30000 svenskar i ny hjärtstudie!

januari 17, 2014 kl. 12:56 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Ny jättelik hjärtstudie!

300 miljoner kronor ska den nya hjärtstudien kosta och är du mellan 50 och 64 år så kan du få ett erbjudande om att deltaga. 30000 svenskar kommer slumpvis att få ett erbjudande. Bl.a. hoppas forskarna få fram nya metoder för att kunna förebygga och behandla sjukdomar.

–  Visionen är att vi om 10-15 år genom ett blodprov vid en vanlig hälsokontroll ska kunna se vem som riskerar att få sjukdomar i hjärta, kärl eller lungor och att vi då ska kunna skräddarsy individuella behandlingar, förklarar Professor Göran Bergström.

– I dag tror vi att det är fett som lägger sig som en kulmage som är farligt, men det kommer vi att kunna svara på säkert sedan, säger Göran Bergström.

hjarta2

Mina kommentarer!

Vad händer sedan då! Ska ni ge varje patient sitt individuella piller, sin egen individuella spruta eller sin egen individuella operationskniv? Har vi fått mängdsjukan? Är alltid ett stort antal bättre än ett litet antal i en studie? Om 5 personer med hjärtsjukdom blir friska av LCHF-kost är det sämre än om 5000 personer i den omtalade nya hjärtstudien får sin nya individuella behandling med nya piller, nya sprutor och nya operationsknivar? Och har ni inte kommit längre än att ni tror att det är fett som är farligt?

Det nya projektet har fått namnet SCAPIS, Swedish Cardiopulmanory Bioimage Study, och finansieras till stor del av Hjärt- och Lungfonden.

–  Det här är vår största satsning någonsin. Vi hoppas att det ska ge bättre förebyggande och bättre behandlingsmetoder för de 1 miljon svenskar som har hjärt och kärlsjukdomar, berättar Ulrika Klettne, kommunikationschef på Hjärt och Lungfonden.

images

Det är dags att kliva ur pillerträsket!

Den omtalade studien ovan ger naturligtvis många som deltar information om de är sjuka eller inte. Men bästa professorer, vad ska de göra sedan? Ska de få några nya kostråd för ni vet väl att hjärt- och kärlsjukdomar orsakas av en livsstil och en kost som våra kroppar inte tål?

– Jaså, kosten har inget samband med hjärtsjukdomar! Hur vet ni det? Har ni gjort några studier på detta? – Jaså, det ska bli nya individuella läkemedel.

Jag menar att det är en meningslös studie som har påbörjats för den har ingen hypotes om varför man får hjärt- och kärlsjukdomar redan från början. Den talar om vilka som har det och inte, punkt slut.

Examensarbete LCHF 2011-06-17 av 10 personer med olika inflammatoriska sjukdomar som ätit LCHF-kost i mer än 3 år gjordes av studenter på Göteborgs universitet. 10 av 10 tillfrågade personer berättade om flera olika hälsovinster som de gjort med hjälp av LCHF-kosten. Alla hade blivit bättre av LCHF-kosten och ingen sämre. Alla hade varit sjuka innan kostbytet till LCHF. Vad är detta värt i förhållande till om 30000 svenskar får reda på om de är hjärtsjuka eller inte?

En riktig studie!

En riktig studie hade jämfört två olika kostdieter som t.ex. den rekommenderade Tallriksmodellen (Livsmedelsverket) och t.ex. LCHF-kost. De 30000 deltagarna hade lottats in i två olika grupper som vardera äter Tallriksmodell respektive LCHF-kost under 1 år. Under tiden som studien varar mäter man olika parametrar, dels från början innan studien startar, och därefter i  jämna intervaller hela tiden som studien varar. På så vis kan man få väldigt säkra indikationer på vad som påverkar eller inte. För visst har vi kommit så långt att vi vet att kosten påverkar hälsan? Eller?

Ja, jag vet att det blir dyrt! Men jag vet också att vår sjukvårdsbudget i Sverige ligger på 375 miljarder kronor om året och de metabola sjukdomarna ( hjärtsjukdomar ingår) tar den största delen av den budgeten. LCHF matkasse kan åta sig att leverera LCHF-maten och kunskapen kring den.

9606939-RBCbn

Ni som vill beställa min uppdaterade bok ”Frisk av mat” mailar till mig;  lindgren.mats@comhem.se eller info@lchfmatkasse.se Pris 149 kr. plus frakt.

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det behövs stora studier för att påvisa små effekter, men det räcker med små studier för att påvisa stora effekter.

  Gilla

 2. Well put Håkan!!! Skrämmande är att det ”farliga kolesterolet” kommer att bestämma vilka piller som ska ges, inte en kostomläggning! Kortsiktiga vinster och läkemedel som vilka tjänar pengar på? Vår sjukvård? kommer att gå under.. vi alla betalar priset. Alla som jag har sett kommentera blodvärden på LCHF i div bloggar har ju redovisat bättre blodvärden om man nu ska tro på dessa gränsvärden som är satta av ”etablissemanget!, men enligt dessa har vi ju på LCHF klart förbättrat dessa och väl inom ”ramen”! Jag vet att mina är väl så bra, men framför allt vet jag att jag mår bra numer! Men som vanligt… behandla symptomen inte grunden bakom… Att som många vittnat om att dom sluppit vidare hjärtproblem och i längden en för tidig död.. detta gäller inte som bevis! Men bevisen finns redan i ”gamla” läkarböcker och vetande!

  Gilla

 3. Hej Mats, exakt, precis (humor) vad jag skulle vilja ha sagt! Forskarna får pengar för forska på detaljer (typ påvens skägg), och sedan bryr de sig inte om eller helt enkelt är ovetande om fakta! Ett exempel. Groves anger att sedan 1966 har 17.000 studier misslyckats att bevisa att salt är farligt för hälsan. Ändå håller SLV denna fana högt!

  Gilla

  • Hej Ingvar, tack för din kommentar. Det där med att inte se skogen för alla träd som står i vägen verkar vara gängse. Det är kanske inte så konstigt, vi människor har en tendens att följa John utan att ställa kontrollfrågor. Detta verkar även gälla forskare. Dessutom verkar det vara så att när vi byter åsikt så gör vi det samtidigt. Dock finns det undantag som bekräftar regeln. I Göteborg är det på gång en stor riktig diabetesundersökning där forskare och professorer har ändrat åsikt. Visserligen efter lång och mödosamt tjat från min sida men ändå. Nu vill de veta säger de och menar att det finns en kunskapslucka inom nutritionen och dess påverkan på hälsan.

   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: