Inbördeskrig?

september 11, 2014 kl. 9:43 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

images

Igår var jag och lämnade mina blodprover och morgonurin som jag gör en gång om året på vårdcentralens labb. Som vanligt träffade jag samma sköterska som tog mina blodprover. Det har ju gått några år nu sedan jag lade om min kost till LCHF, snart 6 år. Vi har alltid små trevliga samtal jag och labb-sköterskan. Jag erbjuder mig alltid att komma och föreläsa lite om LCHF-kosten och hur den har påverkat mina tidigare sjukdomar. Jag vänder mig till sjuksköterskor och laboratoriepersonal, inte läkare och min diabetessköterska. De sistnämnda har jag försökt påverka på olika sätt i fem år att introducera den ketogena kosten i behandlingsarbetet. – Det fungerar ju, brukar jag säga. Alla mina tidigare inflammatoriska besvär inklusive diabetes typ 2 är borta med den nya kosten, inte med vinden.

De brukar skratta lite generat och menar att jag är unik och att LCHF-kostens läkande effekter inte gäller alla, bara mig tydligen. För drygt 5 år sedan varnade de mig för LCHF-kostens långsiktiga effekter. Att mina kärl skulle täppas igen av den feta maten var deras främsta argument. Nästa vecka träffar jag min läkare igen. Han som sade att visst kan du ta en tårtbit även om du har diabetes när jag fick min diagnos! Mama mia vad läkarna och diabetessköterskorna är okunniga.

Benet kapat ovanför knäet!

För ett år sedan träffade jag min läkare senast. Då satt han i en rullstol och hans ena ben var kapat strax ovanför knäskålen. Där kommer jag in pigg och frisk med supervärden från labbet och undrar förskräckt vad som hänt med honom? – Jag har drabbats av mördarbakterier säger läkaren till mig. – Därför var de tvungna att kapa benet, fortsätter han! – Men mina kollegor tror att det är följder av diabetes som gjort att underbenet har ruttnat, menar läkaren. Du kanske skulle ha funderat lite mer på kosten och gjort några ändringar där tänkte jag i mitt stilla sinne. Där stod jag frisk från diabetes genom en kostförändring och där satt läkaren i rullstol med avkapat ben, inte frisk från diabetes! Han kanske skulle avstått från några tårtbitar! Livet är bra underligt!

Sköterskan på labbet tycker att LCHF-kostens läkande egenskaper är intressanta och hennes dotter har prövat med gott resultat. Till mig sade hon att du har bevisat att en kostförändring med LCHF fungerar även på lång sikt. Visst jag minns alla varningar om att mina kärl skulle förfettas. Vad är det för ett ord egentligen? Det är så dumt så att man baxnar. Fett smörjer, det täpper inte igen. Ordet åderförfettning står i alla läroböcker som läkare läser. Det är klart att detta påverkar deras synsätt.

Inbördeskrig i blodkärlen!

Enligt mig så sker förtätningen av blodkärlen genom att vårt eget immunförsvar angriper den egna kroppen. Detta sker med hjälp av aggressiva bakterier som förändrat sitt beteende tack vare en försvagning av immunförsvaret. PH-värdet har förändrats i kroppen och en sockerhinna har lagt sig som en duk i hela kroppen. Denna karamellisering av kroppen börjar tidigt, kanske redan i fosterstadiet beroende på hur mamman äter. Aggressiva bakterier äter hål på kärlväggarna som då bildar små sår. Dessa sår kan bli stora och bli grunden för förtätningar i blodsystemet. Kolesterolet, som har läkande egenskaper, rycker ut för att hjälpa till att läka såren i blodkärlen.

Två av tre diabetiker drabbas av hjärt -kärlsjukdom enligt Hjärt & Lungfonden. Varför då borde man fråga sig? Enligt mig beror det på att kroppen blir inflammerad av alltför mycket sockerarter i födan och för lite naturligt fett. Vi får en karamellisering av kroppens inre och PH-värdet blir försurat. Detta skapar en miljö där infektioner, inflammationer och svamp trivs. Vår kropp, som i stort sett består av bakterier, blir angripen av våra egna bakterier. Ett inbördeskrig pågår i kroppen där tidigare vänner nu blivit fiender. De försvarsvänliga bakterierna som finns kvar kämpar en ojämn kamp mot separatistiska bakterier som får ständigt tillskott av mer ammunition i form av mer herrelöst socker (glukos).

Lösningen är smått enkel. Tillför inte mer ammunition som de separatistiska bakterierna kan använda sig av. Skär av leveranserna av ammunition och de aggressiva rebelliska bakterierna dör av svält. Immunförsvaret har en fantastisk förmåga att rehabilitera sig med rätt förutsättningar och rätt omgivning.

IMG_0040

Beställ boken ”Frisk av mat, LCHF från början” direkt av mig. Maila bara ditt namn och adress så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Maila till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se. Boken kostar 149 kronor plus porto.

 

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Visst är det skrämmande att diabetessköterskorna är så okunniga. Ät vad du vill, ta bara mer insulin!

  Gilla

 2. Hej Mats. Intressant läsning.

  Åderförkalkning hette det förr i tiden, men man ändrade till förfettning så att folk ska förstå att det är smör och inte mjölk man får hjärtinfarkt av…

  Fallerad blodsockerkontroll (diabetes/pre diabetes i kombination med glukosdrivande mat) är nog främsta orsaken till hjärt/kärl sjukdomar. Uffe Ravnskov la fram en hypotes som jag köper i en av sina böcker (Kolesterol är hälsosamt tror jag det var):

  Högt blodsocker orsakar skador på kapillärerna (kroppens minsta blodkärl). Kapillärerna förser Artärväggarna (kroppens största blodkärl) med syre och näring.

  Artärväggarna förlorar då sin elasicitet vilket gör att de stora tryckförändringar som kärlen utsätts för när vi anstränger oss kan medföra att de spricker.

  Om sprickor uppstår försöker kroppen reparera skadan på samma sätt som när vi får ett sår på utsidan av kroppen – en sårskorpa bildas. En sårskorpa har exakt samma sammansättning som ett plack i en artär.

  Läs det en gång till – en sårskorpa har exakt samma sammansättning som ett plack i en artär. Dvs det består till största delen av kolesterol. Vore det då inte märkligt att försöka ”bota” sår genom att ge medicin som förhindrar att kroppen kan bilda sårskorpor? Men det är precis vad man gör med statiner!

  Ur led är tiden…

  Gilla

  • Tack Patrik, en väldigt bra och intressant kommentar av dig! Tack för den. Du har just förklarat hela kolesterolmyten på ett elegant sätt. Jag har länge hävdat att kolesterolet har läkande egenskaper i första hand. Annars skulle våra celler och lever inte dagligen producera detta ämne. Detta är det mest fantastiska med sjukvårdens behandlingsinsatser mot inflammatoriska sjukdomar som diabetes och hjärt -kärlsjukdom, att allt är uppbyggt på en myt.

   Hälsningar Mats

   Gilla

   • Hej Mats. Tack, men det här är som sagt min tolkning av den gode Ravnskovs hypotes, men den förefaller väldigt logisk.

    Diabetiker får ju ofta problem med ögon, fötter och slemhinnor. Känsliga organ som kräver konstant tillförsel av syre och näring från kroppens kapillärer, men dessa är mycket känsliga för högt blodsocker. Sockerkristallerna skär bokstavligen sönder och pluggar igen de små kärlen som i sin tur ger celldöd och grogrund för infektion och inflammation.

    Artärerna är också organ som är beroende av fungerande kapillärer. De är kroppens högtrycksledningar och får de inte näring riskerar de alltså att spricka.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: