Kolesterolets roll!

december 13, 2013 kl. 11:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 34 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Detta är ett inlägg som jag publicerat i april månad men jag tycker att frågan är viktig så jag publicerar det en gång till. Med tillägg av en bra artikel och en studie.

Mycket bra artikel i Newsvoice om kolesterolet.

Studie från Sahlgrenska akademin om omättat respektive mättat fett och hur det påverkar barn.

Läkaren och forskaren Ralf Sundberg håller föredrag om kolesterolets roll i åderförkalkningen. Han kommer fram till att det är snarare bristen på kolesterol som orsakar åderförkalkning. Kolesterolet(fettet) har en läkande förmåga mer än en inflammerande sådan. Det stämmer väl med mina erfarenheter med en allt igenom inflammerad kropp när jag åt lite fett och mycket kolhydrater och idag en frisk kropp utan inflammationer när jag äter en fettrik kost med väldigt lite kolhydrater i kosten.

Kolesterolet har en läkande funktion!

Tidigare, tack vare fettskräcken, har vi alltid betraktat kolesterol som en negativ faktor i kroppen. Jag har varit mindre benägen om att skriva om kolesterol eftersom det har en negativ klang och folk tror att det är farligt. Om istället utgångspunkten är att kolesterol har en läkande förmåga, vilket jag är övertygad om, och är livsnödvändigt för oss så blir det lättare att diskutera. Oavsett hur många studier som finns som pekar på det motsatta så har min kropp reagerat mycket positivt på den fettrika kosten och faktiskt läkt sig själv från olika slags ”kroniska” inflammationer.

Är kolesterolet en del av vårt immunförsvar?

Kolesterolet finns ju i varenda cell i kroppen och levern producerar och levererar kolesterol ut i blodomloppet och till cellerna 24 timmar om dygnet. Jag tror att kolesterolet har en läkande förmåga och är en viktig del av vårt immunförsvar. Om vi äter en fettsnål kost med mycket kolhydrater och lite fett och dessutom tillför kolesterolsänkande medicin i form av Lipitor och Simvastastin med flera så blir ju effekten att vi minskar immunförsvarets förmåga att läka oss. Detta under förutsättning att kolesterolet är en viktig del i vårt immunförsvar.

Kolesterolsänkande medicin, århundrandets bluff?

Ingen tror väl att sjukvården och läkarna vill oss ont, det gör inte ens jag. Men effekten blir faktiskt densamma. Problemet med en konformativ sjukvård som är otroligt toppstyrd och utan tillåtelse att tänka själv skapar stora problem för oss sjukvårdskonsumenter. Om dessutom sjukvårdssystemet skapar en slags allvetande människor(läkare) med gudsliknande kompetens så är vi illa ute.  Många läkare, forskare och andra människor har sedan länge avslöjat Ancel Keys bluff med statistik som gjorde att vi kom in på fel spår. Tyvärr har inte denna bluff avslöjats av sjukvården, läkarna i allmänhet, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket m.fl.  Fortfarande ”tvingar” man i människor kolesterolsänkande mediciner av olika slag trots alla bevis om vilken bluff det är.

Frågan är om alla som skadats av statiner kan begära skadestånd av Staten?

34 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag rekommenderar alla att läsa boken ”Forsknings-Fusket!” av ovannämnda Ralf Sundberg. Boken är en verklig ögon öppnare.

  Gilla

 2. Jag rekommenderar alla att inte lita på Ralf Sundberg. Det är Läkare för integrativ Medicin som har arrangerat föredraget och lagt ut det på youtube. De tillåter ingen att kritisera felen som Ralf Sundberg gör. Detta borde vara varningsklockor nog för att vara misstänksam.

  Jag råder er till att ta reda på hur föreningen Integrativ Medicin bildats och vilka som är medlemmar där. Då bör ni inse att det inte är en trovärdig förening.

  Jag råder er också att kolla upp allt som Ralf Sundberg påstår i föredraget. Om ni gör det så upptäcker ni att han faktiskt är ute och cyklar. Frågan är bara om han gör det medvetet eller ej.

  Jag förstår inte heller hur man kan kalla en artikel i Newsvoice för en bra artikel. Vet ni inte vad Newsvoice är för typ av webbsida. Torbjörn Sassersson är ju ökänd för att promota humbug och pseudovetenskap.

  Jag har också sett tydliga tecken på att Ralf Sundberg samarbetar med Torbjörn Sassersson och det sänker faktiskt hans anseende ytterligare. Ralf Sundberg har redan tidigare försvarat humbugmedicin.

  Jag har försökt få en förklaring på varför de flesta som aktivt försvarar LCHF också försvarar humbug , pseudovetenskap och konspirationsteorier.

  Det kan faktiskt medföra att man kopplar samman LCHF med dessa knasrörelser.

  Gilla

  • Hej Anders

   Vilka faktafel är det i Ralfs presentation?

   Gilla

   • Tillägg:

    Jag har inte något förtroende för en person som både läser fel och räknar fel även om han är docent. Det kan bero på okunnighet men det kan också bero på oärlighet.

    Ralf Sundberg är ju kirurg och han kanske är bra på det men han har gett sig in på ett område som han inte behärskar och hans samarbete med 2000-talets vetenskap och Newsvoice tyder på dåligt omdöme. Han borde veta bättre. Kanske han är intresserad av att sälja böcker. det kan vara en drivkraft. Det är svårt att förstå vilka motiv han har.

    Jag bryr mig inte om statiner.Jag tycker inte om att han stödjer pseudovetenskap och att han medvetet eller omedvetet är ovetenskaplig.

    Gilla

   • Hej igen, Anders

    Då är det inga faktafel i Ralfs presentation som du har invändningar emot, eller hur?

    Gilla

   • Kontrollerar man noga så hittar man säkert flera faktafel. Inte bara ”vinklingar” men detta är det faktafel som jag kommer ihåg därför att denna artikel så ofta används som bevis för något som den inte bevisar. Jag tycker att Ralf borde veta det. Han är ju docent. En amatör kanske inte kan inse det. Jag tappar förtroendet för hans kompetens när han gör så.

    Men hela föreläsningen blir ju en lögn. Han påstår att statiner inte har någon effekt och att kolesterolhypotesen är en bluff utan att ha några bevis.

    Gilla

   • Hej Anders
    Jag uppfattade inte vilka faktafel i Ralfs presentation som du vänder dig emot. Kan du precisera din kritik så vi andra förstår vad det är som är felaktigt i presentationen?

    Gilla

  • Det faktafel jag tänker på är när han tolkar figur 1 som kommer efter cirka 29 minuter in i föredraget. Jag reagerade därför att jag läst denna artikel noga. Jag har inte läst alla artiklar som han tar upp i föredraget lika noga men jag tror han skarvar hela tiden.

   Jag kan inte se att han verkligen presenterar hållbara bevis för sin ståndpunkt men detta föredrag riktar sig ju inte till experter. Titta på vilka personer som sitter i publiken. Det är faktiskt inte Sveriges forskarelit. Man känner ju igen flera av dem.

   När han håller sig till att förklara grunderna så finns det ju ingen anledning att skarva (det hade ju varit oklokt) men dessa elementära kunskaper bevisar ju inte heller något.

   Var fanns bevisen för hans påståenden? Det kan man fråga sig. Och varför vinklar han och feltolkar data?

   Om du vill ha fler exempel på faktafel så blir jag tvungen att se denna video igen. Det vill jag nog helst slippa.

   Jag har hittar flera räknefel i hans bloggartiklar. Det är inte heller så imponerande.

   Gilla

   • Jag ser och hör inget konstigt i Ralfs tolkning av figur 1 vid minut 29. Vad är det du vänder dig emot, Anders?

    Gilla

  • Det är kanske svårt för en amatör att se det . Men Ralf Sundberg är docent och forskare och utger sig för att vara expert. man måste givetvis läsa originalartikeln för att förstå. Det förutsätter jag att Ralf har gjort. Det borde kanske alla som tror på honom också göra. Jag vill alltid kontrollera källorna innan jag tror på något. Det är nödvändigt.

   Det finns ju klara bevis för att statiner fungerar och då krävs det lite mera om man vill vederlägga det.

   Det är dessutom mycket tydligt att han håller på med klassisk cherrypicking. Det är också ohederligt.

   Men Ralf Sundberg vänder sig till en okunnig publik.

   Gilla

   • Vilken originalartikel är det som Ralf feltolkar när han presenterar bild 1 vid minut 29? Jag läser gärna på om du ger en källhänvisning till vad du syftar på.

    Gilla

   • Det är den artikel som Heidi Stevenson använder i sin propaganda för homeopati. Länken fins ovan!

    Klicka för att komma åt 1477-5751-10-6.pdf

    Ralf Sundberg har piffat upp diagrammet lite. Det ökar knappas mitt förtroende för honom.

    Man ser en liten effekt av Statinerna och den överrenstämmer med den förväntade.

    Gilla

  • Jag kollade graferna och de stämde faktisk ganska bra med det resultat som man skulle förvänta sig om man antog att statiner har effekt. En sådan beräkning är absolut nödvändig om man vill analysera resultatet. Jag är förvånad av att Ralf Sundberg inte inser det.

   Dessa frågor är givetvis svåra att förstå om man inte har utbildning. Och därför är det svårt att diskutera kolesterolhypotesen men ”vanliga människor” Men om man inte har kunskaperna bör man nog inse att det begränsar förmågan att förstå.

   Gilla

   • Han säger att incidensen inte minskat trots kraftig ökning av medicineringen, och det visar ju också diagrammet.

    Efter att ha läst dina inlägg och värderat dina argument kommer jag till slutsatsen att du inte gillar Ralf Sundbergs ståndpunkter, men att dina motargument är svepande och du försöker praktisera ”guilt by association”.

    Jag finner inget i din argumentation som omkullkastar Sundbergs budskap.

    Trevlig kväll.

    Gilla

   • Jag tror nog att du måste läsa artikeln innan du avfärdar mig. Och glöm inte att denna feltolkning av data bara är ett exempel. Dessutom så är det bara okunniga människor som tror på honom. Inga riktiga experter håller med honom. Det är ju massor av saker som talar emot Ralf Sundberg. Men det är kanske lite svårt att förklara för människor utan kunskaper. Ralf Sundberg kan bara lura personer som inte är insatta. Men titta på vilka grupper som han figurerar i. Det säger faktiskt en hel del. En kunnig docent samarbetar inte med 2000-talets vetenskap och inte heller med Newsvoice. Jag figurerar dessutom i Canal2nd opinion. Hur kan man tro på honom? De som förstår vad han säger tror inte på honom.

    Men om du tror på det som står i Newsvoice så tror jag att det är omöjligt att förklara något för dig.

    Gilla

   • @Håkan Johansson Har du hittat något i Ralf Sundbergs argumentation som stödjer hans ”budskap”?

    Det skulle i så fall vara roligt att höra vad det är. Jag tror inte du förstår så mycket av detta.

    Men Ralf är väldigt bra på att övertyga folk som inte förstår vad han säger.

    Gilla

   • ”Han säger att incidensen inte minskat trots kraftig ökning av medicinringen”

    Men han blåser upp diagrammet så att det ska se övertygande ut. Men tittar man närmare på siffrorna så ser man att han faktiskt ljuger. Hans påstående är falskt. Men för att förstå detta så måste man ha kunskaper.

    Om du inte tror mig så kan jag tala om att jag faktiskt har talat med författarna till denna artikel och de har bekräftat att min tolkning är riktig och att de övertolkat sina resultat. De må vara förlåtna men det är ohederlig att använda denna artikel som bevis.

    Jag har faktiskt kollat just denna artikel väldigt grundligt och därför vet jag vad jag talar om.

    Gilla

   • Anders, studien du refererar till konkluderar:

    ”Statin utilisation and AMI- incidence or mortality showed no correlations when adjusting for socio-economic deprivation, antidiabetic drugs and geographic coordinates.
    Conclusions: Despite a widespread and increasing utilisation of statins, no correlation to the incidence or mortality of AMI could be detected. Other factors than increased statin treatment should be analysed especially when discussing the allocation of public resources.”

    Alltså inget stöd för din kritik av Sundberg.

    Gilla

   • @Håkan Hur läser du artiklar? Analyserar du dem inte! Läser du inte vad jag skriver. Jag har talat med författarna eftersom jag ansåg att de övertolkade sina resultat och de höll med mig. Om du förstår vad du läser så kan du se det själv. Jag litar aldrig på författarnas slutsatser om de inte kan styrka dem med trovärdiga data.

    Dessutom har du tydligen glömt det gamla ordspråket. Det finns tre sorters lögn: Lögn, förbannad lögn och statistik.

    Det är vanligt att ljuga med statistik i dessa kretsar. Titta på antivacc till exempel. De försöker bevisa att vacciner är bluff. Det är samma ohederlighet.

    Jag tycker att du verkar lättlurad och godtrogen. Förstår du hur man tolkar data och diagram?

    Gilla

 3. Jag har inte läst några andra blogginlägg från dig men jag hoppas att de inte är lika knasiga.

  Gilla

 4. Det är möjligt att det inte är så lätt att genomskåda Ralf Sundberg men man bör ju inte gå på det som står i Newsvoice. och Torbjörn Sassersson är verkligen ökänd..

  Gilla

 5. Jag såg att Ralf Sundberg avslutade videon med att göra reklam för sin bok Jag tror det är där skon klämmer. Någon som vet hur mycket han tjänar på den?

  Gilla

 6. @Håkan! Du behöver läsa noga , analysera och börja räkna om du inte vill förbli lurad. Jag har bara analyserat denna artikel och tar därför bara upp den. Men det finns många konstigheter i detta föredrag som inte tål närmare granskning. Men att förklara något för en person som tror på det som Torbjörn Sassersson skriver är förmodligen omöjligt. Det Ralf Sundberg håller på med är med all tydlighet rena konspirationsteorier och han får inget gehör för dessa idéer hos kunniga forskare.

  Gilla

 7. Nu är kolesterol en livsnödvändig molekyl. Det är ingen som förnekat det. Det som är lite sjukt är när Ravnskovsgänget försöker knipa billiga poäng genom att tala om det för människor som inte vet det. Uffe Ravnskovs hemsida är nästan komisk när han ska förklara detta. Alltid lurar det nån.

  Gilla

 8. Cherrypicking och feltolkningar går ofta hand i hand och är ett effektivt sätt att ljuga. Ralf Sundberg använder samma metoder som han anklagar andra för.

  Gilla

 9. Jag hoppas att Håkan Joelsson inte är den läkare med samma namn som arbetar på Sahlgrenska. Det skulle i så fall vara mycket konstigt. Det finns förmodligen flera med dettanamn.

  Gilla

 10. Låt anders49 vara!

  Man blir ensam när man är så ”kunnig”. Man blir ensam i det okunniga människohavet. Det är ett öde som drabbar många dylika. Rössner är bara ett exempel. Trots att de är några stycken är de ändå ensamma på parnassen. Det finns inget att göra åt detta.

  Låt dem vara!

  Decemberhälsningar 2014

  Rolf Aronsson

  Gilla

  • @Rolf Aronsson

   När argumenten tryter kommer personangreppen. Du lever tydligen i en fantasivärld. Vet du inte om att era åsikter inte är de allmänt accepterade. Det finns så vitt jag vet inte någon kunnig expert som tror på era idéer

   Det verkar som om du tror att dina åsikter är konsensus. Det är helt otroligt att du kan tro det.

   Du sticker huvudet i sanden och vägrar ta till dig fakta. Du lurar dig själv.
   Det är LCHf-rörelsens idéer som inte vinner någon framgång. Mina åsikter är de samma som majoriteten av forskarna tror på.

   Ni är bara en liten sekt i bland vanligt folk också. De flesta tror inte på tokiga idéer även om de inte förstår. Det finns väl någon typ av intutition.

   Gilla

 11. @Rolf

  Jag har faktiskt inte hört talas om Kostlotsen förut men jag får ju inte något bra första intryck när du gör bort dig här. Jag antar att du är samme Rolf Aronsson.

  Däremot så känner jag till Kostdemokrati och det är en sajt som ni bör ta avstånd från om ni skall behålla er trovärdighet. Det är en knasig webbsida som hyller kvacksalveri och pseudovetenskap.

  Har Kostlotsen samma åsikter som Kostdemokrati?

  Gilla

 12. Ju fler idioter som propagerar för LCHF ju mer gör ni er förtjänta av att kallas fettsekten eller smörsekten. Många av er använder ordet rörelsen och utrycker ett klart önskemål om att frälsa alla. Ni beter er som en sekt också. Ingen får ifrågasätta era heliga kor.

  Det löjliga är alla dessa medlemmar i eran sekt som inbillar sig att de klarar av att läsa och förstå vetenskapliga artiklar. Till och med Ralf Sundberg har svårt för det.

  Försök inse era begränsningar och försök förstå det ni läser och glöm inte bort att det är bara en liten grupp människor som tror på era idéer.

  Om många med samma knasiga idéer samlas via internet så skapas en illusion om att man är många och de andra är få. Internet skapar troligen dessa knasiga grupper där folk bekräftar varandra.

  Jag vet inte så mycket om Mats än men jag tycker han borde ta avstånd från idioterna i denna ”rörelse”. Varför tro på allt?

  Gilla

  • Jag har med intresse följt diskussionen under helgen och tackar alla er som försökt svara Anders49 på ett seriöst sätt. Anders framhärdar att alla är idioter som sysslar med LCHF och kan tydligen inte föra en seriös diskussion. Denne Anders är från och med nu inte välkommen att kommentera på Fet Hälsa. Jag välkomnar kostdebatten på alla sätt och alla är välkomna med sina synpunkter och frågor. Men man måste kunna föra en seriös diskussion utan att använda invektiv än hit och än dit.
   Bästa hälsningar från
   /Mats Lindgren

   Gilla

 13. Det är lite lustigt när Ravnskovsgänget försöker påskina att ”vanliga” läkare anser att kolesterol är ett gift. Det är ett konstigt sätt att argumentera. Det är många ämnen i kroppen som är både skadliga och livsnödvändiga och det är faktiskt inte något konstigt med det.

  Gilla

 14. Enligt detta är ”statinkramarna” någonstans mellan andra och tredje fasen…

  ”Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig, därefter slåss de mot dig, sedan vinner du.” – Mahatma Gandhi

  mLCHFh B-) .

  Gilla

 15. Ytterligare en film om kolesterol (tack Helge):

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: