Det handlar om inflammation!

maj 6, 2014 kl. 10:02 f m | Publicerat i Okategoriserade | 21 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Nu börjar det äntligen droppa in studier som bekräftar tesen att en viss sorts kost stimulerar inflammation och en annan sorts kost hämmar inflammation. I en ny svensk studie har man jämfört två olika kostmodeller, LFD (Low Fat Diet) och LCD (Low Carb diet). I bägge kostmodellerna kunde deltagarna, diabetespatienter, i studien gå ner i vikt  men bara LCD hämmar inflammation.

Nya studien!

Ann Fernholm, vetenskapsjournalisten, har också kommenterat studien.

Inflammation och Immunförsvaret!

Det känns ganska gott att en amatör som jag själv kan få bekräftat det som jag tjatat om i fyra år på Fet Hälsa-bloggen nämligen, Att Inflammation är grundorsaken till våra metabola sjukdomar som t.ex. diabetes. Fel sorts kost kan orsaka ”kroniska” inflammationer i kroppen och rätt sorts kost kan hämma inflammatoriska tillstånd i kroppen. Tänk när sjukvården fattar detta ganska enkla orsakssamband!? Jag har ju sett att min ”misshandlade” kropp läkt sig med hjälp av LCHF-kosten och att alla de tidigare inflammatoriska tillstånden läkt sig en efter en. Jag är övertygad om att vårt PH-värde i kroppen har en central betydelse för om inflammatoriska sjukdomstillstånd kan utvecklas eller inte. Om vi äter för mycket kolhydrater (socker) och för lite naturligt fett skadas vårt PH-värde och vi får ett surt tillstånd i kroppen.  Detta tillstånd är gynnsamt för aggressiva bakterier, för infektioner och inflammation. Det kan ju tyckas konstigt att vårt sockerätande medför att vårt PH-värde försuras i kroppen men så är det!

Vårt eget immunförsvar verkar ha en central roll i detta drama. När PH-värdet försämras (försuras) så försvagas immunförsvaret. Därmed skapas förutsättningar för att utveckla metabola sjukdomar som diabetes, cancer, hjärt-kärlssjukdomar men även mindre allvarliga som allergier, migrän, eksem osv. Man har givit de svåraste inflammatoriska tillstånden ett namn, autoimmuna sjukdomar. Det innebär ungefär att de är obotliga enligt sjukvårdens nuvarande definitioner. Sjukvårdens brist på insikt att för mycket kolhydratätande har en central roll gör givetvis att vår sjukvård blir astronomiskt mycket dyrare mot vad den borde vara.

Viktigt att notera i den nya studien är att det verkar behövas en ganska strikt LCD för att inflammationen ska släppa taget.

smr_124422494

Wall Street Journal om mättat fett!

Kan inte låta bli att kommentera en artikel publicerad i en av världens största tidningar. Den handlar om den stora fettbluffen som hävdar att mättat fett som smör är farligt. Tidningens journalist sågar bl.a. Ancel Keys som var en av initiativtagarna till detta kanske årtusendets största bluff.

”Mättat fett orsakar inte hjärtsjukdomar”-med de orden avslutades en stor studie som publicerades i mars i tidskriften Annals of Internal Medicine. Hur kan detta vara? Själva hörnstenen för kostråden i generationer har varit att de mättade fetterna i smör, ost och rött kött bör undvikas eftersom de täpper till våra artärer. För många kostmedvetna amerikaner, är det helt enkelt en självklarhet att välja kyckling över bringan, rapsolja över smör.

Den nya studien slutsats bör inte förvåna någon bekant med modern näringsforskning, dock. Faktum är, det har aldrig funnits hållbara bevis för tanken att dessa fetter orsakar sjukdomen. Vi tror bara att så är fallet eftersom näringspolitiken har spårat ur under det senaste halvseklet av en blandning av personliga ambitioner, dålig vetenskap, politik och fördomar.”

 

21 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej
  Tack för en intressant blogg, Detta med PH är intressant, jag kör några teskedar bikarbonat i vatten/dag samtidigt som jag börjat med LCHF, finns en massa på nätet också en del forskning på t.ex pubmed.

  Nya aha-upplevelser kommer nog framöver på bloggarna om bikarbonat och kroppens olika PH 🙂

  Gilla

 2. Och LCHF förstås.

  Gilla

 3. Ytterligare ett tips för bätre hälsa är att drIcka ett glas med vatten och citron på morgonen. Jag tycker att det är roligt att det finns ett intresse för bikarbonat. Ett tips om man vill ha i sig bikarbonat över tid utan att tänka på att man gör det är att göra sin egen tandkräm. Blanda kokosolja med bikarbonat, hur många fördelar som helst Inga farliga kemikalier och färgämnen, man får ett mjukare tandkött och läppar som inte torkar ut, samt dålig andedräkt försvinner. Receptet är 5 msk kokosolja och 2 msk bikarbonat. Om man vill ha högre slip effekt så ökar man på doseringen med bikarbonaten.

  Gilla

 4. Vad är det rätta förhållandet mellan fett/protein/kolhydrater? För en diabetiker alt ej diabetiker. Tacksam för svar?

  Gilla

  • Hej Gunilla, enligt mig så bör en person med en ”kronisk” inflammation som diabetes typ 2 ha en högsta egen kolhydratgräns på 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Det är en enkel regel. Därefter bör man sträva efter att äta naturligt fett 60-80 procent av det dagliga kostintaget. Resterande blir då protein. Den som inte har ett inflammatoriskt sjukdomstillstånd i kroppen mår naturligtvis också bra med lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Jag tror inte att man bör ligga över 15-20 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel även om man är frisk, för närvarande!
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 5. Får kommentera min egen kommentar angående citron. Jag är inte strikt lchf:are.

  Gilla

  • Jag har pressat en citron som jag blandar med vatten, ett dricksglas, inget socker. Detta har jag gjort varje dag i ca 25 år nu. Anledning, förhindra njursten. Men citron är bra för mycket annat också. /Ernst.

   Gilla

 6. jag får diarré av smör. Är allergisk mot laktos och mjölkprotein

  Gilla

 7. Just det här med köttet, är något som man tidigare alltid hörde försurade kroppen. Man rekommenderade t ex reumatiker att sluta med kött, just av den anledningen. Fick förresten härom dagen frågan av en bekant (som för övrigt är väl insatt i det mesta vad gäller kroppen och dess behov), hur det går med syra-bas balansen när man äter enligt LCHF. Så den uppfattningen att köttet försurar rejält, den lever envist kvar.

  Gilla

 8. Ph- värdet är det viktigaste och det är individuellt hur man får till det eftersom annat än kost också påverkar det. Om man har svårinställd diabetes så är det svårare att få till ph värdet eftersom de röda blodkropparna klistrar ihop sig vid höga blodsockervärden. Men det fungerar om man vill och förstår. Jag tar 15 enheter mindre insulin sen jag slutade med mjölkprodukter, rött kött och fläskkött och blodsockret är bättre.

  Gilla

 9. Helt sant. Lchf i all ära. Själv löste jag mitt sura ph-läge och dåliga hälsa med att börja dricka Fit Line. Idag är jag frisk som aldrig förr. Detta mirakelpulver har gjort underverk för mig.

  Gilla

 10. […] klickade mig in på Mats Lindgrens blogg “Fet Hälsa” och såg att han skrivit om LCHF 2:5, och jag började le för jag VISSTE med en gång att han inte […]

  Gilla

 11. Mats, du säger att en typ2:a borde äta max 5g kolhydrater per 100g. Hur gör man för att det inte ska bli fler? I praktiken. Tar jag t.ex. ett par skedar av min hemmagjorda cole-slaw till köttet så kan man ju undra hur det sedan plussas med resten av dagens kost för att få reda på hur mycket kolisar man slevat i sig. Mycket siffror i resonemangen men jag kliar mig bara i huvudet över dessa och försöker att på känn hålla igen kraftigt med kolhydrater.

  Gilla

  • Hej Yngve, Om du har koll på kolhydraterna i olika livsmedel så hamnar du till slut rätt. 5 gram kolhydrater per 100 gram kolhydrater är egentligen ett genomsnittsmått över dygnet. Vissa livsmedel innehåller något mer och andra något mindre. Om du behöver förstärkning vissa dagar kan du praktisera LCHF-2:5. Se kommentar till Jasmin. Ditt sätt att känna dig fram fungerar nog ganska bra om du har koll på kolhydrattabellerna. Om inte så finns en här, http://www.markazits.com/diet/kolh_tab_main.php
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 12. Martina Johansson nämner detta blogginlägg på sin blogg:
  http://www.highfatfitness.net/lchf-25-den-gamla-skolan/

  Gilla

 13. Hej Mats!

  Jag var med på LCHF kryssningen och såg din föreläsning och tycker detta med PH värde är intressant. Hann aldrig komma fram och fråga dig, men har länge undrat över att det står överallt att rött kött och mättat fett försurar kroppen och att rå vegansk kost är det bästa… Men ju mer strikt lchf jag kör desto friskare håller jag mig och mår toppen! Så jag kommer fortsätta äta såhär oavsett vad nån säger! Jag har hållit mig frisk i nästan två år förutom efter kryssningen då när jag hade supit till och drog på mig nån lätt förkylning som bara varade i 5-6 dagar (förr kunde jag vara sjuk i 3 veckor). Har mätt med PH papper mitt saliv och urin och fått det till att jag är något sur (runt 5 ungefär), har det nån betydelse för ph värdet på insidan av kroppen? Jag lider dessutom av Candida/svamp och har kliande utslag, kan det vara relaterat till ph värdet? Kan säga att jag är sockerberoende och faller dit och frossar på socker och kolhydrater några gånger per år…

  Hälsningar från en fundersam…

  Gilla

  • Hej Jasmin, Visst tror jag att dina besvär har ett direkt samband med ett försurat ph-värdet och därmed en försämring av immunförsvaret. Ph-värdet är ju väldigt exakt och mycket små förändringar kan orsaka stora problem. Vi får hoppas att vi hittar bättre sätt att mäta PH-värdet så småningom. Det mest effektiva du kan göra är att pröva LCHF-2:5 vilket innebär att du nollar kolhydraterna helt två dagar i veckan. Resterande dagar äter du vanlig LCHF-kost. Därmed boostar du ditt eget immunförsvar ordentligt de dagar du nollar. Läs mer, https://fethalsa.files.wordpress.com/2014/05/lchf-2-5-kap-i-boken-2013-11-08.pdf och eller i min bok ”Frisk av mat”.

   Gilla

 14. […] Läs också ”Det handlar om inflammation”! […]

  Gilla

 15. […] Läs mer … klicka här […]

  Gilla

 16. […] klickade mig in på Mats Lindgrens blogg “Fet Hälsa” och såg att han skrivit om LCHF 2:5, och jag började le för jag VISSTE med en gång att han inte […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: