Kaffe med dopp!

augusti 7, 2014 kl. 2:29 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

funny-old-people-part2_3

Ibland brukar vi spela och sjunga på äldreboenden/ålderdomshem Maggan och jag när det passar sig. Det blir gamla slagdängor och allsång blandat med kaffe och dopp. Det brukar vara uppskattat, och att sjunga tillhör ju livets nödvändigheter, även när man blir gammal.

Efter halva föreställningen blir det kaffe och kakor. En urgammal svensk tradition med sju sorters kakor på bordet. Många är ganska dåliga och behöver hjälp även med kaffet och doppet. Man kan ju fundera på om alla dessa krämpor kommer sig av ålder eller av annat, kanske både och!

Vår överdrivna kolhydratkonsumtion och för lite naturligt fett i maten leder till att vi får krämpor och sjukdomar i förtid som inte är kopplat till ålderskrämpor. Detta är jag fullständigt övertygad om. Det räcker med att studera hur min egen kropp reagerat på kostbytet till LCHF. Den har blivit frisk, punkt slut!

Om jag nu själv hamnar på ålderdomshem en dag har jag kraft nog att stå emot när de vill proppa i mig sju sorters kakor? LCHF-kosten släpper jag ju aldrig! Kan det bli ålderdomshem och servicehus som specialiserar sig på kost och hälsa i framtiden? Vi är nog rätt många LCHF:are om 30 år som gärna skulle se en sådan utveckling.

Hur mycket vet personalen om hur kosten påverkar hälsan?

Tyvärr är nog inte kunskapen särskilt hög i genomsnitt men självklart finns där lysande exempel bland personalen som själva äter LCHF. Varför skulle personal inom geriatriken veta mer än sjukvården och Livsmedelsverket i övrigt?

Ett LCHF-alternativ till den vanliga maten hade ju varit strålande på ett servicehus! Vegetariska alternativ finns ju!

Vad skulle hända på ett servicehus om man införde LCHF som ett kostalternativ?

Ja, antagligen skulle ett antal ganska sjuka åldringar helt plötsligt bli avsevärt friskare och piggare. Så händer ju med oss normalgamla!

Anna Maria, kommenterar 2013/08/08

”Vill dela med mig av mina erfarenheter med att kostbehandla en åldring som har överlevt både stroke och omfattande hjärnblödning för 3 år sedan.
Min gamle far har lidit av hjärtflimmer, förstorad prostata samt ljumskbråck under många år, när han för några år sedan drabbades av stroke och sedan hjärnblödning. För att avlasta min syster som han bor hos erbjöd jag mig att ta hand om honom ett tag. Från första dagen fick han LCHF som jag själv äter sedan snart 10 år tillbaka.
 Han blev starkare och så småningom började han ta långa promenader med sin rollator. Efter ½ år kunde han gå långa sträckor med bara gåstavar. 
Han är nästan 90 och fortfarande på benen. Hans prostata har blivit mindre och hans ljumskbråck får man inte höra talas så mycket om nuförtiden.
 Han fortsätter att äta kolhydratreducerad kost, undviker söta drycker, bröd och pasta alldeles på eget bevåg.
 Förra sommaren tog vi med honom på en semesterresa ut till havet och han gick efter stranden långa sträckor utan stöd.
 Jag är säker på att han inte skulle vara fullt så ”funktionsduglig” om han i stället bodde på ett svenskt äldreboende och blev utfodrad på det sättet som är gängse där.”

Visst skulle det vara mycket intressant att få ta del av en sådan utveckling. Vi vet ju att många gamla knappt orkar äta av maten eftersom de äter sådana mängder av medicin som de blir mätta på. Medicinerna brukar finnas i en plastpåse som hänger på rullstolen.

Tipsa om boken Frisk av mat!

Varför inte tipsa personalen på servicehusen om boken ”Frisk av mat, LCHF från början”. Svårare än så är det ju inte! Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag betalningsanvisningar och böcker.

IMG_0040

 

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Anna-Maria!
  Tänk om jag hade vetat vad jag vet nu för 10 år sedan när mina föräldrar levde och led av sviter av långa liv. Det grämer mig verkligen att jag inte kunde hjälpa dem mer. Det hade jag kunnat göra om jag då hade haft den kunskap som jag har nu om matens betydelse. Kunskap hade jag,trodde jag,det var bara det att den var FEL. Jag gav dem t.o.m. det onda ögat när de tog ”för mycket” smör på brödet.
  Så vi har låtit lura oss.

  Gilla

 2. Jag lagade all mat till min pappa när han bodde hemma han hade typ 2. När han var 92 kunde han inte klara sig hemma utan hamnade på äldreboende det tog inte 2 månader förän han fick bensår fick höja insulinet till det dubbla och hade ändå för högt blodsocker inom 9 månader var han död. Maten jag lagade var inte strikt LCHF men med rena råvaror mycket fett och lite potatis.

  Gilla

 3. tack för att jag nu kanske kan bli 100 år (minst) nu när jag har lagt om min kost, jag är på väg,på rätt väg ingen. Tack för din braiga bok.

  Gilla

  • Tack själv Annelie! Lycka till!
   Hälsningar från Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: