Första dagen med SCAPIS-studien.

april 3, 2014 kl. 10:03 f m | Publicerat i Okategoriserade | 11 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2014-04-02 09.27.25

Igår svarade jag på en rad frågor i en enkätundersökning, nej det var flera enkätundersökningar, när jag genomförde första dagen i Hjärt & Lungfondens nya studie SCAPIS. Dessutom tog man en rad prover på mig via blodprover. Efter de första provtagningarna där man mätte kolesterol, blodsocker m.m. så blev jag erbjuden frukost. Det var Lätta margarin och två brödbitar som Hjärt & Lungfonden bjöd , en vit och en brun brödskiva. En mager ostbit plus några gurkskivor fick jag också. Det måste vara otroligt genant för Sjukvården och Hjärt & Lungfonden att så omgående avslöja sina bristande kunskaper om hur kosten påverkar hälsan.  Det är åtminstone min syn på saken.

Men vad gör man inte för ”vetenskapen”! I enkätstudien fick jag besvara frågor om vilken kost jag äter. Dessutom fick jag besvara vilka sjukdomar jag har/haft, t.ex. diabetes 2, men några sjukdomar har jag inte längre. Jag undrar hur de tolkar mina svar. Det kan inte vara lätt. I enkätfrågorna rörande mina kostvanor blandar man friskt. Exempelvis jämför man apelsiner med citron och blond grapefrukt. Det är en himmelsvid skillnad mellan dessa frukter vad det gäller fruktosinnehåll. Exempelvis var det pressade apelsiner som en gång satte igång min diabetes på allvar. Skillnaden mellan apelsiner och frukter som blond grapefrukt och citron är enorm. Dessa senare frukter äter jag dagligdags idag eftersom jag mår bra av dom men apelsiner äter jag aldrig.

I enkätfrågorna om mina kostvanor lyser okunskapen igenom. Exempelvis blandar man ihop frukt och grönsaker. Man säger frukt och grönt som en enhet, istället är det naturligtvis en enorm skillnad mellan t.ex. ovanjordsgrönsaker och frukt. Det är faktiskt så att t.ex. frukt inte ens kan jämföras med sig självt. Det är stor skillnad på fruktos (socker) -innehållet i t.ex. ananas och vit grapefrukt. Att vi fått en sådan farlig fruktosmängd i många frukter beror på denna ympning mellan fruktsorter för att hela tiden få fram extra söta frukter. Frukter säljs som bekant med sötmaargument.

Hypoteserna bakom frågorna?

Allt verkar vara sig likt. Man kan ana vad frågeställarna vill ha fram ur enkätsvaren. Fett är dåligt och då särskilt mättat fett som smör. Inget är nytt under solen verkar det som men har inte denna typen av studie gjorts tusen gånger förut? Har vi verkligen råd att om och om igen undersöka om fett är dåligt för oss när vi aldrig får de svar som vi förväntar oss. Många forskare har, genom åren, konstaterat att t.ex. smör inte är farligt inklusive WHO (Världshälsoorganisationen). SCAPIS verkar vara ännu ett försök i raden att försöka visa att mättat fett är farligt och att kolhydrater är ganska ofarligt.

De flesta skattebetalare litar på att ”vetenskap” och sjukvård gör sitt jobb men kanske tålamodet tar slut en gång. Nu får ni banne mig snart göra en riktig studie som frågar sig varför så många som äter ketogen kost blir friska? Undersök varför mättat fett som smör hjälper oss att få ett bättre immunförsvar? Undersök också i samma studie varför ätande av mycket kolhydrater kan underhålla ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen? Det är just dessa frågor vi vill ha svar på!

Mina provsvar!

Får ni inte reda på än eftersom jag själv inte fått reda på dom. En sak fick jag reda på och det är min kondition. Den visade sig vara i toppklass underligt nog för just nu tränar jag inte så mycket men jag äter ju LCHF. För övrigt beslutade jag mig för att donera 1 ex av min bok ”Frisk av mat” till sjukvårdspersonalen som genomför SCAPIS. Den ligger numera i deras personalrum. Min bok kostar 149 kronor och jag tror faktiskt att den kan göra mer nytta än studien SCAPIS som kostar 300 miljoner kronor.

11 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ska bli intressant att följa, och sedan få ditt resultat.
  Kan du utveckla de du skrev om frukt.
  Jag har uteslutit alla, menar du att citron o grape är ok?
  Tack för bra blogg 😉

  Gilla

  • Hej Yvonne, nej du behöver inte utesluta all frukt. Verkligen inte! Blond grapefrukt är den frukt som jag äter tillsammans med lime och citron. I dessa frukter finns det inte så mycket fruktos utan att vi tål det. Ibland äter jag lite vattenmelon också. Trädgårdsfrukter från egna trädgården brukar också vara ofarliga. Nästan all annan övrig frukt är ympad så mycket att fruktosmängden är direkt skadlig för oss.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 2. Spännande! Följer dej…KRAM

  Gilla

 3. Bra Mats.
  Ang boken du gav dom kommer gör att många kommer att tänka till..Skall bli roligt att följa dina inlägg jag säger bara grattis till dig.
  Du har hjälpt många med dina inlägg och böcker.
  Önskar dig lycka till är glad för din skull,att det går bra för dig.
  MVH Bo

  Gilla

 4. Önskar dig lycka till o tack för en bra blogg och att du orkar försöka. Är LCHF:are sen två år tillbaka. En viktminskning på 16 kg, men det är inte det viktigaste utan att jag har aldrig mått så bra som nu. Min uppfattning är att folk inte förstår sitt eget bästa.

  Gilla

 5. Spännande! Undrar hur länge du får vara kvar?

  Gilla

 6. Ja, det där så ju gott ut…;)

  Nej, usch! De verkar helt låsta vid de gamla, dåliga kostråden.

  Hoppas att dina provsvar talar för sig själva och kanske ger dem nåt att fundera på.
  Och förhoppningsvis ändra sin inställning!

  Mina svärföräldrar var på kostinformation hos Hjärt- och lungfonden för ett tag sen. Föredragshållaren sa att LCHF var farligt, fett likaså. Det är fult att skrämma upp gamla människor som tror på allt som överheten säger!

  Jag brukar baka ditt sesambröd – så enkelt, gott och smakrikt!
  Varför äta sockerkulörfärgat ”mörkt” bröd och lätta när man kan äta sesambröd med smör?

  Gilla

 7. Får jag skriva lite om en djupare analys av forskningsäget, varför de tillämpar enfald?

  Nu har vi kört över stor-etablissemanget med LCHF. Tänker att denna uberklass eller vad man ska kalla dom som styr internationell forskning är smarta, de måste ha känt till detta med rätt kost = hälsa, dumma är de inte. Svaret finns bl.a i boken ”Forskningsfusket” av Ralf Sundström.

  Rockefellers i USA + Standard Oil = skolmedicinen som skapades av denna dynasti blev monopoliserad, Rockefellers är monopolymen, De med sina pengar tog över dominerande universitet,detta är nu världsomspännande, vill man ha ett jobb som forskare gör man som de säger. de har haft över 100 år på sej att dominera fram tills nu då folken i världen börjar vakna och yrvaket förstå vad som försigår, fria media på internet har nog hjälpt till med detta.

  De (globalisterna) har lobbat mot ländernas politiker i decennier för att ändra lagstiftningen till sin fördel till nackdel för oss vanliga människor som är 99,99% eller så av mänskligheten..Fuskat med forskning (GMO, vacciner och annat) samt som sagt styrt merparten av den. t.ex ILSI är en storkapitaltes NGO (Non Government Organisation) som har påverkansmakt att ändra lagar och sätta policy i länderna i EU (Svenska Livsmedelsverket är ett tidigt tydligt exempel på detta)

  I ett nötskal: Eliten har hittils drivit sin egen agenda över människornas huvuden på ont och ont kan man säga.

  Så.

  Gilla

  • Bra kommentar Bo. Som ett kuriosa kan jag tillägga att Rockefeller för egen del använde homeopatiska mediciner. Jag kan ha läst detta i Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket, men jag är inte säker.

   Gilla

 8. Hej! Hoppas din bok kommer snart. Betalade igår. Lever med LCHF sedan 1/1 2014. Hamnade på lasarettet i Lidköping för misstänkt hjärtinfarkt. (Var troligen kärlkramp ). Fick deras ordinarie mat och sockervärdet steg till över 20 mor hemma normalt. Glada i hågen satte de in mera insulin trots att jag sagt att jag åt LCHF. Hade inte samma kraft som du att sätta emot deras uppfattning. Kom ju in akut i ambulans. Lycka till. Mats Persson

  Gilla

  • Hej, din bok skickas idag! Du kommer förhoppningsvis att få stor glädje av den!
   Ha det gott,
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: