Mannen som bytte sida!

juni 9, 2014 kl. 10:30 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

images

Timothy Noakes, författare till boken ”Lore of running”, har bytt sida. Från högkolhydratkost till lågkolhydratkost eller LCHF som är ett bättre namn. Professor Noakes har nyligen spelat in en föreläsning om kost och hälsa för UR med inriktning på idrott. Märkligt nog är UR:s journalister dåligt uppdaterade för de skriver lågkalorikost istället för lågkolhydratkost i presentationen av Tim Noakes.

Professor Noakes blev en världskändis när hans bok Lore of Running kom ut 1980. Då predikade han att för att kunna genomföra en maximal fysisk idrottsprestation måste man kolhydratladda innan. Det var då som Vasaloppsåkare m.fl. började vräka i sig stora lass av pasta innan loppet för att kunna prestera på topp. Mycket av det tänkandet lever kvar än idag.

2012 skrev Tim Noakes följande; If you’ve got Lore of Running, tear out the section on nutrition”! Verkligheten hade kommit ikapp Professor Noakes och numera hade han ändrat uppfattning om kosten. Anledningen var att han drabbats av diabetes typ 2. Idag propagerar Tim Noakes för högfettkost(LCHF) och rekommenderar även idrottsmän och kvinnor att börja med denna kost.

Professor Noakes håller sin diabetes typ 2 i schack med LCHF-kost och inga mediciner. Idag har Tim Noakes totalt bytt sida och menar att allt han skrev om nutrion i sin bok ”Lore of Running” är fel. Han menar att kolhydratätandet kan leda till metabola sjukdomar. Nu rekommenderar han att vi ska läsa Gary Taubes bok ”Good calories bad calories”! Han går så långt att han menar att vårt överdrivna kolhydratätande är själva anledningen till alla våra ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar. Ta bort kolhydraterna så försvinner även sjukdomarna är numera hans devis.

Som vetenskapsman backar han upp sina uttalanden med referenser till olika studier under sin föreläsning.

Mina kommentarer!

Man måste imponeras av att Timothy Noakes, som ju räknas till en av de främsta nutritionsexperterna i världen, nu totalt har ändrat uppfattning. Nu föreläser han om att hans tidigare uppfattning var fel och att den kan leda till sjukdomar. Det är strongt! Skulle jag själv erkänna att det jag skrev i min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” var helt fel några år senare? Kanske kanske inte! Nu är kanske inte detta aktuellt eftersom LCHF-kosten fungerar för den som har ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen. Kroppen läker sig! Nu väntar vi bara på att professor Maj-Lis Hellenius ska ta bladet från munnen och förklara att hon haft fel hela tiden. Mättat fett är inte farligt utan nyttigt och viktigt för människan väntar vi att Maj-Lis ska säga. Tyvärr är nog inte oddsen så höga på ett liknande uttalande från Maj-Lis, möjligen om hon själv drabbas av sjukdom!

Professor Noakes går så långt som att det enda som behövs i form av medicin för de med metabola sjukdomar är en kraftig reducering av kolhydraterna och övergång till högfettkost. Några kemiska mediciner för dessa sjukdomar behövs inte.

Jag håller med Tim Noakes eftersom alla mina inflammatoriska tillstånd har läkt sig i min kropp med hjälp av LCHF-kosten. Nu menar kanske vän av ordning att vi alla är olika och att det som gäller för den ene inte gäller för den andre. Jag håller med om detta men inte riktigt som professor Noakes menar. Han påstår att vi är antingen är insulinresistenta från början eller inte alls. Därmed är det våra gener som avgör om vi får metabola sjukdomar eller inte, enligt Noakes.

Jag tror att vi alla tål olika mycket kolhydrater och för lite naturligt fett. Därmed kan man säga att generna är inblandade från början. I mitt eget fall kan man säga att jag tål kolhydrater (socker) sällsynt dåligt. Jag blir sjuk helt enkelt! Men jag tror också att vi kan äta oss till metabola sjukdomar genom idogt sockerätande trots ganska goda genförutsättningar från början. Vissa blir alkoholister efter första glaset medan andra kan utveckla alkoholism genom idogt användande av alkohol. Liknande tror jag kan ske även vid utvecklandet av metabola sjukdomar. Vid långvarigt missbruk av socker (kolhydrater) utvecklas metabola sjukdomar i kroppen.

De flesta dödsfall beror på metabola sjukdomar inte av ålderdom! Livet är orättvist, vissa kan supa, röka och äta mat full av socker och ändå bli 100 år. De har valt sina föräldrar med omsorg! Men de är inte många!

Bokomslag

För den som vill köpa min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” går det numera även att köpa den uppdaterade versionen 2014 av Adlibris. Om du vill köpa boken direkt av mig så mailar du namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken är i hårdpärm/inbunden och kostar 149 kronor plus porto/frakt. Meddela om du vill ha boken signerad och till vilket namn.

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Det är nog ingen risk att Hellenius ändrar sig! Hon har för dåliga grundkunskaper. Tillstod i ett teveprogram att hon inte visste vad transfetter var!

    Gilla

  2. […] Dr Timothy Noakes, författare till boken ”Lore of running”, har ändrat uppfattning. Hans bok […]

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: