Svar från Socialstyrelsen!

juni 26, 2014 kl. 9:50 f m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , ,

images

Nedan fick jag svar från Socialstyrelsens projektledare Erik Åhlin angående mina synpunkter på de nationella riktlinjerna för diabetesvård. Heder åt honom att han vågar svara!

Hej Mats och tack för dina synpunkter,

Som du säkert läst så inkluderar inte Riktlinjerna direkta rekommendationer om olika koster vid diabetes. Vi hänvisar i stället till Socialstyrelsens vägledning Kost vid diabetes från 2011 (http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-11-7), som är baserad på SBU-rapporten Mat vid diabetes(http://sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-diabetes/), där bland annat medelhavskost, måttlig lågkolhydratkost, extrem(strikt) lågkolhydratskost som LCHF samt traditionell kost med lågt glykemiskt index tas upp.

 I underlaget för SBU-rapporten som du citerar; Mat vid fetma(http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/), ingår också många diabetespatienter. Det vetenskapliga läget för detta område bedöms vara under utveckling och kunskapen bedöms öka framöver. Det är därför inte uteslutet att ytterligare revideringar av vägledningar kring kost vid diabetes kan komma att behöva göras i framtiden. I nuläget finns dock inga sådana planer då det vetenskapliga underlaget både gällande eventuella risker och positiva effekter på längre sikt till stor del fortfarande saknas.

Bästa hälsningar,

Erik Åhlin

Projektledare – Nationella riktlinjer för diabetesvård

Mina kommentarer!

Jag retar mig på att man kallar LCHF-kost för extrem lågkolhydratkost. Extrem är ett negativt uttryck för mig och borde inte användas när man ska beskriva en kostmodell. Däremot är ordet strikt i beskrivningen av LCHF en bra benämning eftersom olika strikt LCHF-kost kan användas beroende på hur inflammerad man är! Det är lite härskarspråk att beskriva LCHF med ordet extrem. Det blir negativt direkt i läsaren eller lyssnarens öron.

Liknande härskarspråk används av sjukvården och läkarna när man ska beskriva förtätningar i blodkärl. Då kallas blodkärlen för förfettade. Det står i de flesta läroböcker för läkare. Det är alltså ingen tvekan om vad som orsakar förtätningen. Om läkare ständigt får höra att kärlen är förfettade i sin utbildning så finns där knappast utrymme för andra tolkningar.

Jag själv använder mig av samma härskarteknik genom att beskriva förtätade blodkärl som försockrade eller karamelliserade. Den beskrivningen är dessutom sann i högre grad än sjukvårdens förvanskning. Enligt min erfarenhet och uppfattning förstås.

Vetenskapen saknas!

Enligt Erik Åhlin saknas det vetenskapligt underlag för LCHF-kosten. Märkligt att man då godkände kosten för diabetiker typ 2 redan 2008. Detta känner de flesta inte till och tydligen inte Socialstyrelsen heller som var den myndighet 2008 som ”godkände” LCHF. Beslutet kan läsas här!

Erik menar att det saknas vetenskapligt underlag för eventuella risker och positiva effekter på lång sikt för att tillämpa LCHF i vården. Där har Erik fel eftersom det finns massor av beprövad erfarenhet av LCHF-kostens positiva effekter på diabetiker. Problemet är att någon tagit bort begreppet beprövad erfarenhet och kvar är bara vetenskap. Vetenskap kan vara ren lögn och förbannad statistik oftast för att kunna sälja ett nytt läkemedel.

Bäste Erik Åhlin! Vem godkände alla light-produkter? Vem godkände att smör plötsligt blev farligt. Var finns det vetenskapliga underlaget för detta? Vem godkände fettskräcken och vem bestämde att ägg plötsligt skulle vara farligt?

Vi är tusentals människor som frisknat till av LCHF-kosten från mycket svåra inflammatoriska sjukdomar där den vanliga sjukvården och läkare famlar i mörker.

Mitt förslag till Socialstyrelsen!

För att ni, Socialstyrelsen och även den statliga myndigheten Livsmedelsverket, ska bli trovärdiga i allmänhetens ögon bör ni genast vidta följande åtgärder;

1. Samla in erfarenheter från människor med diabetes och vilka hälsovinster de gjort med LCHF-kosten. Sammanställ detta material och sätt i gång att forska med dessa människors erfarenheter som utgångspunkt.

2. Börja omgående att forska kring hur för mycket kolhydratätande och för lite naturligt fett påverkar hälsan! Här handlar det om ett 40-tal inflammatoriska tillstånd, alltså inte bara diabetes.

3. År 2030 kommer hälften av alla svenskar att få cancer. Hur ska detta förebyggas?

IMG_0040

Börja själv!

Jag tycker inte att du har råd att invänta riktlinjer från Socialstyrelsen om hur bra LCHF-kosten är för människor med inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det kan dröja 20 år innan de kommer! Läs boken ”Frisk av mat, LCHF från början”. Du får en guide och inspirationsbok precis hur du ska göra. Mängder med recept och veckomenyer finns i boken. Ett nytt liv väntar bakom hörnet! Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kronor plus porto! Utdrag ur boken Frisk av mat!

428318_366783306678968_275734919117141_1265196_2067797944_n

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: