En stark berättelse från Bengt!

februari 10, 2014 kl. 9:02 f m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

lakare-vard-kniv_12587305      249088_360358520684901_906857661_n

Som jag utlovade i  mitt senaste inlägg, ”Vad gör man med hjärtflimmer”, så lovade jag en stark berättelse. Den kommer här från Bengt Vestberg i Dalarna. Bengts historia är säkert inte ovanlig men desto mer tankeväckande. Bengt har, under många år, fått en alltmer inflammerad kropp som sakta brutits ner av en alltför kolhydratrik kost och brist på naturligt fett i kosten. Alltså en kost som de flesta svenskar äter varje dag.

Bengt är idag frisk och tränar regelbundet i skidspåret. Innan han blev frisk satt han fast i sjukvårdens normala behandlingar som består av knivar, sprutor och tabletter. Sjukvårdens behandlingsinsatser sker utifrån den förödande felaktiga hypotesen att fett (kolesterol) är farligt och att kolhydrater är nödvändigt. Jag undrar stillsamt hur många fler det finns som har en liknande historia som Bengt. Säkert tusentals människor. Tyvärr har de flesta antagligen inte gjort som Bengt, nämligen att förändra sin livsstil och kost. Idag äter Bengt LCHF-kost som stärker immunförsvaret och som inte ger näring till inflammatoriska sjukdomstillstånd i kroppen.

Bengts historia!

Bokomslag

Beställ min nya uppdaterade bok ”Frisk av mat” här! 

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det var en fantastisk uppmuntrande historia som Bengt berättade. Man får vara väldigt tacksam för att människor delar med sig så generöst av sina resor i livet så vi andra får lära oss.
  Jag tror att alla vi som vaknat för vad artegen (LCHF) kost betyder gruvar oss lite för att vi inte förstått detta tidigare. Men det är aldrig försent att tänka om och jag är övertygad om att alla som tar sin kostomläggning på allvar upplever både fysisk och psykisk förbättring.

  Mats på denna bloggen är oförtröttlig med sitt budskap och det tycker jag är jättebra. Äkta folkbildning!

  Gilla

 2. Bengt hade sjukdomen feokromocytom dvs katekolaminproducerande tumör i binjuren som kan leda till svåra skador på hjärtat som klaffel och hjärtsvikt. Vad har detta med LCHF att göra?

  Gilla

  • Hej Nor_adrenalin,
   Många av oss som blivit friska genom ett kostbyte till LCHF tror/vet att kolhydratrik kost orsakar inflammatoriska tillstånd i kroppen. När vi lagt om kosten har dessa sjukdomstillstånd läkt sig. Bl.a. har jag själv blivit frisk från diabetes 2 och kärlkramp tack vare ett kostbyte till LCHF. Men jag tycker att du ska fråga Bengt själv, jag ska vidarebefordra frågan till honom.
   /Mats

   Gilla

   • Fortfarande förstår jag inte vad du menar att LCHF kost botade feokromocytom. Bengts tumör är genetiskt styrd och berodde på att primitiva celler (chromaffina blastceller) inte tillbakabildades under fosterlivet som de normalt skulle göra. Det berodde inte på vilken kost han åt senare i livet åt. LCHF kost påverkar sjukdomen metabolt syndrom dvs ”sjuk kolhydratämnesomsättning” (som kan ge ”inflamation”) och har inget med detta att göra?

    Gilla

   • Hej Nor_adrenalin

    Varför skulle inte min tumör kunna vara orsaken av dålig kost?

    Som lekman och nyfiken bondpojk, försöker jag hitta logiska förklaringar till mina krämpor, speciellt de metabola sjukdomarna som dålig kost skapar har intresserat mig, men också andra typer sjukdomar har blivit intressanta att läsa om, och hur de botas. Nu kanske inte min tumör har bildats pga felaktig kost eller något kemiskt ämne, men kan det uteslutas? Vad jag förstår finns det ingen som vet hur våra kroppar kemisk/genetisk fungerar egentligen, och min mamma fick säkert i sig massor av olämpligt i början av 60-talet, som kan ha orsakat en genförändring tex..

    Bengt

    Kommentarer från Mats L.

    Läkare har länge trott att man ”ärver” sjukdomar. Dvs att ”dåliga” gener är orsaken. Det är enligt mitt sätt att se på saken ett primitivt betraktelsesätt. Man ser inte hela problemet nämligen att man faktiskt kan födas med ett sämre immunförsvar på grund av t.ex. mammans kosthållning. Det betyder inte att man bara har dåliga gener utan att man ärver mammans dåliga immunförsvar. En alltför kolhydratrik kost från mammans sida kan också påverka barnet. Detta faktum är tyvärr inget som sjukvården tar hänsyn till eftersom man helt enkelt inte har kunskapen.
    Liknande enkelspåriga tankegångar finns från sjukvården när det gäller kolesterolet. Vid obduktion på en person med blodpropp finner man ansamlingar av kolesterol. Därför är det kolesterolet som orsakar förstoppningen. Man frågar sig inte varför kolesterolet befinner sig där? Kolesterolet är på plats för att läka och lindra enligt mitt förmenande. Läka det som orsakats av en karamelliserad kropp och då finns där grogrunder för inflammation. Att bakteriefloran i kroppen förändras och kommer i obalans måste bli en faktor som sjukvården tar hänsyn till. Anledningen är förstås alla fantastiska hälsoförbättringar som man erhåller när kosten är artegen. T.ex. Bengts erfarenheter och mina egna liksom för tusentals andra människor.
    Om nor_adrenalin vågat berätta vem han är så hade det varit något mer intressant.
    /MatsL

    Gilla

   • Bengt! Mycket trevligt att läsa att du blivit frisk.
    Feokromocytom beror på, tror man, att något gick fel under fosterlivet eller tidigt efter födseln när dessa primitiva celler, (chromaffina blastceller) skulle tillbakabildas. Ett foster eller ett spädbarn kan ju omöjligt ha ätit så mycket ”felaktig kost” när detta sker. Det måste bero på någon annan sjuklig process och något har gått fel i den genetiska styrningen av dessa cellers tillbakabildande vilket normalt skulle ske. Under fosterlivet sker väldigt mycket bland annat bildas vävnader och organ som sedan tillbakabildas. T. ex. så har det mänskliga fostret både svans och gälar under en tid men dessa tillbakabildas senare. Detta kallas ontogenes med ett fint ord. Kosthållet senare i livet har ingen betydelse för detta.

    Mats!
    Tanken att man skulle ärva sin mors förvärvade sjukdomar (mammas dåliga immunförsvar) är samma sak som Lysenko i gamla Sovjetunionen sade och det tror inga seriösa personer på längre.

    Att påstå att LCHF kost ”botar” en massa olika medicinska tillstånd utan klara vetenskapligt stöd för detta är en ”björntjänst”, det skadar debatten genom att förstöra ”förtroendet” för LCHF kost och dess förespråkare.

    Det viktigaste med LCHF är att den stora betydelsen för metabolt relaterade sjukdomar kommer fram. Framför allt metabolt syndrom (DM II, fetma, insulinresistans, prostataca mm.)

    Gilla

   • Bäste Doktorn, tack för att du debatterar på denna sidan. Det för diskussionen framåt. Jodå, vi är många som tror/vet att LCHF-kosten läker och botar inflammatoriska tillstånd i kroppen. Vi är några tusen som gjort dessa erfarenheter trots sjukvårdens och läkarnas motstånd. Problemet är att kosten har fört en undanskymd tillvaro bland alla kemiska preparat och tabletter som definitivt inte är seriöst. Det spelar ingen roll hur mycket du hänvisar till ”vetenskapen”, vi tror på våra egna erfarenheter. Det kan ingen ta ifrån oss. Det är egentligen skamligt att sjukvården och läkarna inte tagit alla dessa positiva erfarenheter av LCHF-kosten på allvar.
    Om du tror att LCHF är bra för det metabola syndromet så borde du utvidga tankegången ett snäpp vidare. Det metabola syndromet är egentligen en benämning på karamellisering av kroppen tack vare en föda som består av för mycket kolhydrater och för lite naturligt fett. Ny modern forskning börjar titta på AGE, Advanced Glycation End-products, som handlar om att vårt immunförsvar blir nedsatt och får dåligt ph-värde i kroppen orsakat av en alltför kolhydratrik föda.
    Jag uppmanar dig att du bjuder in mig till din klinik så håller jag gärna en föreläsning hur LCHF fungerar i praktiken.
    Bästa hälsningar,
    /Mats

    Gilla

   • Dr Nor Adrenalin
    Tack för att du svarar och ger informationen om den här tumören.
    Jag håller med om att LCHF handlar om de metabola sjukdomarna i första hand.
    Mitt snabba problemfria tillfrisknande måste lchf ha bidragit med, och tänker fortsätta äta den så länge jag mår fint av maten.

    Jag blir nyfiken på om Dr Adrenalin också är äter lchf?

    Jag skulle vilja ha en liten brevkontakt Dr Adrenalin om det går bra? Mats kanske kan förmedla e-postadresser?

    Bengt

    Gilla

  • Nor_adrenalin, här kommer svaret från Bengt!

   ”Nu hade jag inte namnet på min tumör och vad den producerade, men egentligen inte intressant, Jag är väldigt tacksam för operationerna som verkligen behövdes.
   Frågan borde istället vara varför man får tumörer, och då kommer ju kosten och främmande ämnen i vår omgivning att hamna på listan tex.
   Som jag ätit förut i livet med mycket kolhydrater, med för dåligt näringsvärde, tillsatser osv. så är det inte konstigt att ohälsan kommer till slut.
   Mitt tillfrisknande har gått otroligt bra efter operationerna, vore lchf skadligt på något sätt skulle problem ha uppstått med tanke på det dåliga skick jag var i.”
   Bengt Vestberg

   Gilla

 3. Jag är bara 15 snart 16 år gammal och har lidit av eksem och allergier ända sedan jag kom ut i världen vilket jag känner är sjukt jobbig för inte ens mina föräldrar eller syskon har en ända minsta fläck av eksem , har varit hos så kallade ” världens bästa läkare ” i olika länder och även runt om i Sverige och inget har hjälpt varken salvor kortison i olika former . Och om ingen kan hjälpa mig så får jag göra det själv och har sökt ihjäl mig på olika sidor och kom även in hit och läste om det inlägget där du skrev att LCHF kosten kan bota , tror du det är okej att jag börjar med den kosten , är i normalvikt och tränar även handboll 4 ggr i veckan och gymmar även när jag har tid . Tror du det är farligt att börja med det eller kan det leda till andra ” försämringar ” i kroppen ? Tacksam för svar

  Gilla

  • Hej Nina, tack för din kommentar. Jag är helt övertygad om att du kan bli mycket bättre eller t.o.m. bli av med din allergi. Jag har träffat ett antal allergiker som blivit bättre eller friska från sin allergi med hjälp av LCHF-kosten. Allergi är ju också ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen som får sin näring av alltför mycket sockerarter/kolhydrater i kosten och för lite naturligt fett som smör, kokosfett avokado, olivolja m.m. Jag har skrivit tidigare om allergier och eksem, läs gärna det. https://fethalsa.wordpress.com/?s=allergi
   Du ska absolut pröva LCHF-kosten för det finns absolut inget farligt i detta. Hör av dig till mig om du har fler frågor!
   Bästa hälsningar,
   /Mats

   Gilla

 4. Reblogga detta på Kreativa Dalkullan and commented:
  Läs Bengts berättelse i denna text (klicka på länk) och fundera på matens betydelse för hur vi mår.

  Gilla

 5. Har nya provresultat från 3/2 2014 från vårdcentralens årliga kontroll, några nya siffror att lägga till de övriga.
  Hjärtfunktion OK
  Blodtryck 128/78

  Totalkolesterol 8,4
  HDL 2,0
  LDL 5,5
  Triglycerider 0,5
  Doktorn tyckte de var lite höga, men jag är mycket nöjd.
  Hade varit på träningsläger dagarna före, och kroppen i stort behov av reparation om det nu har någon del i mitt nya rekord i kolesterol.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: