Olydiga diabetiker!

december 23, 2013 kl. 1:34 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

249088_360358520684901_906857661_n

Det finns en facebookgrupp som jag rekommenderar varmt. Den heter Olydiga Diabetiker. Sök på facebook efter Olydiga Diabetiker!

Det kommer upp många frågor på den sidan från både gamla och nya diabetiker. Här kan man lära sig massor och man kan dela med sig av sina erfarenheter.

images   smr_124422494

En central fråga!

Om man är nydiagnostiserad diabetiker så finns där tusen frågor hur man ska bära sig åt med LCHF-kosten. Det centrala är att man egentligen inte har en sjukdom som heter diabetes utan att man har en ”kronisk” inflammation där kroppens immunförsvar har börjat attackera sig själv. Detta kallas metabolt syndrom och är en kostrelaterad störning av ämnesomsättningen i kroppen. Man har blivit insulinresistent.

På ren svenska innebär detta att man inte tål sockerarter/kolhydrater i någon form eller väldigt lite. Med denna typ av störning kan det räcka med ett minimum av kolhydrater/sockerarter för att hålla igång den oönskade inflammationen. Därför är mitt bestämda råd att redan från starten göra allt för att läka det egna immunförsvaret så fort som möjligt. Det gör man genom att äta så lite kolhydrater som möjligt och istället äta ägg, fisk och kött och äta mättat fett i form av smör som är animaliskt och kokosfett som är vegetabiliskt.  Försök att inte göra några undantag i början som t.ex. att det är bara Jul en gång om året osv. Det finns tusen ursäkter för att hitta belöningstillfällen med socker. Vi vet ju alla att hjärnans belöningssystem alltid törstar efter detta. När du så att säga reparerat ditt immunförsvar så kan du kanske bli något mer moderat med kolhydraterna. Men det är inte säkert att du vill för du vill kanske inte riskera ditt nuvarande välmående.

hpmxfnaerrpgqcqa0sbh

Vad händer i kroppen med den gamla kosten? 

Immunförsvaret är, med den gamla kosten, upptaget med att antingen attackera sig självt eller att försöka stoppa olika slags infektioner, svamptillväxt m.m.  på grund av ett mycket dåligt PH-värde i kroppen. Detta tack vare det allestädes närvarande söta blodet i kroppen. Det är ett paradis för infektioner, inflammatoriska tillstånd och svampar. Balansen mellan kroppens miljarders bakterier (10 gånger fler bakterier än celler i kroppen)  blir felaktig. Därmed skapas grogrund för olika slags inflammatoriska tillstånd som t.ex. diabetes.

Vad händer i kroppen med LCHF-kost?

Med LCHF-kosten inträffar en remarkabel förändring av den egna kroppens immunförsvar. När immunförsvaret börjar bli starkt igen tack vare LCHF-kost så förbättras balansen bland bakterierna och PH-värdet i kroppen blir inte lika surt. Plötsligt kan immunförsvaret ta sig an olika slags infektioner m.m. på ett helt annat sätt. Det kan innebära, som i mitt fall, t.ex. att jag helt enkelt inte blir förkyld längre. Det var fem år sedan min senaste förkylning. Visst kan jag bli lite snorig men det är också allt.

Hjärnan kräver socker säger många s.k. experter. Att man påstår detta har en viss relevans därför att hjärnan alltid vill ha socker men den behöver inte detta. T.ex. händer följande när du har ätit LCHF-kost ett tag;  Det som tidigare var sött blir nu oätligt eftersom det upplevs som alltför sött. Det som tidigare var surt kan nu upplevas som sött. T.ex. behövde jag strösocker för att kunna äta vit grapefrukt förut. Numera upplever jag en vit grapefrukt som söt. Hjärnan får alltså ändå en tillräcklig belöning eftersom smaken har ändrat sig radikalt med LCHF-kosten.

Om du har diabetes typ 2?

Se inte detta inflammatoriska tillstånd som en enskild sjukdom utan som att du har en metabolisk (ämnesomsättning)  störning i kroppen förorsakad av en alltför kolhydratrik kost. Jag känner inga diabetiker som bara har diabetes. De har ofta ledbesvär, hjärtproblem, ständiga infektioner, prostataproblem, mag och tarmbekymmer osv. Se till att du radikalt förbättrar förutsättningarna för att ditt immunförsvar ska bli så starkt som möjligt.

Men om man nu ändå vill ta ett glas julmust till Jul då? Du bestämmer själv men det finns några enkla tricks för att ändå få känna den där julmustsmaken. Blanda en tredjedel julmust med två tredjedelar kolsyrat vatten, Vips har du smaken av julmust men utan att skada. Sak samma om du vill dricka apelsinjuice eller annat. Blanda ut en del med två tredjedelar vatten så känner du ändå smaken och hjärnan får sin belöning.

Min uppdaterade bok ”Frisk av mat” kommer ut i ny upplaga den 20 januari 2014. Gör en intresseanmälan här.

Om du är intresserad av LCHF matkasse med kunskap i kassen så kan du göra en intresseanmälan genom att klicka på Frisk av Mat nedan!

God Jul och Gott Nytt År från Mats Lindgren på Fet Hälsa

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Med anledning av ovanstående ber jag att få erinra Dig om denna lagtext, ”Patientsäkerhetslag (2010:659),5 kap, 1 §, punkt 2”.

    Gilla

    • Hej ”En läsare”! Om du menar att vi tänker utföra sjukvårdens arbete så är det fel. LCHF-kosten är godkänd av Socialstyrelsen redan 2008 som mycket lämplig kost för diabetiker. Vi kommer att dela med oss av våra erfarenheter till människor genom LCHF matkasse, http://www.lchfmatkasse.se med både hälsosam mat och kunskap i kassen. Dessutom är sjukvården redan involverad i en ny stor diabetesstudie i Göteborg som kommer att jämföra Tallriksmodell mot LCHF-kost.
      Hoppas att du får ett Gott Nytt År,
      /Mats Lindgren

      Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.