LCHF-nytt!

april 30, 2014 kl. 10:54 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2014-03-06 15.58.37

På torsdag (1:a maj) och på fredag kan du träffa mig på ICA Maxi i Allum Partille. Jag finns där mellan kl. 14.00-19.00 för att snacka kost och hälsa. Jag berättar om planen för LCHF matkasse och gör reklam för min bok Frisk av mat som du kan köpa på plats.  Du kan också anmäla dig till en föreläsning som jag håller den 28 maj i Göteborg. Det är kl. 18.00 på Osteopathögskolan. Maila ditt intresse här. OBS, föreläsningen är kostnadsfri. Där kan du också köpa min bok på plats för 150 kronor.

Koststudien går vidare!

I går var jag på Medicinarberget i Göteborg och träffade två av de forskare som är ansvariga för att förstudien kommer till stånd. Förstudien är egentligen ansökningshandlingar för att ansöka om medel för att kunna genomföra den stora koststudien.  Den kommande koststudien kommer att bli en s.k. Proof of concept-studie. Det innebär att den kommer att följas av flera större studier inom samma område under förutsättningar att våra antaganden var riktiga.

Det är miljoner saker att tänka på när en ny studie ska planeras. Framför allt måste logistiken fungera på alla plan. Matleveranser ska fungera, värden ska mätas (när var och hur?), alla på en gång eller hur många personer kan vi kontrollera samtidigt? Med tanke på logistiksituationen kommer studien att pågå i 1,5 år innan den är färdig är det nuvarande antagandet.

Att slå fast rätt frågeställningar innan studien startar är en av de viktigaste momenten. Vi kommer alltså att jämföra standard-diabeteskost (Tallriksmodellen) med LCHF-kost (lite kolhydrater och mycket naturligt fett) på 100 stycken diabetespatienter typ 2. De lottas in i respektive grupp, LCHF och Tallrik! Man kan anta att även de diabetespatienter som börjar äta enligt Tallriksmodellen får bättre värden än tidigare. Frågan är hur stor skillnad det är jämfört med den gruppen som äter LCHF-kost?

Glädjande nog verkar en stor bidragsgivare vara positiv till denna koststudie. Jag kan inte avslöja namnet men det förvånar mig att denna institution vågar vara positiv till koststudien eftersom bokstäverna LCHF fortfarande fungerar som ett rött skynke för många.

Nya sätt att mäta!

Planerna är att använda elektroniska CGM-mätare som mäter blodsockret automatiskt 6 gånger dygn. Fettmätning i hjärta och lever ska utföras enligt en ny metod. Mätvärden beräknas tas vid 5 tillfällen under koststudien.

Frågan är om denna kommande koststudie kan leda till att Sjukvård och läkare får mer kunskap om hur och varför kosten påverkar hälsan? Jag pratade senast med en läkare igår, som inte alls är inblandad i koststudien, om mina antaganden om att det finns en inflammerande faktor i maten. Läkaren menade att hon inte vågar rekommendera någonting som inte är vetenskapligt belagt. Då menades förstås LCHF. – Men dagens kostråd och sjukvårdens antaganden om att mättat fett är boven i dramat är ju heller inte vetenskapligt belagt, var min kommentar? Läkaren tror tyvärr att dagens kostråd och sjukvårdens behandlingsinsatser mot inflammatoriska sjukdomar är vetenskapligt belagt. Det kommer kanske att dröja innan sjukvården ändrar uppfattning. Men medan vi väntar på läkarnas uppdateringar av kunskap har vi hälsan i våra egna händer. Ingen kan förbjuda dig att ändra din kost och livsföring redan idag!

Idag är det dags att sjunga ut!

Trevlig Valborg önskar

Mats Lindgren

lindgren.mats@comhem.se

info@lchfmatkasse.se

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Blir så inspirerad! Jättebra att du håller i det här med studien. Hoppas du får bra dagar när du upplyser och föreläser. Bor inte i närheten så jag kan tyvärr inte komma förbi.
    Mvh
    Petra

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: