Kosthabiliterare som prehabiliterar!

maj 16, 2014 kl. 10:07 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

En smart person person, Ingvar Bejvel, kom på ett nytt ord som kan avvändas för att förklara hur inflammatoriska sjukdomstillstånd i kroppen kan förebyggas och läkas med hjälp av kosten. Han tycker att det ska heta prehabilitera. Detta nya verb kan bli något magiskt! Inflammatoriska sjukdomstillstånd kan alltså prehabiliteras, förebyggas eller läkas, med hjälp av icke inflammerande kost.

Ett annat ord som man skulle kunna använda för själva den nya yrkesgruppen är Kosthabiliterare. Alltså en ny yrkesgrupp som använder typ LCHF-kost för att läka och förebygga metabola sjukdomar. Kan det vara så enkelt som att om ett nytt litet ord förs in i debatten så blir sjukvård och läkare intresserade. Vi som blivit friska genom att just Prehabilitera genom kosten vet ju redan att LCHF-kosten har fantastiska läkande egenskaper mot inflammatoriska sjukdomstillstånd. Men hur ska vi få vår skattefinansierade sjukvård att bli intresserat?

2014-03-14 14.33.29

Kosthabiliterare alternativt prehabiliterare som ny yrkesgrupp!

Genom att vi hittat på nya ord så har vi också skapat en ny yrkesgrupp. Jag tycker själv att jag jobbar som Kosthabiliterare varje dag. Tänk när sjukvården börjar anställa Kosthabiliterare i vården för att prehabilitera. Vilken status får denna yrkesgrupp? Vilket fack ska organisera oss?

När kopplas Kosthabiliteraren in?

Varje vårdcentral bör ha minst två anställda Kosthabiliterare. När läkaren konstaterat att patienten drabbats av en eller flera av våra 40-talet inflammatoriska sjukdomstillstånd så kopplas Kosthabiliteraren automatiskt in. Den viktigaste uppgiften för Kosthabiliteraren är att förklara hur metabola/inflammatoriska sjukdomstillstånd uppstår och hur de kan förebyggas och läkas. Patienten kanske helt enkelt får ett recept på LCHF-kost med tillhörande utbildningsdel. Det är att prehabilitera!

Nu vet jag redan att det finns Kostrådgivare som är specialiserade på LCHF eller den Ketogena kosten. Men att vara rådgivare och att vara habiliterare är två skilda saker. Att habilitera är att vara direkt delaktig i en läkande sjukvård och/eller förebyggande friskvård.

Kosthabiliterarupplysningen!

Nästa steg är att ringa Kosthabiliterarupplysningen när man känner att inflammationer inte vill ge med sig! Där sitter ett antal Kosthabiliterare och svarar på frågor och givetvis ger de kostråd direkt på telefon. De kan också få upplysningar hur de ska få en tid för att träffa en legitimerad Kosthabiliterare.

Vad gör en Kosthabiliterare?

En Kosthabiliterare prehabiliterar människor med hjälp av kosten. Det handlar först och främst om att förebygga inflammatoriska sjukdomstillstånd men också om att läka redan befintliga sådana. En Kosthabiliterare genomför också regelbundna utbildningar för sjukvårdspersonal.

Vill du bli Kosthabiliterare? En bra start är att läsa min nya uppdaterade bok Frisk av mat! Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller info@lchfmatkasse.se så får du tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kr plus porto.

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Vet du Mats?! Exakt den tanken har jag gått o funderat på ett tag. Vad ska jag göra då jag inte längre kan jobba i ambulansen? Jo jag vill jobba med att hjälpa människor förändra sin livsstil och få hjälp att läka sina sjukdomar med kosten, samt att förebygga sjukdom! Jag möter j

  Gilla

  • Hmm blev nåt galet där..
   Jo jag möter varje dag i mitt jobb människor som jag så gärna skulle vilja hjälpa och upplysa om hälsovinsterna med en kostomläggning/livsstilsförändring. Jag ser vad det kostar både i pengar och i lidande med alla dessa sjukdomstillstånd och läkemedelslistor som är kilometerlånga…

   Tack för din inspiration och det fantastiska arbete du lägger ner!

   Gilla

 2. Jag skulle gärna bli kosthabiliterare och få påverka sjukvården men jag skulle behöva det NU!!!!
  Men jag får väl göra så gott jag kan så länge, mejlar till dej så jag får betalningsanvisningar 🙂

  Gilla

 3. Region Skåne skulle kanske behöva kosthabiliterare 🙂 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/satsning-mot-fetma-bland-smabarn-i-bromolla

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: