En inflammerande faktor i maten!

april 17, 2014 kl. 11:47 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

images

Idag skriver jag om mitt favoritintresse när det gäller mat och hälsa. Jag är nämligen helt övertygad om att det finns en inflammerande faktor i maten. Vi erhåller inflammatoriska tillstånd i kroppen som inte läker sig utan blir ”kroniska”. Ingen verkar veta varför plötsligt immunförsvaret lägger av, alternativt förlorar sin förmåga att läka.

På min egen kropp kan jag konstatera ett direkt samband mellan ett ätande av olika slags sockerarter och metabola sjukdomar som diabetes typ 2, prostatabesvär, ledproblem, hjärtbesvär, kronisk bronkit m.m. Anledningen är förstås att dessa sjukdomar försvann efterhand när jag bytte till LCHF-kost. Dvs lite kolhydrater och mycket naturligt fett.

Liknande hälsovinster fick även min sambo Maggan när hon också bytte till LCHF-kost. Hennes inflammatoriska tillstånd som läkte sig efter kostbytet var svår eksem och migrän. Eksemen hade hon haft sedan tonåren. Det finns många hundra andra som vittnat om liknande hälsovinster via ett kostbyte till LCHF bara på den här bloggen Fet Hälsa!

Jag kan konstatera att när de inflammatoriska tillstånden i kroppen började släppa så inträffade även andra hälsovinster. Huden blev mjukare och prickar försvann. Tänder blev vitare och friskare, mitt hår blev mindre grått, kulmagen försvann osv. Sömnen blev bättre och jag kände mig allmänt piggare. Liknande upplevelser har min sambo Maggan.  Många av mina hälsovinster var ju, enligt läkarna, bara exempel på naturliga åldersförändringar. Nu visade det sig att läkarna hade fel, det är inte bara naturliga åldersförändringar utan något helt annat!

Fortfarande tycker jag att hälsoförbättringarna på min syn och på mitt röstomfång är de mest fantastiska förändringarna. Anledningarna kan vara att just syn och sångröst betraktas som de mest flagranta tecknen på ”naturliga” åldersförändringar. Alla är överens om att synen blir sämre med åldern och att sångrösten också blir sämre. Detta stämmer inte på mig. Jag behöver numera inte glasögon varken för att kunna se på långt eller kort håll. Ena ögat har ställt in sig på att se på långt håll och andra på att läsa. Nästan som om man monterat in linser. Att mitt röstomfång har ökat efter kostbytet till LCHF-mat är lika verklighetsfrämmande men likväl en realitet. Jag kan numera ta både lägre bastoner och högre diskanttoner än tidigare när jag åt kolhydratrik kost!

Vad är det då som händer i kroppen?

För det första kan vi konstatera att vi alla är olika i den bemärkelsen att vi tål inflammationsframkallande mat olika mycket. Det handlar inte om att sjukdomar är nedärvda via generna som sjukvården påstår. Vissa kan äta nästan vad som helst, röka och supa, och ändå bli hundra år gamla. Dessa personer har valt sina föräldrar med omsorg. De tål betydligt mer av den sockerrika inflammationsframkallande maten än vad vi andra gör. Men de flesta av oss tål dagens kolhydratrika och fettsnåla mat dåligt eftersom den sätter ned vårt immunförsvar. Ett försvagat immunförsvar kan inte försvara oss fullt ut.

Det allvarliga med den inflammerande kosten är att inflammationer och infektioner verkar starta inuti kroppen. Det är alltså inte virus och bakterier som kommer utifrån som startar metabola sjukdomar utan de kommer inifrån den egna kroppen.

Vi blir karamelliserade!

I mitt fall fick jag problem med mina luftrör tidigt i livet. Det var den ena penicillinkuren efter den andra och däremellan också sulfa. Det fanns inte en människa eller läkare som satte mina besvär med luftrören i samband med en felaktig, inflammerande, kost. Om någon läkare skulle påstått att det fanns ett dylikt samband skulle nog läkarlegitimationen sitta löst. Antagligen så även i våra dagar. Men jag har ju facit idag. Min ”kroniska” bronkit har förföljt mig genom livet ända fram till att jag ätit LCHF-kost i tre år. Då försvann mina besvär.

Min kosthållning i tonåren var inte bra. Det inser jag idag. Den var alltför sockerrik (kolhydratrik) och alldeles för lite naturligt fett. Jag tror att min kropp redan tidigt i tonåren blev alltmer karamelliserad dvs fick en sockerhaltig yta som började täcka insidan på min kropp. Detta medförde att PH-värdet i min kropp försurades tack vare den karamelliserade insidan av min kropp. Försuringen medförde i sin tur att mitt immunförsvar försvagades, att inflammationer och infektioner lättare fick fäste och att balansen bland mina bakterier förändrades. Den försurade kroppen blev ett riktigt drömtillhåll för diverse olika inflammatoriska tillstånd. Mina egna bakterier började så sakteliga käka på min karamelliserade kropp och autoimmuna sjukdomstillstånd började uppstå.

I tjugo-årsåldern fick jag mina första prostatabesvär. Detta kunde jag inte fatta eftersom alla betraktade prostatabesvär som helt åldersrelaterat. Efterhand fick jag antagligen prediabetes, min kroniska bronkit fortsatte att störa mig. Under hela min tillvaro från tidig tonåring till 55 år så har jag haft ständigt återkommande förkylningar av mer eller mindre allvarlig art. Det kändes som minst en gång i månaden och en penicillin-kur varannan!

Likväl som det finns en inflammerande faktor i maten finns det också en läkande sådan. Efter mitt kostbyte till LCHF så har jag inte varit förkyld en endaste gång. Lite rinn i näsan någon gång ja, men det är också allt. Skillnaden är häpnadsväckande jämfört med mitt tidigare liv. Idag har jag inga sjukdomar kvar från mitt förra liv innan LCHF-kosten.

Det retar mig att inte sjukvården beaktar kosten alls!

Anledningen till att jag skriver på denna bloggen, att jag skriver böcker (Frisk av mat) och att jag håller på med LCHF matkasse är förstås att jag vill att människor ska få ett alternativ till sjukvårdens tänkande i form av mediciner och kemi. Vi lägger ner kolossala summor på en sjukvård som inte alls är uppdaterad vad som orsakar inflammatoriska sjukdomstillstånd i kroppen. Istället förordar de kemiska mediciner och sprutor som inte alls behandlar orsakerna till de inflammatoriska tillstånden utan bara symptomen. Många politiker ropar nu i valtider på att sjukvården ska få mer resurser i form av mer skattepengar. Jag håller inte alls med utan sjukvården måste börja om från början och börja med att definiera vad som är problemet? Att man i femtio år har byggt upp en behandlingsstrategi på att fett är farligt för människor när det i själva verket förhåller sig tvärtom är skandal. Vem som ska röja upp i detta näste av felaktiga antaganden blir jag inte klok på. Vilket politiskt parti vågar utmana sjukvården och läkemedelsträsket?

Det finns alternativ!

Som tur är finns det alternativ till sjukvårdens tänkande. Det finns inget som hindrar eller förbjuder dig att pröva kostens läkande förmåga på din kropp. Börja med LCHF-kost, du kommer att bli förvånad! Oj, detta inlägg blev lite längre än vad jag tänkt mig.

Göteborg 16/4 2014

Mats Lindgren

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n                  Bokomslag

 

 

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag fyller på med lite mer företeelser som inte borde ske mitt i livet men likväl gör det på Lchf-kost

  Jag har fått högre maxpuls vilket anses omöjligt av vetenskapen
  Maxpulsen ska vara som högst runt 20 och sedan dala allteftersom klaffar och kärl sakta stelnar i kroppen

  Av en slump upptäckte jag att mitt hjärta nu pinnar på med samma hastighet som när jag mönstrade trots att jag nu passerat 50-strecket

  Det kan bara betyda att hjärtat är ”föryngrat” och fritt från stelhet och kalkbeläggningar som det alltid antas begåvas med pga tidens tand

  För tio år sedan hade jag även periodvisa rytmrubbningar där hjärtat kunde ”haka upp sig” och slå väldigt konstigt flera dar i sträck

  Också detta besvär har ”växt bort” 🙂

  Jag har även liknande anekdoter som du gällande ögonen och prostatan
  Aldrig några bekymmer med dom grejerna idag

  Läsglasögonen som jag köpte redan för 15 år sen har jag mindre på näsan idag än då jag skaffade dom

  På jobbet är jag den ende som klarar sig utan glasögon trots att många är betydligt yngre än jag 🙂

  Det är en fantastisk resa många av oss som provar Lchf får göra avseende hälsa En resa som egentligen borde vara omöjlig att uppnå enligt vårdens standarduppfattning

  Gilla

 2. Helt fantastiskt!!!! Hej medmänniska! Jag höll på googla mig igenom en massa sidor om det här med kostens påverkan på hälsan och som tur er råkade jag hitta din sida. Tack så mycket för att du delar med dig av den här fantastiska erfarenheten som kan vara till hjälp för många faktiskt.
  Jag kommer från en annan del av denna värld, Algeriet. Det är et Medelhavsland och det innebär extra konsumtion av olivolja, dadlar, citrusfrukter, oliver, solmogna tomater, sardiner, tonfisk och fullkornsbröd. Smör brukade jag äta med sked och drack massvis med lågpastöriserad filmjölk sen barnsben men var ändå slank och gick aldrig upp i vikt och hade ett extremt tjockt och glansigt hår. När jag kom till Sverige bytte jag livsstil då jag gifte mig en man som hade en annan kosthållning med mindre fet och mycket köttätande. Det tog inte en lång tid innan mitt vackra hår började sakta fall i stussar, grått hår dök upp snabbt och jag gick upp i vikt, vener började synas på min hud och dessutom gick upp mer 15 kilo! började få besvär och äta smärtstillande tabletter och som du sa vården gav mig endast symtomdämpande läkemedel. En dag bestämde jag mig för att återgå till mina gamla hälsovanor fast det var inget lätt efter så många år!!! se och häpna! Saker och ting började rätta sig och nu är det smör som gäller och inte margarin!
  Dessutom ska jag testa LCHF för nyttan kan ju vara dubbel. Så återigen tusen tack för att du vill dela med dig. Och yessss vården måste börja ta till sig och börja beakta kost. I Algeriet är vården ännu värre, där är den helt gratis på statliga vårdcentraler men men den privata sektorn vill göra sig populär genom att skriva massor av antibiotikakurer för den lilla minsta hosta för att inte tala om en hög av andra läkemedel som patenten ska svälja … inget att jämföra med den svenska vården faktiskt! Säkert kostrådgivare där håller på att platsa för sig nu där men de är inte så populära eftersom kulturen om att läkaren läker alla sjukdomar är fortfarande djupt inrotad i patientens medvetande och på så sätt tar man ju inte ansvar för sin hälsa, man lyssnar inte på sin egen kropp längre! tar avstånd från den…resultatet: kroppen ger fler signaler för att påminna sen tvingar en att ligga i sängen som en sista varning!!!
  Gud har gett oss dessa fantastiska kroppar som vi själva förstör och när sjukdomar slår till blir vi ledsna och desperata..ack om vi bara lyssnar på vad våra kroppar har att säga!!!
  Må du slita din kropp med hälsa!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: