Äntligen är förstudien finansierad!

februari 26, 2014 kl. 9:33 e m | Publicerat i Okategoriserade | 26 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Jag kunde aldrig ana att det var så mycket arbete med att planera och framför allt finansiera en förstudie. Det är alltså inte den riktiga studien jag menar utan bara den som ska vara underlag för den stora studien. Underlaget ska skrivas av en disputerad (doktor) forskare annars är den ingenting värd. Nu är förstudien finansierad med hjälp av privata medel!! Sjukvårdens huvudman har tackat nej tre gånger trots att vi erbjudit att betala halva kostnaden av förstudien med privata medel.

Den stora studien!

Studien som ska genomföras i Göteborg är en koststudie som ska jämföra kost av typ Tallriksmodell och LCHF-kost. Deltagarna i studien är diabetes typ 2-patienter och antalet personer vars hälsa ska studeras beräknas bli cirka 100 stycken. Nu är det ju inte alldeles lätt att veta exakt vad deltagarna äter och det är där jag och mitt företag kommer in i bilden. Vi ska leverera både LCHF-kost och utbildning till deltagarna i den gruppen som äter ketogen kost. Dessutom kommer den gruppen som äter enligt Tallriksmodellen att också få sin mat hemlevererad. Sannolikheten för att de deltagande personerna äter just den maten som de ska ökar väsentligt med hemleverans och kunskap kring kostmodellen. Dessutom kommer deltagarna i studien inte att få välja grupp utan lottas in i respektive. Allt för att studien ska bli en riktig randomiserad interventionsstudie.

Nu börjar planeringen!

En grupp av forskare från Sahlgrenska Akademin, Chalmers och Göteborgs Universitet ska nu sätta igång med planeringen av den stora studien. Vad vill vi få fram? Vad vill vi mäta? Vad är målet med studien?

Mitt stora intresse inför den kommande studien är ju förstås om det går att bevisa att de båda kostmodellerna påverkar diabetespatienterna på olika sätt. Framför allt är frågan om hur immunförsvaret påverkas av respektive kostmodell extra intressant. Alltså ämnet immunologi bör vara en viktig faktor i studien.

Gruppen av forskare ska bestämma vad som ska mätas och utvärderas. Min roll i gruppen är att jag med min erfarenhet av LCHF-kosten kan vara med och påverka och tycka vad som bör prioriteras innan studien startar. Därefter är min roll att leverera rätt sorts mat till LCHF-gruppen med tillhörande kunskap.

Stort allmänintresse!

Det är på tiden att denna typ av koststudie äntligen går av stapeln. Det finns ett enormt allmänintresse vilken typ av kost som egentligen påverkar hälsan på gott eller ont. LCHF-kosten är ständigt omdebatterad och tidningarna säljer nya lösnummer med hjälp av olika påståenden om hur LCHF påverkar våra kropp och hälsa.

Jag vet ju redan att LCHF-kosten är riktigt bra för vår förmåga att stå emot och hjälpa till att läka inflammatoriska tillstånd. Förhoppningarna är förstås att fördomarna mot LCHF och ketogen kost försvinner eller minskar både från sjukvårdens och allmänhetens sida.

Man kunde ju önskat att Sjukvården visat lite större intresse för denna typ av studie men tyvärr har de ännu inte kommit så långt.

Det blir en spännande tid framöver och visst är jag orolig för att någon myndighet eller läkemedelsindustri ska hitta ett sätt att stoppa studien. Det är stora pengar på spel och vem tjänar på att man blir frisk av mat? Det är förstås vi vanliga människor som, i så fall, får ett riktigt verktyg att använda i kampen mot de inflammatoriska sjukdomarna. Inte bara kemi och sprutor!

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

26 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Lycka till med detta!!!

  Gilla

 2. Jättebra! Hoppas ni lyckas genomföra studien utan missöden. Intressant att följa.

  Gilla

 3. För att inte prata om Livsmedelsindustrin…
  Stort lycka till!

  Gilla

  • Hej Lotta, tro det eller ej men det är delar av livsmedelsindustrin som varit med och delvis finansierat förstudien. Däremot har sjukvårdens myndigheter avfärdat den kommande koststudien och lämnar inga bidrag. Märkligt agerande från en skattefinansierad myndighet kan man tycka eftersom detta har ett stort allmänintresse.
   Hälsningar,
   /Mats

   Gilla

 4. Verkligen lycka till!
  Tack för boken som kom idag!

  Gilla

 5. Stort lycka till, från mig också

  Gilla

 6. Spännande som en thriller!

  Gilla

 7. Lycka till Mats .
  En hälsning från Vietnam/Bo

  Gilla

 8. Bra jobbat och lycka till med den stora studien! Vill bara passa på att framföra en tanke. Jag tror du och studien kan vinna otroligt mycket på att rådfråga/konsultera Kostdoktorn, Nisse Simonson och en överläkare vid linköpings sjukhus (intervjuades i p4 västergötland ang kost) innan ni drar igång. Tror dem kan komma med värdefulla inspel!

  Gilla

  • Hej Jocke, tack för dina tips. Vi har en liten grupp utanför koststudien av mycket kvalificerat folk som kommer att hjälpa till med råd.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 9. Oj, fantastiskt! Det ska bli spännande att följa detta.

  Gilla

 10. Trägen vinner! Du har ju slitet länge för detta. Lycka till Mats!

  Gilla

 11. Väldigt spännande projekt!
  Extremt viktigt att man funderar igenom upplägget så ingen oavsett vad man tror på för kost kan bortförklara resultatet med att studien är undermålig..

  Det känns väldigt bra att du är med och påverkar vilka faktorer man inte bör glömma att studera

  Det här kan ju bli hur bra som helst 🙂

  Gilla

 12. Vilken god nyhet så här på morgonen. Stort lycka till i ditt enträgna arbete för LCHF-kostens betydelse.
  Läke- och livsmedelsindustrin sitter väl på sina kammare och klurar på hur detta kan stoppas?? Räkna med mothugg. Men vi är många fler bakom dig !!!

  Gilla

 13. Det skall bli mycket spännande att följa denna studie.

  Gilla

 14. Jag säger som Fylking….ÄÄNTLIGEN !! 🙂
  Det är toppen och jag önskar er lycka till med studien och hoppas att ni slipper alltför stort och framförallt fult motstånd från alla rädda penningtörstande motståndare till riktig mat som gör oss friska.

  Gilla

 15. Stort Lycka till Mats! 😀 Ska bli jättespännande, men misstänksam som jag är, så for genast tanken genom huvudet, att hoppas de inte försöker luras eller ”mörkar” något nu igen. Vet ju hur det gått till historiskt tidigare…

  Gilla

 16. Min tanke blir här , vad kan Sjukvårdens Huvudman ha på sin agenda som så kategoriskt tog avstånd från studien? Men jag håller tummarna för att projektet ska gå riktigt bra och att ingen ”myndighet” ska komma och sabba det här. Vi håller andan runtom i Sverige nu och följer Dig Mats.

  Gilla

 17. Du säger….
  ”Man kunde ju önskat att Sjukvården visat lite större intresse för denna typ av studie men tyvärr har de ännu inte kommit så långt”
  Kostintresset i vår sjukvård är lågt märkligt nog när nu alla våra metabola sjukdomar har sin början där och dom är MÅNGA!
  Det klagas på att vår sjukvård kostar mycket men sen är intresset för att göra det kostnadseffektivare lågt. Oj vad där finns mycket att spara med adekvata kostråd! Dvs. Något som Annika Dahlqvist en gång körde igång och väldigt mycket i den processen återstår inom många sjukomskategorier! Detta är dock ett steg i den riktningen! Jättebra!

  Gilla

 18. Kommer deltagarna bli uppmanade att rapportera vilka avsteg från den hemlevererade mat de gör (eller att de avstår eller byter ut mat)?

  Exempel: Fralla till förmiddagsfikan, kaka/bakelse till eftermiddagsfikan, kanelbulle på bensinmacken, fredagmys med chips/ostbågar/popkorn, lördagsgodis, tårta/kakor på fester, ostbricka, kaffe med grädde/kokosfett, glass/läsk/juice varma dagar, äpple eller andra frukter från egen odling eller från fruktkorgen på jobbet, chokladpraliner till jul (= varje dag under 14 dagar), påskägg, extra grädde/smör i såsen.

  Gilla

  • Hej Bengt, det är viktiga synpunkter du framför. Vi måste förstås hitta ett sätt där deltagarna kan rapportera avsteg från sin kostmodell. Nu går det inte att exakt veta allt som deltagarna stoppar i sig men med den modell vi har tänkt med matleveranser av hela dygnets mat plus utbildningsdel så anser man att sannolikheten ökar för ett bättre resultat. Vi räknar med cirka 80 procents sannolikhet.
   Hälsningar, Mats

   Gilla

   • Allt jag räknade upp (utom kaffet) kan jag smaska i mig under vecka UTÖVER den vanliga maten. Vissa saker har jag minskat på under de senaste åren…

    Gilla

  • Hej Bengt, jag noterar, med tanke på vad du räknar upp, att du antagligen inte har haft mina typer av problem med diabetes och liknande. Det du beskriver är mångas vardag och kämpande med sockersug och beroende. Det är klart att vi inte, i koststudien, kan veta om deltagarna gör som du gör. Men visst är risken stor att detta sker. Nu kommer ju varje deltagare i koststudien att också få utbildning i hur t.ex. LCHF-kosten fungerar. Detta kan förhoppningsvis hindra kakmonstret ibland.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

   • Får de även utbildning i hur tallriksmodellen är tänkt att fungera?

    Gilla

   • Ja, det är tänkt så men det får någon dietist ta hand om. Vi ska ge dom en match!
    Hälsar Mats

    Gilla

   • Jag har sett diabetiker typ 2 mumsa söta kakor och tårtor (de har naturligtvis ökat på insulinet för att klara festandet).

    Jag har alltid haft ett sötsug och det har inte försvunnit även om jag minskat på sockret. När jag för många år sedan flyttade hemifrån så klagade mamma på att kakorna blev gamla…

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: