Han fick diabetes 1 när jag fick diabetes 2!

april 22, 2014 kl. 5:01 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

2014-03-14 14.33.29

En dag i ICA affären i förra veckan när jag stod och gjorde reklam för LCHF matkasse och min bok ”Frisk av mat” kom min gamle kompis förbi och hejade. Vi har två saker gemensamt, vi är båda passionerade golfare och vi fick båda en diabetesdiagnos 2009. Han fick diagnosen diabetes typ 1 och jag fick diagnosen typ 2. Våra liv har gått åt två helt skilda håll. Han har underkastat sig dietister som hävdar att han måste äta ordentligt med kolhydrater och lite fett i maten för att överhuvudtaget överleva. Jag själv valde den motsatta modellen som är LCHF, mycket naturligt fett och lite kolhydrater.

5 år senare!

Nu träffades vi drygt 5 år senare och min kompis mådde inte bra idag trots att han försökte träna ordentligt. Han var insulinsvullen och hade minst 10 kilos övervikt. Nu hade han ledsnat på dietisternas råd om att han måste vara noga med att fylla på med kolhydrater. Visst har han en icke-fungerande bukspottkörtel men hans kropp kommer att må mycket bättre trots diabetes 1 med hjälp av LCHF-kosten.  Han valde t.o.m. att köpa min bok ”Frisk av mat2 för 149 kronor denna dag.  – Det är bara att betala i kassan svarade jag. 149 kronor kan vara en av dina bättre investeringar!

Aggressiva dietister!

Annat var det för fyra år sedan när vi träffades på en diabeteskonferens i Göteborg arrangerad av något läkemedelsföretag. Då kom han i sällskap med en kvinnlig dietist som hävdade att LCHF-kosten var livsfarlig med allt det feta och särskilt för en som har diabetes. Jag förklarade för henne att jag redan blivit medicinfri från min diabetes och jag använde endast kost som medicin. Dessutom hade jag andra fantastiska hälsovinster  förklarade jag för henne.  Dietisten menade att en person med diabetes 1 inte kan äta LCHF-kost.  En sådan person måste äta ordentligt med kolhydrater för att inte blodsockernivån ska sjunka för lågt.  Idag vet jag att den dietisten var full av skitsnack och utan kunskap som tyvärr de flesta dietister fortfarande är. Men vid den tidpunkten var jag inte riktigt lika säker på min sak som idag. Idag vet jag att även personer med diabetes typ 1 mår mycket bättre med LCHF-kost även om de inte kan bli kvitt alla insulinsprutor. Men de kan bli av med merparten av sprutorna och det är vackert så!

”Barnen kan ju tro dig”!

Jag glömmer aldrig mamman som kom fram till mig efter att diabeteskonferensen var färdig. Hon kom fram till mig med anledning av att jag reste mig och påstod att man kan bli frisk av mat också! Alla läkare och läkemedelsrepresentanter gjorde en djupandning och det blev alldeles tyst i lokalen. Man svarade mig att jag hade fullständigt fel och att det fanns vetenskapliga bevis på detta. Jag fick aldrig svara med ett genmäle eftersom jag gärna ville veta vilken vetenskap man hänvisade till. Snacka om att bli utfryst. Mamman som kom fram till mig menade att jag borde skämmas eftersom det fanns barn i lokalen som kunde tro på det jag sade.

Det tog fem år av hans liv!

I ICA-butiken, förra veckan, pratade min golfkompis pratade om det som hände under den konferensen och han bad om ursäkt å dietistens vägnar som han hade med sig då. Nu börjar ett nytt kapitel för honom. Han har diabetes 1 och ska börja med LCHF-kost. Till sin hjälp har han min bok ”Frisk av mat”! Det blir spännande att följa hans resa som ju tyvärr började mycket senare än min egen. Om han läser min blogg så borde han genast bli medlem i https://www.facebook.com/groups/uppkaftigadiabetiker/

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jo oj, visst är det sorgligt – och ensam är han inte!

  Gilla

 2. Jag har en väninna i Brasilien som haft diabetes typ 1 sen hon var två år. Efter att jag introducerat henne till lchf och hon testat fick hon ett mycket bra resultat. Hon fick t o m stöd från sin läkare efter att han sett hennes dokumentation från hennes testperiod.

  Gilla

 3. Ja, även typ ettor har stora hälsovinster att hämta från lchf-kosten, det har jag personliga bevis för! Men omställningsfasen var lång och besvärlig, ca två månader. Fast då hade jag inte heller läst på ordentligt om salt+vatten…

  Man ska mäta sitt bs ofta och våga sänka insulindosen rejält på en gång. En massa bra saker kommer att hända!

  Gilla

 4. Jag har verkligen försökt med LCHF, mån jag går upp så i vikt..känns inte kul alls

  Gilla

  • Hej Katarina, det var verkligen ovanligt att du går upp i vikt med LCHF-kosten. Det är första gången jag hör detta. Jag vet att några inte går ner i vikt med LCHF men att gå upp i vikt? Är du säker på att du äter LCHF-mat? Min erfarenhet är att du bör skaffa dig en rejäl kunskapsbas om hur kosten påverkar hälsan. Det finns massor av böcker kring ämnet. Jag har själv skrivit en, Frisk av mat, LCHF från början”. Den kan du beställa av mig om du vill. Ditt fokus, om jag får ge dig råd, bör vara att du går in i kostbytet till LCHF av hälsoskäl i första hand och eventuell viktminskning som bonus. För att lyckas bör du se kostbytet som en permanent livsstilsförändring och inte en tillfällig diet för att gå ner i vikt.
   Bästa hälsningar,
   Mats Lindgren

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: