När försockringen släpper!
november 28, 2013 kl. 11:26 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarerEtiketter: Advanced Gycation End products, AGE, cancer, diabetes 2, försockring, frisk av mat, Hjärt-kärlsjukdomar, kolesterol, kolhydrater, lchf, LCHF matkasse, maten, mats lindgren, metabola sjukdomar, sött blod, sockerarter
En av de mest intressanta sakerna med att äta naturlig mat som LCHF är när försockringen släpper i kroppen! Det kallas även glykering eller AGE Advanced Glycation Products.
Glykering är en process där socker kemiskt reagerar med proteiner. LDL-partiklar fäster vid kärlväggarna och riskerar att bygga upp plack som i slutändan kan ge hjärtinfarkter eller stroke. Kärlväggar finns precis överallt i kroppen och man kan liknas vid att det bildas en tunn hinna som kletar sig fast överallt. Denna försockring bildar ett ogynnsamt klimat i kroppen och är grogrund för svampar, infektioner och inflammation.
Stopp i avloppet!
Den gamla hypotesen om hur hjärtinfarkt uppstod handlade om att mättat fett och kolesterol slammade igen artären ungefär på samma sätt som det blir stopp i ett avlopp. Den ledde fram till de nuvarande kostrekommendationerna om att dra ned på konsumtionen av mättat fett och kolesterol.
Vi som har ätit LCHF-kosten under några år vet att försockringen avtar eller släpper helt i våra kroppar när vi får i oss riktig mat. Det är därför vi kan uppleva så otroliga hälsovinster som att reumatiska sjukdomar dör ut, att tarmsjukdomar försvinner, att diabetes drar sig tillbaka, att hjärtbesvären släpper osv.
Otroliga hälsovinster eller helt naturligt?
För egen del upphör jag inte att förvånas, trots att det gått fem år sedan jag startade med LCHF-kosten. Jag har nästan inte några gråa hårstrån kvar. Om jag tittar på foton från mitt tidigare liv så var jag ordentligt gråhårig. Jag är naturligtvis jätteglad för att min diabetes 2 helt har försvunnit, att mina ledbesvär är borta, hjärtproblemen finns inte, mina långvariga bronkitproblem är ett minne blott osv. Mina tänder är vita och några kariesangrepp sker inte och ett hål har faktiskt läkt sig självt utan tandläkarhjälp. Min hud är nu spänstig och utan tillväxt av en massa plitor.
Men kanske mest glädje har jag av att mitt röstomfång har ökat. Det ger mig en enorm glädje att jag nu kan sjunga låtar som jag inte ens varit i närheten av förut. Jag upplever att detta är en pågående process som fortfarande förbättrar mitt röstomfång så här fem år senare. Det känns ganska otroligt eftersom jag är 60 år.
Jag tror inte att jag är unik på något sätt. Jag är övertygad om att alla har möjlighet till stora hälsovinster vid ett kostbyte eftersom nedbrytningen av kroppen verkar stanna upp eller åtminstone avta.
Många läkare har varnat mig för de långsiktiga konsekvenserna av LCHF-kosten. Tror ni att jag är orolig?
När börjar försockringen?
Jag tror tyvärr att den börjar redan den dagen vi släpper modersmjölken eller kanske ännu tidigare om mamman inte äter hälsosamt. Under min tonårstid var jag ofta sjuk i olika sorters inflammationer och infektioner trots att jag tränade och idrottade mycket. Jag vet idag att kalaspuffar och cornflakes inte är den bästa frukosten och det visste inte mina föräldrar heller.
Efterhand som vi blir äldre ökar förstås nedbrytningen av kroppen men kanske alldeles för snabbt p.g.a. felaktigt föda. Så småningom förväxlar vi försockringen av kroppen med att det är helt naturliga åldersförändringar som sker. Läkare är ofta väldigt snabba med att påpeka att det inte är konstigt att du har besvär, du är ju i den åldern! Det är förstås lättvindigt att säga när man inte har några andra förklaringar. Exempelvis kallar vi diabetes 2 för åldersdiabetes ungefär som att sjukdomen är åldersbetingad. Inget kan vara mer fel. Det handlar om att nedbrytningen av kroppen har accelererat så långt att immunförsvaret inte orkar stå emot längre.
Vi behöver studier!
Vi måste förstås börja forska ordentligt kring dessa frågor. Sjukvården kommer alltid att vara underbemannad eftersom man har fel perspektiv på inflammatoriska sjukdomars ursprung. Det hjälper inte om vi så anställer hela Sverige i sjukvården. En av tre får cancer och man undrar fortfarande hur den sjukdomen kan uppstå! Vi måste flytta ut ur boxen och våga tänka utifrån nya hypoteser.
Mer att läsa om försockring av kroppen.
3 kommentarer »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Kommentera Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.
Blogroll
- Diabetes En riktig beskrivning hur diabetes ska behandlas
- Dr. Annika dahlqvist
- http://www.jennyelwe.se
- Kostdoktorn
- LCHF matkasse Matkasse med hälsosam mat, LCHF, och utbildning direkt hem till dörren
- WordPress.com
- WordPress.org
-
Gör som 1 783 andra, prenumerera du med.
LCHF matkasse
-
Senaste inläggen
Arkiv
Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.
Jag har också upplevt både ökat röstomfång och självläkt hål i en tand. På lchf naturligtvis.
Jag hade fått hål under min senaste graviditet. Detta trots lchf. Men graviditet tär mycket på tänderna. Bara någon månad efter att babyn föddes skulle det lappas. Tandläkaren trodde inte sina ögon. Av det stora hålet återstod ett mycket litet hål.
GillaGilla
Comment by Jeanette H-H— november 30, 2013 #
Hyperintressant!
Vill veta mer.
Mats Wiman
0478-10111 / LCHF@MatsWiman.se
GillaGilla
Comment by Mats J C Wiman— december 2, 2013 #
Jo, det skulle jag också vilja. Jag måste säga att det är underbart att ha så här lena sköna tänder. Tungan glide gärna ett extra varv över tänderna numera 😉 Och det här med rösten är också väldigt lämpligt när man har småbarn och vill sjunga mycket med dom.
GillaGilla
Comment by Jeanette H-H— december 2, 2013 #