Stackars Rössner!

december 8, 2013 kl. 2:22 e m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

FETT-KOLHYDRATER images

DN debatt!

Stephan Rössner, pensionerad fetmaforskare på Karolinska Institutet, menar att kostdebatten är meningslös. Inget annat hjälper än att äta mindre och springa mer enligt det mantra som han haft i 30 år.

Han ger sig på LCHF-rörelsen och menar att självutnämnda kostvetare, som jag själv kanske, har marknadsfört LCHF-kosten utan vetenskapligt underlag. Han menar att vi har lamslagit etablerade kostvetare, som han själv antagligen, genom att ifrågasätta gällande kostråd och ifrågasätta experterna.

Det enda vi har att komma med är personligt vittnesbörd utan vetenskapligt stöd, enligt Rössner.

Rössner är passé!

Jag tycker att Rössner ska bli pensionär på riktigt. Han kanske kan mata duvorna vid Stadsparksdammen med rejäla brödbitar.

Det som är skamligt är att han nedvärderar alla som fått stora hälsovinster genom LCHF-kosten och påstår att det är ingenting värt. Att jag blivit frisk från diabetes plus en rad andra inflammatoriska tillstånd tack vare LCHF-kosten är tydligen inte vetenskap utan bara personligt vittnesbörd utan vetenskapligt värde. Om det är definitionen på vetenskap så struntar jag i vetenskapen.

Nu råkar jag veta att det finns seriösa vetenskapsmän och kvinnor som är intresserade av att få veta hur kosten påverkar hälsan och då särskilt LCHF-kost kontra kost från den gällande Tallriksmodellen.

Har Stephan Rössner redan glömt att SBU, statens beredning för medicinsk utveckling, har pekat ut LCHF-kosten som den bästa för  viktnedgång och hälsa. Jonas Lindholm, projektledare för SBU-rapporten, berättar här att sjukvården borde använda LCHF-kost för bättre hälsa.

Rössners åsikter är en relik från en fettskrämd epok. Tyvärr lär vi nog inte få se någon debattartikel på DN:s debattsida från någon ”självutnämnd” LCHF-vetare än på ett tag. Men droppen urholkar stenen och ibland kan det gå snabbt.

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ja, Mats! Det är patetiskt. Men icke desto mindre så är det en farlig artikel. Även om de flesta tänkande människorna genomskådar den som fullständigt nonsens, så får mindre kritiskt tänkande människor vatten på sin kvarn.

  Jag tänker på dem verkligen behöver och som man NÄSTAN fått att förstå att LCHF kost kan hjälpa dem. Nu trillar de tillbaka över kanten. Vad har jag att sätta emot en professor som får utrymme på landets största morgontidning? Inte för att han säger något vettigt utanför att hela inlägget demonstrerar förakt för LCHF.

  Gilla

 2. Man får hoppas att detta är Rössners slutreplik.
  Sedan kan vi andra arbeta i hälsans tecken.

  Gilla

 3. En del bloggar och kommentarer till artikeln visar ju på att slaget inte är vunnet, men vi kommer att vinna kriget. Tyvärr har de som kommenterar och tycker ingen som helst kunskap om lchf. Inte ens Rössner. Jag har lagt om sedan fem år och dessutom fått möjligheten att informera min familj, så att fyra av sex medlemmar äter lchf, och två andra är på väg. Nu ska jag ha en upplysningsdag med min diabetessjuka kompis, där vi börjar med fettkaffe, äter kanelomelett och medan vi lagar och äter pratar vi om grunderna, recept, hälsovinster och lite om hormonsystemen i kroppen. Min pålästa lchfdotter kommer att hjälpa mig. En annan kompis har 75 kg övervikt och lever farligt. Hon vet och kan, men förmår inte än. Det blir mitt nästa projekt 😉 Kampen går vidare, som en gräsbrand, tro inget annat. Varje lchf:are påverkar 4-5 andra.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: