bra. Det kemiska tillsatta sockret i tandkrämen kan vara en inflammatorisk bov. Däremot använder jag tandpetare.  Här kan du läsa mer om min hälsoresa!

Om man ska tro på min egen kropps olika hälsovinster under mina snart 5 år på LCHF-kosten så har sjukvården mest fel och tandvården något mindre men båda har inte klart för sig orsakerna till olika inflammatoriska tillstånd och ursprung till infektioner.

Mer läsning!

24 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Kul att läsa dina inlägg. Tror även denna gången att du har rätt,fniss!!! Du får mej att tänka efter…..KRAM eva-britt

    Gilla

  2. Inga hål här heller och då har jag nu kört strikt LCHF (<5g kh/dag) resp. inte borstat tänderna heller de senaste 5 åren.

    Mats
    http://www.FriskaDiabetiker.se

    Gilla

  3. Intressant inlägg

    Gilla

  4. Det finns ju tandläkare som förstått sambandet tandhälsa – neurodegenerativa sjukdomar och kardiovaskulära.

    Gilla

  5. Hej Mats
    ja tro mig eller ej men nu har det gått ett år sedan jag började äta LCHF.Jag har skrivit detta förut jag hade ju hört talas om Annika Dalhqvist men vågade inte börja äta efter vad hon sade.
    Men så köpte jag din bok och med en gång kände jag att detta var rätt jag blev bra i magen som jag inte hade varit på 30 år.Jag hade inte lika mycket problem som du hade men jag kände igen allt du skrev och är överlycklig att jag köpte denna boken
    och tog tag i mina problem,idag mår jag utmärkt.
    Mina tabletter lämnade jag in till apoteket.
    Åker snart till Thailand och Vietnamn igen och det är inga problem att äta där heller.
    Tack Mats och lycka till med dit kämpande om LCHF.
    Det är väldigt roligt att läsa dina inlägg.
    MVH Bo Eriksson

    Gilla

    • Hej Bo, verkligen bra att det fungerar för dig. Faktum är att hälsovinsterna av LCHF-kosten borde rendera minst ett Nobel-pris. Så revolutionerande är det för många människor. Förhoppningsvis kommer vi snart igång med studien i Göteborg och då kan vi en gång för alla se resultaten av kostens påverkan på hälsan.
      Ha det gott i Thailand och snorkla gärna en gång för mig också.
      Bästa hälsningar,
      /Mats

      Gilla

      • Ja Mats det skall jag göra,önskar dig allt gott
        /Bo

        Gilla

  6. Intressant med uppgiften att bakterierna angriper tanden inifrån. Jag har alltid tänkt att det är socker i munhålan som göder kariesbakterierna. Kan du presentera mer om detta, inkl referenser?

    Gilla

    • Hej Håkan, Det verkar som om våra tänder attackeras från två håll. Dels som en inflammation i pulpan där det kan bli varbildning och man kan bli tvingad att borra upptanden och rotfylla. Den typen av inflammation tror jag kommer från det söta blodet, alltså för mycket glukos i blodbanorna. Det är aggressiva bakterier som närs av det alltför glukosfyllda blodet, tror jag. Sedan har vi attacker, karies, från bakterier som kommer ifrån sockerätande bakterier i munhålan. Jag skrev inte om karies i inlägget igår men våra tänder verkar utsättas av attacker via bakterier från två håll tack vare alltför mycket ätande av sockerarter. Jag försöker hitta förklaringar till mina hälsovinster och analysera dom. Här är två länkar som beskriver sjukvårdens syn på karies och infektioner i pulpan. http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Hal-i-tanderna/
      http://distriktstandvarden.se/tandbesvar/tandvark/

      Bästa hälsningar
      /Mats

      Gilla

  7. Meget interessant!
    Hvordan med skaderne på tandhalsen er de også blevet bedre.

    Mvh Inger

    Gilla

    • Hej Inger, nej skadorna på tandhalsarna är kvar. Men de har inte blivit sämre i varje fall.
      Hälsningar Mats

      Gilla

  8. Har läst dina länkar, men inte hittat någonting i dem som stödjer din hypotes att sockret i blodet ger karies inifrån pulpan i tänderna. Som pensionerad tandläkare hade det förvånat mig, för det hade varit alldeles nya rön.
    Däremot har det funnits tankar om att socker kunnat vandra ut från blodet till saliven hos tex diabetiker. Om så är fallet har vi inte socker i munnen endast när vi äter och den timmen det tar innan allt spolats och sköljts bort, utan kontinuerligt dygnet runt en sockerlösning = saliven. Tyvärr tror jag inte att det finns undersökningar gjorda som stödjer detta. Ingen vill bekosta en sådan undersökning.
    Vad gäller tandborstning klarar en del människor sig från karies utan det. Tyvärr utvecklas ofta tandköttsinflammation och tandlossning i stället och det är inte ett dugg roligare än karies. Snarare värre. Om det är dig jag tar ett steg bakåt ifrån när du talar till mig kan det bero på att du luktar illa ur munnen också.
    Vi tandläkare brukar klara de flesta odörer, men ibland får även vi försöka hålla andan när vi behandlar en patient. I de flesta fall kan vi linda in budskapet om andedräkten och få patienterna att förstå att deras val att inte borsta tänderna påverkar deras omgivning med oönskad odör, men inte alltid.

    Gilla

    • Hej tandläkaren. Heder att du även efter pension intresserar dig för nya rön!

      Jag kan bekräfta det Mats skriver. Mina tänder har blivit märkbart bättre sen jag började med LCHF – Vitare, inga hål, bättre andedräkt. Varför vet jag ej.

      Gilla

      • Hej

        Mina tänder har också blivit bättre med lågkolhydratkost. Men beror det på mindre socker i munhålan eller i blodet? Eller båda, som Mats funderar?

        Birgitta, nu när vi fått in en erfaren tandläkare i diskussionstråden vill jag passa på att ställa en fråga. Kan pulpan vara inflammerad om emaljen är intakt?

        Gilla

    • Hej Birgitta, Jag har inte skrivit att det blir karies inifrån genom det söta blodet. Se gärna mitt svar till Håkan. Det handlar om inflammation i pulpan och den kommer inifrån genom det söta blodet. Det kan ju innebära att man måste borra upp tanden utan att det finns synligt karies för att lätta på trycket. Att karies lever på socker och också antagligen växer via det söta blodet, det tror jag på. Problemet är ju att vi inte har erkänt att inflammatoriska tillstånd i kroppen får sin näring av det söta blodet. Det är egentligen huvudproblemet inom såväl sjukvård som tandvård. Som du kan se i kommentarerna i denna tråd så är det fler än jag som fått friskare tänder genom LCHF-kost. Tack för att du kommenterar Birgitta!
      Hälsningar,
      Mats

      Gilla

  9. Naturligtvid blir munhälsan bättre av LCHF!!!!
    Tidigare, innan vi hade bakteriedödande preparat som tex Hibitan, Klorhexidin munskölj och skenor med bakteriedödande gel, som kommit de senaste 30 åren, fanns inget annat sätt för tandvården att minska syrafrätningen på tänderna, än att minska på kolhydraterna i kosten. Kolhydraterna i kosten bryts ju ner i munnen av amylaset till socker. Detta socker äter bakterierna och deras restprodukt blir syra, som fräter på tändernas kalk och ger karies.
    Idag har vi dessutom fluor i tandkrämerna som gör tandytorna glattare så bakterierna inte lika lätt sitter kvar. Fluoren gör också tandytan molekylärt tätare och mer ogenomtränglig för syran.
    Men som sagt, förr fanns inte detta, och då var det kolhydratrestriktion som gällde för kariesaktiva patienter.
    Orkar du läsa mer?
    Den andra frågan: kan pulpan vara inflammerad om emaljen är hel?, kan besvara med: ja.
    Som jag nämnde i mitt förra inlägg får man inte bara karies utan också tandköttsinflammation (Gingivit) om inte bakteribeläggningarna borstas bort. Efter några veckor utan tandborstning dyker det upp bakterier som tyvärr klarar sig bra underst i beläggningen, utan syretillförsel. Mat hittar bakterierna alltid av gamla döda celler osv (kannibalism). Nu kan bakterierna växa, inte bara ut i tjocka lager på tänderna (även om personer som äter socker får 10x tjockade lager), utan även neråt i tandköttsfickorna utan syre. En frisk tandköttsficka är ung 3 mm djup. Kroppen vill nu försvara sig mot gifterna som bakterierna producerar (jo faktiskt), och skickar hit massor av vita blodkroppar för att neutralisera gifterna och döda bakterierna. Tandköttsinflammationen har övergått i Parodontit (eller tandlossning), och fickan blir djupare och djupare. Som patient är man helt omedvetern om detta, man märker bara att tänderna är lite sträva av beläggningarna.
    Nu kommer jag till svaret på frågan: Har man otur bildas en smal, mycket djup ficka ända ner till rotspetsen. Fickan som normalt är 3 mm djup sjunker och bilr allt djupare, ända ner till 12-15 mm = tandens längd under tandköttet. Det tar något/några år och går ofta inte att se på röntgenbilderna som tas vid en vanlig undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. Man kan inte heller alltid känna den med sonden (det smala graderade instrumenter man stoppar ner i fickan för att undersöka fickdjupet). I denna smala ficka vandrar bakerier hela tiden ner och kan ge inflammation (svullnad och smärta) och infektion (bakterier är inblandade). Eftersom allt fler bakterier och försvarsceller kämpar mot varandra i ett begränsat utrumme skapar de plats själva och bryter ner benet runtomkring. NU FÅR DU TANDVÄRK. En del av dessa bakterier kan du också hitta inne i pulpan. De är dock inte av den sort som brukar ge hål i tänderna.
    Tyvärr är detta tillstånd än så länge omöjligt att göra något åt – tanden får ofta tas bort. Mycket forskning har pågått i 25 år men ingen har hittat någon hållbar lösning.
    Hoppas du orkade följa med i tankegången.
    MVH Birgitta

    Gilla

    • Jag har haft problem med tandköttsinflammation sedan tonåren. Riktigt illa emellanåt. Har kämpat och lagt ner mycket tid på att sköta min munhygien men trots det haft besvärligt.
      Jag är nu 53 år och ändrade min kost till LCHF för drygt 2,5 år sedan. Mina besvär med tandköttet är ett minne blott och det ändrades snabbt efter kostomläggningen.
      Använder tandstickor efter måltid och borstar tänderna på kvällen mest för att det är en vana tror jag. Använder endast tandkräm utan kemikalier.
      Det är mycket forskning som är till ingen nytta!! Mycket forskning är däremot till skada när den styrs av fel intressen.
      Med Vänlig Hälsning
      Maria

      Gilla

      • Toppen Maria att du delar med dig! Visst är det precis så som många upplever det, precis som du beskriver det, att inflammationen läker sig och inte får någon näring med LCHF-kosten.Det verkar inte spela någon roll vilken typ av inflammation det är, det läker sig ändå. Vi är sedan länge fast i ett läkemedelsträsk där vi tror att kemiska preparat ska kunna ta över immunförsvarets roll. Här finns en gigantisk kunskapslucka om hur immunförsvaret påverkas av kosten. Me tanke på vad sjukvårdsbudgeten är per år,350 miljarder, så borde verkligen våra myndigheter snarast prioritera forskning inom detta område. Men som du antyder, läkemedelsföretagen styr forskningen och pengarna!
        Hälsningar,
        /Mats

        Gilla

  10. Utvecklad fråga till Birgitta, den vanliga SLV-kosten skapar inflammation i kroppen. Möjligen är det individuellt vilka organ som drabbas hårdast. Jfr alkoholism, som hos somliga ger demens, hos andra hjärtsjukdom, hos den tredje skrumplever, hos den fjärde icke fungerande bukspottkörtel med sekundär diabetes. När man har inflammation i kroppen torde man också kunna ha inflammation i vilket organ som helst, även då i tandpulpan. Vi borde ha en relation om 1:1 omega6-omega3, möjligen kan vi leva friska med upp till 4:1. Men som vi har det i allmänhet i Sverige, ofta 10-15:1 och ännu värre i USA, 20:1, då har alla en kronisk inflammation, mer eller mindre. Vad säger du om detta? utifrån tanken att pulpan kan vara inflammaerad, utan att vara infekterad.

    Gilla

  11. Runt dessa tankegångar har jag inga reflektioner, varken som yrkeskvinna eller privatperson. Är dock inte främmande för nya tankar. Utvecklingen tar ju nya skutt i alla möjliga och omöjliga riktningar helt plötsligt. Som privatperson försöker jag hålla sinnet öppet, livet är verkligen ett spännande mysterium.

    Gilla

  12. Reblogga detta på Fet Hälsa and commented:

    Varför är det så skandalöst få läkare och tandläkare som vågar stå upp för och erkänna hälsovinster med LCHF-kosten? Nu fem år efter att jag annonserade på internet efter en läkare som är LCHF-provänlig så finns där knappast några alls. Inte ens idag. Hur kommer detta sig? Har man glömt läkareden? Eller är det så att där finns ekonomiska aspekter som t.ex. att det inte är lönsamt med för friska patienter. De brukar sällan komma på återbesök?

    Gilla

  13. Man kan borsta tänderna en gång om dagen med varannan dag kokosfett o varannsn bikarbonat. Efter tandborstning äter man en bit fetaost så får man en liten kalkdos som stärker emaljen. Fluor är rena giftet och skadar tandköttet o kroppen.
    Skrivit om det på min sida http://dalaglitter.com/?s=Fluor&submit=Sök

    Gilla

  14. Kokosfett varannan dag o bikarbonat varannan dag är fint att borsta med.
    Räcker med en gång på kvällen när man inte äter så mycket kolhydrater.

    Gilla

  15. Reblogged this on Kreativa Dalkullan.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.