Bara lättmjölk och margarin i Karlstads skolor!

januari 29, 2014 kl. 4:20 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

images images

Läser i Moniques blogg att kommunen i Karlstad beslutat att alla skolor bara får servera lättmjölk och margarin. Inte bregott, smör eller ens mellanmjök. Jag förstår att hon är förtvivlad, med sin kostkunskap och som mamma till två skolbarn i stadens skolor. Moniques barn får inte ens ta med sig ett paket bregott med sina namn på. Kommunens tjänstemän säger att den övriga maten då kan bli kontaminerad (förorenad).

En märklig situation!

Många tusen människor vet idag att LCHF-kosten är både förebyggande och ger en bättre hälsa. Dessa människor bryr sig inte om myndigheternas direktiv om att vi ska äta fettsnålt. Vi har tagit ett ansvar för vår egen hälsa och alla vi som blivit friska från svåra sjukdomar sparar stora pengar för den svenska sjukvården. Vi har lärt oss allt detta genom egna erfarenheter, inte genom usla kostråd från våra myndigheter.

På andra sidan står ett antal svenska myndigheter (t.ex. Livsmedelsverket) och kämpar med näbbar och klor för att vi tusentals som blivit friska har fel. Hur kan de påstå något sådant när vår verklighet säger oss att vi har rätt. Numera finns det också massor av studier som stöder våra erfarenheter. När Moniques barn och alla andra skolbarn i Karlstad tvingas dricka lättmjölk och äta margarin så sker detta mot de allra flesta föräldrars vilja. Vem vill att ens barn ska äta kemikalier och onyttig lättmjölk?

Ren feghet!

Politiker och tjänstemän i Karlstad kommer givetvis att ändra åsikt så småningom. Det finns ingen annan väg att gå. Men när de ändrar åsikt så kommer det att ske samtidigt.  Givetvis beror detta på att man inte vågar ha någon avvikande åsikt för det kan störa karriären. Ren feghet alltså. Jag känner till läkare som äter LCHF-kost privat men som inte vågar rekommendera kosten till sina patienter. Vad skulle hända om sjukhusledningen eller Läkemedelsverket får reda på att läkaren rekommenderar LCHF-kost som alternativ till kemiska läkemedel? Den karriären kan få en snabb inbromsning.

På sikt kommer det att svänga och till slut kommer även svenska myndigheter inse att kosten spelar en avgörande roll för vår hälsa men inte riktigt som de tror idag. Jag förutspår att de flesta myndigheterna kommer att ändra åsikt simultant och de kommer att påstå att de alltid varit för en läkande kost som ju LCHF är.

Boven i dramat!

Nedan skriver Livsmedelsverket vilka kostråd som gäller för barn. Man vill att alla barn ska äta mindre mättat fett och därför ger man råden att barn ska ska dricka lättmjölk och äta margarin på smörgåsen. Det är befängda kostråd som visar att myndigheten Livsmedelsverket inte har något existensberättigande. Våra kroppar består av mättat fett och det mättade fettet skyddar och stärker immunförsvaret. För både barn och vuxna! Detta vet jag utan att hänvisa till någon studie. Min kropp är numera helt frisk jämfört med tidigare sjukdomar som diabetes 2, hjärtproblem, prostatainflammation, kronisk bronkit, ledbesvär m.m. Detta vet också tusentals andra som också blivit friska genom att göra tvärtemot Livsmedelsverkets kostråd.

”En halv liter lättmjölk och magra mjölkprodukter

Barn behöver ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen. Även mjölk som finns i maten räknas in. Mjölk och mjölkprodukter innehåller många vitaminer och mineraler, bland annat kalcium och D-vitamin, som är viktiga för skelett och tänder.
Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter. Berikad lättmjölk innehåller dessutom mer D-vitamin än standardmjölk.
Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.”

Om du vill beställa min uppdaterade bok ”Frisk av mat” mailar du mig till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se Boken kostar 149 kr. plus frakt. Finns ej att köpa i bokhandeln eller på weben.

Bokomslag

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Usch, det är så tragiskt att de bara serverar lättmjölk och lättmargarin i skolan.

  Det är ju egentligen löjligt, för det skiljer ju bara 1 procent fett mellan lättmjölk och mellanmjölk, som striden handlar om. Varför kan de inte bara fortsätta servera mellanmjölk eller standardmjölk? Och Bregott? Om barnen får Bregott tar de kanske inte lika mycket som av skokrämen som inte smakar nånting? Risken är ju stor att de går till pizzerian bredvid skolan och köper en pizza…

  I Dagens Nyheter i dag, i Stockholmsdelen, står det en artikel om hur näringsriktig skolmaten är. Det står att skolorna måste servera lättprodukter för att komma upp i Livsmedelsverkets råd… Nyheten verkar inte finnas på nätet än, men den kommer nog.

  Gilla

 2. Gammal artikel, men man undrar ju vad som har hänt sedan detta lades upp.
  Det skulle vara mycket roligt att veta hur det nu ser ut i Karlstad.

  Jag har själv läst mycket om LCHF, äter ingen strikt LCHFkost, men har skippat alla lättprodukter inom mejeri, Jag är tidigare opererad med en Gastric Bypass, och lider inte något av den kosten, vilket många påstår att man skulle göra med sådan kost.
  Jag har läst mycket som sagt, och Annica Dahlqvist som i alla fall tidigare fanns i Karlstad går i bräschen inom detta område, även en läkare från Gotland gör henne sällskap.
  Hon försöker få diabetespatienter att se över sin kost, och många eller faktiskt de flesta blir helt eller mycket friskare med LCHF-kosten, ja helt är väl kanske lite fel ordval eller frisk, men man kan alltså mycket bra reglera insulinnivåerna med den kosten om man lär sig.

  Många tror att LCHF är att ta bort alla kolhydrater och vräka på fett fett fett.
  Där har de totalt fel, det handlar om balans mellan matens innehåll och mig som person.
  Man får alltså pröva sig fram och se vart magen och kroppen mår som bäst.
  Läser man Annicas bok så får man bra hjälp på vägen.

  En annan sak som ingen av de på livsmedelsverket vill svara på än idag är:

  Före insulinet rekommenderades precis sådan kost, dock fanns inte LCHF som namn på kosten.
  De vill inte de vägrar svara på varför det fungerade då utan problem för de som skötte kosten.
  Det enda man får höra är att med insulin kan man ju äta och dricka vad man vill, nja det är ju ett stort feltramp, en sanning med mycket stor modifikation.
  Oavsett typ av diabetes så går det att balansera kosten riktigt bra, några behöver tillskott med insulin.

  Vad gäller lättmargariner som kom under krigsåren på grund av brist på råvaror till smör, så innehåller de giftiga ämnen för kroppen som kan ge hjärt/kärlproblem, diabetes, och andra problem med bland annat värk typ fibromyalgi. Andra lättprodukter jag undviker är drycker med sötningsmedel. CocaCola hade en period inget av de sötningsmedlen som anses farliga i Zero, nu är det samma som i light, men i andra mängder ihop med något annat som jag ej mins vad det är.

  Alla dessa saker som är i matprodukter som påstås vara bra, från bland annat livsmedelsverket och många läkare, är rena rävgiftet för oss, det i kombination med olika tillsatser kemiska E-ämnen, skapar riktiga problem i kroppen.
  Läkemedelsbolagen känner mycket väl till detta då de även tillverkar antingen direkt under eller inom koncernen tillsatserna till matprodukterna. Detta gör man med vetskap om riskerna för våra kroppar, men, men, men, de har ju mediciner som eventuellt kan hjälpa problemen, snacka om att göra mynt på dåliga moraliska grunder, att de ens kan sova på nätterna är skrämmande, många av dem som sitter högt upp i dessa företag undviker själva totalt alla dessa produkter med de ämnena i, det kan man ju undra varför de gör.

  Hoppas att det svänger om snart för detta är skrämmande farligt.

  Jag mår bättre än någonsin, och kommer fortsätta förespråka nyttigare produkter med allt mindre kemikalier inblandat i matprodukterna.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: