40 procent får diabetes i USA!

augusti 21, 2014 kl. 12:06 e m | Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

images

I Läkartidningen publicerades igår en artikel om diabetesutvecklingen i USA. Annika Dahlqvist publicerar och kommenterar den studien även på sin blogg. Fyra av tio amerikaner födda mellan 2000-2011 beräknas att drabbas av diabetes någon gång under sin livstid. I vissa minoritetsgrupper som t.ex. latinamerikanska kvinnor födda mellan 2000-2011 beräknas 50 % procent av dessa drabbas av diabetes. Hälften alltså. I USA kostar idag sjukvården 20 % av bruttonationalprodukten. 10 procent av alla amerikaner beräknas ha diabetes idag. Om den siffran fyrdubblas som antas i studien så finns det ingen möjlighet att bedriva sjukvård för ingen kommer att ha råd att konsumera den.

Men Sverige då?

Även här i Sverige har nästan 10 procent av befolkningen diabetes eller prediabetes. Kommer vi ha en annorlunda utveckling än i USA? Det är knappast troligt för det som händer i USA brukar hända här. Jag har skrivit om detta förut att om 20 år så kommer inget land att ha råd med sjukvård överhuvudtaget. T.ex. finns det undersökningar som visar att varannan svensk kommer att drabbas av cancer någon gång i sitt liv. Idag är det var tredje svensk som drabbas.

Finns det någon möjlighet att stoppa den här utvecklingen? Politiker och myndigheter har valt att blunda inför den här utvecklingen. Nej jag tror inte vi kan räkna med politikerna, det är vi som fått en bättre hälsa med LCHF-kosten som måste fortsätta att informera om hur kolhydrater och sockerarter i maten kan skada oss allvarligt plus att vi äter alldeles för lite naturligt fett.

Ibland får jag på tafsen ordentligt på grund av det jag skriver, senast från Astma och Allergiförbundet, men det är 40 procent av våra barn och barnbarn födda mellan 2000-2011 som riskerar diabetes eller antagligen någon annan metabol sjukdom. Det finns ingen möjlighet att betala för den sjukvård som krävs då via skattemedel.

Det finns möjligheter till förändring!

I Göteborg pågår förstudien där vi ska mäta två olika kostmodeller på diabetiker typ 2. Här finns en enormt kvalificerad grupp av forskare och så jag plus två ägare av ICA-butiker. Här kommer fokus att ligga på immunförsvar och inflammation. Kostmodellerna som ska jämföras är Tallriksmodell (nuvarande standard diabeteskost) och LCHF-kosten. Jag har mycket stora förväntningar på den studien därför att involverade forskare är inte alls pro LCHF utan intresserade av att få fram mer kunskap i allmänhet kring kostens påverkan på hälsan.

Det unika med den här studien är att deltagarna får maten hemlevererad och att alla får utbildning på sin respektive kostmodell. Detta anses kunna öka trovärdigheten att deltagarna verkligen äter enligt den kostmodell som de blivit lottade till.

Om du känner till stiftelser, fonder och liknande som skulle kunna stötta vår studie så får du gärna höra av dig!

För övrigt kan jag nämna lite skvaller om att ett stort svenskt brödföretag har klagat hos en stor svensk Livsmedelskedja om att jag säger att bröd är farligt. Det är faktiskt inte sant kan jag dementera direkt. Jag påstår att mjölet i brödet har blivit så energirikt och proppat med kolhydrater att det gör oss sjuka. Jag äter själv bröd men det brödet är gjort på nötter(nötmjöl), ägg och ost.

Om man nu är rädd för att jag ska påverka brödförsäljningen negativt så kanske det är dags att ta det kommande paradigmskiftet på allvar. Börja forska i att ta fram bröd som inte innehåller så mycket farligt mjöl. Jag hjälper gärna till. Varsågod här kommer länken till ett ofarligare och nyttigt bröd!

För övrigt så är nog det viktigaste arbetet det som alla bloggare och facebooksidor utför som informerar om LCHF-modellen på alla möjliga plan. Det är effektiv utbildning!

Om du vill stötta mitt arbete med den nya studien i Göteborg så är bästa sättet att köpa min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”. På så vis kan jag få tid över att lägga kraft på att utveckla LCHF matkasse som är direkt inblandad i studien för matleveranser direkt till studiedeltagarna. I mitt arbete ingår även att utbilda dietister på LCHF-konceptet som i sin tur ska utbilda deltagarna i studien. Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kr. plus porto.

IMG_0040

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jo… – och om vådan av på tok för mycket av kolhydrater/socker i kosten – skrev jag ett email till en kompis om förra året – och det finns på nätet härr.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: