5000 försökspersoner i SCAPIS

april 1, 2014 kl. 11:07 f m | Publicerat i Okategoriserade | 8 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

hjarta2

I morgon är det dags! Jag har blivit utvald, slumpmässigt, genom folkbokföringsregistret att deltaga i en ny forskningsstudie som heter SCAPIS. Det står för Swedish CArdio Pulmonary bioImage Study. Denna studie omfattar 5000 personer som är i åldern 50-65 år. Studien görs för att försöka identifiera risker för plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Man vill upptäcka KOL (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) i ett tidig skede för att bättre kunna behandla sjukdomen. Upptäcka eventuell risk för andra lungsjukdomar och förbättra individers hälsa genom bättre diagnostik, vård och behandling. Hjärt & Lungfonden står bakom studien.

Jag har redan haft hjärtproblem och kronisk bronkit!

Studien görs vid två tillfällen och varje besök omfattar 4 timmar. Det intressanta med mitt besök i morgon på Sahlgrenska sjukhuset är att jag redan haft hjärtsjukdom och kronisk bronkit. Men dessa besvär är sedan länge borta efter mitt kostbyte till LCHF för drygt 5 år sedan. Då är frågan hur de ska reagera på detta? Mina tidigare besvär finns väl dokumenterade. Om det skulle visa sig att jag fortfarande har hjärtbesvär och lungsjukdom så spricker väl hela LCHF-rörelsen? Nu existerar inte den risken eftersom jag vet vilka värden jag har på min kropp.

Vid första besöket kommer man att mäta;

1. Kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Man kommer att mäta längd, vikt och höftmått. Även urinprov kommer att tas.

2. Jag får frukost. (inte illa, frågan är bara vilken sorts frukost)!

3. Min lungfunktion kommer att undersökas.

4. Jag får svara på en enkätundersökning och jag får genomgå ett uppmärksamhetstest!!?

5. Dagen avslutas med ett konditionstest på motionscykel.

6. Jag får med mig mätare hem som mäter hur bra man sover och hur mycket man rör sig i sömnen. Dessutom ska jag ta avföringsprov som ska lämnas vid nästa besök.

Kommentar till första besöket;

Intressant att man börjar med mätning av kolesterolet som, enligt mig, är helt irrelevant för hjärtsjukdom förutom om jag har för lågt kolesterol. I enkätundersökningen ser jag att det mesta ingår förutom mina kostvanor. De är ju naturligtvis häpnadsväckande okunnigt! Fel kost är den största källan till hjärtsjukdom.

Besök 2!

1. Om jag hade för högt blodsocker vid första besöket kommer detta att tas om.

2. Jag kommer att få måltidsersättning (Modifast) innan dagens undersökningar börjar för att alla deltagare ska ha samma utgångspunkt.

3. Mitt blodtryck och EKG ska mätas och en ultraljudsundersökning ska göras på mina halspulsådror.

4. Röntgenundersökning (skiktröntgen) av hjärtats kranskärl ska göras plus lungorna, stora kroppspulsådern och fettmängden kring hjärtat, i levern och i magen.

5. För att undersöka kranskärlen med CT får jag en kontrastinjektion insprutad via en nål i en ven i ena armen.

6. Via blodprov kommer mina genetiska förutsättningar att få hjärtsjukdom att mätas via en ny metod som heter Advanced Protocol Injection Listening från Australien.

Kommentarer till besök 2;

Jag blir erbjuden eller rentav tvingad att äta Modifast som är rent lurendrejeri enligt mig för att få överviktiga att gå ner i vikt. Ska jag vägra? Vad händer om jag gör så? Förstör jag hela studien då? Hur kommer min kropp att reagera på att äta Modifast som innehåller mängder med socker?

Om det nu visar sig att jag har bra värden och att jag inte är sjuk, har jag då bevisat att LCHF-kost är det som gäller om man är hjärt eller lungsjuk? I så fall har jag ju åtminstone bevisat det för mig själv.

Vad kan man göra om man nu inte har möjlighet att medverka i en studie eller i andra undersökningar som kostar miljontals kronor och som inte beaktar det som verkligen betyder något, nämligen kosten? Du kan investera i en bok som kostar 149 kronor plus porto. Den hjälper!!!

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

 

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Fortsätt Wallraffa och håll oss underrättade. Jag är nyfiken på frukosten. Hur kommer du att göra om frukosten består av svensk limpa med margarin och ost eller prickig korv. Du kommer nog att få juice också och kanske en fettfri yoghurt. Avslöja dig inte för tidigt, då blir du kanske utesluten. Ser fram mot fortsättningen.

  Gilla

  • Jag kommer inte att äta Modifast vad dom än säger. Det blir som vanligt att ta med sig några kokta ägg. Det funkar alltid. Jag är lite besviken att så få har sett mitt lilla aprilskämt som är insprängt i texten i dagens inlägg. Vem hittar det först?
   Hälsningar, Mats

   Gilla

   • Vad ska de med avföringsprov om de inte är intresserade av dina kostvanor?

    Gilla

  • Det finns gränser. Jag har en vana att alltid ha med mig kokta ägg om jag är osäker på vad som kommer att erbjudas. Så även idag. På SCAPIS i morse bjöd man på Lätta och några brödskivor, en vit och en brun. Jag hoppade det. Att man inte har större koll på hur viss mat påverkar hälsan är faktiskt genant och det det påpekade jag för dom. Mitt wallraffande blev inte långvarigt men jag blev inte utslängd. Jag donerade faktiskt en bok till sjukvårdspersonalen på SCAPIS.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 2. ……………………………………Det verkar helt naturligt, vad jag själv känner igen efter 10 år av Record-studien, nekar du tilltugget åker du ur studien liksom jag gjorde när jag var på gränsen för insulinbehandling. I dag gäller LCHF utan mediciner för ett bra blodsockervärde.

  Gilla

 3. Jag glömde kommentera ditt suveräna aprilskämt. Det var väldigt snopet att bli snuvad på att få läsa om APIL.

  Gilla

  • Äntligen en som erkänner sig lurad. Tack för den Margareta!
   Hälsningar, Mats

   Gilla

 4. Synd Mats att du inte offrade dig för ”vetenskapen”. Det hade varit kul att få lite inside information.
  Mats, du måste förstå att, för att bli doktor eller professor i ämnet nutrition är det en fördel att inte kunna någonting om human biokemi, fysiologi, antropologi, evolutionen och bara läsa de studier som stöder det som är politiskt och ekonomiskt korrekt. Annars skulle man bli galen.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: