Jag ber om ursäkt till alla föräldrar!

juli 28, 2014 kl. 9:14 e m | Publicerat i Okategoriserade | 17 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om barn och allergi. Det var i samband med att jag var och demonstrerade LCHF-konceptet och bjöd på Morfars LCHF-glass. Många föräldrar har hört av sig till mig och känt skuldkänslor och ilska mot mitt inlägg med alla rätt tycker jag nu.

Jag ber därför alla föräldrar med allergiska barn om ursäkt och jag har även ändrat inlägget som jag skrev då. Ett lite försök till förklaring av mitt inlägg är att jag blev förskräckt av att så många barn inte vågade smaka på Morfars LCHF-glass på grund av allergiska besvär eller intolerans av något slag.

Ni alla föräldrar kämpar alltid så mycket ni kan för era barn som utvecklat allergiska besvär. Jag kämpar också på mitt sätt för att vi ska bli mer medvetna om hur kosten kan påverka hälsan på olika sätt. Jag har själv barn och barnbarn och vill givetvis att de ska få vara så friska som möjligt så länge som möjligt.

Min tes är att vi kan undvika många inflammatoriska tillstånd i kroppen om vi satsar på att få ett starkt immunförsvar. Hur får man då ett starkt immunförsvar som orkar försvara mot infektioner och inflammatoriska tillstånd som inte ger vika. Där har definitivt kosten en enorm betydelse. Jag själv hade diabetes typ 2, prostatabesvär, ledvärk, kronisk bronkit och kärlkramp för drygt fem år sedan. Jag var förkyld mer eller mindre jämnt och läkarna gav mig inte mycket hopp. Nu har jag ätit den ketogen kosten (LCHF) i 5,5 år och jag har inga besvär alls kvar. Inga mediciner och inga värktabletter. Jag har bättre värden idag än när jag spelade elitfotboll för 40 år sedan. Dessutom har jag inte varit förkyld på fem år.

Om man ser till min kropp så kan immunförsvaret repa sig och bli starkt igen. Då krävs att man tar bort större delen av de onödiga kolhydraterna från kosten och ersätter dom med naturligt fett som smör, olivolja, ekologiskt kallpressat kokosfett m.m.

Många har läst min bok ”Frisk av Mat, LCHF från början” och gjort liknande hälsovinster som jag själv. Jag har samlat deras berättelser om hur de blivit friska längst bak i den nya uppdaterade boken. Dessa människor har också ätit LCHF-kosten och deras hälsovinster är lärorika och tankeväckande.  Det handlar om en rad inflammatoriska tillstånd som helt enkelt har läkt sig och den enda förändring som dessa människor gjort är en kostförändring till LCHF.

Trots mitt illa skrivna inlägg senast så beställde rekordmånga min nya uppdaterade bok ”Frisk av mat”! Kanske kan det hjälpa dom också!

Göteborg den 28/7

Mats Lindgren

IMG_0040

 

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej!
  Jag tyckte det var ett bra inlägg men förstod att många skulle reagera…
  Man har så otroligt stor tilltro till mediciner idag men vår viktigaste medicin är maten vi äter och är vi ofta sjuka är det där vi måste göra en förändring i första hand… Men si den förändringen förmår ”Svensson” inte göra (det är för dyrt, det är synd (?!!!!) om barnen som inte får äta det som andra barn får, det tar för lång tid att laga till etc etc) och det är så mycket enklare att gå till farbror doktorn och få sin dos så kan man fortsätta leva som vanligt…

  Gilla

  • Jag har ett barn med mycket svår äggallergi och mjölkproteinallergi. Han äter inga mediciner för sina allergier, men behöver en rad akutmediciner om han får i sig en ytterst liten mängd ägg, bland annat adrenalinspruta, eftersom han annars riskerar en livshotande reaktion.

   Han är uppväxt på en mycket ren kost, eftersom han blev svårt allergisk redan när han var ett par månader mot nästan all mat. Under sina första fem år åt han lammkött, gurka och ris, ingenting annat. Ingen läsk, inget godis, inga chips, kakor, bullar, sylt, marmelad, saft, charkprodukter, hel eller halvfabrikat. Ingen pasta, potatis, bröd, flingor, glass. Vi gjorde egen korv på lamm som vi malde, blandade med vitpeppar och salt och pressade. Han har aldrig kunnat äta precis det som andra barn äter.

   Barn som har allergier, har inte det på grund av en dålig kost. Det kan verka petigt att fortsätta att påpeka det, men för oss som lever med allergier är det en oerhört viktig sakfråga. En dålig kost kan orsaka en rad hälsoproblem senare i livet, men just allergier hos barn har inget samband med kosten. Och det finns, tyvärr, inga mirakelmediciner man kan ta, för att kunna fortsätta leva som vanligt, när man är allergisk. Man måste till varje pris undvika att få i sig det man inte tål. Det finns mediciner som räddar ens liv, när man får fel mat, men inga mediciner som gör att man kan fortsätta äta saker man inte tål.

   Vad vi reagerade så kraftig på Annelie, är inte att en förändring är dyr eller jobbig eller tidskrävande. Det finns nog ingen kost som är så dyr, och jobbig, och tidskrävande, som den för ett barn med flera allergier. Vi reagerade heller inte med skuldkänslor över att vi skulle ha gjort något fel och orsakat våra barns allergier. Det har vi inte. Vad vi reagerade på är att Mats påstod att barns allergier mot grädde skulle bero på att de ätit för mycket socker. Okunnigheten i det påståendet är så stor, att det känns svårt att bemöta det på ett vettigt sätt. Vi reagerade starkt på Mats okunskap inför allergiers orsaker.

   Att många vuxna har blivit friskare på en katogen kost betvivlar jag inte. Karolinska gjorde en stor studie angående antiinflammatorisk kost för några år sedan, där de såg goda effekter, Bäst effekt i just den studien hade en glutenfri vegankost. Helt klart har kosten stor betydelse för vår hälsa. Men vad gäller födoämnesallergier och barn, finns inte ett sådant samband. De har helt enkelt inte hunnit bli förgiftade av en dålig kost, det tar ett antal år att bli det.

   Tack för din ursäkt Mats, även om jag är osäker på om du förstår att du hade fel, eller om du bara rättar dig eftersom ICA idag kontaktat dig med synpunkter på att många konsumenter hört av sig till dem med klagomål.

   En väldig tur är det i alla fall att de barn som var allergiska i butiken och inte ”vågade” smaka på din glass på ICA, hade vett att inte göra just det. Som du säkert vet krävs en mycket liten mängd för att ett svårt allergiskt barn ska få en anafylaktisk reaktion (och för den som inte vet vad det innebär, så är definitionen på Anafylaxi följande:)

   Anafylaxi grad 1
   MUN/MAGE – TARM Ökande buksmärta, diarre, upprepade kräkningar.
   LUFTVÄGAR: Heshet, lindrig bronkobstruktion.
   HJÄRTA – KÄRL: Takykardi.
   ALLMÄNNA SYMTOM: Uttalad trötthet, rastlöshet, oro.

   Anafylaxi grad 2
   LUFTVÄGAR: Skällhosta, stridor, sväljningsbesvär, måttlig
   bronkobstruktion. ALLMÄNNA SYMTOM: Svimningskänsla, katastrofkänsla

   ANafylaxi grad 3 följande:
   LUFTVÄGAR: Svår bronkobstruktion, hypoxi, cyanos, andningsstopp.
   HJÄRTA – KÄRL: Blodtrycksfall, bradykardi, arytmi, hjärtstopp. ALLMÄNNA SYMTOM: Förvirring, medvetslöshet

   Med vänliga hälsningar
   Karin Holmgren

   Gilla

 2. Hej jag tycker oxå ditt inlägg var bra, var kommer alla dessa allergier ifrån och varför inte ta till oss det du skriver, kanske han har rätt, varför inte prova sig fram , för våra barns skull, men givetvis gå försiktigt fram till en början. Det allra bästa vore om man slapp alla mediciner.

  Gilla

  • Nej, Mats har inte rätt vad gäller att en bebis som är ett par månader gammal och uppfödd på bröstmjölk, skulle bli allergisk på grund av en dålig kost (så till vida att Mats inte menar att det är fel att helamma en bebis). Nästan alla barn med just mjölkallergi blir allergiska redan under sina första månader i livet.

   Jag vet inte riktigt vad du menar med att man ska prova sig fram – med att ge smör som barnet inte tål? Minska sockerintaget? Ta bort kolhydrater? Eller hur tänker du rent konkret? Ett av problemen med Mats påståenden är, att han egentligen inte har någon som helst aning om vilken kost barn som är allergiska har. Och jag kan garantera att det finns stora variationer. Jag vet barn med allergier som inte äter socker över huvud taget, och jag vet barn med allergier som äter mängder av socker. Det är inte så att allergiker är en homogen grupp med identisk kost. Det är individer med vitt skild kosthållning, precis som icke allergiker. Jag vet flera allergiker som äter katogen kost. De är inte mindre allergiska, men föredrar den kosten.

   Som en parentes, är det alltid trevligt när människor som kommenterar på en blogg skriver under med för och efternamn. Det känns som en mer legitim kommentar då.

   Karin Holmgren

   Gilla

   • Hej Karin, trevligt med människor som engagerar sig. Jag har tyvärr inte pratat om en bebis som är ett par månader gammal som du antyder. Men jag kan förstå föräldrar med stor vanmakt och också stor kunskap om barns allergier som är lite förbannade på mig. Men jag skulle hemskt gärna vilja veta skillnaden mellan barns allergier och vuxnas allergier. Vad består den av? Jag har inte blivit anmodad av ICA som du antar i din nästa inlägg att jag skulle ändra något. Jag har ändrat på eget bevåg. Visst är det sant som jag beskriver att allergi är en inflammatorisk åkomma/tillstånd eller har du/ni andra uppgifter? För närvarande bedriver vi en förstudie i Göteborg som ska utmynna i en ny koststudie grundad på hypotesen inflammation och immunförsvar. Några av de förnämsta forskarna i Sverige är med i denna studie och en sak har de alla gemensamt, nämligen att de tillstår att det finns en kunskapslucka i att vi faktiskt inte vet hur kosten påverkar hälsan på olika sätt. Denna kunskap finns inte alltså! Jag själv är en av initiativtagarna till denna studie. Som jag nämnde i mitt inlägg idag så berättar flera läsare av min bok i min bok ”Frisk av mat” hur de blivit friska från allergier med hjälp av LCHF-mat. De är visserligen vuxna förstås. Jag har verkligen inte lust att slå någon annan i huvudet med mina kunskaper men vi måste kräva mer relevant forskning inom allergins område och då tycker jag att man ska inkludera kosten i detta.
    Ha en skön sommar hälsar,
    Mats

    Gilla

   • Du skriver att barn som är allergiska mot grädden i din glass är det för att de ätit för mycket socker. Av samma anledning kommer samma barn få cancer i framtiden. Eftersom mjölkallergi nästan uteslutande debuterar hos barn under året, ofta under halvåret, får jag inte riktigt ihop ditt resonemang. Om vi pratar om kost som orsak till att barn blir allergiska, och barnen blir allergiska som bebisar, så kan du väl inte prata om någonting annat än kosten hos bebisar som orsak?

    Gilla

   • Hej Karin igen! Den här debatten handlar inte om vem som har rätt och fel eller vem som är mest kunnig alternativt okunnig. Kontentan är att allt fler barn blir allergiska och frågan är då vad som är orsaken till detta. Det är därför vi har den här debatten för att om möjligt komma vidare. En internationell studie publicerad 2012 visar att det finns anledning för en moder att vara försiktig med vad man stoppar i sig under graviditeten. http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=1414&tem=3&und=0

    Bästa hälsningar,

    Mats Lindgren

    Gilla

 3. Hej Mats,

  Tack för din ursäkt. Dock verkar du fortfarande inte förstå hur stor din okunskap kring allergi är.

  Du måste förstå att du gett dig in i något mycket allvarligt. Vi som lever med barn med svår allergi lever under ständigt dödshot, på riktigt. Därför är vi vansinnigt pålästa, beskyddande och evigt trötta på att höra ”gör bara si eller så så ordnar det sig”.

  Visa oss istället respekt för att vi med alla medel skyddar våra barn. Den respekten visar du oss genom att åtminstone skapa dig grundläggande kunskaper om allergi innan du kommer och skriver oss på näsan. Så länge du lyser så tydligt med din okunskap kommer ingen av oss att lyssna, det är ju våra barns liv vi talar om Mats.

  Karin Hallengren

  Gilla

  • Hej Karin, tack för din kommentar. Jag respekterar att du vill skydda ditt barn. Men att ensidigt hävda att jag bara har okunskap om ämnet och att du har all kunskap hjälper ingen. Det är först när man ifrågasätter etablerade sanningar som utvecklingen går vidare. För 5 år sedan sade forskarna i Göteborg att jag var full av okunskap och inte visste bättre. De hade hela vetenskapen på sin sida påstod de. Numera har de släppt sin rigida hållning och håller med om att vi inte vet allt om hur ”kroniska” inflammationer påverkas av kosten. Därför kommer en ny koststudie.
   Jag har aldrig medvetet skrivit någon på näsan Karin. Tror du att jag har kämpat i över fem år med att visa hur man kan bota många inflammatoriska ”kroniska” tillstånd för att skriva någon på näsan? Tusentals människor har fått hjälp via min bok ”Frisk av mat” med att bli fria från olika slags sjukdomar som bygger på inflammation. Så även allergier. Jag har också barn och barnbarn och vill dem allt gott. Du kanske borde visa lite respekt också!
   Allt gott från
   Mats Lindgren

   Gilla

 4. Inget barn som bara druckit modersmjölk är allergiskt
  Det är när nya livsmedel introduceras som stenen sätts i rullning

  Det är lite tråkigt att se att en del föräldrar istället för att se till fakta i frågan går in i försvarsställning och slår ifrån sig tankar på vad som är grundorsak till problemen

  Vill vi föra frågan framåt och hindra nya allergier måste vi fråga oss var det hela börjar och vad som kan göras bättre

  Frågan är mångfacetterad och det är många faktorer som verkar spela in
  Kort sagt kan man säga att bästa sätt att slippa allergier är att födas i en stor familj i ett skitigt hem med många husdjur och i ett fattigt land

  Frågan varför vi drabbas är alltså minst lika mycket en fråga om vad vi inte utsätts för som vad vi utsätts för

  Att socker sätter ner immunförsvaret har förstås Mats alldeles rätt i men den stora kostmässiga orsaken är troligen vällingen som vi vårt land i allmänhet börjar hälla i våra barn redan vid några månaders ålder

  När väl kroppen reagerar mot glutenproteinerna och det lilla barnets tarm blivit genomsläppigt för diverse andra proteiner pga reaktionen mot gluten kan vilka allergiska reaktioner som helst bli ett faktum

  Vill man vara säker på att få ett allergifritt barn ger man det alltså inte välling och helst väntar man så länge som möjligt med att utsätta det för spannmål öht

  Det kommer att ta tid för forskningen att verifiera denna koppling inte minst pga stora ekonomiska incitament att inte göra det men för den som verkligen vill förhindra problemet i sin egen familj är det den ultimata lösningen

  Gilla

  • Hej Håkan, bra kommentar tycker jag. Välling innehåller ofta mer än 50 procent kolhydrater som i sin tur omvandlas till blodsocker i magen. Det är alltså ”socker” i vällingen som jag tror påverkar vårt immunförsvar negativt. Detta kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen som inte vill läka sig. Nu har jag förstås ingen kunskap om allergier som drabbar barn. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett kan ställa till med stor skada för barn tror jag. När jag senast tittade på innehållsdeklarationen i barnmatsburkar så innehöll några sådana burkar så lite fett som 1,0 procent. Då kan man fråga sig vad resterande i barnmatsburken innehåller?
   Sommarhälsningar från Mats!

   Gilla

  • Mitt barn helammades och blev allergisk. Välling har han aldrig druckit. Spannmål åt han inte över huvud taget förrän han var över 5 år. Men visst stämmer det att avsaknaden av bakterier och kanske framför allt parasiter i samhället troligen spelar roll för utvecklingen av allergier. Husdjur hade vi, och en storebror på dagis. Inte särskilt välstädat hem.

   Gilla

 5. Hej, följer denna Diskussion med intresse och kann inte lata bli att kommentera. Jag förstar bada sidor, när man sitter där med ett allergiskt barn, sa gör man ju allt för att det ska ma bra.

  Men jag tror jag förstar vad Mats vill säga, det kommer att bli en lang process att fa alla att första att vi kanske maste ändra hela var livsstil. Amning ska ju vara det basta för vara barn men om mammans kropp redan är ”sjuk” sa ger hon det ju vidare till barnet, redan i magen. Det tog generationer för oss att första att vi proppar vara kroppar fulla med daliga livsmedel, alltsa kann vi ju inte begära att det kommer att funka direkt, förmodligen tar det oxa flera generationer och alla kommer vi nog inte att na. Sen tror jag att det handlar om gener bra eller daliga därtill.

  Själv ammade jag mitt första barn bara 3 manader, rökte under graviditeten (ja jag skäms) men hon har aldrig utvecklat nagra allergier, min son blev ammad 6 manader, utan nikotin, och hade rätt svara allergier när han var barn, har blivit mycket bättre nu som vuxen, vad beror det pa. Jag tror det är viktigt att vi far en medvetenhet i samhället för det vi stoppar i oss, djurhallning, osv.

  Själv kör jag LCHF sedan ett halvar tillbaka och mar mycket bra, har minskat 15 kg och min typ 2 ligger pa typ 0, Inga mediciner, jag lever inte helt strikt, men tänker pa vad jag äter, för mej är det riktigt, jag har aldrig vägt eller räknat nagot, för jag vill att det ska bli min livsstil, sa som jag förut inte funderade mycket pa mat, det maste var och en finna ut för sig själv.

  Tror det handlar om att ta ansvar för sig själv och därmed för kommande generationer. Tyvärr regerar vinst tänkandet var värld och det är ju mycket enklare att stoppa i sig lite piller och samtidigt lämna över ansvaret till läkemdelsindustrin…

  Hälsningar Marita Braukmann

  Gilla

  • Håller helt o hållet med dig marita, vi får nog alla ta oss en funderare på hur vi levt våra liv o varför. Är oxå lchf:are, mår mycket bättre. Vi måste skaffa oss kunskap om våra kroppar. När jag växte upp fanns inte alla dessa gifter, nu luras folk till att köpa alla dessa kolydratstinna varor o all snabbmat. Så enkelt att förändra sitt liv…… undvik potatis ris pasta o bröd ät ovanjordgrönsaker , mkt fett äkta smör, grädde 40% m.m googla på lchf, googla på Monsantos, dom säljer insektsmedel ett sötningsmedel som finns läsken ungarna köper, läs på ta det som en varnings signal istället för att sätta sig i försvarsställning , inget ont menat, med tanke på kommande generationer. Wake up…..

   Gilla

   • Det man som ammande mamma äter lär ju gå ut i bröstmjölken tänker jag……Så äter man en dålig kost så lär ju det kunna skapa allergier…. Eller?

    Gilla

 6. Vill bara lägga in ytterligare ett orsakssamband.
  Vacciner stör immunförsvarssystemet och startar autoimmuna reaktioner så som allergier. Då tillverkarna av vacciner inte måste visa fullständig innehållsförteckning är det ingen som vet vad de innehåller… De innehåller olika proteiner (mjölk, ägg, skaldjur) som oftast man blir allergisk mot.
  Stor del av våra barn vaccineras å har ökat sedan succesivt å så även allergierna. Den första sprutan som ges är k-vitamin injektion vid födseln, sen påbörjas vaccinationsprogrammet redan vid 3-mån… Immunförsvaret är inte utv förrän vid 2-års ålder. Det är jeopordy att spruta in vilt främmande ämnen i en liten kropp. Läs mer på vaccin.me

  Gilla

 7. Jag tycker inte att man kan skuldbelägga föräldrar för sina allergiska barn. Så länge vi inte vet vad som ligger bakom allergi hos små barn, hur ska blivande föräldrar kunna undvika att barnen drabbas? Vissa saker vet vi är dåligt, droger i alla former. Det försöker säkert de flesta blivande föräldrar undvika. Vilka föräldrar försöker medvetet förstöra för sina barn? De barn som far illa p g a sina föräldrar, där är nog föräldrarna i sådant skick att de själva behöver stöd o hjälp.

  Men tänk om det visar sig att ökningen beror på all material som använts i krigen de senaste århundraden? Eller den ersättningsmat man tvingades leva på, margarin t ex? D v s att det beror på något som tidigare generationer att utsatts för frivilligt eller ofrivilligt som gett avstamp i generna? Detta är bara spekulationer utan större förankring, men om det faktiskt vore så… Vad gör vi då? Forskning behövs sannerligen och den behöver vara av bra kvalité.

  Komjölksproteinallergi verkar ha ökat sedan vi bytte koras och det blev en annan typ av protein. Kanske är den svårare att anpassa sig till?

  När jag läser Mats text tycker jag att den är vettig när det gäller icke medfödda allergier som äldre barn, ungdomar och vuxna åker på. Jag tror att den kaskad av tillsatser (naturliga eller ej) som finns i processad mat är dålig för oss. Vart o ett av dessa tillsatser är nog ofarlig i den mängd som är tillsatt ett specifikt livsmedel men den cocktail av tillsatser man får i sig om man inte själv lagar mat från grunden, är nog allt annat än nyttig. Ett problem bland många när det gäller vår kost är väl att många uppfattar att de äter nyttigt med mycket frukt o grönt men som är besprutat för att kunna produceras i mängd.

  Idag med den enorma mängd av information som finns tillgänglig så är det inte lätt att veta vad som är rätt och nyttigt. Livsmedelsverket säger en sak, som dock bara gäller friska och normalviktiga. Sen har vi alla andra intressenter som alla tycker olika. Jag som sockerberoende måste dagligen hantera dessa och andras okunskap för att klara av att hålla sockertrollet stången. Detta är energikrävande och känns mycket onödigt att behöva lägga kraft på så jag förstår de föräldrar som reagerat på inlägget.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: