Första mötet är klart!

mars 25, 2014 kl. 4:30 e m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n ?

Ny koststudie!

Idag har vi haft första mötet med forskargruppen som skall genomföra en ny koststudie i Göteborg. Koststudien handlar om att jämföra två olika kostmodeller på diabetespatienter typ 2 och hur de påverkas av respektive kostmodell. De två kostmodellerna är Tallriksmodell, standardkost för diabetespatienter idag,  och LCHF-kost.

Jag känner mig oerhört positiv till att vi äntligen har kommit igång med detta arbete. Det finns ett enormt allmänintresse av att få veta om t.ex. LCHF-kosten är just den mat som människor med inflammatoriska tillstånd i kroppen, t.ex. diabetes 2, ska äta för att bli friska. Dessutom borde det finnas ett stort intresse av att få veta om det går att förebygga t.ex. diabetes typ 2 med rätt kost.

Nu är den s.k. förstudien finansierad och därefter återstår att finansiera den stora studien med hjälp av just förstudien. Det borde finnas ett stort intresse för att finansiera denna typ av studie med tanke på vilka vinster som kan erhållas.

Min avsikt är att rapportera löpande på Fet Hälsa-bloggen om hur studien framskrider eftersom detta är av så stort allmänintresse.

Risker!

Om resultatet blir som jag redan är övertygad om så kommer detta naturligtvis att utmana starka krafter i samhället. Det finns både företag, myndigheter och organisationer som låst fast sig vid en kostmodell som inte fungerar för människor med inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det finns alltså risk för att denna typ av koststudie kommer att utmana starka ekonomiska  intressen och inte minst prestige inom sjukvårds och läkemedelsvärlden. Ett sätt att minska dessa risker tror jag är att allmänheten kan få fortlöpande information om hur studien framskrider.

Forskargruppen och hypoteser!

Det känns som det är en riktigt stark forskargrupp som har stora kunskaper inom många områden. Fokus i studien skall vara på inflammation. En hypotes i studien är om inflammatoriska tillstånd i kroppen påverkas av födan? Även immunförsvaret kommer att ha en central roll i studien. Påverkas vårt immunförsvar i positiv respektive negativ riktning beroende på vad vi äter? Eftersom de två kontrollgrupperna som ska studeras har diagnosen diabetes typ 2 så vet man att dessa personer även har en rad andra inflammatoriska tillstånd i kroppen förutom diabetes.

Fyra år för att komma till skott!

Det har tagit fyra år för inblandade parter att komma fram till att nu vill vi veta vad som är fakta och därför är det dags för en riktig studie. Jag är fantastiskt glad för detta för när jag blev frisk från min diabetes typ 2 plus en rad andra inflammatoriska besvär bestämde jag mig för att det måste göras en studie på detta. När jag gjorde tvärtemot vad sjukvård och Livsmedelsverk rekommenderade så blev jag frisk. Det är ju inte klokt, tänkte jag då och tänker fortfarande. 400000 tusen människor med diagnosen diabetes typ 2 och lika många med prediabetes kanske har en ljusare framtid ändå!

Min bok ”Frisk av mat” ingår i det utbildningsmaterial som LCHF-gruppen får.  Klicka på länken så kan du också beställa den även om du inte bor i Göteborg.

 

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jättebra att denna studie kommer igång. Det är förstås också bra att löpande info under studiens gång kommer att gå ut. Tyvärr så tror jag dock att den s k ”allmänheten” inte riktigt har förstått sambanden. Inte sambanden mellan t ex sjukdomen diabetes och inflammation eller de andra sjukdomarna heller. För dig och även för mig, som dock inte är någon expert på något vis, men som ändå har läst massor i ämnet, är detta något naturligt och självklart. Men har märkt när jag pratar med folk i min omgivning, att detta inte på något vis är självklart. Att t ex bröd skulle vara inflammationsdrivande finns för många inte ens på kartan. Vi har alltså en lång väg att gå, men det sägs ju att en även en tusenmilafärd börjar med ett steg. Så det är bara att traska på! 🙂

  Gilla

 2. Hurra! Äntligen. Vet ni hur lång tid studien kommer att ta? Mvh Johanna

  Gilla

  • Hej Johanna, än så länge är vi bara på förstudien, dvs hur vi vill genomföra studien. Förstudien är ett underlag för att ansöka om medel för den stora studien. Studien beräknas komma igång i januari 2015. Det tar sin tid alltså. Men jag är verkligen positiv till att detta äntligen kommer igång.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

   • Då är jag med! All lycka till, jag ser verkligen fram emot detta. Trevlig helg! /Johanna

    Gilla

 3. Du är ju redan övertygad vad resultatet kommer att bli men tänk om deltagarna får bättre resultat på tallriksmodellen. Vad ska du säga då, då måste du ompröva dina teorier lite. Det har för övrigt gjorts liknande studier förut, man kan söka på pubmed eller google.

  Gilla

  • Hej Per, det kan mycket väl vara så att de diabetiker som äter typ Tallriksmodellen mår bättre av den än av sin vanliga kost som de ätit innan. Vi vet ju inte vilka kostvanor de haft tidigare. Men det intressanta är ju hur pass mycket de diabetiker påverkas som äter LCHF-kosten. Det kan bli en avsevärd skillnad i form av hälsovinster om man inte har ätit den kosten tidigare. Många tusen personer med diabetes typ 2 vet redan att de blir avsevärt bättre med LCHF-kost. Det viktiga med den här studien är att slå fast om de kostråd som används idag av sjukvård och Livsmedelsverk verkligen är rätt. Som sagt, jag är sedan länge övertygad men sjukvården är det inte.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 4. Bra jobbat, skickar över massor med energi till detta projekt. Jag Är ny i Lchf, bara 5-6 veckor gammal men är otroligt mätt och belåten. Har dock märkt av ett nytt beroende!!!,
  att läsa lchf bloggar 🙂
  Kämpa på…. Ni behövs….
  Mvh Pia

  Gilla

 5. […] uppstår. Ingen sådan forskning har skett, enligt min vetskap, förutom den nyligen påbörjade förstudien i Göteborg. Därefter måste övertron på mediciner med fina latinska namn upphöra. […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: