Ännu ett enkätpåstående!
mars 2, 2014 kl. 1:58 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarerEtiketter: diabetes 2, frisk av mat, Hjärt-kärlsjukdomar, kolhydrater, koststudie, lchf, LCHF matkasse, mats lindgren, metabola sjukdomar, Stroke
Varierad kost ger skydd mot stroke!
Ännu ett påstående från en ny enkätundersökning på 34000 medelålders och äldre kvinnor. I undersökningen har man delat in livsmedel i två grupper varav den ena räknas som onyttig och den andra som nyttig kost. I studien fann man att de kvinnor som ätit mest av den kost som betraktas som onyttig hade en större frekvens av stroke.
Mina kommentarer!
Jag är extremt skeptisk och misstänksam mot denna typ av studie. Faktum är att den här typen av statistik från enkätundersökningar kan missbrukas ofantligt. Det går naturligtvis inte att säga att en varierad kost ger skydd mot stroke. Inte mot bakgrund av vad vi vet idag. Nu är begreppet ”Varierad kost ger skydd mot stroke” antagligen en rubriksättares verk. Jag noterade att precis varenda tidning och all typ av massmedia publicerade denna nyhet inom loppet av 10 timmar.
Exempelvis går det inte att sätta ihop frukt med grönsaker och placera dem i samma fålla. Frukt från medelhavsländerna innehåller stora mängder fruktos som inte finns i grönsaker. Exempelvis var det min idoga pressning av apelsiner varje morgon som triggade igång min diabetes. Jag protesterar mot begreppet ”frukt och grönsaker” och att dessa är jämförbara vad det gäller innehåll av sockerarter.
Det finns numera massor av människor som kan intyga att vårt överdrivna intag av sockerarter i alla dess former har gett dem metabola sjukdomar. Anledningen till att de/vi vet detta är förstås att vi blivit friska när vi ändrat vår kost till LCHF, lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Denna vetenskap/vetskap är naturligtvis klart överlägsen än en enkätstudie bland 34000 kvinnor.
LCHF Tallriksmodell
En riktig koststudie!
För att få fram riktiga data av en koststudie utan en massa gissningar bör man jämföra två olika kostmodeller på två grupper av personer med en konstaterad metabol sjukdom, t.ex. diabetes 2. Dessa personer ska då lottas in i respektive grupp och de ska få sin respektive matmodell levererad till hemmet för att vara mer säker på att de äter just den maten. Dessutom bör man leverera kunskap kring respektive kostmodell för att få ytterligare jämförelsematerial. Dessutom bör koststudien pågå under tillräckligt lång tid för att data ska bli relevant.
Vi har sådan koststudie på gång i Göteborg. Tallriksmodellen ska jämföras med LCHF-modellen på diabetes typ 2 patienter. Förberedelserna har inletts och första finansieringen är klar. Jag tror att denna studie behöver mycket support från alla som är intresserade av hur det verkligen förhåller sig med kosten och hälsan. Det finns stora krafter som har skäl att hindra denna typ av studie både av ekonomiska skäl och av prestigeskäl. Låt dom inte lyckas med det!
4 kommentarer »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Kommentera Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.
Blogroll
- Diabetes En riktig beskrivning hur diabetes ska behandlas
- Dr. Annika dahlqvist
- http://www.jennyelwe.se
- Kostdoktorn
- LCHF matkasse Matkasse med hälsosam mat, LCHF, och utbildning direkt hem till dörren
- WordPress.com
- WordPress.org
-
Gör som 1 783 andra, prenumerera du med.
LCHF matkasse
-
Senaste inläggen
Arkiv
Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.
Som man frågar får man svar. Tydligare kan det inte demonstreras än i dessa struntundersökningar. Man vet vad man vill få ur av undersökningen från början och designar studien så att man får ”rätt” svar.
Detta skriver både Ralf Sundberg i Forskningsfusket om och Peter C Götzsce i Deadly Medicine and Organised Crime.
Så vill jag passa på att tala om att Ralf Sundberg kommer till Göteborg se nedan:
FORSKNINGS
FUSKET!
Så blir du lurad av kost-
och läkemedelsindustrin.
En föreläsning med:
Docent Ralf Sundberg
”För att förstå varför myterna bakom folkhälsan har fått ett så kraftigt
genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde
i USA och i Sverige när dessa ”sanningar” etablerades. Ytterst få har
vågat utmana dessa myter samt avslöja de bakomliggande ekonomiska och
politiska drivkrafterna.”
Söndagen 23:e Mars kl. 13:00
TR-huset, Storgatan 3, Göteborg
Entré 100 kr
http://www.foreningencuibono.se
GillaGilla
Comment by Margareta Lundström Göteborg— mars 3, 2014 #
Jo, mycket irriterande tolkning av enkätstudien!
Jag tänkte egentligen kommentera tallriksmodellen för lowcarb. Jag tycker inte den är riktigt rättvis. Fett tar ofta lite utrymme på tallriken trots att det till sin energiprocent är just den andelen som visas där. Det är en missuppfattning bland blandkostare och nybörjare på LCHF att LCHF är är största delen av tallriken fett.
GillaGilla
Comment by Rjouminna— mars 3, 2014 #
Rjouminna, jag förstår inte riktigt hur du menar. Det finns ingen Tallriksmodell för lowcarb. Jag antar att du menar att fett ger mer energi jämfört med kolhydrater vid samma mängd. Min erfarenhet är att just naturligt fett är den svåraste biten för nybörjare av LCHF-kosten att ta till sig. Det är helt enkelt svårt att få i sig en tillräcklig mängd fett när man börjar med LCHF-kosten. Det naturliga fettet är ju tänkt att ersätta energin från kolhydraterna. Kan bero på att vi blivit fettskrämda sedan barnsben.
Hälsningar, Mats
GillaGilla
Comment by Mats L— mars 3, 2014 #
Hej Mats,
jag menade bara bilden på en lowcarb-tallrik som du satte i slutet av inlägget. Jag tycker det är en helt snygg bild, men den anspelar på energiprocent, inte på volymen på tallriken (vilket man kan tro när man ser bilden.).
Många är så fettskrämda att de tror vi äter allt drypande i fett. Jag tror det var Per Wikholm som brukar ta en grekisk sallad som exempel. Där kommer volymen från sallad, men energin från fettet. Villfarelsen att hela tallriken dryper i fett gör att en del personer inte vågar ge LCHF en chans. Jag brukar förklara att jag äter fullfeta produkter och tänker på att ha (bra, gärna mättat) fett med i varje måltid. T.ex. grönsaker med kött och en sås på creme fraiche. Och lite smör på grönsakerna. Eller ostgratinerade grönsaker med lite fetare köttbit. Eller gräddstuvad kål med hemlagade köttbullar utan skorpmjöl. Och knaprar rätt ofta en rå morot till (jag har inte diabetes).
Sen tror jag också det finns det motsatta problemet, det som du nämner. Att man inte vågar äta tillräckligt med fett och kanske istället kaloribantar med sallader och dylikt. Då kanske LCHF-tallriksloggan istället hjälper upp 🙂
GillaGilla
Comment by Rjouminna— mars 3, 2014 #